Manolo logotype

Säsongens 6 snyggaste flanellbyxor

Hösten börjar sakteligen komma över oss vilket leder till dagens artikel om säsongens kanske viktigaste byxa. Skall man bara äga ett par byxor för vinterhalvåret så skulle vi säga att flanellbyxan är en utmärkt kandidat. Lika snygg till en mörkblå kavaj som en stickad kashmirtröja.

Vad skall man då tänka på när man köper flanellbyxor? Här finns det flera aspekter att ta hänsyn till: 

En modell i ett lite grövre tyg (över 300gr/m) kommer ge ett bättre och renare fall men kan i uppvärmda kontorsmiljöer bli ganska varma. Under årets kallaste månader är det ett pris åtminstone vi är villiga att betala för att inte frysa ihjäl på vägen till och från kontoret. Däremot finns det såklart en poäng med de något lättare kvaliteterna av borstade flaneller (mer om det nedan) som passar perfekt under övergångsperioden mellan sensommar och höst samt en bra bit in på våren. 

Det finns framför allt två kategorier av flanell: Worsted och Woollen. Den förstnämnda är det som ofta benämns som en borstad flanell vilket ger ett lite blankare och slätare intryck. Dessa produceras uteslutande av kamgarn och kan agera substitut till en formell ullkostym under vinterhalvåret.

Woollen är istället producerat av kardgarn som ger en luddigare och mer porös finish. Dessa är inte sällan i grövre kvaliteter men inte nödvändigtvis mer slitstarka. Effekten gör den här typen av flanell något ledigare. 

Oavsett om det handlar om worsted eller woollen så är flanell egentligen inte en specifik väv utan snarare en finisheringsteknik där man med små hullingar som rullas över väven, lyfter upp fibern och skapar den karaktäristiska finish man förknippar med tyget.

Färgmässigt finns flanell i mängder av alternativ men vi är i detta avseende ganska konservativa och anser att de gör sig allra bäst i någon nyans av grått. Desto mörkare nyans, ju mer formell kommer den uppfattas. Således skulle vi snarare rekommendera att man investerar i två nyanser av grått innan man går vidare på andra färger. 

Är så ändå fallet skulle vi vilja slå ett slag för mörkbrunt, beige och faktiskt benvit flanell som kan vara riktigt snyggt även under vinterhalvåret.

Skall man beröra passform och silhuett så rekommenderar vi att man överväger en lite mer generös passform och livhöjd. Dels för att det är bekvämt och ofta smickrande till kavaj men även för att slitaget är märkbart mindre på t ex byxans gren när de inte sitter för tight. 

Vi har valt ut några personliga favoriter från höstens utbud.

Oscar Jacobson

 

Modellen Delon från Oscar Jacobson ha ren hög midja, enkel plissering och avsmalnande passform. Här i en mörkbrun nyans.

Incotex

Ljusgrå flanell från italienska byxspecialisten Incotex.

Rubinacci

En lite mer extravagant tolkning från Rubinacci i form av modellen "Manny" med extra allt.

Suitsupply

Klassisk grafitgrå flanellbyxa från prisvärda Suitsupply.

Berg & Berg

Benvita flanellbyxor från Berg & Berg med tyg från Vitale Barberis Canonico. En klart underskattad färg som kan vara vansinnigt snyggt till en brun kavaj under vintern.

Caruso

Klassisk ljusgrå flanellbyxa från Caruso med enkel plisséring och generös livhöjd. (även översta bilden)

 

Inspiration

 

Benvita flanellbyxor från B&Tailor.

Fred Astaire i flanell, 1937.

Clark Gable i en lite ledigare tolkning.

Dela på Facebook Dela på Twitter

#1 Jocke säger
2018-09-06 14:15 - Anmäl

Kan även slå ett slag för stòffas flaneller som är fantastiskt bra.
#2 x säger
2018-09-06 14:23 - Anmäl

Vita byxor som måste kemtvättas känns lite tveksamt. Har tillräckligt med problem med mina benvita linnebyxor.

Även om tvättinstriktionerna säger kemtvätt så har jag redan sparat in ett par nya byxor alla de gånger de har får åka ner i tvättmaskinen.
#3 Jonas70 säger
2018-09-06 19:05 - Anmäl

Någon som vet hur Delon skiljer sig från Darius? OJs Darius har länge varit en favorit med sin höga midja och rymlighet över låren. Benvidden på 18 cm är dock i smalaste laget speciellt om man har knästrumpor. Hoppas att Delon har lika hög midja men typ 19 cm i fotvidd.
#4 Esse säger
2018-09-06 20:20 - Anmäl

Hmm, har Suitsupply jackat upp priserna med 10-15% denna säsong?
#5 EB säger
2018-09-07 09:41 - Anmäl

Vissa produktkategorier har ökat, ja.
#6 AJ säger
2018-09-07 12:30 - Anmäl

Släpper ni samarbete med Ströms i höst också?
#7 Andreas Weinås säger
2018-09-07 17:45 - Anmäl

# 6 - Det kommer absolut en samarbetsbyxa med Ströms även i år. Dels i flanell men även i ett annat utförande. Byxorna kommer finnas för allmän beskådan på vårt event med Ströms nu på onsdag och då kommer man även kunna skriva upp sig för storlekar. Byxan väntas finnas till försäljning någon gång veckan efter.
#8 Frank säger
2018-09-08 12:56 - Anmäl

#3 Darius är något rymligare vill jag påstå. Jag bär själv Darius i storlek 50 men måste ha 52 i Delon. Delon har någon centimeter vidare fotvidd och kortare längd gentemot Darius.
#9 Per-Cato säger
2018-09-09 09:01 - Anmäl

Grunnen til at dere oppfatter Suitsupply som 10-15% dyrere i høst har vel sammenheng med den svært svake svenske kronen.
#10 Erik säger
2018-09-16 18:59 - Anmäl

#7 - Väntar fortfarande på att samarbetesbyxan ska gå att handla på Ströms i Göteborg. Hur ser det ut inför denna säsongen Andreas?
#11 Andreas Weinås säger
2018-09-16 21:25 - Anmäl

#10 - Ströms i Stockholm och Göteborg är två helt olika företag utan koppling sen många år tillbaka. Vårt samarbete är exklusivt med butiken i Stockholm även om jag vet att de skickar till andra delar av Sverige om du kontaktar dem.
Skicka
OBS! Detta forum är förhandsmodererat, dvs. alla inlägg som skrivs måste godkännas av en administratör innan de visas publikt.


Har du frågor kring stil och mode? Ställ din fråga så försöker Manolo att besvara den så snabbt som möjligt.

Till Fråga Manolo →

Permanent Style

Maison Bonnet bespoke glasses: The...

Läs mer

Shoegazing

Nyhet – SM i skoreparation 2019

Läs mer

Hodinkee

Introducing: The Chopard Mille Miglia...

Läs mer

Följ manolo.se direkt via våra RSS 2.0 feeds.
Alla artiklar Kläder Skor Accessoarer
Skönhet Guide Butikskollen