Manolo logotype

Stilstudie - Klubbkavajen

Idag har vi valt att fokusera på en klassiker i den manliga garderoben som tyvärr har fått ganska lite kärlek och uppmärksamhet de senaste 5-10 åren. Vi pratar om klubbkavajen; ett plagg som inte sällan delar er läsare i två läger.

Den klassiska tolkningen

Den klassiska "klubban" kännetecknas av ett par typiska karaktärsdrag. Den är uteslutande mörkblå och har alltid någon form av metallknappar. Dessa kan vara guld-, silver- eller mässingsfärgade och såväl släta som utsmyckade med monogram eller dekorationer. 

Den allra mest klassiska tolkningen är dubbelknäppt även om det finns enkelknäppta alternativ som även de faller under epitetet "klubbkavaj". Klubban kan produceras i mängder av olika fibrer och material men är vanligast i den släta ullkvalitén Serge med twillstruktur som fungerar året om. 

Vad är då den största utmaningen med klubbkavajen? I många fall handlar det nog om associationer. När den senast på allvar var i ropet under 80- och 90-talet kännetecknades dessa modeller inte sällan av en väldigt generös passform, låg knäppning och markerad axel. Tre egenskaper som saknats i det kavajmode som vi sett de senaste 5-10 åren. 

Associationer är fullt naturliga men brukar över tiden skifta. Mina preferenser kring plagg och passform för fem år sedan skiljer sig en hel del från hur de ser ut idag och kommer säkert förändras flera gånger under min livstid även om man förhoppningsvis långsamt men säkert formar en större del av sin personliga stil för varje år som går. 

Om vi talar om just klubbkavajen så är utmaningen att få den att kännas kittlande och spännande. Det finns mängder med elegant män som burit plagget genom årtionden men oavsett hur välklädda de har varit så måste det vara relevant för just dig. 

 

En klassisk tolkning av klubbkavajen.

Prince Charles i en version med 8 knappar.

 

Att klä ner "klubban"

För min egen del är ett alternativ att kombinera klubbkavajen med andra plagg än den normalt förknippas med. T ex så kan man välja en grovstickad polotröja istället för skjorta och klubbrandig slips, kanske t om ett par slitna jeans och mockaloafers. 

 

Ralph Lauren klär ner klubban med kashmirpolo och mockaskor.

En annan alternativ tolkning av klubbkavajen fångad på bild av Scott Schuman aka The Sartorialist.

Ett annat tips är att välja en modell som har en mjuk och naturlig axel utan för mycket struktur. Detta bidrar till att ta ner formaliteten något och nästan agera som ett lättare ytterplagg under vår och höst. Ett annat tips är att undvika alla former av emblem som kan finnas på kavajens bröstficka. Detta hör endast hemma på kavajen om du faktiskt tillhör klubben eller skolan som emblemet symboliserar. 

Då den enda avgörande skillnaden mellan en klubbkavaj och en vanlig mörkblå blazer är knapparna i metall spelar såklart även dessa stor roll för helhetskänslan. Många klubbkavajer från varumärken har knappar som försetts med en logga eller monogram vilket vi spontant skulle avråda från. Satsa på en matt, borstad knapp i guld, mässing eller silver och kom ihåg att om det visar sig att klubbkavajen inte var för dig så går det både smidigt och enkelt att byta ut kavajens knappar mot exempelvis bruna hornknappar för en helt annan känsla. 

 

George Wang som grundat herrbutiken Brio Beijing tolkar en och samma klubbkavaj på två sätt. Ledigt med jeanskjorta och vita byxor...

Eller formellt med vit skjorta och ljusgrå ullbyxor.

Skräddarsydd klubbkavaj från B&Tailor med mjuk och naturlig axel.

Klubbkavaj från Cesare Attolini som enkelt kan kläs ner med en grovstickad polotröja och ett par grå flanellbyxor.

Dela på Facebook Dela på Twitter

Andra artiklar i kategorierna: Kläder Kavaj

#1 Peter säger
2018-12-04 13:15 - Anmäl

Jag har under en längre tid faktiskt funderat på en klubbkavaj och då faktiskt för att signalera tillhörighet. Det finns flertalet skyttesällskap som jag tillhör som faktiskt tillhandahåller emblem för klubbkavaj. Dock har jag inte riktigt bestämt mig, jag har inte lyckats sälja in det till mig själv ännu.

Hur resonerar Ni andra?
#2 David säger
2018-12-04 13:56 - Anmäl

Det är nog inte som artikeln föreslår - 80 och 90 talens passform som utgör de dåliga associationer som många förenar med klubbkavajen. Jag tror det snarare handlar om att den anses vara ett snobbigt plagg som ju från början är skapat för herrklubbar, ett fenomen för konservativa miljöer som inte sällan går hand i hand med att rösta höger, beundra adelsskap och vurma för historia istället för att sätta sig in i samtida problem och utmaningar.
#3 Joakim säger
2018-12-04 14:12 - Anmäl

Personligen älskar jag klubbkavajen, både den enkel- och dubbelknäppta. Men jag tycker nog att den gör sig bäst på sommaren.
#4 alw säger
2018-12-04 15:03 - Anmäl

Exemplen från Brio Beijing är sjukt bra. Mjuka axlar och pick stitching (heter det så?) på slagen. En sådan i bomull är perfekt för sommarhalvåret!
#5 Knäppt säger
2018-12-04 16:29 - Anmäl

Vilken knäppning anses vara mest "korrekt"? Att lämna mittersta knappen oknäppt som på bilderna med Ralph och George, eller lämna den understa knappen oknäppt som på övriga bilder?
#6 Daniel säger
2018-12-04 16:35 - Anmäl

Det kan så vara att jag helt saknar sinne för god smak men jag tyckte att kombinationen med slitna jeans såg bedrövlig ut.
#7 egon säger
2018-12-04 17:27 - Anmäl

Det går att få till en bra klubbkavaj, även om det är ett plagg som nog gradvis kommer behöva rehabiliteras på grund av alla associationer. En viktig detalj är knapparna, som jag ofta tycker ser bäst ut när de är lite nedtonade. Har personligen svårt för alla dessa skulpterade, högpolerade och guldiga knappar.
#8 Andreas Weinås säger
2018-12-04 17:33 - Anmäl

#2 - Det kan säkert ligga en hel del i det du beskriver. Samtidigt har ju smokingen ett minst lika snobbigt förflutet med ett ursprung i samma salonger men med betydligt bättre associationer bland gemene man.

#5 - Det är egentligen inte frågan om att den ena är mer korrekt än den andra. Det har främst med hur kavajen är skuren och har varierat kraftigt beroende på rådande mode. Vanligast idag och förmodligen under större delen av 1900-talet är en 6x2-knäppning där den mittersta knappraden används för att markera den naturliga midjan.
Tittar man på arkivbilder och illustrationer från större delen av 1900-talet ser man dock att bägge alternativ varit återkommande och jag tycker man väljer det man själv föredrar och passar i.

Om man tittar på Ralphs kavaj så är den avsett att endast bäras med nedersta knappen knäppt medan George har en så kallad "Doppiopetto transformible" där slaget är skuret så att man kan knäppa mittersta eller undre knappen.
#9 Jag är inte sur, men ... säger
2018-12-04 19:55 - Anmäl

#2 Hur kan man associera ett klädesplagg till en viss poltisk åskådning bortsett från skinnbyxor och nazister? Dessutom finns det inga vedertagna associationer kring en klubbkavaj, så sluta ge sken av det!
#10 Studenten säger
2018-12-04 21:49 - Anmäl

#9 Dock så påstår han inte att klubbkavajen är ett snobbigt plagg, utan att det troligtvis så den kommer tolkas: samma problem som med allt annat dressat herrmode egentligen.

Att smoking klarat sig bättre beror väl egentligen på att man endast bär det under tillfällen där andra bär det också? Det är inte lika mycket ett personligt val som att gå klädd i en klubbkavaj när man enklare kunnat bära en läder/jeans jacka


Pluggar själv i england, och där är klass associationerna är ännu starkare. Hittade en second-hand klubb kavaj från A&S och jag tror att kanske det är svaret på hur man bär upp den; hitta en som inte är sprillans ny (passform är inte lika viktigt på en sån ändå) och använd den lite mer avslappnat. Har faktiskt inte någon speciell bild i åtanke, men kan tänka mig att Drakes prep stil funkar där. Vit skjorta och ljusa jeans är inte heller dumt.

Dock en varning: man kan inte förändra vad andra tycker att ett plagg symboliserar politiskt; IMO bästa sättet att hantera det är att acceptera det och motbevisa det genom ens gärningar och samtal. Tex i gentlemanualen när andreas skojade om att man kanske trodde att han sysslade med hästpolo: tror dom flesta som lyssnar redan visste att han inte var en aristokrat-karikatyr.
#11 Jag är fortfarande inte sur, men ... säger
2018-12-05 09:57 - Anmäl

#10 Jag anför inte att jag vill ändra någons syn på ett plagg och vad det skulle symbolisera. Jag menar att #2:s uttalande saknar legitimitet och tillför inget, men ger sken av det i form av att det är en vedertagen åsikt. Jag anklagande inte honom för att påstå att klubbkavajen var ett snobbigt plagg, det gjorde du(?). Jag menar bara att hans yttrande saknar substans och bygger på personliga åsikter snarare än vad gemene man tycker - oavsett om det är riktigt eller ej.
#12 mx säger
2018-12-05 11:07 - Anmäl

Känner någon till märken som har vettiga tolkningar av den dubbelknäppta klubbkavajen?

RL må ha fyrkantiga amerikanska fyrkantstolkningar, men jag eftersöker en klassisk, lång, 3x2 mässing/guld knappars, mörkblå - tolkning ... några förslag?
#13 MK säger
2018-12-05 13:42 - Anmäl

#12

Bladen (säljs bl.a. av Tweed Country Sports i Sthlm) har gjort en trevlig tolkning!
#14 E säger
2018-12-05 15:45 - Anmäl

#9

Det är tydligt att #2 beskriver en hypotes, inte en vedertagen åsikt. Jag förstår inte varför den inte skulle vara legitim och tycker tvärtom att den tillför mycket till diskussionen.

Jag skulle också satsa mina pengar på att "gemene man" associerar klubbkavajen med överklass. Du får givetvis tycka något annat, men det gör inte din åsikt mer "legitim".
#15 Studenten säger
2018-12-07 01:32 - Anmäl

Sen så inser man i efterhand att dom första bilderna i artikeln är av Prins Michael of Kent och Prins Charles...kanske ligger NÅGOT i överklass vibarna.

Nej men ärligt talat, skulle va skitintressant om Andreas verkligen tar upp "utmaningen att få den att kännas kittlande och spännande" i någon framtida artikel. Tycker att i nutiden finns det inget icke-krångligt sätt att bära klubkavajen, och han är bra på att tänka nytt kring gammalt. Det här med att allt ska klä ner med en grå polotröja börjar bli lite utjatat.
Skicka
OBS! Detta forum är förhandsmodererat, dvs. alla inlägg som skrivs måste godkännas av en administratör innan de visas publikt.


Har du frågor kring stil och mode? Ställ din fråga så försöker Manolo att besvara den så snabbt som möjligt.

Till Fråga Manolo →

Permanent Style

The best cloths of Spring/Summer 2019

Läs mer

Shoegazing

Inför London Super Trunk Show 2019

Läs mer

Hodinkee

HODINKEE Radio: Baselworld 2019...

Läs mer

Följ manolo.se direkt via våra RSS 2.0 feeds.
Alla artiklar Kläder Skor Accessoarer
Skönhet Guide Butikskollen