Manolo logotype

7 skjortor för hösten: från budget till lyx

Foto: Milad Abedi

Skjortor är normalt sett en av de minst säsongsbundna plagg i den klassiska garderoben. Framför allt i dressade utföranden av poplin, oxford eller twill som känns lika självklara vår som höst. Idag vill vi dock lyfta fram mer säregna material och versioner som är specifikt anpassade för höstsäsongen.

Att ha en säsongsbetonad garderob har såväl fördelar som nackdelar. För många som är i början av sin stilmässiga resa och inte hunnit bygga upp en bredare garderob är vikten av mångsidighet ofta avgörande för såväl kostymer som skjortor eller skor. Här faller ofta valet på kostymer i tunn ull, skjortor i en slät bomull eller oxfords i brunt eller svart skinn. Inget fel med det men efter man har fyllt denna bas kan det vara intressant att titta på alternativ som är mer specifikt lämpade och associerade med respektive säsong. Dels för att det är mer praktiskt med en grövre flanell när temperaturen sjunker men även att det kan vara fantastiskt trevligt att ta fram något man inte använt på några månader. 

Det är framför allt det sista som känns extra kul. Att addera den somriga känslan med exempelvis en linneskjorta precis som en flanellskjorta känns mer passande framför brasan i december. 

Bland skjortor för sommaren brukar just linne eller piké dominera men för höst och vintern brukar renodlade alternativ vara betydligt mer begränsade. Vi tycker framför allt man skall hålla utkik efter kompositioner med inslag av ull eller t om kashmir samt finisheringstekniker som flanell där man får en matt och luddig yta som kan vara väldigt snyggt till grövre kavajer. Självklart begränsas den här typen av skjortor till det lite ledigare spektrat och bärs sällan till hel kostym men då majoriten av män idag arbetar i mindre formella arbetskläder kan det fortfarande vara ett väldigt användbart plagg. 

Då det inte är en klassisk kostymskjorta kan man även utforska lite andra färgval där exempelvis oliv- eller mossgrönt, grått eller beige kan vara väldigt snyggt. 

Vi har valt ut några personliga favoriter från höstens utbud i olika prisklass som alla känns lite extra intressanta.

 

Stenströms

 

Buttondownskjorta i grön flanell från svenska Stenströms. Ett riktigt snyggt och avslappnat alternativ till ett par jeans eller en kashmirtröja.

Borriello

 

Borriello är ett relativt okänt märke från Neapel som gör prisvärda skjortor med flera handsydda detaljer. Här i en fiskbensmönstrad borstad bomullskvalitet.

100 Hands

 

Holländska 100 Hands gör några av världens finaste skjortor i sin fabrik i Indien och för hösten har man flera fina borstade kvaliteter. Här i mörkblått som är ett utmärkt alternativ att bära ton i ton med en mörkblå höstkostym.

Shirtonomy

 

Måttsömnadsspecialisten Shirtonomy lanserade nyligen en helt ny serie i kashmirblandning som passar perfekt för hösten. I den här gräddvita nyansen fungerar den till såväl semi-formella som lediga situationer. (även översta bilden)

Eton

 

Vinrött är en väldigt underskattad nyans för lediga plagg som gifter sig väldigt väl med både grått och marinblått. Här från svenska Eton i en tunn flanellkvalitet.

Morris Heritage

 

Flanellskjorta från Morris Heritage i ljusblått med cutawaykrage som går att kombinera med både dressat och ledigt.

Isaia

 

Gingham-rutig skjorta i borstad bomull från Isaia. En version som skulle kunna vara väldigt intressant i ett monokromt utförande med grå kostym.

Dela på Facebook Dela på Twitter

Andra artiklar i kategorierna: Kläder Skjorta

#1 JohanC säger
2018-10-30 10:16 - Anmäl

Hur får ni era flanellskjortor att hålla sig fina länge/längre? Är det kemtvätt som gäller? Jag har vänt dem ut-och-in men efter ca 20-30 användningar är de hårda och noppiga. Detta gäller alla de flanellskjortor som jag har ägt. De från Shirtonomy har hållt sig fina lite längre än andra. Dock ska tilläggas att jag inte har köpt några lyxskjortor inom segmentet.
#2 Soccercalle säger
2018-10-30 10:52 - Anmäl

Mkt snyggt! Lite trist att "Borriello" inte bara i det närmaste snott namnet från saliga skjortmakaren "Borrelli" utan även har i princip samma typsnitt. Jag kan inget som skjortans kvalitet men det får mig att associera till billighetsprodukter som gör varianter på prestigemärkens namn och logotyper och hoppas att folk ska ta fel.
#3 filip säger
2018-10-30 13:10 - Anmäl

#2 Borriello är ägarfamiljens efternamn så det känns konstigt att anklaga dem för stöld. Skjortorna är dessutom väldigt fina, har en själv!
#4 Peter säger
2018-10-30 13:40 - Anmäl

Hmmm vet inte om jag skulle klassa skjortor i 2k kr klassen med handsömnadsmoment som billighetskopior. Men visst Borrelli har väl 20år mer på nacken och kostar ytterligare några hundra. Men det kan ju faktiskt vara så att Borrelli och Borriello är två Italienska familjenamn som är lika lätta att förväxla som Hansson och Fransson i Sverige.
#5 Olof säger
2018-10-30 15:54 - Anmäl

Om man letar budgetalternativ kan jag tipsa om Brothers linje Tailoring Club som har riktigt fina skjortor i mörkblå och grå ull med en rejält rullmumsig button-down-krage.
#6 J säger
2018-10-30 19:45 - Anmäl

Jag är väldigt nöjd med en skjorta från Luxire som liknar den från Isaia ovan. Mini Nightshadow Grey Gingham Flannel heter tyget.
#7 Jones säger
2018-10-31 09:16 - Anmäl

Fint. Men personligen har jag svårt att matcha de lite dovare färgerna och känna mig komfortabel i det. Men kanske är det dags att göra ett nytt försök. Gillar särskilt den gröna Stenströmskjortan, om det inte vore för deras knappar som jag aldrig gillat riktigt. Tycker av någon anledning att de drar ner helhetsintrycket. Men det är väl bara en hang up från min sida.

Undrar också om det är någon som har tips på var man kan hitta snygga randiga skjortor som nödvändigtvis inte är klassiska blåvitrandiga dresskjortor? Jag vet att rutigt är det som räknas just nu, men för mig funkar inte rutiga skjortor.
#8 Soccercalle säger
2018-10-31 09:31 - Anmäl

#3 om de heter så ska de naturligtvis också kunna kalla sina skjortor för det. Som jag skrev har jag ingen egen erfarenhet av märket. Däremot har de (slumpmässigt eller ej) valt att ha nästan exakt samma typsnitt och grafisk profil som Borrelli.
#9 Jesper säger
2018-10-31 11:18 - Anmäl

Vilken av dessa skjortor definierar ni som budget? Skjortor för 1300kr är nog för väldigt få människor att betrakta som budgetalternativ.
#10 max säger
2018-10-31 15:01 - Anmäl

Var köper man Stenström-skjortan irl i Sthlm?
#11 egon säger
2018-10-31 19:05 - Anmäl

#7: Jag tycker Gabucci ofta brukar ta in en del snygga ränder. Annars är det faktiskt inte så dyrt att köra MTM. För mig är det till och med billigare eftersom jag alltid måste fixa ärmlängden. Saman Amel ger en bra mängdrabatt, tror det är 1500kr per skjorta om man köper tre av deras enkla modell (som ändå är riktigt nice). Du borde kunna hitta en del fina ränder i deras bunches. Maila om det i förväg så kommer du få några fina rekommendationer när du kommer!
#12 John säger
2018-10-31 20:05 - Anmäl

Håller med #9, 1300 är knappast budget (för en vanlig svensson)
#13 Loius säger
2018-10-31 20:57 - Anmäl

Trevlig artikel! Flannel och borstad bomull är verkligen välkommet såhär års!
#14 Niklas säger
2018-10-31 21:01 - Anmäl

#10 Finns med säkerhet på Best of Brands i Sickla, plockade upp en själv i helgen :)
#15 Jocke säger
2018-11-01 09:29 - Anmäl

#11 Bra tips om Saman Amel, det hade jag faktiskt ingen aning om, ska kolla in!
#16 Johan säger
2018-11-01 09:30 - Anmäl

J.Harvest & Frost har väldigt fina prisvärda flanellskjortor, dessutom strykfria! Supernöjd med min.
#17 Steve säger
2018-11-01 10:41 - Anmäl

Enl hemsidan börjar Saman Amels MTM skjortor på 2900:-? Hur är kvalitet och snitt annars?
#18 Johan säger
2018-11-01 17:42 - Anmäl

Vilka finns som MTM förutom Shirtonomy? Varken Eton eller Stenström säljer ju sina "Casual", ex Eton skjortan ovan, som MTM.
#19 egon säger
2018-11-02 10:06 - Anmäl

#17: Den för 2900:- är ett konstverk. Har en sådan, det finns ingenting i min skjortgarderob som kan jämföras med den.
#20 Jocke säger
2018-11-02 10:11 - Anmäl

Nån som vet cirkapris på Stenströms MTM?

En gammal klassiker för oss som bor i Stockholm är annars Armstrong shirts, de har både OTR och MTM till rimligt pris, tror man får var tioende skjorta gratis och mindre accessoarer på köpet var femte skjorta eller nåt sånt.
#21 max säger
2018-11-07 18:05 - Anmäl

Citat:
#11 Bra tips om Saman Amel, det hade jag faktiskt ingen aning om, ska kolla in!

Grazie Mille!
#22 Diplomatic Ties säger
2018-11-08 11:21 - Anmäl

En tillverkare som jag tror aldrig omnämnts på Manolo är Emma Willis. I mitt tycke gör ingen bättre skjortor i borstad bomull. Tyvärr ganska långt från budget dock...
#23 Anders säger
2018-11-15 08:15 - Anmäl

Jag har själv en några nya favoriter från Arkets herravdelning. Oväntat fin kvalitet och ett ställe jag inte trodde att jag skulle hitta något i min smak men endel bra plagg.
Skicka
OBS! Detta forum är förhandsmodererat, dvs. alla inlägg som skrivs måste godkännas av en administratör innan de visas publikt.


Har du frågor kring stil och mode? Ställ din fråga så försöker Manolo att besvara den så snabbt som möjligt.

Till Fråga Manolo →

Permanent Style

The best cloths of Spring/Summer 2019

Läs mer

Shoegazing

Inför London Super Trunk Show 2019

Läs mer

Hodinkee

Watch Spotting: Akrivia Founder Rexhep...

Läs mer

Följ manolo.se direkt via våra RSS 2.0 feeds.
Alla artiklar Kläder Skor Accessoarer
Skönhet Guide Butikskollen