Manolo logotype

Tema - Klockor med militär historia

Få områden har haft större påverkan på såväl herrmode som klockor som det militära. Allt från trenchcoats till pilotklockor har ett militärt ursprung som med tiden utvecklats till klassiska produkter även i det civila. I dagens artikel skall vi titta närmare på ett antal klockor som har extra stark koppling till luft, land och vattenburna styrkor.

Varför fascinationen är så stor för det militära kan bero på mycket. I min mening handlar det kanske främst om att man genom historien arbetat med många olika sorters hjältar och äventyrare för att skapa en mytisk bild kring produkterna. Det handlar troligtvis också om det praktiska ursprunget. I en värld där mycket marknadsföring och design kan vara frånkopplad från behov är det militära det motsatta. Här har klockor utvecklats eller åtminstone beställts med ett specifikt syfte och funktionellt behov. Det ger inte minst en kvalitetsindikation och känslan av "om det duger för marinkåren så duger det nog för mig". 

Med det sagt så behöver inte alla militära klockor inhandlas med samma argument. I artikeln nedan har jag listat sju olika modeller som på olika sätt haft anknytning till det militära genom historien. 

Omega Seamaster 1948 Small Seconds

Under 1940-talet blev Omega en av de officiella leverantörerna av klockor till det brittiska försvarsdepartementet. Dessa klockor ur Seamaster-serien fick på årets Baselmässa en nytolkning på 38 mm med safirglasbaksida. 

 

Modellen finns i två utföranden (centrumsekund och subsekund), limiterade till 1948 exemplar vardera.
62 050 kr.

CWC Sbs Diver Issue

CWC är kanske inte det största klockmärket, men inom militära klockor har de haft stor betydelse. De tog över kontraktet för ­brittiska flottan efter Rolex under 1980-talet och har även producerat en specifik modell för elitstyrkan "SBS", eller Special Boat Service, i mattsvart utförande. 

 

Modellen SBS i mattsvart PVD är exakt identisk med den som brittiska elitstyrkan med samma namn använder och drivs av ett pålitligt quartzverk från ETA.

Rolex Submariner

Genom historien har Rolex ikoniska dykarklocka Submariner varit en del av standard­utrustningen för flera försvarsmakter. Bland annat lät brittiska flottan producera en helt egen referens under 1960-talet som i dag bär smeknamnet "Milsub" och betingar priser på över miljonen. 

Rolex ikonmodell Submariner.

Sjöö Sandström, UTC Skydiver

Svenska Sjöö Sandström har bidragit till veckans tema med modellen UTC Skydiver. Modellen togs fram tillsammans med svenska stridspiloter och har både analog och digital tidvisning samt finns tillgänglig på antingen stållänk eller gummiband. 

 

Sjöö Sandström UTC Skydiver

Casio, G-Shock DW-6900

I det militära har slitstarka och stryktåliga klockor alltid premierats och frågan är om någon slår Casios G-Shock på fingarna i det avseendet. Modellen DW-6600 var länge Navy Seals officiella val och bars bl a av Bradley Cooper i filmen American Sniper

 

G-Shock DW6900 är uppföljaren till klassiska 6600.

Longines, Heritage Military

Longines har haft en lång tradition av modeller för olika regementen och försvarsmakter genom historien. Den senaste lanseringen kommer från Heritage-serien och har en tydlig inspiration från tidigt 1940-tal och de modeller som tilldelades Brittiska RAF (Royal Air Force) under Andra Världskriget.

Longines Heritage Military mäter 38.5 mm och har en klassiskt vintagepatinerad tavla samt automatiskt urverk. (även översta bilden)

IWC, Big Pilot

IWC´s ikoniska pilotklocka Big Pilot (eller Grosse Fliegeruhr som den ursprungligen kallades) levererades till tyska Luftwaffe under 1940-talet. Modellen som mätte 55 mm baserades på ett urverk från ett fickur och hade antimagnetiska egenskaper för att skydda verket mot magnetism i cockpit. Modellen återlanserades 2002 i en lite mindre storlek på 46 mm och är idag en av företagets populäraste modeller. 

 

Modellen Big Pilot återlanserades 2002 i en lite mindre storlek på ca 46 mm och är idag en av företagets mest populära modeller.

Dela på Facebook Dela på Twitter

Andra artiklar i kategorierna: Klockor

Andra artiklar om varumärkena: IWC Longines omega rolex
#1 Måns säger
2018-10-09 09:51 - Anmäl

Intressant historielektion. Tack!
#2 Rozzy säger
2018-10-09 12:16 - Anmäl

Men Andreas, den där Seamaster modellen har väl inget med militärt att göra? Du har Dirty Dozen Omegan, Omega Officer etc men de var inga Seamasters och liknade inte till utseendet heller. Den enda militära Seamastern jag känner till är väl de gamla brittiska Seamaster 300 dykarklockorna (slutet av sextiotalet) som var före Rolex Milsubs.
https://www.hodinkee.com/articles/military-seamaster-300-served-its-country-survived
#3 Andreas Weinås säger
2018-10-09 13:48 - Anmäl

#2 - "Between 1940 and 1945, OMEGA delivered more than 110,000 timepieces to the British Ministry of Defence (MoD), all highly valued by British airmen and sailors for their water-resistance and reliability in combat. A demand for a peacetime application of this robust technology led to the creation of the Seamaster." - www.omegawatches.com

Alltså inte en direkt koppling men ursprunget till modellen kommer från klockorna för MOD.
#4 christoffer säger
2018-10-09 14:36 - Anmäl

Du glömde Panerai som också har levererat klockor till den Italienska flottan.
#5 Rozzy säger
2018-10-09 15:09 - Anmäl

#3 - Omega introducerade Seamaster linjen först 1948..
-"Loosely based on the waterproof wristwatches made for the British military at the end of World War II, the Seamaster was first intended as a robust yet elegant watch for active individuals who wanted a watch for "town, sea and country".
(Omegas hemsida)

Annars så gillar jag klockorna du valt om man vill ha en ny klocka (dvs inte vill eller vågar gå på vintage). Bra, tåliga, tydliga och clean design på det flesta militära ur.
#6 Mike säger
2018-10-09 21:55 - Anmäl

#3 När får vi "Mina personliga favoriter - klockor"? :)
Skicka
OBS! Detta forum är förhandsmodererat, dvs. alla inlägg som skrivs måste godkännas av en administratör innan de visas publikt.


Har du frågor kring stil och mode? Ställ din fråga så försöker Manolo att besvara den så snabbt som möjligt.

Till Fråga Manolo →

Permanent Style

Our Spring/Summer Top 10, 2019

Läs mer

Shoegazing

Bildspecial – Moscow Trunk Show

Läs mer

Hodinkee

Editors' Picks: Forbidden Fruit: Four...

Läs mer

Följ manolo.se direkt via våra RSS 2.0 feeds.
Alla artiklar Kläder Skor Accessoarer
Skönhet Guide Butikskollen