Manolo logotype

Mina personliga favoriter - Skor

Tredje delen i artikelserien om mina personliga favoriter i garderoben fokuserar på den kanske viktigaste delen av den manliga garderoben. Jag pratar om skorna, en produkt som ofta sätter tonen för hela klädseln och som i många fall bara blir snyggare med tiden.

Jag har många intressen kopplat till manlig stil men jag tror intresset för kvalitetsskor har varit med längst. Det är något med hur ett par välgjorda skinnskor utvecklar sin egen patina efter år av användning och vård. Mina preferenser rent estetiskt har föga förvånande varierat genom åren från kraftigt mejslat till klumpigt runda. Fokus har gått från blankpolerade oxfords till ofodrade mockaloafers och färgmässigt sträckt sig från ljusbrun mocka till svart kalv. Idag skall jag summera de skor som betyder lite extra i garderoben. 

Det är inte nödvändigtvis de som burits flest gånger men alla modeller i dagens artikel har en speciell plats i garderoben. 

 

Crockett & Jones - Tasselloafer, Polo Suede

Min äldsta, mest använda och förmodligen älskade kvalitetssko kommer från brittiska Crockett & Jones och är tasselloafern av modellen Cavendish. Den runda 325-lästen är bland de bästa såväl estetiskt som passformsmässigt vilket lett till att jag införskaffat ytterligare ett par av modellen i Cordovan sen dess. Dessa skor har burits till grå fresco, slitna jeans, badbyxor och bomullskostym sen de införskaffades under hösten 2011. De har tvättats, slitits och sulats om och jag gillar dem lika mycket idag som när de köptes för 7 år sedan. 

 

Crockett & Jones "Cavendish" i Polo Suede. (även översta bilden)

Enzo Bonafé - Adelaide oxford, mörkbrunt kalvskinn

I kategorin klassiska brogues ligger vår samarbetsmodell med Skoaktiebolaget från 2015 väldigt varmt om hjärtat. Skorna är handrandsydda och framtagna exklusivt för oss av italienska Enzo Bonafé. Det är en form av sko som jag bär till alla typer av kavajer och uddabyxor men även till ledigare kostymer. Den elegant rundade lästen kompenserar för den ledigare broguemodellen och nyansen är mörk nog för att matcha de flesta toner av grå flanell. Patinan det rödbruna skinnet har utvecklat är helt fantastisk. 

 

Adelaide oxfords från Enzo Bonafé och Manolos samarbetssko med Skoaktiebolaget 2015. (foto: Ted Olsson)

Edward Green - Pennyloafer, svart kalv

Som ni kommer märka i den här artikeln finns det en stor förkärlvek till loafers i min garderob. Det är något avslappnat och elegant med modellen oavsett om man bär dem ledigt eller till kostym. Om mina Cavendish är mångsidiga men lediga så är Piccadilly från Edward Green mina mer formella favoriter. Jag bär dem allt oftare till mörk kostym och tycker personligen det är den bästa pennyloafern på marknaden. 

 

Edward Green Piccadilly i svart kalvskinn.

Saint Crispin´s - Derby, ljusbrunt kalvskinn

Detta är kanske mitt exklusivaste par skor och kommer från Ungersk-rumänska Saint Crispin. De fokuserar på handrandsydda skor av hög kvalitet med framför allt en stor usp i möjligheten att anpassa skons passform efter kunden. Jag har inte gjort en personlig läst men det är fortfarande den bästa passform på randsydda skor jag testat med markant hålfotstöd och en passform som "suger till" när man stoppar i foten i skon. Modellen som är en derby i ljust skinn lämpar sig kanske allra bäst till uddabyxor i en mellan- till ljus ton och så här i efterhand kanske jag hade valt att göra en något mörkare nyans mest för mångsidighetens skull.

 

Ljusbruna derbys från Saint Crispin´s till grå flanellkostym. (foto: Oliver Dannefalk)

Bow-Tie - Operapumps, svart lack

Detta paret kan jag inte påstå är det mest använda även om de säkert burits 1-2 gånger i månaden senaste åren. Varför de kvalar in på denna lista är för att det är kanske det paret som jag blir gladast av att ta på mig. Jag pratar om de för många kontroversiella Operapumpsen, denna klassiska och närmast oförändrade modell sen århundraden som idag märkligt nog känns lika rebellisk som konservativ till smokingen. Det är en lågt skuren pump i lack med en rosett i silke på vristen. Anledningen att jag älskar dem är just för att det säger väldigt mycket om bäraren. Det är 2018 knappast ett omedvetet val men det faller helt inom ramarna för vad som är ett korrekt till smoking. Det tyder helt enkelt på att man både känner till reglerna och samtidigt vågar vara personlig. Just mitt par är från företaget Bow-Tie som har flera olika pumps i utbudet. Tyvärr verkar det som att min modell har utgått till förmån för en Alberttoffla i lack med rosett som kännetecknas av en högre plös. 

 

Operapumps från Bow-Tie till smoking. (foto: Ted Olsson)

Belgian Shoes - Belgian Loafer, mörkbrun mocka

Den sista av mina favoritskor är tveklöst en vattendelare. Antingen älskar man den eller hatar man den och följer man mig privat på exempelvis instagram råder det nog ingen tvekan om vad jag känner. Modellen heter Mr Casual 96 och är en toffelliknande loafers med företagets ikoniska lilla rosett på vristen och kommer från det lilla och mycket charmiga belgiska företaget Belgian Shoes. Ett företag så uppfriskande analogt och otillgängligt i en värld av växande e-handel och globalisering. De har endast en egen fysisk butik som är belägen i New York samt några få återförsäljare världen över. Sen jag för lite mer än ett år sedan köpte mitt första par har dessa varit en personlig favorit och det skönaste jag vet att gå i pga den mjuka mockasinkonstruktionen och svampiga lädersulan. Självklart begränsas de till sommarhalvåret om man lever i Sverige men det är samtidigt det par jag bär överlägset mest under just den perioden. Jag kombinerar dem med jeans, ullbyxor eller t om ledigare kostymer och har för sommaren investerat i ytterligare två utföranden av modellen. 

 

Belgian Shoes modell Mr Casual i mörkbrun mocka. (foto: Milad Abedi)

Dela på Facebook Dela på Twitter

#1 Soccercalle säger
2018-08-22 10:22 - Anmäl

Bra urval av snygga skor. Jag har en fråga om du har ngn koll på skillnaderna i uppbyggnad mm mellan Belgian Shoes, A&L Sagan och Rubinaccis Murphy. Jag tänkte investera lite i en sådan sko men möjligheten att känna och klämma är ju lite begränsad i Sthlm.
#2 Adrian säger
2018-08-22 11:36 - Anmäl

Operapumps...
#3 Wille säger
2018-08-22 12:54 - Anmäl

Hur tar man hand om ett par Belgian shoes? Bör de förvaras med skoblock som med vanliga skor?
#4 Andreas Weinås säger
2018-08-22 16:58 - Anmäl

#1 - Stora skillnaden mellan de du nämner och Belgian Shoes (modellen Mr Casual) är sulan. Den är mjuk och skon är sydd i en mockasinkonstruktion. Det gör att man dock behöver sätta en slitsula på dem efter några veckor.

De övriga har en hårdare lädersula med extern klack och påminner mer om vanliga loafers. Jag har testat Bow-tie, Baudoin & Lange och Belgians och för mig är de sistnämnda klart bäst i passformen då de erbjuder såväl hel- och halvstorlekar samt flera olika vidder. B&L har endast helstorlekar och här hamnar jag tyvärr mitt emellan. Sen är Belgian Shoes enligt mig originalet av den här typen av sko men de övriga gör också fina modeller.

#3 - Jag har skoblock i efter jag använt dem men inte annars. Skadar såklart inte men blir inte fullt lika avgörande som på randsydda skor.
#5 PW säger
2018-08-22 17:32 - Anmäl

Fin artikel i en bra serie!

Hur står sig Bow-tie kvalitets och konstruktionsmässigt? De verkar ha fördelaktiga priser och många av deras loafers och oxfords ser fina ut på bild.
#6 Andreas Weinås säger
2018-08-22 17:57 - Anmäl

#5 - De erbjuder flera olika konstruktioner beroende på modell och linje. Allt från randsydda modeller till limmade eller durksydda loafers.

Deras "Belgian Loafer" är estetiskt rätt snygg men inte alls lika mjuk och följsam som originalet men jag har även ett par randsydda oxfords i mörkbrunt grainskinn från dem som jag har varit väldigt nöjd med.

Angående mina pumps har jag inget att klaga på men det är inte en typ av sko som brukar ha någon speciellt imponerande konstruktion. T ex så vet jag att flera premiumtillverkare har limmade pumps då det är inte skor som skall slitas speciellt ofta och man vill få till en så nätt och tight sulkant som möjligt.
#7 Jonte säger
2018-08-22 18:53 - Anmäl

Vad skulle du rekommendera för skor när snön faller ner? Finns det någon favorit du har som är bekväm, varm och samtidigt passar till flanell byxor?
#8 Stefan säger
2018-08-23 09:16 - Anmäl

Vad tycker folket här om slipsnål egentligen? Ser att det börjar poppa upp lite mer igen på vissa ställen från jag inte alls sett det någonstans på flera år.
#9 Owen säger
2018-08-23 20:29 - Anmäl

What do you wear in the snow?
Skicka
OBS! Detta forum är förhandsmodererat, dvs. alla inlägg som skrivs måste godkännas av en administratör innan de visas publikt.


Har du frågor kring stil och mode? Ställ din fråga så försöker Manolo att besvara den så snabbt som möjligt.

Till Fråga Manolo →

Permanent Style

The best cloths of Spring/Summer 2019

Läs mer

Shoegazing

Inför London Super Trunk Show 2019

Läs mer

Hodinkee

HODINKEE Radio: Baselworld 2019...

Läs mer

Följ manolo.se direkt via våra RSS 2.0 feeds.
Alla artiklar Kläder Skor Accessoarer
Skönhet Guide Butikskollen