Manolo logotype

Reflektion - Färgkombinationer jag själv föredrar

Personlig stil kan handla om såväl färg som form och idag har jag sonderat min egen garderob och valt ut de färgkombinationer jag själv ofta faller tillbaka på. Alla är fokuserade på en mer skräddad klädsel och inkluderar såväl höst som vår.

Det är intressant hur man ofta tänker att vissa plagg är mångsidiga då de kan kombineras med en mängd andra färger och mönster när man skall handla något, för att sedan ofta falla tillbaka på en eller två kombinationer varje gång man bär plagget. 

Jag har ett par sådana exempel där exempelvis kavaj/kostym, skjorta och slips blivit närmast ett kit som jag vet fungerar när inspirationen tryter eller tiden är knapp. 

Mörkblå kostym / ljusblå-randig skjorta / orange slips

Detta är en färgkombination som varit återkommande de senaste 5-10 åren för min del. Beroende på hur mörk nyans man har på kostymen varierar den formella känslan i kombinationen som jag framför allt bär sommartid. Nyansen och materialet kan även variera på slipsen från ljusare till mer roströda toner likt bilden nedan. 

 

Typisk tolkning av den här färgkombinationen med blå kostym från Cesare Attolini, ljusblårandig skjorta från 100 Hands och orange slips från Viola Milano.

Brun kavaj / ljusblå skjorta / mörkblå slips / benvit byxa

En annan personlig favorit är den bruna kavajen som jag gärna kombinerar med en ljusblå skjorta och mörkblå slips. Under sommarhalvåret föredrar jag även ett par benvita byxor som tillsammans med just brun kavaj ger en lite mindre marin känsla än med mörkblå blazer. Nyckeln är här att inte ha en kritvit byxa vilket skulle ge för skarp kontrast. 

 

Kavaj i brun Finmeresco-ull från Shibumi, ljusblå skjorta från Last & Lapel, mörkblå grenadineslips från Berg & Berg samt benvita bomullsbyxor från vårt samarbete med Ströms Man & Woman. (Foto: Ted Olsson)

Marinblå kostym / vit skjorta / vinröd slips

För mer formella stunder faller jag inte sällan tillbaka på valet av marinblå kostym och vit skjorta. Här är egentligen möjligheterna kring slipsens nyans närmast obegränsade men jag brukar föredra vinrött. Det är en nyans som är mörk nog för att kännas seriös, adderar färg utan att bli spexig och fungerar väldigt bra till både bruna och svarta skor. 

 

Marinblå kritstrecksrandig kostym från Valor Tailoring, vit skjorta från Eton och vinröd grenadineslips från Viola Milano. Notera den diskreta vinröda linjen i kritstrecken som diskret plockas upp av slipsen. (Foto: Ted Olsson)

Beige kavaj / ljusgrå byxa / vit skjorta

Under sommaren älskar jag att kombinera ljusa färger med låg kontrast. Vanligast är att jag väljer en sandfärgad eller beige kavaj med ett par ljusgrå byxor och en vit skjorta eller piké. Den här typen av kombinationer kräver att tonen är rätt mellan plaggen och inte för varm eller kall. Den kräver också en lätt solbränna vilket gör den bättre lämpad till sommarhalvåret.

 

Kavaj från Orazio Luciano, vit skjorta från Shirtonomy och ljusgrå ullbyxa från vårt samarbete med Ströms Man & Woman för våren. (Foto: Milad Abedi)

Kostym och polotröja ton-i-ton

Detta är något av det jag bär mest frekvent under vinterhalvåret och det är egentligen inte begränsat till en specifik färg. Just kombinationen av mörk kavaj och polotröja i samma nyans är ett effektivt och elegant sätt att ta ner formaliteten. Vanligtvis faller mitt val på mörkblått, brunt eller grafitgrått. 

 

Mörkbrun kostym från Mr Johnsons Wardrobe med polotröja från Saman Amel i samma nyans.
(Foto: Ted Olsson)

Blå kavaj / grå byxa / ljusblårandig skjorta / brun slips

Det kallas inte the "#menswear uniform" för inget. Den mörkblå kavajen tillsammans med grå byxa är förmodligen det alternativ jag faller tillbaka på flest gånger när inspirationen tryter. Det är klassiskt och varken extremt formellt eller ledigt. Även här är valfriheten kring slips och skjorta väldigt stor men jag brukar föredra en bengalrandig skjorta och brun slips. En outfit som fungerar till de flesta nyanser av bruna skinnskor. 

 

Kavaj från B&Tailor i mörkblå hopsack, skjorta från Luca Avitabile, slips från Drake´s och byxor från Zaremba Bespoke. (Foto: Milad Abedi)

Grå kostym / ljusblå eller vit skjorta / mörkblå slips

Som ni ser vid det här laget (och många säkert kände till sen tidigare) är min garderob i stora drag uppbyggd kring färger som blått, grått, beige, brunt och vitt. Ofta när det talas kostym är det just mörkblå och grå som lyfts fram som en bra bas och jag är villig att hålla med. En av de kombinationer som jag gillar bäst till just grå kostymer är en vit, ljusblå eller randig skjorta och en marinblå slips. Det är en neutral kombination som går att bära till svarta skor och portfölj men även ett par mellanbruna mockaskor om man känner för det. 

 

Grå flanellkostym från Sartoria Partenopea, randig skjorta från Fray och mörkblå slips från Marinella. En outfit som fungerar lika bra med bruna som svarta skor och accessoarer.

Summering

Som man kan se när man går igenom respektive outfits är min förkärlek för en blå och grå bas med ljusblå och vita skjortor påtaglig. Många av dessa kombinationer skruvas det självklart lite med vid tillfälle då kanske en annan färg eller mönster på slipsen dyker upp. Samtidigt är det intressant att se hur jag ofta både i styling av modejobb och privat ofta hittar tillbaka till vissa färgval som harmoniserar väl med varandra. Vissa kanske finner det tråkigt och oinspirerande men för mig har det aldrig handlat om att skrika med sin klädsel. Målet att få färger och plagg att harmonisera och låta passform och kvalitet vara det som sticker ut. 

Ibland är det såklart skönt med den här typen av "kit" som man kan falla tillbaka på men det är på samma gång roligt när man exponeras för en ny kombination som man kanske själv inte övervägt. 

Har ni några färgkombinationer som ni föredrar lite extra? 

 

Dela på Facebook Dela på Twitter

#1 andreas säger
2018-11-26 18:26 - Anmäl

Grönt, orange och lila är ofta förekommande i min garderob.

Andreas
flannels_and_tweed
#2 Magnus säger
2018-11-26 18:36 - Anmäl

Mycket snyggt rent generellt men det jag finner svårast (för egen del) är "Beige kavaj / ljusgrå byxa / vit skjorta" då det lätt blir fel. Här är det snyggt men så sent som förra veckan försökte jag förklara för min son varför brunt och grått inte passar tillsammans. Hemligheten kanske är just tonen varmt - kallt mellan de enskilda plaggen. På bilden ser det iaf väldigt bra ut.
#3 Mathias säger
2018-11-26 21:23 - Anmäl

Mycket snyggt och inspirerande Andreas! Och likt mina val, även om jag gärna vill addera monokromt (svart, grått och vitt) som alltid är snyggt, särskilt på vintern. En fråga: Vad har du för färg på skorna till Marinblå kostym / vit skjorta / vinröd slips?
#4 random säger
2018-11-26 21:36 - Anmäl

Trevlig artikel med trevliga bilder! Vilken färg eller färgkombination tycker du är svårast att få ihop? Eller kanske känsligaste?
#5 Andreas Weinås säger
2018-11-26 21:42 - Anmäl

#2 - Jag skall vara ärlig att säga att den monokroma look du beskriver även hade platsat i dagens inlägg.
Angående skovalet till marinblå kostym, vit skjorta och vinröd slips tycker jag det optimala är antingen svarta vilket fungerar då tonerna inte är för varma, eller en mörk burgundy som kan plocka upp tonen från slipsen. Som jag nämnt tidigare bör man undvika för uppenbara matchningar i en outfit men när man bär dessa produkter så långt ifrån varandra brukar det fungera väldigt bra.
#6 Michael säger
2018-11-27 00:36 - Anmäl

Saknar Dockerskombinationer.
#7 Marcus säger
2018-11-27 10:28 - Anmäl

#6 Saknar även att de tog bort kommentarsfunktionen på artiklen. Var väldigt underhållande.
#8 Uno säger
2018-11-27 12:52 - Anmäl

Jag tycker att det handlar lika mycket om svärtan/tonen/klarheten i resp färg som kulören.
Själv har jag har en bild i telefonen på en pallette med jordfärger som jag stämmer av mot eftersom jag gärna handlar på Sth Stadsmission och Myrorna.
#9 alw säger
2018-11-27 13:21 - Anmäl

Super, väldigt bra inspiration!
#10 Magnus säger
2018-11-27 13:53 - Anmäl

Fint att de även tänker på vår benägenhet att spilla och att det kan strama över midjan. Tack Dockers!
#11 Johan säger
2018-11-27 14:12 - Anmäl

#7 Håller med - jag hade hoppats på att kommentarsfältet fick ligga orört och sedan växa till ett all-time-high gällande antal inlägg. Jag lider med Andreas som gissningsvis inte var helt nöjd med gårdagen.
#12 Horangi säger
2018-11-27 14:25 - Anmäl

Väldigt inspirerande, Andreas. Vad säger du om att göra som Simon Crompton, dvs. lägga upp alla dina outfits i en samlad lookbook.
#13 oscar säger
2018-11-27 15:49 - Anmäl

#2 - Varför tycker du inte att grått och brunt passar tillsammans? Själv tycker jag nog tvärtom, att det väldigt ofta passar ihop.
#14 Magnus säger
2018-11-27 22:39 - Anmäl

#13 Som sagt, det på bilden är avslappnat elegant. Jag vet inte varför jag är avogt inställd, kanske har det med ton och värme att göra. Andreas?!
#15 Horace säger
2018-11-28 12:08 - Anmäl

Hej,
Klickade av nyfikenhet in på den famösa Dockersreklamen. Måste ställa frågan - hur kommer det sig att Egmont fortfarande inte har annons/promotion-märkt den s.k. artikeln i anslutning till rubriken? Verkar ju onekligen som att Andreas och redaktionen uppmärksammats om att ett s.k. misstag har skett.

Ni får gärna annonsera, promota bäst ni vill men följ gärna gällande regler och branschetiska rammar så slipper ni en massa irriterande kommentarer.
#16 Andreas Weinås säger
2018-11-28 13:00 - Anmäl

#15 - Det är inte en redaktionell text från redaktionen så jag kan tyvärr inte svara på huruvida den är utformad korrekt då jag inte har skrivit den eller är ansvarig utgivare. Vad jag kan se är artikeln tydligt annonsmärkt i såväl början som slutet men om du anser att den bryter mot några regler eller ramverk eller har några andra synpunkter på området så rekommenderar jag att du kontaktar Kristofer Steneberg på Egmont Publishing.
#17 Jocke säger
2018-11-29 09:54 - Anmäl

#12 Håller med, det hade varit väldigt trevligt!
#18 Tony Johansson säger
2018-11-30 18:06 - Anmäl

Mycket bra artikel Andreas! Denna får bli en guideline när jag bygger vidare på garderoben.
Skicka
OBS! Detta forum är förhandsmodererat, dvs. alla inlägg som skrivs måste godkännas av en administratör innan de visas publikt.


Har du frågor kring stil och mode? Ställ din fråga så försöker Manolo att besvara den så snabbt som möjligt.

Till Fråga Manolo →

Permanent Style

The best cloths of Spring/Summer 2019

Läs mer

Shoegazing

Inför London Super Trunk Show 2019

Läs mer

Hodinkee

HODINKEE Radio: Baselworld 2019...

Läs mer

Följ manolo.se direkt via våra RSS 2.0 feeds.
Alla artiklar Kläder Skor Accessoarer
Skönhet Guide Butikskollen