Manolo logotype

Fråga Manolo - Klockspecial

Fråga Manolo är tillbaka och idag har vi valt att dedikera det helt till klockor. Vi har fått mängder av frågor kring olika begrepp men också konkreta köptips och har därför valt att ut fem frågor från er läsare.

Vad är skillnaden på kronograf och kronometer?

En kronograf är en klocka med tidtagningsfunktion. De kan utöver den vanliga tidsvisningen mäta kortare intervaller på sekunder, minuter och ibland timmar via två eller tre register på urtavlan. Kronografer anses av många urmakare vara den ultimata komplikationen och finns i både manuella och automatiska versioner.

En kronometer är till skillnad från en kronograf inte en komplikation. Det var ursprungligen en klocka med tillräckligt hög precision för att kunna användas för astronomisk navigering. Idag syftar benämningen snarare till de klockor som kontrollerats och godkänts av den fristående organisationen C.O.S.C och uppfyller en gångavvikelse på mindre än -4 till +6 sekunder per dygn. Med det sagt så finns det premiumtillverkare som väljer att inte använda C.O.S.C men fortfarande har klockor som med marginal håller tiden inom detta intervall. Patek Philippe och Audemars Piguet är två exempel på dessa.

 

En av världens mest kända kronografer, tillika världens dyraste armbandsur är Paul Newmans personliga Rolex Daytona som såldes förra året för hissnande 17.7 miljoner dollar.

Vad är skillnaden mellan en manuell, mekanisk och automatisk klocka?

En mekanisk klocka är ett samlingsnamn för alla klockor som inte drivs av batteri eller quartzverk utan av fjäder och motstånd. Det innefattar två kategorier: Manuella klockor; där fjädern vrids upp för hand via kronan och automatiska klockor som har en rotor (en skiva) som roterar när klockan rör på sig och automatiskt vrider upp klockan.

 

Patek Philippes kaliber 324 S C som kan beskådas genom bakboetten på t ex Nautilus 5711. Här ser vi tydligt den rotor i guld som vrider upp fjädern när klockan och armen rör på sig.

Vilken klocka under 1 000 kronor skulle du säga är det bästa köpet på marknaden?

Under 1 000 kronor är det i princip omöjligt att hitta en ny, mekanisk klocka och därför skulle jag personligen välja en modell från Swatch i den här prisklassen. En tillverkare som aldrig utgett sig för att vara exklusivare än dess prislapp men mer eller mindre räddade den schweiziska klockindustrin under kvartskrisen. Ett perfekt val om man vill avdramatisera sin kostym. 

 

En lekfull Swatch kan vara en ruskigt snygg kontrast till kostym. Foto: Rose & Born.

Vad är egentligen skillnaden mellan funktionerna "Årskalender" och "Evighetskalender"?

En årskalender behöver endast ställas om en gång om året (sista februari) och kompenserar för alla månaders längd utom just februari.

En evighetskalender klarar av att inte bara kompensera för 11 månader om året utan även för skottår vilket gör att de rent teoretiskt (självklart vid service) inte behöver ställas om på en livstid. En evighetskalender är som man säkert kan gissa mer komplicerad och tillhör i regel vad man brukar benämna som "Grand Complications". 

Perpetual eller Evighetskalender från Jaeger LeCoultre som visar dag, datum, månad, år och månfas. Den är också automatisk och tar hänsyn till respektive månads längd och eventuella skottår.

Jag har bestämt mig för att investera i en ikonisk klockmodell. Kraven är att det skall vara en tidlös design, en erkänd tillverkare och ett bra andrahandsvärde. Begagnat är inga problem och budgeten är ca 30 000-40 000 kronor.

Jag skulle vilja rekommendera ett par olika modeller som alla är begagnade men bör uppfylla dina krav.

Rolex Datejust 

En av de mest mångsidiga modeller man kan äga som funkar perfekt till badbyxor såväl som kostym. En av Rolex mest tidlösa designer som är i princip oförändrad sen den lanserades. Vintage Rolex har gått upp ganska mycket i pris de senaste åren men en Datejust från 60, 70 eller 80-talet går absolut att finna inom din budget.

Omega Speedmaster Professional

Den ikoniska månklockan har även den varit i princip oförändrad sen slutet av 1960-talet och är en av historiens största klassiker. En mer sportig modell med storlek på 42mm men som passar till det mesta. Det är också en modell som alltifrån förstagångsköparen till den mest erfarna samlare brukar ha respekt för. För ca 30 000 kr får du en schysst bättre begagnad Speedmaster Professional. 

Jaeger LeCoultre Reverso

Ett mer dressat alternativ från en av branschens främsta på urverk. Ikonmodellen som lanserades för polospelare 1931 med vändbar boett är en odödlig modell vars design är baserad på det gyllene snittet. Modellen Grande Taille är något större än originalet Classique och såväl modern som smakfull. Prismässigt ligger de i den övre delen av din budget i begagnat skick. 

 

Rolex Datejust ref. 1601 är en verklig klassiker. Med en boett på 36 mm och en tidlös estetik fungerar den till nästan alla situationer. Foto: Bulang & Sons.

Speedmaster Professional eller "månklockan" som den brukar kallas är i stora drag oförändrad sen månlandningen 1969. En verklig klassiker i klocksammanhang.

Jaeger LeCoultre Reverso med sin vändbara boett skapades ursprungligen som en sportklocka för polospelare men är idag en modell många snarare bär till kostym.

Dela på Facebook Dela på Twitter

Andra artiklar i kategorierna: Klockor

Andra artiklar om varumärkena: Jaeger LeCoulture omega Patek Phillipe rolex Swatch
#1 Lars säger
2018-09-12 10:11 - Anmäl

"Under 1 000 kronor är det i princip omöjligt att hitta en ny, mekanisk klocka"

Stämmer inte. Ryska Vostok Amphibia är fantastiska klockor. In-house verk, unik dykarursteknik och förvånansvärt pålitliga. Kostar från 500 kr.
#2 Andreas Weinås säger
2018-09-12 10:56 - Anmäl

#1 - Bra tips.
#3 Jonas säger
2018-09-12 21:12 - Anmäl

Ett annat givet tips för den som vill ha kvalité till bra pris och orkar stå mot klocksnobbism är Seiko. Till exempel Seiko 5 serien som är extremt mycket klocka för pengarna. Mekanisk, helt byggd av Seiko, håller tiden helt ok, finns i många olika stilar, från runt 700kr. Armbanden kan i bland vara lite rassliga och halvroliga, men det går ju att lösa relativt billigt. Valde själv ett Hirschband i brunt läder. Resultatet blev ett lågmält statement av stil istället för skryt.
#4 Altobelli säger
2018-09-13 00:00 - Anmäl

#3-För att inte tala om Seiko 6105-8110. Förmodligen världens vackraste kronograf från 70-talet som nu når upp till 30 000 SEK i andrahandsmarknaden (om allt är original).
#5 M säger
2018-09-13 06:48 - Anmäl

Kan någon tipsa om ställe där man kan köpa bra klockarmband i Stockholm? Jag skulle vilja kolla på bland annat Hirsch och tycker att det är ganska svårt att skala mig en vettig uppfattning på nätet.
#6 Inc säger
2018-09-13 09:12 - Anmäl

#5 M,

Kolla in Krons som har ett grymt utbud av Hirsch i butiken!

#3 Jonas,

Med all respekt, men att kalla fina klockor för klocksnobbism och skryt känns rätt tröttsamt... Har man inte råd med en riktig klocka så är det fine - kör på din Seiko - men för det första så är stil subjektivt och för det andra så känns det väldigt märkligt att kalla alla klockor som kostar mer än ett par tusen för skryt.
#7 JLSM säger
2018-09-13 09:54 - Anmäl

Orient Bambino är ju ett perfekt "dressigt" alternativ i budget klassen. Går att få för under 1000-lappen begagnat eller för runt 2000kr ny.

https://cdn3.volusion.com/htlyr.vuqkj/v/vspfiles/photos/AC00005W-2.jpg
#8 Jonas säger
2018-09-13 10:49 - Anmäl

Nu hamnade du där så många gör i diskussioner om klockor. Du skrev att Seiko inte var en riktig klocka. Om inte det är snobbism så vet jag inte. Stil är definitivt subjektivt. Skryt är inte stiligt i min värld. Vad du däremot tolkar fel i min kommentar är att alla klockor för över 1000 kronor skulle vara skryt, det skriver jag inte. Jag skriver att min klocka inte gör något uttryck av skryt. Alla möjliga klockor kan bäras på ett sätt som jag skulle mena är skryt, även Seiko. Mitt inlägg var riktat till dem som inte kan eller vill lägga tusentals kronor på en klocka, och ändå vill ha ett mekaniskt verk, och i min mening, en stilfull klocka. Och som ett svar mot påståendet att det är svårt att få tag på en mekanisk klocka för under 1000 kronor vilket inte stämmer.

Vad jag menade med klocksnobbismen är att det i väldigt många forum om klockor finns ett generellt och svårargumenterat motstånd mot Seiko. Och att sol klockintresseraf välja Seiko innebär att tvingas möta en del av detta motstånd.

Citat:
#5 M,

Kolla in Krons som har ett grymt utbud av Hirsch i butiken!

#3 Jonas,

Med all respekt, men att kalla fina klockor för klocksnobbism och skryt känns rätt tröttsamt... Har man inte råd med en riktig klocka så är det fine - kör på din Seiko - men för det första så är stil subjektivt och för det andra så känns det väldigt märkligt att kalla alla klockor som kostar mer än ett par tusen för skryt.
#9 Rozzy säger
2018-09-13 11:31 - Anmäl

#4 - Nu blev det nog allt lite fel va? Seiko 6105-8110 är inte en vacker kronograf utan en mullig sjuttiotals dykarklocka, mest känd för suttit på Captain Willards (Martin Sheen) handled i filmen Apocalypse Now (samt att de är svåra att få vattentäta..)
#10 Mike säger
2018-09-14 11:12 - Anmäl

Alltid lika kul med folk som avfärdar Seiko som "ej riktiga" klockor.
Antar att det är som det sägs: Den som inte kan något om musik lyssnar på U2, den som inte kan något om fotboll hejar på hammarby och den som inte kan något om klockor sågar Seiko... ;)
Trevlig helg!
#11 Altobelli säger
2018-09-14 18:53 - Anmäl

#4 My bad, ber om ursäkt för dålig koll. Men står fast vid att den är den stilrenaste och snyggaste klockan out there. Har en Seiko bullhead och Kakume också och dem är kronografer i varje fall:).
#12 Ninos säger
2018-09-19 22:05 - Anmäl

seiko är världens bästa klocktillverkare
#13 Lars NP säger
2018-09-24 16:36 - Anmäl

Ett ur eller en klocka är ett instrument som visar aktuell tid eller som kan mäta ett tidsintervall. Så pris eller märke spelar ingen roll alls.
#14 Mathias säger
2018-11-19 22:04 - Anmäl

Andreas, eller annan intresserad klockkännare: Jag står i begrepp att köpa min första dressade klocka. Äger två par fina Omega i stål men nu är det dags för en godbit från Lange & Söhne i vitguld. Oavsett sort är jag lur på band... Svart känns som ett måste för att kunna ha till smoking eller grå kostym. Samtidigt vill jag kunna ha brunt till blått! Är det omöjligt? Hur svårt är det att byta band själv om man köper till ett av annan färg?
#15 Andreas Weinås säger
2018-11-20 11:27 - Anmäl

#14 - Att byta band själv behöver inte vara speciellt krångligt men här handlar det mest om hur orolig man är för att repa baksidan av klockans bandhorn. Enklast är att köpa ett bandverktyg via ebay eller någon av de aktörer som säljer klockarmband. Är man osäker på sin kompetens kan man tejpa baksidan av bandhornen för att minska risken att repa dem men allra säkrast är oftast att ta med klockan till en urmakare som har rätt verktyg och kompetens. Har du köpt klockan där skulle det förvåna mig mycket om de inte gladeligen byter bandet åt dig gratis.

Ytterligare ett alternativ är att beställa ett band med tillhörande bandstift där man enkelt med en liten sprint på bandets baksida kan byta helt utan verktyg. Dessa är tyvärr permanenta till respektive band men minimerar risken att skada klockan vid byte. Kom ihåg att om det är en guldklocka bör också bandstiften vara i guld då stålstift riskerar att gröpa ur och skada bandhornen över tid.
#16 Mathias säger
2018-11-20 14:50 - Anmäl

Tack Andreas! Jag förstår av ditt svar att det inte är en operation man gör inför varje helg efter vilken klädsel man bär... Hmmm, måste väl bli två klockor då.
Skicka
OBS! Detta forum är förhandsmodererat, dvs. alla inlägg som skrivs måste godkännas av en administratör innan de visas publikt.


Har du frågor kring stil och mode? Ställ din fråga så försöker Manolo att besvara den så snabbt som möjligt.

Till Fråga Manolo →

Permanent Style

The best cloths of Spring/Summer 2019

Läs mer

Shoegazing

Inför London Super Trunk Show 2019

Läs mer

Hodinkee

Watch Spotting: Akrivia Founder Rexhep...

Läs mer

Följ manolo.se direkt via våra RSS 2.0 feeds.
Alla artiklar Kläder Skor Accessoarer
Skönhet Guide Butikskollen