Manolo logotype

Skräddarsydd smoking från A.W Bauer - Del 2: Resultatet

Foto: Milad Abedi

I gårdagens artikel kunde ni läsa om processen bakom en skräddarsydd smoking från svenska A.W Bauer. Idag skall jag presentera resultatet och mina personliga reflektioner över hur jag uppfattade tjänsten och utfallet. Då jag haft möjligheten att bära plagget i över ett år sen det färdigställdes har jag haft gott om tillfällen att utvärdera känslan.

Del 1 av den här artikelserien slutar efter vår första avprovning där ett antal olika ändringar korrigerats så som ärm- och byxlängd samt axel- och slagbredd. Inför vår andra avprovning har vi också bestämt vart fickorna skall hamna och smokingen är i stora delar färdigsydd. Den enda del vi inte har gjort är att sy knapphålen då detta inte går att ändra i efterhand och görs sist. 

Slagen är nu helt perfekta med ett dramatiskt snitt och vidd utan att bli vare sig helt symmetriska eller bottentunga. Här måste jag verkligen ge Frederik alla heder som tillskärare då han förstod precis vad jag menade. Just att få till exakt den form och känsla på en smoking med dubbla sjalslag är inte lätt och jag har sett flera exempel på företag som i min mening misslyckats. Därför var det väldigt härligt att se plagget färdigställt med det ribbade silke jag valt för slagen (grosgrain på engelska). Jag har blankt siden (satin) på min enkelknäppta smoking sen tidigare och tyckte den matta känslan i detta fallet var att föredra. 

Övriga delar som färdigställts var axelkonstruktionen som fram tills detta skede är svår att få en känsla för då ärmarna endast är tråcklade. Vi valde en axel med svag så kallad roping men utan någon markant vaddering. Det ger en markerad axel som jag personligen tycker passar på ett formellt plagg som smoking men behåller fortfarande den naturliga linjen på mina personliga axlar. Den kraftiga vaddering som kännetecknar vissa skräddare på Savile Row kan vara snyggt men är av egen erfarenhet inget jag är bekväm i. Axeln har också ett rent avslut, alltså inga plisséringar likt den neapolitanska skolan. Ärmhålen är fortfarande grunda vilket kännetecknar allt kvalitetsskrädderi då det ger en smickrande silhuett men också större rörlighet. 

Om man skall titta på kostymens övriga konstruktion rör det sig om en handpikérad full kanvas efter konstens alla regler. Det påminner mer om brittiskt skrädderi i det avseende att kanvasen är tjockare än det man normalt hittar från Neapel eller södra Italien. Det ger också en tydligare struktur och form till plagget. Snittet är inte fullt så generöst skuret i bröstet som aktörer som Anderson & Sheppard men det finns viss så kallad "Drape" som genom noggran pressning med strykjärn ger plagget sin tredimensionella form. 

Faktum är att både inom måttsytt men framför allt skräddarsytt är just avpressningen en av de absolut viktigaste momenten. Fram tills detta skede spelar det inte så stor roll hur mycket handsömnad som gått in i plagget för det är först i pressen som plagget formas och får liv. 

 

Det färdiga plagget direkt efter det hämtades ut. Notera volymen i bröstet som ger rörlighet och övergår till en skulpterad midja med rena linjer.

Som ni ser på bilden så valde vi en väldigt avskalad knäppning av kavajen bestående endast av två knappar och utan de dekorativa som fanns på inspirationsbilderna. Dels för att vi ville göra plagget så avskalat och elegant som möjligt men även för att behålla balansen och ge det Bauers egna vinkel.

Vid ärmens avslut hittar vi ett par så kallade Cocktail Cuffs, dvs ett uppvik som är en klassisk detalj från förr och återknyter till formen av slagen på kavajen. Dock valde vi att inte göra dessa i ribbat silke utan i samma material som smokingen i övrigt. 

Den enda del vi korrigerade efter vår andra avprovning var byxan som efter press tenderade att dra sig något nedanför knät. Detta beror på att revärerna kan krympa i kontakt med värme vilket enkelt åtgärdas genom att sprätta bort dem och pressa om för att sen fästa dem igen. Det finns ingen risk att detta fortsätter så man kan utan risk pressa byxorna i framtiden. 

 

Här ser man smokingens Cocktail Cuffs tydligare.

Summering

Om man skall summera processen så tog den ca fyra månader från första konsultation till färdigt plagg. Normal leveranstid är ca tre månader men jag hade inte bråttom med min beställningn och var på resande fot under ett par veckor vilket förlängde tiden mellan avprovningar något.

Oavsett så innebär det en avsevärt kortare process än hos resande skräddare som besöker Stockholm då leveranstiden vanligtvis ligger på mellan 6-18 månader. Detta då de endast besöker Stockholm 2-3 gånger per år och har lite olika tillvägagångssätt rörande antalet avprovningar. 

Måttsömnad är i regel kortare leveranstid på ca 6-8 veckor (ytterligare en vecka för eventuella ändringar vid avprovning) men då rör det sig endast om en konsultation/måttagning och en avprovning.

Jag har som jag nämnde i min första artikel upplevt en fantastisk passform från flera olika företag men det här är tveklöst den helhetsupplevelse jag främst förknippar med vad skräddarsytt skall handla om. Här besöker du personen som kommer rita och skära till ditt mönster, i ateljén där hantverket sker. Det är inte ett mörkt hotellrum eller i en butikslokal där nästa kund har tid inom en halvtimme. Man har gott om tid att vid varje avprovning diskutera detaljer och korrigeringar och inte minst flexibiliteten att boka möte på relativt kort varsel då skräddaren finns på plats i samma stad. 

Priset på en smoking från Bauer startar på ca 45 000 kr (min på 46 500 kr pga något dyrare tyg). Smokings är alltid ett plagg som betingar ett visst premium att skräddarsy pga handarbetet som tillkommer. Det varierar såklart från skräddare till skräddare men är alltid något högre än traditionell kostym. 

Ser man till prisbilden är det självklart väldigt mycket pengar och här finns det såklart alternativ inom måttsömnad som är klart billigare. Det skall dock tas i åtanke att all Bauers produktion sker i hjärtat av Stockholm på Brunnsgatan med svenska löner, sociala avgifter, arbetsvilkor och hyror. Det ligger närmare 70 timmars arbete bakom min smoking och vill man att de som utför arbetet skall ha skäligt betalt och kunna täcka sina kostnader inser man snabbt att kostnaden är hög men inte orimlig. Det går alltid att jämföra med billigare alternativ men om man istället jämför med t ex Liverano & Liverano i Florens, Huntsman på Savile Row eller Rubinacci i Neapel så rör det sig i deras fall inte sällan om priser norr om 70 000 kr för en smoking vilket sätter priset i perspektiv.

Sen är jag övertygad om att man kan bli minst lika nöjd med slutresultatet i en måttsydd kostym för halva priset Bauer men här betalar man för mer än bara slutresultatet. Man betalar för helhetsupplevelsen, hantverket och historian. 

 

Slutresultatet av smokingen som burits ett tiotal gånger det senaste året och förhoppningsvis kommer vara en personlig favorit i många år framöver. (Foto: Ted Olsson)

Dela på Facebook Dela på Twitter

Andra artiklar i kategorierna: Guide

Andra artiklar om varumärkena: A.W. Bauer & Co
#1 Mathias säger
2018-12-27 12:01 - Anmäl

Otroligt snyggt. Grattis till ett fantastiskt plagg!
#2 Timothy säger
2018-12-27 13:15 - Anmäl

Det där är nog den stiligaste smoking jag skådat. Synd att man tenderar att variera lite i vikt, vilket gör att det känns lite riskabelt att köpa skräddarsytt. Vad har man för möjligheter till ändringssömnad hos Bauer?
#3 CR säger
2018-12-27 15:30 - Anmäl

@#2 Jag skulle nog säga att skräddarsytt innebär större möjligheter att justera plagget vid behov (oavsett om det rör sig om att ta in eller framför allt släpp ut ett plagg). M a o såvida man inte pendlar extraordinärt mycket i vikt, så bör det inte vara en begränsande faktor.
#4 Soccercalle säger
2018-12-27 15:41 - Anmäl

Det här är ngt av det snyggaste jag sett!
#5 HerrE säger
2018-12-27 15:55 - Anmäl

Gud va fint
#6 Johan säger
2018-12-27 17:03 - Anmäl

Wow! Enda ordet för det
#7 Black & Tan Fantasy säger
2018-12-27 19:28 - Anmäl

Mkt stiligt! Själv hade jag föredragit ribbat silke (Grosgrain) på armslagen (Cocktail Cuffs) liksom klädda knappar i samma material. Byxans längd något för kort på detta formella högtidsplagg (förstås till viss del en smaksak och lätt att korrigera). Det övergripande intrycket är hög kvalitet på såväl passform som material med extra plus för de fint utförda DB-slagen.
#8 Gustaf säger
2018-12-28 01:13 - Anmäl

Var Kommer flugan ifrån?
#9 Peter säger
2018-12-28 10:20 - Anmäl

Jag äger ingen smoking än, men skulle gärna vilja införskaffa en. Alla rekommenderar att som första smoking köpa enkelknäppt med spetsiga slag i siden, och en väst till. Jag tycker att dubbelknäppt är så mkt snyggare och ovanligare på smoking, behöver inte vara sjalslag som ovan, utan spetsiga är väldigt snyggt också tycker jag. Gör jag "fel" som köper min enda smoking som dubbelknäppt variant? Kommer det finnas tillfällen/årstider den känns fel?
#10 Andreas Weinås säger
2018-12-28 17:53 - Anmäl

#9 - Dubbelknäppt med spetsiga slag är ett utmärkt alternativ som är korrekt till samma situationer men kanske aningen mer iögonfallande vilket gör att standardrekommendationen ofta faller på enkelknäppt som förstaval. Gillar du dubbelknäppt tycker jag det är helt rätt väg att gå.
#11 Glenn från Gtb säger
2018-12-29 19:31 - Anmäl

Oerhört snyggt! Vill verkligen gärna testa Bauer för en kostym. Är egentligen lite för rastlös för att vänta 3-4 månader på ett klädesplagg men vill hemskt gärna anlita Bauer. Brukar du Andreas beställa ett extra par byxor när du beställer kostymer i den här prisklassen eller är det bara något som är vanligt för billigare alternativ?
#12 Nils säger
2018-12-30 11:38 - Anmäl

Jag har alltid undrat en sak om skräddarsytt: Gäller samma priser för ytterligare kostymer med samma mönster? Tänker att mycket att jobbet redan är gjort och det blir mer eller mindre "vanlig" måttsömnad? Eller är jag ute och cyklar - Skär man nytt mönster med flera avprovningar vid varje ny kommission?
#13 Adrian säger
2018-12-31 00:01 - Anmäl

Mycket stilig smoking och väldigt bra artikel. Tycker inte det behövs en prismotivering varje gång något är "dyrt". Förklaring och utbildning är alltid välkommet, men tycker för mycket prismotivering drar ner känslan på artikeln. Folk med jantelag kommer klaga oavsett och de kan hålla sig till andra forum.
#14 Cidheden säger
2018-12-31 16:18 - Anmäl

Hej!

Samma som #8, var har du hittat flugan?

Smokingen är helt fantastisk förresten. Äger bara en med spetsiga slag men efter detta måste jag införskaffa en med breda härliga sjalslag också!

Gott nytt år till alla entusiaster!!!
Skicka
OBS! Detta forum är förhandsmodererat, dvs. alla inlägg som skrivs måste godkännas av en administratör innan de visas publikt.


Har du frågor kring stil och mode? Ställ din fråga så försöker Manolo att besvara den så snabbt som möjligt.

Till Fråga Manolo →

Permanent Style

The best cloths of Spring/Summer 2019

Läs mer

Shoegazing

Inför London Super Trunk Show 2019

Läs mer

Hodinkee

HODINKEE Radio: Baselworld 2019...

Läs mer

Följ manolo.se direkt via våra RSS 2.0 feeds.
Alla artiklar Kläder Skor Accessoarer
Skönhet Guide Butikskollen