Manolo logotype

Höstens 6 snyggaste mockaskor

Foto: The Armoury

Mocka förknippas av många med vår och sommar men jag skulle vilja påstå att det är ett minst lika bra alternativ i höst. Den matta ytan gifter sig perfekt med såväl en filtig flanell som en grövre denim. Kombinera med en ledig kostym för att ta ner formaliteten eller bär dem med polotröja och mockajacka.

Mockans största motstånd kommer från tanken att den är allt för svår att sköta om och rent av känslig. Detta är enligt oss en stor missuppfattning för även om mockan till skillnad från kalvskinn ser som allra bäst ut när den är ny från butik så är den faktiskt relativt enkel att både skydda och rädda om olyckan är framme. 

För detta behövs en mockatvätt (alternativt galltvål), en mockaimpregnering samt en mockaborste. Mockaborsten använder man för att efter vanlig användning lyfta fibrerna i mockan och avlägsna damm och smuts. Spreja skorna med en mockasprej innan första användning och efter eventuell tvätt så kommer de vara betydligt bättre skyddade mot vatten och smuts. Vill man efter några år återställa mockans nyans som ibland kan blekas lite så väljer man med fördel en pigmenterad sprej i samma nyans som skon. 

 

Ett par välanvända men välvårdade chukkas i mocka. (Foto: Gothamred.com)

Nog om vården av mockan. Vad skall man välja för färg och modell?

Här är verkligen möjligheterna ändlösa. Mocka fungerar utmärkt i alltifrån lediga loafers till klassiska oxfords. Då det är ett informellt material bör man ha i åtanke att de alltid kommer uppfattas som ledigare än en modell i kalvskinn av samma nyans. Jag själv har en obotlig förkärlek för loafers som jag bär långt in på hösten men nu istället med strumpor i t ex mörkgrönt, grått eller mörkblått. 

Mina personliga favoriter är kanske föga förvånande de olika nyanserna av brunt. Från mörkbrunt som är ganska enkelt att vårda till ljusa toner av kastanjebrunt. Andra trevliga nyanser i mocka är olivgrönt som kan vara vansinnigt snyggt till exempelvis denim eller mörkblått som tar ner formaliteten ytterligare.

Färg och nyans handlar för mig mycket om vad man skall bära skorna till. Som jag skrivit vid tidigare tillfälle är det inte sällan snyggare att hålla skor i samma eller mörkare nyans än byxan. Detta gäller framför allt för skräddade byxor snarare än jeans. Jag tycker det kan vara väldigt snyggt att klä ner en flanellkostym för hösten med ett par mörkbruna mockaskor och en strumpa i samma ton som byxan. 

När vintern verkligen kryper sig på och det är dags för kängorna att komma fram ur garderoben är mocka även här ett utmärkt alternativ. Välj en modell med solid gummisula så kommer den tillsammans med korrekt impregnering stå emot både regn och snö. 

Sist men inte minst så vill vi slå ett slag för brogues som känns nästan som den mest naturliga modellen i mocka. Antingen den mest karaktäristiska full brogue-modellen med en wingtip och broguemedaljong i tån eller en mer diskret quarter brogue där perforeringen endast dekorerar skons sömmar. 

Vi har valt ut några personliga favoriter för hösten ur det befintliga utbudet. Det är modeller som sträcker sig från insteg till lyx men som alla tilltalar oss lite extra. 

John Lobb - Lopez

 

John Lobbs lite trubbiga modell Lopez är en pennyloafer som drar tankarna till 1950-talet. Perfekt i mocka även en bra bit in på hösten.

Edward Green - Dover

 

Signaturmodellen Dover från Edward Green gör sig bra i nästan alla utföranden men i mörkbrun mocka blir den en perfekt semiformell sko till ex flanellbyxor och kavaj.

Crockett & Jones - Cheviot

 

Modellen Cheviot från Crockett & Jones är en full brogue eller närmare bestämt Longwing där wingtip-sömmen sträcker sig bak horisontalt längs skons sidor. En perfekt sko i mellanbrun mocka på en gedigen gummisula från fabrik.

Loake 1880 - Temple

Prisvärd tasselloafer i mörkblå mocka från Loakes 1880-linje.

R.M Williams - Gardener G

 

Den närmast omåttligt populära chelsea booten från R.M Williams gör sig också väldigt bra i mocka för en ledig stil.

Löf & Tung - Clark

 

Derbykänga i mocka från Skoaktiebolagets eget varumärke Löf & Tung i modellen Clark.

Översta bilden - Saint Crispins

Dela på Facebook Dela på Twitter

Andra artiklar i kategorierna: Skor

#1 egon säger
2018-10-10 10:49 - Anmäl

Jag letar efter ett par mockaloafers med lite bredare tå (lider av korta och tjocka fötter, Aldens Barrie är min perfekta läst).

Någon som känner till något alternativ? Har testat C&J och Alden (som var ok, men inte riktigt perfekt).
#2 Rozzy säger
2018-10-10 12:43 - Anmäl

Riktigt snyggt med bra mocka. Speciellt i bruna toner. Gillade verkligen Longwingsen från C&J
#3 Skolyx Emil säger
2018-10-10 13:28 - Anmäl

Egon: med risk för egenreklam men våra loafers från Yanko på läst 955 är i G-vidd och lite bredare.
#4 Julius säger
2018-10-10 13:58 - Anmäl

Hej!
Har manolo nagon erfarenhet av vaxad eller oljad mocka? Jag har ett par Alden kängor i "waxed reverse chamois", en ganska grov brun stengetsmocka som är fet när man rör vid den, men ser ut som en vanlig mocka. Materialet är mycket slitstarkt och vattentaligt. Brukar använda dem när det är regnigt och de blir aldrig genomvata.

Hur ska jag behandla dem? Impregneringen bevarar inte materialets feta yta medans wax eller skokräm skulle helt förstöra utseendet.

Hälsningar,
Julius
#5 Claes säger
2018-10-10 14:15 - Anmäl

Min absoluta kärlek för stunden tillägnas C&Js Westbourne i mörkbrun mocka. Otroligt vacker och ger en väldigt långsmal siluett.
#6 Markus säger
2018-10-10 14:40 - Anmäl

#1 Frans Boone har flera olika mockaloafers från Alden, har du kollat där?
fransboonestore.com/collections/vendors?q=Alden
#7 Owen säger
2018-10-10 15:21 - Anmäl

#1 Jag har ganska breda fötter och Yanko (Skolyx) loafers passar mig bra.
#8 Adonis säger
2018-10-10 17:19 - Anmäl

Tycker själv Carminas Wholecut 910 (snuff) oxford borde kunnat kvala in på din lista..
#9 L.D. säger
2018-10-10 19:59 - Anmäl

#1 Jag känner igen problemet, just loafers tycker jag ofta är ganska trånga runt tårna. En lösning är St Crispins med möjlighet att anpassa lästen, kostar förstås en slant, men å andra sidan ett grymt slutresultat. Då närmar du dig perfekt :-)
#10 Emil skolyx säger
2018-10-11 09:53 - Anmäl

#4
Saphir har krämer för waxat läder :) finns hos välsorterade återförsäljare av Saphir.
#11 random säger
2018-10-11 16:52 - Anmäl

På shoegazings super trunk köpte jag ett par mocka-oxfords med cap toe från TLB. Riktigt, riktigt fina.
Skicka
OBS! Detta forum är förhandsmodererat, dvs. alla inlägg som skrivs måste godkännas av en administratör innan de visas publikt.


Har du frågor kring stil och mode? Ställ din fråga så försöker Manolo att besvara den så snabbt som möjligt.

Till Fråga Manolo →

Permanent Style

Maison Bonnet bespoke glasses: The...

Läs mer

Shoegazing

Nyhet – SM i skoreparation 2019

Läs mer

Hodinkee

Introducing: The Chopard Mille Miglia...

Läs mer

Följ manolo.se direkt via våra RSS 2.0 feeds.
Alla artiklar Kläder Skor Accessoarer
Skönhet Guide Butikskollen