Manolo logotype

Hösten 2018 från Brunello Cucinelli

Ett återkommande inslag i Manolos bevakning varje säsong är senaste kollektionen från Brunello Cucinelli. Mannen som fick epitetet "Kashmirkungen från Solomeo" har varit herrmodets kanske mest inflytesrika designer de senaste decenniet. Vi har tittat på höstens kollektion som knappast lär göra trogna fans besvikna.

Brunello Cucinelli har som varumärke haft en minst sagt spektakulär resa. Rent estetiskt så har designern med samma namn haft en väldigt konsekvent syn på såväl styling som vilka plagg som skall produceras sen tidigt 2000-tal men imagen kring varumärket har förändrats radikalt. 

Från att varit ett litet företag med fokus på kashmir i såväl stickat som vävda varor dominerat har man de senaste åren vuxit fram som ett av branschens allra starkaste varumärken. Prisnivån har följt med därefter och idag är kollektionen från Cucinelli bland det mest kostsamma i världen där kashmirkavajer matchas med Shearlingrockar och skinnjackor för närmare 100 000 kr. 

Hur ser du höstens kollektion från varumärket ut? Mycket är sig likt och tur är väl det. Vi ser den klassiska styling i lager-på-lager som kännetecknat varumärket i många år och Cucinelli är inte sen med att presentera okonventionella kombinationer som skinnväst över kostym eller rustika mockajackor över släta kavajtyger.

Vi ser att silhuetten blivit något rymligare och kavajerna aningen längre vilket också påminner oss om att majoriteten av plaggen i höstens kollektion är relativt avskalade var för sig. Att bära upp företagets karaktäristiska styling är något ytterst få behärskar men det behöver inte utesluta individuella plagg. 

Som hos många andra den här säsongen ser vi mängder med manchester. Allt ifrån smokings till bredspåriga byxor och lediga kostymer. Lyxiga shearlingfodrade skinn- och mockajackor är andra tydliga inslag i kollektionen som går i varma toner av vinrött, kamel, grått och blått. 

 

Shearlingfodrad mockajacka.

Korta ytterplagg över lager av stickat.

Dubbelknäppt ytterrock, stickad tröja och kavaj.

Typisk styling från Cucinelli med väst i tekniskt material över dubbelknäppt kavaj, skjorta och slips.

Ett av de lite mer bärbara alternativen i höstens lookbook.

Ledig skinnjacka över finstickad piké.

Mockajacka över rutig kavaj och chinos.

Ett av flera inslag av manchester i höstens kollektion.

Exklusiv MC-jacka i skinn med sherlingfoder buret över vinröd manchesterkostym.

Tredelad smoking.

Dela på Facebook Dela på Twitter

#1 Gustaf säger
2018-12-05 16:09 - Anmäl

Gillar verkligen att läsa dina kommentarer och få höra dina tankar kring både varumärket och denna kollektion! Kul!
#2 Markus säger
2018-12-05 16:59 - Anmäl

Det här med kortare jacka över kavaj alltså. Det må se okej ut på bild när modellen står och hänger, men i verkligheten...
#3 oscar säger
2018-12-05 18:10 - Anmäl

Håller med kommentaren ovan! Bra grepp!
#4 Christian säger
2018-12-05 19:51 - Anmäl

Snyggt, men kan tycka att det var ett plagg för mycket per outfit på de fyra första.
#5 höken säger
2018-12-05 20:16 - Anmäl

Kvaliten är top-notch och i världsklass, men stylingen och kombinationerna får mig att associera till en Dressman-reklam..... lite clownigt.....
#6 Axel säger
2018-12-05 22:02 - Anmäl

Det här ser ju förjävligt ut! Fula färger, sjaskig manchester, kassa slipsknutar och konstiga uttryck på modellerna.
#7 Jupp säger
2018-12-05 22:18 - Anmäl

Hej,

Det hade varit roligt att höra en djupare analys av hajp kring corduroy/manchester.
#8 Johan säger
2018-12-06 12:58 - Anmäl

Det är så klart fantastisk kvalité... MEN:

- T-skirt under väst
- Cargo-byxor i manchester

Det är min innerliga förhoppning att detta inte är så mångas tékopp för det här vill jag gärna radera från mina nu ömma hornhinnor.
#9 Adam säger
2018-12-06 14:48 - Anmäl

Brunello Cucinelli var helt fantastiskt för några år sedan. Kollektionerna runt 2010 var facit på en lyxig, skräddad och ledig stil. Nu för tiden ser det inte bra ut alls. Det skulle lika gärna kunna vara en kampanj från Brothers.
#10 Emma säger
2018-12-06 16:05 - Anmäl

Stockholm ar stilmassigt varldens mest homogena stad.
Sjalvsakerheten saknas generellt hos svenska man, att istallet titta pa och harma varandra ar mer regel an undantag, sa har det varit sedan 90 talet. T.ex. stod Sea Life pa Humlegardsgatan for 50% av hela Canada Goose's forsaljning, samma sak var det med RM Williams och Brooklyn lager. (Det ligger nog ett par comfort craftsman dar hemma nagonstans om du tanker efter, om de inte sallts av pa blocket efter att ha placerats pa no-nolistan forstass)

Sjalvklart blir alla svenskar oroliga nar nagon har pa sig manchesterbyxor med cargoficka, kort vast over kavaj etc. Det blir kortslutning i hjarnan for den svenska mannen som i sitt ensamma utrymme foljer alla italienska influencers och drommer om att vaga vara som italienska man men alltid valjer att vanta pa att nagon med bekraftad smak tar steget, gor fem till tio inflytelserika personer detta vore det stillmassigt sjalvmord att inte folja efter.

Fler svenska man borde vaga dopa sina soner till Brunello samt anamma samma filosofi nar det kommer till sattet att valja stil.
#11 P.M säger
2018-12-06 18:44 - Anmäl

Ser framför allt väldigt varmt ut.
#12 Mattias säger
2018-12-06 19:59 - Anmäl

Säkert snygga plagg var och ett för sig, men den totala smaklösheten i kombinationerna gör det rätt svårt att utvärdera. Men uppfriskande att någon vågar vara just så smaklös!
#13 CH säger
2018-12-06 21:45 - Anmäl

#Emma
Mycket väl skrivet! Alla är så nervösa.
#14 Jones säger
2018-12-07 00:04 - Anmäl

Helt rätt Emma! Men en provinsiell avkrok i norra Europa med få invånare, många små och ett fåtal lite större städer och ett begränsat utbud. Hur hade du tänkt att individuella uttryck och egen stil kunna utvecklas där? Likriktning finns i alla kulturer, helt säkert den du befinner dig i också. Skillnaden är att grupperna är mindre i mindre länder och därmed blir likformigheten större. Det är inget konstigt alls. Dessutom är faktiskt inte så många år som online-handeln har varit igång och många väljer fortfarande att kunna prova de kläder de vill köpa. Du har en poäng, men jag tycker att du borde fundera igenom orsakerna till det innan du kritiserar oss. Det låter bara drygt annars.
#15 Peter säger
2018-12-07 10:15 - Anmäl

#10

Du upprepar det som sägs lite då och då om att alla (män) är så väldigt likt klädda och ängsliga i Sverige vilket förvisso stämmer men jag tycker att det stämmer överens på de allra flesta ställen i världen. Över lag klär sig folk (män igen) rätt illa och det är nog bara i Rom som jag reagerade på att män i större utsträckning klädde sig riktigt fint.

I Sthlm är det fortfarande väldigt mycket konsultdojor, supertighta kostymer, halvsmala slipsar och låga midjor.
#16 Emma säger
2018-12-07 16:32 - Anmäl

#14: Sverige ma vara litet, men det finns inte manga folkslag som per kapita har utforskat varlden lika mycket som svenskar, Instagram har gett mojlighet att folja i princip vem som helst nar som helst. Precis som Andreas skriver ar det inte nagot speciellt med Brunello Cuccinellis plagg var och ett for sig, (det ar ju inte Takahiro Miyashita eller Greg Lauren vi pratar om) , liknande plagg finns formodligen hos de flesta av de svenska menswear varumarkena, det ar kansla for stil och sjalvsakerhet som jag havdar saknas.
Nar det kommer till orsaker tror jag det handlar om arv. Sedan andra varldskriget har svenskar varit forsiktiga med att ta stallning, generellt ar vi jamfort med manga andra kulturer mer radda for konflikter vilket ocksa avspeglas is sattet vi klar oss, det ar "fult" att sticka ut. Jamfor med Milano eller Paris till exempel, konflikter och meningsskiljaktigheter har varit och ar fortfarande en stor del av vardagen, dar finns det heller inte nagon direkt oro over acceptans eller inte stilmassigt.

Till sist vill jag bara namna att jag inte har nagot problem med hur svenska man klar sig, det ar nar de klagar pa t.ex. Brunello Cuccinelli jag stor mig. Man behover kunna reglerna for att lara dig att bryta dem, att lyckas astadkomma och bara upp look nr 1 ovan kraver stor kunskap, kansla och sjalvsakerhet, svenskarna befinner sig i fasen att febrilt forsoka lara sig reglerna.. (Fick man nu ha svarta peccaryhandskar till svarta kalvskinsskor.. eller hur var det?)

#15 Stockholm ar objektivt i genomsnitt en mycket valkladd stad, formodligen top 3 i varlden.
#17 Tony Johansson säger
2018-12-07 19:19 - Anmäl

Härligt med lite högre nivå på dialog! Jag har själv alltid själv gillat BC och deras look book men denna gången är jag lite besviken. Jag tycker det ser alldeles för "rockigt" ut, typ Jonas Åkerlund men inte i svart. Men återigen, enstaka plagg kan kompletteras i en klassisk #menswear garderob.

Hmm Emma, en del saker har du snappat upp i podcaster (eller någon annanstans), "man behöver kunna regleran för att bryta dem" :-), men kul att du kryddar konversationen tycker jag.
#18 Jones säger
2018-12-07 21:27 - Anmäl

#16 Utforskat eller besökt? Skulle tro att det sistnämnda är det som gäller för den absoluta majoriteten. Och det gör skillnad om det handlar om att ta med sig influenser hem och börja använda dem.

Jag håller med, konflikträdslan är en orsak. Men glöm inte heller att förmågan att passa in och anpassa sig är viktigare i mindre populationer. Glöm inte heller att vi svenskar är fostrade i ett väldigt regelstyrt samhälle som ställer små krav på individen och samtidigt lämnar litet utrymme för densamma. Utöver det tror jag att vårt dna med få undantag har funktion framför form i sikte.
Sedan tror jag inte att man inte ska dra för stora växlar på de senaste fem årens utveckling av sociala medier och dess påverkan på den svenske mannens stil och självsäkerhet. Historien ligger alltid som ett raster ovanför allt annat. Det går inte att springa ifrån det.
#19 svennebanan säger
2018-12-07 22:26 - Anmäl

#10

Älskar dessa kommentarer från de världsvana (som alltid saknar åäö på sina cosmopolita tangentbord). Berätta gärna mer för en bonnig svensk mansslusk, hur gör jag för o bli en äkta ITalienare, hur blir jag cool på riktigt?
#20 Emma säger
2018-12-09 12:34 - Anmäl

#19 För att bli riktigt cool bor du nog titta på "the far east" och hur de tolkar #menswear dad.
Skicka
OBS! Detta forum är förhandsmodererat, dvs. alla inlägg som skrivs måste godkännas av en administratör innan de visas publikt.


Har du frågor kring stil och mode? Ställ din fråga så försöker Manolo att besvara den så snabbt som möjligt.

Till Fråga Manolo →

Permanent Style

Maison Bonnet bespoke glasses: The...

Läs mer

Shoegazing

Nyhet – SM i skoreparation 2019

Läs mer

Hodinkee

Introducing: The Chopard Mille Miglia...

Läs mer

Följ manolo.se direkt via våra RSS 2.0 feeds.
Alla artiklar Kläder Skor Accessoarer
Skönhet Guide Butikskollen