Manolo logotype

Tid för svid - 7 klassiska kostymklockor

Många läsare är tillbaka från semestern vilket innebär att vi lämnar klockor med gummiband eller hög vattentäthet och fokuserar på något lite elegantare. Idag handlar det därför om sju klassiska kostymklockor i lite olika prisklass och utförande.

När man skall investera i en kostymklocka finns det ett par saker värda att ha i åtanke. 

Storleken har betydelse

Precis som en sportklocka behöver ha en lite större diameter av funktionella skäl så bör en kostymklocka vara klart mer återhållsam i såväl storlek som design. Exakt storlek är såklart högst personligt och beror på bärarens handleder och inte minst preferenser. Med det sagt vill vi helt klart slå ett slag för mindre klockor som genom historien burits av män med såväl större som mindre handleder. Mellan 36-38 mm brukar vara elegant för de flesta runda klockor och upp till 40 mm på en större handled. Sen bärs olika klockor på olika sätt och dessa mått syftar främst till runda boetter. 

Matcha metaller

Nästa aspekt att ha i åtanke är material på band och boett. En kostymklocka i guld är ett tidlöst men tyvärr mer kostsamt val än exempelvis stål. Även om det kan kännas som en överdrift att matcha metaller i vit- respektive gul metal med övriga synliga smycken så tycker vi resultatet ofta är väldigt snyggt precis som att svart klockarmband i regel gör sig klart bättre till svarta skor. Ett armband går ofta relativt enkelt att byta från t ex svart till brunt så att investera i ett par olika band ger dig känslan av flera klockor i en. 

Vi har valt ut 7 klassiska modeller i olika prisklasser som alla gör sig utmärkt till just kostym.

A.Lange&Söhne, Saxonia Thin

Tyska Langes mest minimalistiska klocka kommer från Saxonia-serien. Två visare för timme och minut, lövtunn profil och en smakfull storlek på 37 mm gör den till en perfekt kostymklocka.

Grand Seiko, SBGW253

Grand Seiko är den japanska klockgigantens Seikos premiumlinje vars kvalitet står sig väl mot sina schweiziska konkurrenter. Här i form av hyllningsmodellen till företagets första klocka från 1960-talet. (även översta bilden)

Cartier, Americaine

När Cartiers ikoniska modell Tank fyllde 100 år 2017 lanserade man den avlånga versionen Americaine för första gången i stål. Klockan drivs av ett automatiskt urverk och kommer på ett blått alligatorband.

Tissot, Ballade

Tissot är kända för att producera prisvärda kvalitetsklockor och modellen Ballade är inget undantag. Här får man en automatisk klocka med en teknik som man vanligtvis hittar i ett betydligt högre prissegment.

Zenith, Elite Classic

Elite-serien är Zeniths absolut elegantaste med en avskalad design och mer återhållsam storlek. Modellen Elite Classic mäter 39 mm och finns bl a med en i detta utförande i roséguld med tavla och band i brunt.

Vacheron Constantin, Heritage American 1921 Mid-Size

En av våra favoritklockor från Vacheron är deras hyllningsmodell till chaufförsklockan från 1921. Nu lanserade företaget en något mindre version på 36,5 mm som ger ett lite mer elegant och dressat intryck.

Patek Philippe, Calatrava ref. 5196P

Patek Philippes modellserie Calatrava anses av många vara den ultimata kostymklockan. Här i den exklusiva versionen 5196P i platina med Breguet-index och tvåtons-tavla.

Inspiration

 

Steve Mcqueen med en Cartier Cintrée som är föregångaren till modellen Americaine.

Dela på Facebook Dela på Twitter

Andra artiklar i kategorierna: Klockor

#1 aa säger
2018-08-16 08:56 - Anmäl

Relaterad fråga: Är Nomos Glashütte något att ha? Gillar verkligen deras design, men är det bra klockor för sin prisklass?
#2 Soccercalle säger
2018-08-16 09:13 - Anmäl

Jag tycker faktiskt att klockan från Grand Seiko var snyggast. Vitt och svart och utan krusiduller är det verkligen "understated elegance"
#3 Noam säger
2018-08-16 13:36 - Anmäl

Jag gillar också Grand Seiko-klockan. Synd bara på det groteskt fula typsnittet på urtavlan.
#4 Hmm säger
2018-08-16 15:54 - Anmäl

Har haft min Nomos i lite över ett år nu och måste säga att jag är oerhört nöjd. Finish på både urtavla o boet är riktigt fin och att det sitter är in-house urverk i skadar ju inte heller. Som jag har förstått det verkar de flesta tycka att det ör väldigt mycket klocka för pengarna.
#5 Rozzy säger
2018-08-16 18:12 - Anmäl

Haha Andreas, du lyckades pilla in två av dina egna klockor i listan :-) Men jag måste få inflika att 36mm som nedre gräns var lite fegt, för att inte säga fel. Säg 32mm för runda ur och ca 19mm i bredd för kvadratiska som lägre gräns (populära storlekar på 20-50-tal samt 80-90-tal). Klart bärbara efter lite tillvänjning och mycket elegant. Nu talar jag mest vintage ur, men det finns även som nya.

#1. Nomos gör mycket bra och fina klockor

#2. Jag håller med. Herr Weinås har dessutom samma modell fast i platina och då blir det ännu mer "understated elegance"/stealth wealth..


#3. Grand Seikon är en nyutgåva av deras första klocka från 1960. Titta efter en vintage klocka i stället, snyggare logga samt konstigt nog betydligt billigare än en ny (gäller förstås inte alla modeller).
#6 Julius säger
2018-08-16 18:39 - Anmäl

Tycker Patek Philippes 5196 serie är helt fantastisk. Det är nagot speciellt med proportionerna, de vassa kanterna, dess rejält avsmalnande armband och spännet som följer samma formsprak som boetten. Känns sa oerhört mycket mer elegant än de andra klockorna. Det är helt enkelt perfektion! önskar det fanns en variant i rostfritt stal med fastskruvad bakboett och lumen i visarna. Kanske tillochmed centralsekund...
#7 Lars säger
2018-08-16 20:02 - Anmäl

Vintage framför nytt alla gånger. Imponerande att kunna köpa en 70 år gammal klocka som håller +-2 sek per dag och fortfarande funkar utmärkt att använda varje dag. Att den dessutom ofta ökar i värde istället för att tappa 50% så fort den lämnnar affären är en bonus.
#8 Jonas70 säger
2018-08-16 20:13 - Anmäl

#5 om vi ska vara petiga har Andreas en Sbgw039, som visserligen ser i princip likadan ut, men är 36 mm och inte 38 mm som GS modellen i artikeln. En betydligt bättre storlek för den typen av modell.
#9 Robert E säger
2018-08-16 23:23 - Anmäl

Ingen Omega Seamaster 600 serie i listan? Är ju den perfekta avskalade och enkla modellen
#10 Opie säger
2018-08-17 10:09 - Anmäl

För de som inte vill lägga 2-3 månadslöner på en kostymare skulle jag vilja tipsa om Seiko Presage (SRPB43J1) samt Tissot Visodate. Båda är väldigt mycket klocka för pengarna. Båda är förvisso 40 mm, Presagen känns mindre än Visodaten, men har man "normala" handleder är detta inget som helst problem.
#11 Dudde säger
2018-08-17 22:17 - Anmäl

Många stiliga klockor men jag hade gärna sett en Altiplano bland förslagen. Vacheronen är för övrigt fantastiskt läcker och sticker ut på ett charmigt och smakfullt vis.
#12 Anonym säger
2018-08-18 10:15 - Anmäl

@1: Nomos håller god kvalitet för pengarna vad jag förstår. Riktigt snygg också, har faktiskt själv funderat på en sån men vacklar kring om den funkar med min stil i övrigt. Snyggast vore den på, säg, en arkitekt som klär sig i svarta polotröjor etc.

Av klockorna i artikeln är Saxonian verkligen trevlig. Saknar dock JLC Reverso, som eventuellt blir mitt eget nästa köp. Fast två fyrkantiga på en kort lista hade kanske blivit för mycket :)
#13 Martin säger
2018-08-21 18:23 - Anmäl

Någon som har tips på var man kan finna bra klockarmband i läder, i stil med de som var på klockorna ovan (svarta el bruna kanske tom mocka..)? Några som håller bra kvalitet och inte är för tunna. Vill byta ut min oysterlänk..
Skicka
OBS! Detta forum är förhandsmodererat, dvs. alla inlägg som skrivs måste godkännas av en administratör innan de visas publikt.


Har du frågor kring stil och mode? Ställ din fråga så försöker Manolo att besvara den så snabbt som möjligt.

Till Fråga Manolo →

Permanent Style

Hermes silk printing, Lyon: Factory...

Läs mer

Shoegazing

Inför London Super Trunk Show 2019

Läs mer

Hodinkee

First Photos: The Bulgari Octo...

Läs mer

Följ manolo.se direkt via våra RSS 2.0 feeds.
Alla artiklar Kläder Skor Accessoarer
Skönhet Guide Butikskollen