Manolo logotype

Fråga Manolo - Veckans frågor och svar

Foto: Milad Abedi

Ny vecka, nya frågor! Idag skall vi fokusera på vart man hittar prisvärda strumpor, portföljer samt vilken smokingskjorta som egentligen är snyggast.

Tips på "slitstarka" men prisvärda knästrumpor?

Bra fråga. Vettiga knästrumpor bör vara en naturlig del av var mans garderob och särskilt när vi närmar oss hösten och svalare temperaturer. Jag har positiv erfarenhet av strumpor från tre olika tillverkare med lite olika prisbild. 

Skoaktiebolaget erbjuder kvalitetsstrumpor från italienska Sozzi och finns i både bomull och ull. Prisbilden på 250 kr är hög men jag tycker de är värda sitt pris. Ett annat alternativ är Berg & Berg som säljer strumpor från italienska Bresciani. Också i den högre prisklassen men med hög kvalitet och fina färger/mönster. 

Sist men inte minst kan jag varmt rekommendera strumpor från Herrstils varumärke Myrqvist. De erbjuder knästrumpor i bomull i färgerna marinblått, grått, brunt och svart med ett pris på 179 kr. 

 

Mellangrå strumpor från Sozzi som passar perfekt till grå flanellbyxor.

 

Tips på dator/dokumentväska?

Här finns mängder med trevliga alternativ beroende på budget och smak. En aktör som jag nyligen la märke till heter Made by Nichols. Varumärket drivs av en man som tidigare arbetat på bl a Dunhill och nu startat sin egen verksamhet av läderprodukter. Verksamheten är än så länge baserad på beställningar vilket gör att man kan välja modell, material, färg och spänne på de olika produkterna. För mer inspiration rekommenderar vi starkt ett besök på varumärkets Instagramkonto. Priserna varierar såklart beroende på produkt och material men startar på ca 350£ för en portfölj/dokumentväska. 

 

Riktigt snygg portfölj från Made by Nichols.

 

Vilken skjorta är generellt snyggast till smoking och spelar det någon roll om den är i piké eller plissérad?

Här är det viktigt att skilja på vad som är subjektivt snyggt och vad som är korrekt. Det finns tre krav för en skjorta till smoking enligt mig:

1. Den skall vara vit.

2. Den skall ha en cut away-krage.

3. Den skall ha dubbel manschett. 

Har en skjorta alla dessa tre detaljer så klarar man sig galant. Utöver dessa tre så kan man såklart välja mängder av detaljer som snarare handlar om personlig smak. Bröstparti i ger en slät yta, plisséring ger en intressant struktur och såväl en slät knappslå som bröstknappar kan vara ett elegant inslag. Inget av dessa alternativ är ett måste och jag varierar mellan olika beroende på situation och smoking. 

 

Smokingskjorta från Shirtonomy med bröst och manschetter i Marcella-piké. (Även översta bilden)

Samma tredelad smoking från Linnégatan 2 men här med smokingskjorta från Bauer med plissérat bröst.

Dela på Facebook Dela på Twitter

Andra artiklar i kategorierna: Guide

#1 aa säger
2018-08-09 10:41 - Anmäl

För den som söker prisvärda knästumpor vill jag tipsa även om skolyx strumpor, de kommer ner i en väldigt snäll prisbild om du köper flera.
#2 Anton säger
2018-08-09 12:13 - Anmäl

Kan även tipsa om calzedonia. Man får dock söka sig till en av deras fysiska butiker då deras hemsida är skräp. Vill minnas att jag köpt 3-pack med knähöga ullstrumpor där för under 200 spänn.
#3 Emil säger
2018-08-09 13:55 - Anmäl

Jag kan rekommendera knästrumpor i merinoull från John Henric. De är prisvärda redan för 149 kr/paret men på hemsidan har dom ofta erbjudande vilket gör att du kan köpa 3 par för 299 kr.
#4 Q säger
2018-08-09 14:42 - Anmäl

Viccel, tillverkare från turkiet, har de mest prisvärda bomullstrumporna. Ca 100kr/st och finns i olika längd och tjocklek på garn. Jag rekommenderar "winter weight" som är en lagom tjock kvalité året runt.
#5 SOX säger
2018-08-09 15:59 - Anmäl

Köpte ett stort gäng strumpor från Viccel ett par år sedan, och de var de sämsta jag någonsin ägt. Slängt allihopa nu. Sitter inte uppe och slits snabbt.
Köper oftast Falke på tyska Amazonen nuförtiden.
#6 Strumpan säger
2018-08-09 17:40 - Anmäl

Har själv väldigt positiva erfarenheter av Viccel, inga problem alls med att dom skulle glida ner eller gå sönder. Har då regelbundet använt Viccel dom senaste 2 åren. Håller med #4 om att winter weight är den mest allround tjockleken, men jag gillar också summer- och heavy winter weight i rätt sammanhang.
#7 J. säger
2018-08-09 18:21 - Anmäl

De slitstarkaste stumporna är nog fortfarande Pantherella. Har praktiskt taget gått igenom alla tillverkare i den "rimliga" prisklassen, för mig är det Pantherella som har längst livslängd gällande passform och slitage.
#8 mm säger
2018-08-09 19:45 - Anmäl

Vad har ni med mer erfarenhet av sockar för åsikter om London Sock Co?
#9 Thomas säger
2018-08-09 20:28 - Anmäl

Men jag förstår inte;knästrumpor? Varför duger inte ett par "vanliga, hederliga" strumpor? Har full förståelse för att man inte vill gå runt i de bedrövliga s.k. Cut Away strumporna, men jag har alltid använt strumpor av normal längd och inte haft några som helst problem.
#10 Zeraselol säger
2018-08-10 08:57 - Anmäl

Berg & Bergs strumpor från Bresciani är svårslagna när de (till slut) hamnar på 50% rea i slutet av varje säsong. Har tre par i merinoull och tre par i bomull, kanonstrumpor!
#11 Soccercalle säger
2018-08-10 10:12 - Anmäl

#9 I många är tyckte jag precis som du. Men efter ett tag insåg jag hur fult det ser ut när man ser hud mellan strumpan och kostymbyxorna. Till jeans och lediga chinos kör jag fortfarande korta strumpor men till flanellbyxor och kostym har jag numera bara långa. Det känns lite konstigt första gångerna men sedan vänjer man sig.
#12 henric säger
2018-08-10 23:10 - Anmäl

Jag gled in på knästrumpor av samma anledning som #11. De bästa och billigaste jag provat är Suit Supplys knästrumpor i bomull. 99 sek/st. Glider aldrig ner och håller väkdigt bra. Något begränsat sortiment dessvärre...
#13 GP säger
2019-04-06 09:03 - Anmäl

Köpte strumpor från skolyx. 3 av paren är trasiga redan efter några få tvättar (30c och sedan liggtorka) då blir 80:- paret helt plötsligt inte så billigt...
Skicka
OBS! Detta forum är förhandsmodererat, dvs. alla inlägg som skrivs måste godkännas av en administratör innan de visas publikt.


Har du frågor kring stil och mode? Ställ din fråga så försöker Manolo att besvara den så snabbt som möjligt.

Till Fråga Manolo →

Permanent Style

Our Spring/Summer Top 10, 2019

Läs mer

Shoegazing

Bildspecial – Moscow Trunk Show

Läs mer

Hodinkee

Editors' Picks: Forbidden Fruit: Four...

Läs mer

Följ manolo.se direkt via våra RSS 2.0 feeds.
Alla artiklar Kläder Skor Accessoarer
Skönhet Guide Butikskollen