Manolo logotype

Fredagsinspiration - Mockavästen

Idag blir det ledig höstinspiration och vi har därför valt att kombinera mysiga men avslappnade alternativ i kashmir, jeans och mocka. Vi vill fokusera lite extra på den dunfodrade mockavästen som över en kashmirpolo kan vara det perfekta ytterplagget under tidiga hösten.

Mockaväst - Ralph Lauren, Polotröja - Cesare Attolini, Jeans - Edwin, Sneakers - CQP, KlockaOmega

 

Mockaväst från Ralph Lauren

Selvedgejeans från Edwin

Ofodrade sneakers från CQP i snuff suede.

Dela på Facebook Dela på Twitter

#1 Fredrik säger
2018-10-05 14:30 - Anmäl

Skitsnyggt!
#2 JFK säger
2018-10-05 14:38 - Anmäl

Snyggt! Hade varit väldigt snyggt med ett par chelseaboots eller chukkas till det också.
#3 Magnus säger
2018-10-05 16:25 - Anmäl

Galet snyggt! Tyvärr inget man har råd med, som vanligt...
ngn gång skulle det varit kul med en inspirations-outfit som man faktiskt kunde köpa på en vanlig lön...
Bara en tanke =)
#4 J säger
2018-10-06 09:45 - Anmäl

Jäkligt snyggt! Skulle kunna köpa hela outfiten
#5 Måns säger
2018-10-06 18:56 - Anmäl

Men Gud så 80-tal! Stillöst redan då.
#6 A säger
2018-10-07 13:29 - Anmäl

Håller med nummer #3 . Vet redan att det här med fredagsinspirationen har diskuterats och att slutkommentaren från manolos sida alltid varit "det handlar om inspiration, inte om vad man ska köpa". förstår resonemanget, men håller ändå inte med:

för mig handlar det inte om att produkterna "känns ouppnåeliga". Det handlar om en riktig fråga: är det verkligen värt att köpa en polotröja för 13500kr även om man är rik? Hur stor chans har man att faktiskt njuta eller må bra i den? kan man verkligen njuta av en vacker höstdag om man konstant oroar sig för att ens snordyra outfit? Är målet att bli så rik att man börjar se ens Cesare Attolini polo som vilken UNIQLO grej som helst?


För mig är dom här plaggen inte alls inspirerande. Som helhet tycker jag dom säljer en rätt fånig dröm--om att bli så rik och välklädd som möjligt. Att kunna gå runt i en outfit bestående bara av "the best of the best" för varje moment i ens liv. Att vandra runt i en kashmir coat som om det vore ingenting, och samtidigt vara vetskrämd av ens omgivning, väder eller medmänniskor. Att tveka för att böja sig ner eller hjälpa någon, just för att man köpt ett nytt par byxor. För mig är det inte inspirerande. Det är en steril dröm. Kläder borde finnas till för att förhöja ens livsuppslevelser, inte tvärtom.

Jag förstår fullkomligt att Manolo inte vill göra en "veckans köpguide" där dom känner sig tvungna att bara inkludera suitsupply, UNIQLO, OJ. Det enda jag föreslår är att verkligen tänka över ert statement att "inspiration, kvalitet och känsla gå före vad produkterna kostar". Vilka känslor framkallar dyra kläder egentligen? och åt andra hållet, hur skönt är det inte ibland att ha på sig ens favortiloafers med ett par billiga jeans och tshirt som man inte behöver oroa sig för--speciellt dom tillfällen med vänner och familj där ens fokus egentligen bör ligga på andra.

Ursäkta svenskan, och den långa kommentaren. Jag ser dock mannen i den här outfiten som mer ängslig än stilig.
#7 Frank säger
2018-10-07 23:16 - Anmäl

#6 Tjena mannen, snabb fråga, varför läser du Manolo?
Detta verkar inte vara ditt forum. Jag som Manolo-läsare är här för att läsa om varumärken och produkter av högsta kvalitet och hantverk, något som ofta tillför en högre prisklass då material och hantverk kostar mer, du verkar ju dock inte gilla den grejen, varför är du då här? Jag är själv student och har absolut inte plånboken för mycket av det det skrivs om men njuter ändå av läsningen.
#8 Soccercalle säger
2018-10-08 09:04 - Anmäl

Nästan alla "billiga" kedjor söker ju inspiration från de dyrare och kopierar sedan dessa mer eller mindre men med enklare material och mer fabriks- än hantverksproduktion. Det går nästan alltid att hitta billigare varor som är i samma stil. Det här är ingen outfit för mig men det beror på att jag har en annan klädstil, däremot tycker jag att den är snyggt kombinerad. Jag tror inte det finns ngt av plaggen ovan (möjligen västen undantaget) som det inte går att hitta varianter av i de flesta svenska gallerior. Sedan är ju också som några av er skriver så att Manolo har en huvudmålgrupp av "nördar" som vill inspireras av det "bästa". Det finns ju massor av andra arenor för de som främst vill hitta tips på prisvärda köp, exvis Metro, King och Cafe mfl.
#9 Jocke säger
2018-10-08 09:36 - Anmäl

#3
Du kan ju göra liknande inköp betydligt billigare, och om du tycker att det gör det mindre ängsligt eller kläderna mer lättburna - gör det. Jag tror antalet manololäsare som faktiskt klickar hem den där polon är försvinnande få, det betyder inte att man inte kan bli inspirerad av bilden.
En absolut majoritet av plaggen som används i fredagsinspirationerna är utanför min budget, men det betyder inte att jag inte finner de inspirerande.
Jag vill minnas (kan ha efterkonstruerat detta) att det fanns en tid då Manolo inte länkade till plaggen utan bara la upp bilderna, då var det istället klagomål på att det saknades inköpsställen.

Slutligen vill jag bara tillägga att det finns en viss logik bakom att lägga lite mer pengar på stickade plagg. Du skriver mycket om Uniqlo, jag var i deras butik förra veckan och tittade på bl.a. tröjor. Det fanns mängder av fina modeller, i både merino, lammull och kashmir. Jag föll för en vit crewneck i lammull, men efter att ha tittat på tre olika och sett att de börjat noppra redan där på hyllan dog köplusten direkt. Därmed inte sagt att man måste lägga 13500 spänn på en tröja, men det finns ganska många prisspann där emellan där du utan tvekan kan hitta motsvarande alternativ.
Köp det du gillar, oavsett om det är Dressmann eller Kiton.
Jag skulle personligen störa mig mer på att en helt ny tröja såg nopprig och dassig ut än att den var dyr att köpa.
#10 A säger
2018-10-08 21:04 - Anmäl

#7 #8 #9
Har läst manolo dagligen i circ 3 år, och även lyssnat på allt var det gäller Andreas Weinås i podcast vägnar, så visst ser jag det som "mitt forum" men man behöver inte vara totalt okritisk för det. Kan även tilläga att jag själv är student, och att jag absolut inte föreslår att manolo borde skriva om uniqlo eller dressman (skrev ju exakta motsatsen, men verkar inte ha tolkats som så)

Det jag trotsar är egentligen synsättet där gott hantverk ses som jämställt med priset på ett plagg. #7 skriver att han är student och motiverar att han därför inte har plånboken, men att han njuter av att läsa ändå! och jag hoppas verkligen inte det stämmer--det finns många fler rimliga anledningar till att inte köpa en 13500krs tröja, och det som gör mig oroad är exakt att man skapar en bild av att om man bara har råd så borde man ju självklart "investera" i ett sånt plagg i framtiden. Nej!

Som 9# säger, det finns massa prispann mellan uniqlo och CA. Det betyder dock inte att alla inköp är moraliskt ok enligt mig. Att köpa fast fashion gynnar inte världen, och den delen brukar manolo läser vara ivriga att peka ut. Att dock spendera hur mycket pengar som helst på en tröja är inte heller ok!

Det finns faktiskt bara så mycket man kan begära av något som endå ska sitta på en vanlig svensk manskropp--det kan aldrig vara ett "konstverk" eller "hantverk" på samma sätt som en målad tavla som hängs upp och aldrig rörs. Kvalitet kostar. Visst, men bara till en viss grad! det är ju det som gör kläder annorlunda än annat samlande eller nörderi, tex vin, starwars memorabilia. Kläder ska i första hand användas! tror ingen på manolo köper en kostym bara för att hänga upp den i vardagsrummet. i den mån att den ska användas, kommer plagget slitas. Att betala för hantverk är då en investering mot oemotståndliga krafter--dvs tid,natur, och växande midjor. Man hoppas kunna ha ett plagg som håller någorlunda länge, och som ser rätt bra ut under tiden. Thats it! Så länge kläddnörderiet främst grundar sig i att man ska använda plaggen står jag fast vid min ståndpunkt: dyrast kan inte vara bäst.

8# 9# tycker själv att dom sidorna du tipsade om är rätt dåliga och det tycker väl dom flesta andra här säkert också. Inte hundra på att CA egentligen har nån inverkan på HMs produktion, men visst. Dock kan man ju fråga sig--hade du varit inte varit nästan lika inspirerad om den polotröja som användes var från ett medeldyrt segment istället? (speciellt eftersom det är västen som egentligen sticker ut) här i england där jag bor finns det otroligt intressanta tillverkare av stickade kläder.

Kan faktiskt medge att den här veckans exempel inte är det som illustrerar det mest, men om man tittar på lång sikt över dom flesta veckor så är det nästan alltid samma dyra brands som får gratis PR (vilket egentligen behövs då jag har svårt att se att nån skulle våga köpa så dyra kläder om dom inte hade fått kvalitetstämpeln från sidor som Manolo, PS, PG). Vad jag saknar är inkluderingen av mindre verksamheter (speciellt svenska/europeiska) som faktiskt är svåra att upptäcka annars (där har Die Workwear varit riktigt bra tex, men saknar ett svenskt alternativ).

Har enorm respekt för Andreas Weinås! Tycker han har enormt bra smak i det mesta, och som sagt det mesta som är på manolo är väldigt väldigt intressant. Tror dock att fredagsinspirationen kan bli mycket mer inspirerande om det 1) var större fokus på nyskapande, mindre verksamheter som ändå har hantverksambitioner men kanske inte är "top top". Speciellt när det gäller accessoarer och andra plagg som inte är i centralfokus.
Skicka
OBS! Detta forum är förhandsmodererat, dvs. alla inlägg som skrivs måste godkännas av en administratör innan de visas publikt.