Manolo logotype

Höstens 8 snyggaste wingtips

Wingtips eller full brogues som de även kallas är en av skogarderobens verkliga klassiker. De kännetecknas av en söm som likt en måsvinge sträcker sig över skons tåparti. Modellen kan göras såväl dressad som ledig och vi har idag valt ut våra personliga favoriter i olika prisklasser.

En wingtip är historiskt sett en informell skomodell som i första hand förknippades med fritid och landsbyggd. Skons broguemönster som ursprungligen skall ha designats för att snabbt dränera skon från vatten efter de blivit blöta under jakt, är idag endast dekorativa och modellen är idag lika självklar på kontoret som i jaktstugan.

Wingtips kan finnas inom såväl oxfords som derbys och beroende på läst, sula och ovanläder kan skon få en väldigt elegant eller avslappad känsla. Grövre sulor i gummi med så kallad stormrand och modeller i grainskinn eller mocka förknippas med mer informella situationer medan en svart wingtip i kalvskinn inte alls behöver vara fel till mörk kostym. 

För hösten är det precis som med kängorna vi skrev om nyligen, inte dumt att välja en modell med gummisula som tål regn och snö bättre än tunna lädersulor. Samtidigt kan en lädersula fungera utmärkt för torra väglag och särskilt till mer formella versioner av modellen. 

Materialmässigt skulle vi vilja slå ett slag för modeller i mocka och gärna i brun nyans. För de mer dressade versionerna är mörkbrunt kalvskinn, burgundy och svart bäst lämpat. 

Vi valde ut en rad modeller för olika situationer och plånböcker.

John Lobb - Stowey

Elegant och dressad wingtip från John Lobb i kvalitén Misty Calf.

George Cleverley - Reuben

 

Wingtips i mocka kan vara riktigt snyggt till exempelvis ljusgrå flanell.

Crockett & Jones - Pembroke

Modellen Pembroke från Crockett & Jones i ett ledigt utförande i ljusbrunt grainskinn.

Löf & Tung - Irwin

 

En så kallad Longwing från Löf & Tung i mörkgrön mocka. Perfekt till ett par råjeans och en tweedkavaj.

Morjas - The Derby

 

Morjas grova derby med wingtipsöm i burgundy calf.

Joe Works - Full Brouge Derby

Ett spännande inslag är japanska Joe Works som säljs via The Sabot i Sverige. Här i en wingtip derby i snuff suede.

Myrqvist - Orust

 

Myrqvist senaste höstkollektion innehåller två versioner av wingtipmodellen Orust. Här i mörkbrunt kalvskinn.

Edward Green - Inverness

 

Svart elegant wingtip från Edward Green som utan problem kan bäras till kostym. (även översta bilden)

Dela på Facebook Dela på Twitter

#1 Magnus säger
2018-11-20 17:53 - Anmäl

Lite konsultdoja över någon (några)?
#2 max säger
2018-11-20 21:39 - Anmäl

Joe Works pjuken var hala...
#3 Jocke säger
2018-11-21 00:17 - Anmäl

Jag håller hårt i mina Alden longwings i color 8.
#4 random säger
2018-11-21 11:20 - Anmäl

Brouge-mönster och wingtips är fantastiskt på lågskor och snörkängor. Dock blir jag lite fundersam då det i senaste avsnittet av Gentlemanualen sades att derbies inte fyllde någon funktion som oxfords inte gör bättre. I den här artikeln är 5 av 8 skor derbies. Själv tycker jag att just wingtips i ett ledigare material t ex grain gör sig särskilt bra som wingtips.
#5 Andreas Weinås säger
2018-11-21 11:54 - Anmäl

#4 - Jag kan förtydliga. Med brogues syftar vi vill både oxfords och derbys. Skillnaden mellan en Oxford brogue och en Derby brogue är ganska liten då bägge klassas som lediga eller semiformella skor. Om man jämför en Cap toe Oxford med en Cap toe derby så fyller derbys mindre funktion då de traditionellt sett är mindre lämpade till mörk kostym medan oxfords fungerar till fler situationer.

I slutändan handlar det såklart om vad man själv gillar och vad som passar ens personliga stil.
#6 random säger
2018-11-21 19:33 - Anmäl

#5: tack för förtydligandet! Håller med om att oxford brouges och derby brouges är lättare att växla och jämställa, medan släta derbies är en stor skillnad jämfört släta oxfords.
#7 Dudde säger
2018-11-21 22:01 - Anmäl

Jag tycker att inspirationsgenomgångarna är både givande och inspirerande. Enligt min känsla är det sällan skor från Italienska tillverkare. Personligen finns de många märken i mellanprisklass som gör trevliga skor, såsom Moreschi, Fratelli Rossetti och Doucals. Förstår att det är omöjligt att ta med alla märken som finns, men jag undrar om du anser att kvalitén är sämre än brittiska, spanska och portugisiska tillverkare. Eller så kanske det bara är så att modellerna inte faller i smaken. Var bara lite nyfiken, tack för bra artiklar och all inspiration som finns på Manolo.
#8 Julius säger
2018-11-22 13:41 - Anmäl

Angaende Fratelli Rossetti sa är de flesta av deras modeller undermaligt konstruerade. Skulle nog kalla dem mer italienska lyxmodeskor än traditionella herrskor. Det är en enorm kvalitetsskillnad mellan till exempel Crockett and Jones och fratelli rosetti. Frattel roseetti har däremot ett väldigt nätt och elegant formsprak som brukar kännas mera moderiktigt.
#9 Europe säger
2018-11-28 16:29 - Anmäl

Tack för en trevlig sida som ger mycket bra information.

Vad jag kan sakna ibland är lite bredd i de märken som presenteras. Ofta vill läsare får mer bredd i prisklass etc och då svarar alla med att man ska visa exempel som är "originalen" eller något att sträva efter/inspireras av. Det köper jag, men ibland blir det även i den kategorin ganska snävt "John Lobb" / "Edward Green" måste liksom in. Det är inte så att inte andra märken förekommer, men jag hade gärna sett mer av exempelvis J.M. Weston och Sutor Mantellassi etc.
Skicka
OBS! Detta forum är förhandsmodererat, dvs. alla inlägg som skrivs måste godkännas av en administratör innan de visas publikt.


Har du frågor kring stil och mode? Ställ din fråga så försöker Manolo att besvara den så snabbt som möjligt.

Till Fråga Manolo →

Permanent Style

Hermes silk printing, Lyon: Factory...

Läs mer

Shoegazing

Inför London Super Trunk Show 2019

Läs mer

Hodinkee

First Photos: The Bulgari Octo...

Läs mer

Följ manolo.se direkt via våra RSS 2.0 feeds.
Alla artiklar Kläder Skor Accessoarer
Skönhet Guide Butikskollen