Manolo logotype

Reflektion - 6 råd inför rean

Fenomenet Black Friday har på ett par år gått från en amerikansk företeelse till att i högsta grad påverka vår svenska konsumtion. Åsikterna kring fenomenet går helt klart isär och som vi påtalat många gånger förr är vi för en hållbar konsumtion där kvalitet går före kvantitet och fullpris ibland kan vara mer prisvärt än rea.

Med detta sagt så betyder det inte att man inte kan fynda framtida hörnstenar till garderoben under rean. Det handlar snarare om vilket förhållningssätt man har till sin konsumtion och idag skall vi redogöra för våra sex bästa råd inför rean:

1. Vill du verkligen ha produkten?

Begreppet "fear of missing out" passar extra bra under rean och verkar stundtals trollbinda människor till att spendera orimligt mycket pengar på saker de inte ens visste att de saknade. Ju högre rabatt, desto större blir frestelsen att inte gå miste om en bra deal. Problemet är bara att om du inte verkligen vill ha produkten så kommer du ha spenderat mer än du borde oavsett pris. Är du inte intresserad av produkten till fullpris kommer inte 30 % göra dig lycklig i längden.

Ett sätt jag själv brukar förhålla mig till detta är att försöka helt utesluta spontanshopping. De plagg som jag varit intresserad av en längre tid håller jag utkik efter på rean. Kom dock ihåg att vara kritisk. Är det inte det du verkligen vill ha så är det ganska stor chans att plagget riskerar att bli hängande i garderoben oavsett om det var 30-, 50- eller 70 procent rea.

 

Fokusera mer på produkten än dess rabatterade pris.

2. Bygg på med basplagg

Satsar man på basplagg utan tydliga eller extrema inslag av trend är det större chans att de kommer till långsiktig användning. Samtidigt är dessa plagg tyvärr ofta antingen slut eller exkluderade från rean. Plagg som baskostymer i grått eller blått och inte minst smokings kan vara ett utmärkt reafynd om de finns i rätt utförande. 

Med det sagt ska man självklart utgå från sig själv och det är inget som säger att basplagg i diskreta färger får mer kärlek i garderoben även om de tenderar att ha en längre livslängd. Är man en person som trivs i mer extravaganta färger och mönster eller söker efter en specifik produkt så kan det självklart vara ett utmärkt tillfälle att fynda på rean.

 

Vita skjortor är ett utmärkt exempel på basplagg som kan vara trevligt att fynda på rean.

3. Fokusera framåt

Angående säsong så finns det också en poäng med att ha ett långsiktigt tänk. Om man inte är ute efter att träffa rätt på specifika trender utan känner sin egen stil väl finns det goda chanser att göra riktigt bra fynd på reaplagg som passar först nästa säsong. Det är bara att hänga in plagget och ta fram när det är dags.

Fundera på vad du har för personlig stil och vad som kommer passa tillsammans med din övriga garderob en längre tid framöver.

 

En polotröja i grå kashmir är förmodligen lika användbar denna hösten som de nästkommande fem.

4. Kompromissa aldrig rörande passform och storlek

Att besöka en ändringsskräddare för att korrigera mindre detaljer är något vi uppmuntrar efter man har köpt en kavaj eller kostym. Samma sak kan gälla när man väljer mellan två storlekar där bägge sitter bra men ger lite olika silhuett. Att däremot köpa en produkt som är markant för stor eller liten med förhoppningen att en ändringsskräddare kommer kunna rädda den är inte att rekommendera. Så är väldigt sällan fallet och även om det lyckas är risken att kostnaden gått upp till plaggets ordinarie pris ändå. Skräddarändringar är som sagt inget fel men ju mindre som behövs göras (särskilt runt axlar och bröst) desto bättre brukar slutresultatet bli.

Gällande exempelvis skor blir det ännu mer påtagligt då för stora eller små skor snarare kommer resultera i att de inte används eller i värsta fall kan bidra till fotproblem. 

 

Inget varumärke kan kompensera för en dålig passform.

5. Fundera på om du behöver produkten?

Den stora fällan många gör är att fokuser för mycket kring huruvida en produkt är billig i förhållande till vad det är. Självklart skall man jämföra äpplen med äpplen men problemet är att din budget sällan tar hänsyn till vad det är för plagg. Även om 1 000 kr kan vara billigt för en rock men dyrt för en t-shirt så är det meningslöst att köpa det förstnämnda om man är egentligen är ute efter det sistnämnda. Det är fortfarande 1 000 kr som försvinner av den disponibla summan som i min mening bör fördelas efter det man anser sig vara i störst behov och intresse av, inte vad som man får mest av för pengarna. Om man vet med sig att man behöver ett par nya kvalitetsskor är det kanske bättre att avstå ett köp helt och hållet om man inte hittar något inom detta område för att istället spara ett tag till och slå till när man hittar vad man söker.

Självklart kan man ifrågasätta om man verkligen behöver någon form av den lyxkonsumtion vi trots allt pratar om här men faktum kvarstår att behovet man tycker sig känna förmodligen kommer finnas kvar och genom att spontanshoppa något helt annat hamnar man bara längre ifrån det man faktiskt behövde. 

Fokusera i första hand på att fylla de hål man anser sig ha i garderoben snarare än att köpa det som ger mest produkt för pengarna.

6. Fokusera på kvalitet framför maximal rabatt

Det finns ett känt citat från Aldo Gucci som lyder: 

"The quality is remembered long after the price is forgotten".

Det innebär att även om det rör sig om 70-80 procent rabatt så kommer ett plagg i undermålig kvalitet förmodligen inte vara en kär del av din garderob speciellt länge. Fokusera på tillverkare som är kända för att vara specialister på området eller företag man känner till använder sig av väldigt skickliga underleverantörer. Till skillnad från punkten ovan handlar kvalitet inte om avsändaren utan snarare saker som konstruktion, hantverk och material och inte minst passform. 

 

Aldo Gucci

Dela på Facebook Dela på Twitter

#1 123 säger
2018-11-22 15:31 - Anmäl

Kloka ord!
#2 fred säger
2018-11-22 17:05 - Anmäl

Mycket bra artikel Andreas! Tipsen är helt klart relevanta såhär i rea-tider!
#3 1 krona tjänad är inte en krona sparad säger
2018-11-22 23:15 - Anmäl

Bra artikel, du uppsummerar essensen av vad dom flesta gör fel!
Hitta et fåtal butiker, alternativt skräddare. Byg upp en tillit och förhållande till ägaren och köp det man känner man har behov för. När man väl är en " bra kund", brukar jag i vart fall alltid få rabbat, kanske inte 50 %, men 15-30 % på produkter som aldrig kommer på REA. Är man en lojal kund i en nätbutik, brukar det lösa sid med en e-post til kundservice, så får man rabbat. Kom ihåg REA produkter är produkter som ingen vill betala full pris för ( om man inte er dvärg elller jätte) Jag har fortfarande många "fynd" som hänger i garderoben, som jag aldrig har använt, aldrig kommer använda och som skal ges til välgörande ändamål. Köp med omtanke..
Skicka
OBS! Detta forum är förhandsmodererat, dvs. alla inlägg som skrivs måste godkännas av en administratör innan de visas publikt.


Har du frågor kring stil och mode? Ställ din fråga så försöker Manolo att besvara den så snabbt som möjligt.

Till Fråga Manolo →

Permanent Style

Hermes silk printing, Lyon: Factory...

Läs mer

Shoegazing

Inför London Super Trunk Show 2019

Läs mer

Hodinkee

First Photos: The Bulgari Octo...

Läs mer

Följ manolo.se direkt via våra RSS 2.0 feeds.
Alla artiklar Kläder Skor Accessoarer
Skönhet Guide Butikskollen