Manolo logotype

Säsongens 6 snyggaste ytterrockar

Idag har vi kommit fram till säsongens genomgång av ytterrockar. Det kanske mest signifikativa plagg för höst- och vinterhalvåret som skall tåla konstant användning i tuffa miljöer. Vi har valt ut våra personliga favoriter som sträcker sig från vintageinspirerade raglanrockar till sportigare skepparkavajer.

När man köper en rock är det viktigt att börja med att titta på den övriga garderoben. Är man en person som bär sneakers och jeans, kanske kavaj på sin höjd? Då är det kanske en ledigare rock man skall hålla utkik efter. Är man istället någon som bär kostym eller kavaj var och varannan dag kompletterar en klassisk paletå i enkelt- eller dubbelknäppt utförande kanske garderoben bättre. 

Sen finns såklart de där överskridande modellerna. Peacoats eller skepparkavaj som de kallas i Sverige kan exempelvis ofta fungera över såväl en grovstickad polo och jeans som till ett par flanellbyxor och en kavaj. 

Samma sak gäller de mer generöst skurna rockarna med raglanaxel. De kan absolut bidra till att skapa dynamik och kontrast över en klassisk kostym men är fortfarande lika snyggt med jeans och ett par kängor. 

Nästa aspekt att ta hänsyn till är tygvalet. Det kan vara frestande att välja en stormönstrad rock men ha i åtanke att detta ofta är ett plagg som kommer bäras frekvent och bör därför kunna kombineras med mycket av de övriga plaggen i garderoben. Rör det sig om en första rock rekommenderar vi istället en enfärgad modell. 

Färgmässigt finns det flera intressanta alternativ. Mest mångsidigt är förmodligen mörkblått då det är mer förlåtande mot en vinterblek hy än t ex svart. Även jordiga toner som mörkgrönt, brunt, taupe och grått är att rekommendera men utgå återigen från vilka färger du bär i övrigt. En brun rock kan t ex skära sig ganska rejält mot en svart kostym eller smoking medan en grafitgrå paletå kan kännas stel till ett par blåjeans och stickad kashmirtröja. 

Vi har valt ut spännande alternativ ur höstens kollektioner för såväl olika situationer som plånböcker.

Boglioli

 

Klassisk kamelfärgad rock i 100% ull från Bogliolis serie K-Jacket med breda härliga slag.

Cesare Attolini

 

Världens i vår mening snyggaste skepparkavaj kommer från Cesare Attolini. Här i mörkblå kashmir.

Orazio Luciano

Knytrock från Orazio Luciano i ett mörkbrunt hundtandsmönstrat Harris Tweed-tyg.

Maison Margiela

 

Klassisk raglanrock från Margiela i ett vintageinspirerat tyg.

Oscar Jacobson

 

Dubbelknäppt rock med tilltagen längd och bälte i modellen Sten från Oscar Jacobson.

Caruso

Sober och elegant enkelknäppt paletå från Caruso i mörkblå ull. Perfekt för en diskret kostymstil.

Inspiration

 

Truman Capote i fiskbensmönstrad rock 1948.

Cary Grant i klassisk paletå.

Patrick Grant i en ledig men elegant kombination av polotröja, flanellbyxor och rock.

Yasuto Kamoshita från United Arrows med raglanrock över kostym.

Dela på Facebook Dela på Twitter

#1 Jonas70 säger
2018-10-03 12:37 - Anmäl

Trevligt om det blir ett större utbud av längre rockar. Alla har ju varit car coat korta oavsett stil de senaste åren. Trist att det är så stor likriktning, nu lär väl samtliga rockar bli långa. Sanningen är att olika typer av rockar funkar med olika typer av längd.
#2 random säger
2018-10-03 15:38 - Anmäl

Dubbelknäppt för seger! Slog till på en rock i ull/kashmir-blandning från Private White VC förra vintern som jag ser fram emot att plocka fram igen, även om jag tycker det är lite för varmt än!
#3 Magnus säger
2018-10-03 18:39 - Anmäl

Jag köpte en ny oljerock, en Barbour Bedale, som jag har haft mycket glädje av de senaste dagarna - men snart är det dags för ullrockarna. Som ung man hade jag en lång gråbeige dubbelknäppt, helt fantastisk men lite stor 30 år senare.
#4 Fredrik säger
2018-10-03 19:18 - Anmäl

Söker blå paletå. Allround och stilig. Någon som har tips liknande OJ eller Suitsupply? Tycker om deras men känns lite trista och icke-speciella
#5 Jones säger
2018-10-04 22:07 - Anmäl

Rockar är ju så snyggt - men lite opraktiskt när man för det mesta tar sig fram på Vespa. Och nu när min gamla oljerock tagit slut måste jag hitta ett nytt alternativ som är vind- och vattentätt och framför allt är snyggt. Är det någon som har tips på alternativ till en ny Barbour? Tycker att det är lite fantasilöst att upprepa sig själv. Vet dock inte var jag ska leta.

#4 Jag köpte en Macintosh för några år sedan. Väldigt nöjd ner till cirka -3 grader.
#6 Carl säger
2018-10-05 10:08 - Anmäl

Tack för bra inlägg som vanligt! Vet inte om du läser detta Andreas, men vet du möjligen vilka som erbjuder vinterrockar MTM? Stort tack på förhand!
#7 Kulan säger
2018-10-06 09:51 - Anmäl

Funderar på en klassisk covert coat men tycker jag inte hittar nåt i Stockholm. Nån som har tips?
#8 Edwin säger
2018-10-06 20:17 - Anmäl

Rock on!
#9 Victor säger
2018-10-09 18:19 - Anmäl

#6 Blugiallo!
#10 Curt säger
2018-10-11 15:45 - Anmäl

#6 Brothers!
#11 Tompa säger
2019-01-09 12:14 - Anmäl

Till #5 Jones - ett kul alternativ till Barbour är märket Driza Bone (Dry as a Bone) som kommer ifrån Australien. :) Jag har en short-riding coat med tillhörande foder i lammull från dom samt en värmande väst med lammull på insidan - otroligt nöjd!

:)
Skicka
OBS! Detta forum är förhandsmodererat, dvs. alla inlägg som skrivs måste godkännas av en administratör innan de visas publikt.