Manolo logotype

5 favoriter från Kaplans Klockkvaliten

På lördag går Kaplans höstversion av Klockkvaliten av stapeln och här har auktionshuset samlat de mest eftertraktade samlarklockorna. Vi fick möjligheten att titta närmare på några av stjärnorna i auktionen och har valt ut våra favoriter i såväl den högre som lägre prisklassen.

Något som är lite extra roligt med just Kaplans Klockkvaliten är att man inte uteslutande fokuserar på de mest exklusiva eller dyraste klockorna. Istället avsätts stora delar av auktionen till enklare samlarur från mindre kända tillverkare men som har ett exceptionellt skick eller kanske lite extra trevlig provinans. 

Förr var det väldigt ovanligt att man hittade moderna klockor som fortfarande finns med i respektive tillverkares utbud men då framför allt Patek Philippe och Rolex i nuläget har en så stor efterfrågan på sina sportklockor har det utvecklats en andrahandsmarknad där priserna vida överträffar de i butik. Allt fler auktionshus har därför valt att ta med dessa modeller som inte sällan kan ha flera års väntetid hos respektive återförsäljare. 

Vi har valt ut våra personliga favoriter från auktionen som går av stapeln nu på lördag 17/11 kl. 13.00 på Biblioteksgatan 5. 

1. Omega CK 987 från 1941

En klassisk kronograf med 38 mm boett vilket var väldigt stort för perioden. Klockan som levererades till Sverige i början av 1940-talet har ett utrop på 85 000 kr men den är i skrivande stund redan uppe i 142 000 kr. 

 

Omega CK 987 från 1941 (även översta bilden)

 

2. Universal Geneve Compax "Nina Rindt" från 1965

Universal Geneve är för många en helt okänt klocktillverkare men företaget har en fin historia och har de senaste åren exploderat i värdeökning på auktionsmarknaden. Här ser vi versionen "Nina Rindt" som med stor sannolikhet fått draghjälp av den extrema värdeutveckling som Rolex Daytona från samma period haft. Utrop är 90 000 kr. 

Universal Geneve Compax "Nina Rindt"

 

3. IWC från 1961

Om man vill ha en snygg och elegant kostymklocka utan att betala multum är den här versionen från IWC ett utmärkt alternativ. En roséguldsboett på 36 mm med det manuella cal. 89-verket och (till samlarnas stora förtret) en renoverad urtavla. Utrop startar på 5 400 kr.

 

Kostymklocka från IWC i roséguld från 1961.

 

4. Rolex Daytona ref. 116500LN från 2017

Precis som klockan från Patek är det här en version som fortfarande är en del av det rådande utbudet från Rolex. Dock har hysterin kring den nya Daytonan resulterat i årslånga köer hos återförsäljarna vilket gör att man intresset för dem via gråhandlare eller auktionshus gått upp väsentligt. Utrop är 120 000 kr men den är i skrivande stund uppe i 142 000 kr. 

Rolex Daytona som har en väntlista på över 5 år hos i princip alla Rolex återförsäljare i Sverige.

 

5. Patek Philippe 5196P "Tiffany dial" från 2006

Min personliga favorit från auktionen är den här klassiska kostymklockan från Patek Philippe. Ref. 5196 är en direkt hyllning till den första versionen av Calatrava (ref. 96) men i en mer modern storlek på 37 mm. Utöver att den här versionen är i platina med arabiska index så har den vad som brukar sätta fart på samlarna, nämligen "Tiffany & Co" tryckt på tavlan. Ett inslag som endast gick att finna på några få modeller sålda via Tiffany´s. Utrop är 170 000 kr men den här kommer gå betydligt högre. 

 

Patek Philippe Calatrava 5196P "Tiffany dial".

Dela på Facebook Dela på Twitter

#1 Carl säger
2018-11-13 17:34 - Anmäl

Andreas! I senaste numret av King så handplockar du 5 olika produkter. Här på manolo har Du varit duktig med att framföra att Manolo har en ekonomisk vinning e.d., men denna information framgår inte i texten tillhörande Manolo x Ströms flanellbyxa. Visserligen tydliggör Du Din ställning på Manolo, men det svarar inte på om det är ett samarbete eller inte. Ber därför om förtydligande.
#2 random säger
2018-11-14 14:50 - Anmäl

Tips på en klocka av vettig kvalitet (för priset) för max 5 000 kr? Helst en stilren design med läderband, ej navy.
#3 Andreas Weinås säger
2018-11-14 18:13 - Anmäl

#1 - Jag är inte säker på exakt vad du syftar på men i artikeln om vårt samarbete med Ströms framgår det tydligt att det är just ett annonssamarbete som syftar till att vi fått ersättning för att designa och inte minst bevaka projektet på Manolo. Det finns däremot inte någon ersättning eller kick back per såld byxa och inte heller någon ersättning till mig eller Manolo för att nämnda dem i KING.

Då jag ligger bakom design och produktutvecklingen är det dock inte så konstigt att jag vill lyfta fram dem då jag tycker de är en väldigt bra produkt för pengarna.
#4 Victor säger
2018-11-15 19:00 - Anmäl

Hej,

Ni som är klockintresserade får gärna kika in vår blogg blogaboutime.wordpress.com

Trevlig läsning
// Victor
#5 Janne säger
2018-11-16 12:19 - Anmäl

Random: Kolla in de prisvärda, tyska tillverkarna Sinn och Stowa.
#6 random säger
2018-11-16 13:33 - Anmäl

#5: Tack för tipset!
#7 Mike säger
2018-11-17 23:03 - Anmäl

#2 Kolla in Lip GDG eller Timex Marlin.
Skicka
OBS! Detta forum är förhandsmodererat, dvs. alla inlägg som skrivs måste godkännas av en administratör innan de visas publikt.


Har du frågor kring stil och mode? Ställ din fråga så försöker Manolo att besvara den så snabbt som möjligt.

Till Fråga Manolo →

Permanent Style

Our first Hong Kong Symposium – please...

Läs mer

Shoegazing

Nyhet – Gaziano & Girling lanserar ny...

Läs mer

Hodinkee

Found: A Longines Retail Display Case...

Läs mer

Följ manolo.se direkt via våra RSS 2.0 feeds.
Alla artiklar Kläder Skor Accessoarer
Skönhet Guide Butikskollen