Manolo logotype

Stilstudie - Manchester

Vi har nämnt det tidigare under året och vi säger det igen. Den tydligaste indikationen för höstens trender är manchester. Det handlar om traditionella tolkningar av byxor men även kavaj och kostym. Vi har idag valt ut våra personliga favoriter och summerat hur vi tycker man bäst bär detta smalspåriga material.

När man bär manchester finns det ett par fallgropar man lätt kan hamna i. Det är föga förvånande ganska vanligt att exempelvis en hel manchesterkostym kombinerat med skjorta och slips kan dra tankarna till en brittisk professor eller bibliotikarie. Inget fel med det men det kan vara en utmaning att bära upp i en svensk vardag. Med det sagt är en manchesterkostym på inget sätt svårare att bära än motsvarande modell i Seersucker eller tweed och materialet i sig är extremt bekvämt för hösten. 

Ett tips för att komma undan med en manchesterkostym kan vara att undvika de mer extrema färgerna som buteljgrönt, rostrött eller senapsgult till förmån för en lite kallare beige eller blå nyans. Samma sak gäller strukturen på tyget där en smalspårig så kallad "Baby Cord" är betydligt mer diskret och lättburen än de bredspåriga alternativen. 

Kombinerat med en tunnstickad rundhalsad tröja eller polo blir känslan mindre professor och mer ledig. 

En av materialets nackdelar i ett skräddat plagg är hur byxorna tenderar att utveckla "knän" och saknar de krispiga och skarpa linjer som vi hittar i ullens naturliga elasticitet. Samtidigt gäller detta även för släta bomullskostymer och är åtminstone i min mening en del av charmen med plagget. Det är inte en formell kostym och behöver därför inte ha egenskaperna man efterfrågar i en sådan. 

Manchester för en uddabyxa  blir direkt lite enklare att bära då den kombineras med ett annat material. Det är ett utmärkt alternativ till chinos eller flanellbyxor om man vill ha en något elegantare modell än jeans. 

Manchester som uddakavaj är ett plagg jag själv kan känna mig tudelad kring. I en beige nyans kombinerat med blåjeans är det en klassisk Wes Anderson-inspiration jag absolut kan gilla men till mer dressade byxor så som flanell eller cavalry twill blir kontrasten lätt konstig. Det är i min mening klart enklare att kombinera ett par manchesterbyxor med ex en kavaj i hopsack än en manchesterkavaj med ett par släta ullbyxor. 

Vi har tittat över utbudet för säsongen och valt ut en rad plagg i olika stilar och modeller som sticker ut på ett positivt sätt. 

De Bonne Facture

Avslappnad workwearjacka i olivgrön manchester från De Bonne Facture.

 

Levi´s

En western-inspirerad skjorta i mörkblå manchester kan vara fantastiskt snyggt till en ledig stil.

 

Drake´s x MJ

 

Mossgrön manschesterkavaj från Drake´s producerad exklusivt för Michael Jondral.

 

Manolo x Ströms

Vårt samarbete med Ströms fortsätter och höstens version av vår byxa lanserades i förra veckan i butik. Utöver grå flanell finns den i beige, brun och blå manchester.

 

Brunello Cucinelli

 

Grå/brun kavaj som är del av kostym från Brunello Cucinelli.

 

Berg & Berg

Benvita manchesterbyxor med generös passform och enkel plisséring från Berg & Berg.

 

Caruso

 

Klassisk manschesterkavaj från Caruso som gör sig utmärkt tillsammans med brun polotröja och mörkblå råjeans. (även översta bilden)

Inspiration

 

Simon Crompton i skräddarsydd manchesterkostym från Sartoria Pirozzi. (Foto: Jamie K. Fergusson

Bryan Ferry i mörkblå manchester.

Wes Anderson; en av de män som är främst förknippat med materialet.

Colin Firth med en trenchcoat i manchester.

Woody Allen i vida manchesterbyxor.

Dela på Facebook Dela på Twitter

#1 G säger
2018-09-19 19:36 - Anmäl

Så vilka kavajer passar till blå manchesterbyxor? Brun mönstrad kavaj?
#2 John säger
2018-09-19 21:29 - Anmäl

Det går att kombinera en manchesterkavaj med byxor i tung cavalry twill om twillen är tung (20 oz), eller med ett par flannellbyxor om dissa t.ex. har ett mönster i pepita (puppytooth).
Så finns också möjligheten at kombinera manchesterkavajen med et par kraftiga bomullsbyxor med luddig ytan (winter cotton).
#3 Jocke säger
2018-09-20 08:48 - Anmäl

Sidenote, men nån som har en aning om vad det är för typ av band Bryan Ferry har på klockan, nån nubuck/mocka av nåt slag? Ser väldigt trevligt ut!
#4 Andreas Weinås säger
2018-09-20 12:45 - Anmäl

#1 - Mörkbrun eller djupt mörkgrön kavaj kan vara väldigt fint till blå manchesterbyxor. Nyckeln är att kavajen är mörk nog eller plockar upp något av det blå i t ex en ruta.
Skicka
OBS! Detta forum är förhandsmodererat, dvs. alla inlägg som skrivs måste godkännas av en administratör innan de visas publikt.