Manolo logotype

Mer stil för mindre pengar - 7 oxfords som inte kostar skjortan

Vi får många frågor om prisvärda kvalitetsskor och idag tänkte vi därför fokusera på prisvärda oxfords. En skomodell som kan ses som själva definitionen av klassiska herrskor men finns i en rad spännande utföranden. Vi har valt våra personliga favoriter under 4 000 kr.

Den släta oxfordskon är troligtvis den mest mångsidiga modell man kan ha i garderoben. I svart är den det självklara valet till en mörk kostym vid formella stunder men den gör sig även ypperligt väl i ett ledigt utförande som mocka. I ett mörkbrunt kalvskinn kan den bäras till vardagskostymen eller flanellbyxorna och dess estetik har varit mer eller mindre oförändrad i ett sekel. 

Trender som mejslade eller runda tåpartier kommer och går men modellen i sig består. Skall den bäras under vinterhalvåret är det en bra idé att titta på modeller som har någon form av tunn gummisula direkt från fabrik. Att lägga på en tunn slitsula i gummi över lädersulor är fullt görbart men har varken samma skydd eller slitstyrka som en heltäckande gummisula. Det kan vara ett effektivt sätt att förlänga livet på en lädersula med ytterligare ett par säsonger men att lägga på den direkt vid köp är inget vi rekommenderar. 

Angående material och färg så är ett par svarta oxfords i kalvskinn ett måste i en dressad garderob men vi vill även slå ett slag för grainskinn, cognacsbrun kalv och inte minst mocka som kan vara väldigt snyggt till exempelvis rådenim. 

 

Meermin - 101430

 

Spanska Meermin kan genom produktion i Kina erbjuda några av branschens bästa skor för pengarna. Här i mörkbrunt grainskinn.

Myrqvist - Äppelviken

 

Svenska företaget Herrstil har med egna linjen Myrqvist tagit fram randsydda skor som produceras i Portugal med ett pris kring 2 000 kr. Här i den avskalade versionen Äppelviken. En slät oxford i svart kalvskinn med slitsula i gummi.

Löf & Tung - Gilbert

 

Skoaktiebolagets Löf & Tung tillhör de mest exklusiva i den här listan. För 3 600 kr får man randsydda skor i högkvalitativ kalv med imponerande finish. Här i modellen Gilbert i Espresso Calf. (även översta bilden)

Bow-Tie - Allen

Bow-Tie är ett annat intressant skomärke som erbjuder allt från slippers till randsydda oxfords. Här i modellen Allen som för tillfället är nersatt till endast 99€.

Yanko - Cap Toe Balmoral

 

Ett sätt att få en mer personlig prägel på ett par släta oxfords kan vara att välja en så kallad Balmoral. Här från Yanko via svenska företaget Skolyx.

Brookman - Dunmore

 

Skobutiken Bäckmans i Stockholm lanserade tidigare i höst en egen linje av randsydda kvalitetsskor. Linjen heter Brookman och produceras i England. Här i den klassiska modellen Dunmore.

Loake Export Grade - Hanover

Loakes Export Grade är företagets exklusivaste runt 3 800 kr och här hittar vi modellen Hanover i nyansen Smoked Teak Calf.

Dela på Facebook Dela på Twitter

#1 linus säger
2018-10-23 11:40 - Anmäl

Bra artikel! Ser fram emot ytterligare artikel med samma tema men med brouges och lite varianter i mocka :)
#2 Daniel säger
2018-10-23 15:01 - Anmäl

Hej!

Fantastisk artikel, har själv ett par Meermin Oxford och är otroligt nöjd.

Vad tycker ni om Morjas nya Oxford serie?
#3 L.N. säger
2018-10-23 15:35 - Anmäl

Tack för ytterligare en bra artikel! Det hade vart intressant att få övriga läsares (och gärna skribentens) synpunkter på om hur oxford skon passar i mer informella sammanhang? Jag själv märker att jag numera nästan uteslutande använder mina derbies, detta till chinos/manchesterbyxor/flanellbyxor, skjorta och kavaj. Oxforden blir för formell kan jag tycka och jag plockar nästan bara fram dom när det vankas kostym. Hur gör ni andra?
#4 Soccercalle säger
2018-10-23 18:27 - Anmäl

#3 Jag gör likadant. Brogues, split toe derbies el dressade boots till kavaj och uddabyxor men oxfords till kostym.
#5 Ramb säger
2018-10-23 20:34 - Anmäl

Använder min blå mocka quarter brogues oxford, och mina cheastnut semi-brogues oxford till det mesta.
#6 Jones säger
2018-10-23 20:57 - Anmäl

#3 (&4) Var inte så ängslig och gör inte det där med formalitetsnivån till något större än det är. I slutändan är det helhetsintrycket som avgör, även om detaljerna naturligtvis spelar in. Men jag fråga, har ni dresskjortor till jeans? Tycker du/ni att de är snyggt så går det också alldeles utmärkt med Oxfords till jeans.
#7 Adrian säger
2018-10-23 21:09 - Anmäl

Jag vill ha en artikel som behandlar exklusiva läder igen. Krokodilskinn, alligator, ödla och struts. Dyra, irrationella skor som sticker i ögonen på jante.
#8 Stefan säger
2018-10-23 21:45 - Anmäl

Varför rekommenderar du att man inte ska lägga på en tunn slitsula i gummi över lädersulor på nya skor?
#9 Andreas Weinås säger
2018-10-24 02:46 - Anmäl

#8 - Egentligen främst för att en skomakare ändå behöver slipa ner sulan för att fästa gummisulan och då finns det enligt mig ingen anledning att inte njuta av skons lädersula en period och skapa det slitaget själv. Man gör såklart som man själv vill men jag brukar själv lägga slitsula först vid ett senare tillfälle (lädersulor tål betydligt mer än många tror) och vill jag ha en renodlad sko för regn/snö/slask är det nästan alltid bättre med gummisula från fabrik.
#10 L.N. säger
2018-10-24 09:23 - Anmäl

#6 Intressant att du tolkar det som ängslighet. Jag ser det mer som att jag är nyfiken på att förstå vilka erfarenheter andra har dragit som jag kan lära av, därmed kan jag bredda min kunskap snabbare än om jag sitter isolerat och filosoferar för mig själv. Manolo tänker jag är ett forum där många andra delar mitt intresse för stil och kläder och jag är väldigt intresserad av vad dom tycker. Då jag sett liknande kommentarer om "ängslighet" tidigare ber jag ödmjukast om att slippa se sådana tolkningar av andras känslor och istället respektera själva frågeställningen. Gillar man inte frågan behöver man inte svara på den.

Jag uppskattar din fråga om dressskjorta passar med jeans, den tillför reflektion. Mitt svar är att jag tycker en grövre skjorta passar bättre (flanell, oxford tyg, etc.), därmed inte sagt att något är rätt eller fel. Men att utgå från kläders formalitetsnivå är något jag plockat upp från Permanent style och en "regel" som jag tycker hjälper mig att få ihop en helhet som fungerar, därmed inte sagt att den är helig på något sätt.
#11 Emil säger
2018-10-24 09:28 - Anmäl

#9

Jag fick beskedet att jag hade slitit ner lädersulorna olika mycket på varsin fot och att skon därför skulle förbli i obalans när jag sedan la på en slitsula av gummi. Hade varit bättre om jag gjorde det från dag ett.

Personligen märker jag ingen skillnad annat än att skon får ett bättre grepp med en gummisula.

Också trevligt att inte slita ut tåpartiet innan gummisulan kommer på plats.
#12 Soccercalle säger
2018-10-24 09:33 - Anmäl

#6 Jag tycker det handlar om balans. Skorna i mocka och grainskinn skulle absolut fungera till jeans (iaf dressade mörkblåa, inte ljusblåa 501or). Det handlar även om lästen och sulan. En rundare läst är lättare att ha till jeans än en nätt mejslad läst.
#13 Gustaf säger
2018-10-24 12:02 - Anmäl

En aspekt som dock uppstår om man själv väljer att gå med lädersulan först innan man sätter på en tunn slitsula i gummi är att skomakaren i regel behöver göra ett mer omfattande underarbete på lädersulan än om man väljer att sätta på gummisulan på en gång. De flesta sliter ner skorna i framkant av sulan och skomakaren behöver då bygga upp sulan innan han/hon kan fästa gummisulan. Detta leder till merarbete som i sin tur leder till högre kostnad än om man sätter på slitsulan på en gång. Inga jättepengar, men många bäckar små :)

Dock håller jag med Andreas om att det är en härlig känsla att gå med enbart lädersula. I den bästa av världar har man en uppsättning skor för sommarhalvåret och en för vinterhalvåret.
#14 oscar säger
2018-10-24 15:19 - Anmäl

Hej,

Efter att ha läst en rad artiklar här på Manolo är det en fråga som jag ställt mig själv allt oftare:

Skoaktiebolagets egna märke Löf & Tung som marknadsförs kraftigt, är de prisvärda?

Jag tänker, nyetablerade skomärken såsom några av de märken som listas ovan tar ca 2000 sek för sina skor. Löf & Tung är ett lika nytt märke som det övriga, med samma eller tom högre priser som det etablerade märket Loake.
#15 eric säger
2018-10-24 20:27 - Anmäl

#14 Oscar, Huruvida märket är nytt eller inte har väl ingenting med saken att göra? Vissa nya, och gamla, märken gör skor med specifikationer som motsvarar cirka 2 000 kronor. Vissa nya, och gamla, märken gör skor med specifikationer som motsvarar 3 500 kronor. Eller 7 000 kronor, eller 11 000 kronor, osv.
Sen om man tar Löf och Tung så har jag inte några men testat och pratat med andra som tycker de är helt ok för priset, sen om de är mer prisvärda än ex Carmina, TLB Mallorca eller Loake Exportgrade som är typ samma prisnivå verkar folk vara mer tveksamma till.
#16 random säger
2018-10-25 18:33 - Anmäl

Jag tycker Oxfords i slätt skinn och en mera formell färg (e. mörkbrun) kan funka till lite mindre formella outfits, t ex ljusa chinos och uddakavaj. Det handlar som andra skrivit om helheten och tonen i övrig klädsel.
#17 Kölnischer Franz säger
2018-10-25 21:50 - Anmäl

#3 Ängsligheten att bära oxfords endast till kostym kan ju lika gärna vändas på och motfrågan blir då varför du är så ängslig inför att bära kostym mer ofta så du får användning av dina oxfords.
#18 Soccercalle säger
2018-10-26 07:22 - Anmäl

#17 Vi borde säkert alla vara mindre ängsliga för att klä upp oss. Jag har ett jobb som "kräver" kostym kanske 2-3 dagar i månaden men jag har det kanske 1-2 ggr i veckan. Till kostym har jag nästan alltid oxfords. Undantagen kan vara loafers till sommarkostym eller mörka brogues till ledigare flanellkostymer.
#19 Karl säger
2018-10-27 13:54 - Anmäl

Skolyx egna produktion kan jag rekommendera som borde varit med i artikeln. Kostar 2000kr och känns riktigt bra. Var de med i funderingarna Andreas?
#20 Jim säger
2018-11-15 10:42 - Anmäl

Var går man bäst för utprovning av någon som verkligen kan? Jag har små fötter (ca 39) och bor i Uppsala. De flesta ställen jag gått till i Uppsala och Stockholm har bara jättestora storlekar. Har både C&J 6E och Loake 6F och de är nog båda lite för stora.
Skicka
OBS! Detta forum är förhandsmodererat, dvs. alla inlägg som skrivs måste godkännas av en administratör innan de visas publikt.


Har du frågor kring stil och mode? Ställ din fråga så försöker Manolo att besvara den så snabbt som möjligt.

Till Fråga Manolo →

Permanent Style

Our Spring/Summer Top 10, 2019

Läs mer

Shoegazing

Bildspecial – Moscow Trunk Show

Läs mer

Hodinkee

Editors' Picks: Forbidden Fruit: Four...

Läs mer

Följ manolo.se direkt via våra RSS 2.0 feeds.
Alla artiklar Kläder Skor Accessoarer
Skönhet Guide Butikskollen