Manolo logotype

Guide: 5 sätt att klä ner kostymen

Foto: Ted Olsson

I dagens samhälle där den formella klädseln minskar allt mer finns det många som efterfrågar sätt att klä ner den klassiska kostymen. Det kan handla om plagg och kombinationer som tar plagget från seriöst affärsmöte till avslappnad after work. Idag ger vi 5 konkreta tips på hur man enkelt kan klä ner kostymen.

1. Virkad slips

Vi börjar med en ganska diskret detalj som fortfarande anses korrekt i många formella sammanhang men ger en lite mer avslappnad prägel. Den virkade slipsen är väsentligt mer informell än de i printat siden och kan vara utmärkt för en situation där man fortfarande önskar att bära skjorta och slips. Exempel på detta kan vara sommarmånaderna eller bröllop med klädkod Kavaj. Den virkade slipsen fungerar utmärkt till såväl släta ullkostymer som ledigt linne. 

 

Avslappnat men elegant. En svart virkad slips till vit skjorta och grå kostym är en klassisk kombination.

 

2. Polotröja

Nästa steg ner i formalitet är polotröjan som är en personlig favorit för höst- och vinterhalvåret. Den ger en väldigt sofistikerad känsla som fungerar väldigt bra framför allt kvällstid. Tänk här på att en mörkare polo till mörk kostym alltid uppfattas som mer formellt än en ljus som ofta är bättre lämpad dagtid. Satsa på en tunnstickad i merino alternativt kashmir/silkes-blandning för en elegant och sober känsla.

 

Polo och kostym som går ton-i-ton är ett snyggt och sobert val för vintern.

 

3. Popover

En pikétröja eller popover är istället sommarens lediga alternativ där man tar ner formaliteten från den klassiska kostymskjortan och tillsätter textur. Här gör sig vanligtvis ledigare kostymer allra bäst men det går absolut att även kombinera med tunn ull. 

 

Benedikt Fries från Shibumi Firenze i en mörkblå kostym och ljusgrå popover.

 

4. Rundhalsad tröja

Den rundhalsade tröjan faller relativt långt ner på formalitetsskalan då den saknar krage och istället agerar som ett mer sofistikerat alternativ till t-shirt. Precis som med polotröjan är det ruskigt snyggt att hålla den i samma ton som kavajen eller kostymen. 

 

Saman Amel i rundhalsad tröja till kostym fotograferad av The Sartorialist.

 

5. Hawaiiskjorta

Femte och sista sättet att klä ner kostymen är det mest dramatiska men också ett alternativ som exploderat i populäritet under senaste sommarens Pitti Uomo-mässa. Vi talar om Hawaiiskjortor med bowlingkrage som kombineras med kostym för en tydlig kontrast och avslappnad känsla. Detta är definitivt en trend och något man behöver vara bekväm i men på rätt person kan det se både snyggt och naturligt ut. 

 

Hawaiiskjorta under brun linnekostym på sommarens Pitti Uomo-mässa.

Dela på Facebook Dela på Twitter

Andra artiklar i kategorierna: Guide

#1 M säger
2018-11-05 12:08 - Anmäl

Helt off topic, men kan någon tipsa om en prisvärd svart, slät sidenslips? Ganska trist, men det är till en uniform och jag vill hitta en med god kvalitet och känsla som inte kostar mer än den är kul att bära. I annat fall bär jag gärna trevligare slipsar!
#2 Adrian säger
2018-11-05 12:43 - Anmäl

Det här mer skjortkragen över/utanpå kavajkragen verkar dyka upp lite här och var på #menswear. Är det en pitti trend som dykt upp eller var kommer det ifrån?
#3 Uno säger
2018-11-05 15:49 - Anmäl

Mkt bra.
Gärna kostym oftare om än lite ledigare.
#4 Calle säger
2018-11-05 15:50 - Anmäl

Rundhalsad tröja under kavaj !, det kommer alltid se konstigt ut v-halsad med för den delen.
#5 JW säger
2018-11-05 16:20 - Anmäl

Polotröja är ruggigt snyggt, men kräver sin användare
#6 Fredrik säger
2018-11-05 19:06 - Anmäl

#4, tack för upplysningen! Nu ska jag direkt sluta med det. Tack för att du styr mig bort från min bristande uppfattning om vad jag anser ser bra ut.
#7 Calle säger
2018-11-06 04:40 - Anmäl

#6 Oj, det var visst känsligt. Jag ändrar mig och hävdar motsatsen. Det vore ju olyckligt om någon kände sig träffad av en åsikt.
#8 JFK säger
2018-11-06 11:55 - Anmäl

Polotröja och kostym ser bra ut på andra men känns skevt att bära själv
#9 Simoon säger
2018-11-12 09:29 - Anmäl

Håller med nr 3. Gärna mer om det här.
Skicka
OBS! Detta forum är förhandsmodererat, dvs. alla inlägg som skrivs måste godkännas av en administratör innan de visas publikt.


Har du frågor kring stil och mode? Ställ din fråga så försöker Manolo att besvara den så snabbt som möjligt.

Till Fråga Manolo →

Permanent Style

The best cloths of Spring/Summer 2019

Läs mer

Shoegazing

Inför London Super Trunk Show 2019

Läs mer

Hodinkee

HODINKEE Radio: Baselworld 2019...

Läs mer

Följ manolo.se direkt via våra RSS 2.0 feeds.
Alla artiklar Kläder Skor Accessoarer
Skönhet Guide Butikskollen