Manolo logotype

Fråga Manolo - Veckans frågor och svar

Vi fortsätter med vår serie av frågor och svar såhär i semestertider. Många av er har skickat in förslag och vi har svarat korfattat via stories på vårt Instagramkonto men sparat de frågor som kräver ett lite utförligare svar till dagens artikel.

Vi får många frågor varje vecka och har tyvärr inte möjlighet att svara på alla men fortsätt skicka in dem till andreas@manolo.se alternativt via vårt Instagramkonto

 
Vilka kläder skall finnas i en bra basgarderob?
 
Detta är en väldigt bra fråga som såklart beror helt och hållet på vad man gör och gillar. Om vi utgår från att frågan syftar till en genomsnittlig person med dressad stil men som kanske inte bär kostym dagligen i jobbet så skulle vi summera det på följande sätt:
 
1. Mörkblå/grå kostym i tunn ull
2. Mörkblå kavaj i t ex hopsack-ull.
3. Vit skjorta med cutaway-krage
4. Ljusblå skjorta med buttondown-krage
5. Rundhalsad/V-ringad merino- eller kashmirtröja
6. Khakifärgade chinos
7. Jeans i rådenim
8. Grå flanellbyxor
9. Bruna brogues
10. Svarta oxfords
 

En blå uddakavaj och grå flanellbyxor tillhör den absoluta basen i en skräddad garderob. Foto: Milad Abedi.

 Hur formell är pennyloafern i relation till oxfordskon?

Detta är ganska intressant då det till viss del varierar beroende på två saker: vart i världen man befinner sig samt vilket utförande respektive sko har. 

En oxfordsko är i svart kalvskinn den mest formella kostymskon och detta är relativt genomgående världen över. En pennyloafer i motsvarande utförande varierar dock avsevärt från att i många fall vara acceptabel i affärssammanhang i t ex Asien och USA till att anses vara en avslappnad semestersko i stora delar av Europa. Nästa del som spelar in är utförandet. Att en svart oxford alltid är mer formell kan nog de flesta enas om men om du väger en svart pennyloafer i kalvskinn mot exempelvis en ljusbrun oxford är svaret inte lika självklart. Färg är det som tydligast sätter den formella nivån och jag själv skulle t ex mycket hellre bära svarta pennyloafers än ljusbruna oxfords till en mörk kostym. 

 

Två klassiska modeller från Edward Green. Överst är pennyloafern Piccadilly i dess mest formella utförande. Nertill ser vi den traditionella oxfordmodellen Chelsea men här i den ljusbruna nyansen Chestnut Antique. Trots att den nedre modellen är mer formell trumfar enligt oss den svarta färgen i formalitetsgrad.

Hur ofta och hur skall man tvätta sin kostym på bästa sätt?

Detta är en av de mest frekventa frågor vi får på Manolo och vi tänkte passa på att ge lite klarhet i ämnet. En kostym kan pga sin uppbyggnad och kanvas inte maskintvättas och vår rekommendation är alltid att vända sig till kemtvätt för den här typen av plagg. Här handlar det om att göra sin läxa och gå till en kemtvätt som har stor kompetens kring just kvalitetskavajer så de exempelvsi inte pressar ner ett vackert rullat slag.

Det finns också en stor övertro på hur ofta man bör kema sin kostym. Kostymens ull är en levande fiber med naturliga oljor och varje gång man kemtvättar så torkar den ut vilket gör att lyster och finish försvinner. Har man en direkt fläck har man inte något alternativ men att kemtvätta regelbundet är högst olämpligt. Vädra istället ut den genom att hänga upp kostymen på galge i fönstret eller på balkongen. Detta gör underverk för känslan och skadar heller inte ullen. Utöver det rekommenderar vi att man investerar i en riktig klädborste som man med jämna mellanrum borstar av kostymer och rockar med. Det bidrar till att lyfta fibrerna och avlägsna damm och smuts. 

Sista husmorstipset är att hänga in kostymen på galge i badrummet och sätta på varmvattnet i duschen. Låt den hänga i 5-10 minuter och den varma ångan bidrar till att släta ut eventuella skrynklor samt fräscha upp kostymen. 

 

En vettig klädborste gör underverk över tid och bidrar till att hålla kavajer, rockar och kostymer fräscha.

Vad för slips skulle ni välja till en vit linnekostym som skall bäras till ett sommarbröllop?

Vit linnekostym är svårt av flera anledningar. Dels för att det är en ovanlig kostymfärg som tenderar att sticka ut i mängden men också för att den ljusa nyansen försvårar kombinationen av slips och skjorta. 

Undvik helst en kritvit kostym och välj med fördel en modell i benvitt eller gräddvitt. Då blir kontrasten lite mindre och vi tycker att en vit, alternativt ljusblå skjorta är ett utmärkt alternativ till. För slipsen finns det mängder med alternativ men våra favoriter är mörkblått, beige, olivgrönt eller matt ton av orange.

 

Ralph Laurens lookbook från 2013. Vill man inte ha en kontrasterande krage på skjortan är det valfritt men den ljusa nyansen harmoniserar med kostymen och den mörkblå slipsen bryter av på ett snyggt sätt. Vi skulle däremot kanske rekommendera en mörkbrun oxford snarare än blå/vita spectators.

Ett annat trevligt exempel på hur en ljusblå skjorta och svagt orange slips tillsammans med ett par kastanjebruna skor kan fungera utmärkt till en benvit kostym.

Dela på Facebook Dela på Twitter

#1 O säger
2018-07-26 14:34 - Anmäl

Bra och intressant! Är slutsatsen av frågan angående kemtvättning att man inte behöver kemtvätta en kostym om den inte ser smutsig ut eller luktar etc.?
#2 Adrian säger
2018-07-26 15:08 - Anmäl

Bra inlägg men att kostymen ska ta 5-10 min varmvatten av duschen känns väldigt slösaktigt, räcker gott om den hänger bredvid när man själv duschar.
#3 Peter säger
2018-07-26 16:09 - Anmäl

#2
Skulle precis skriva samma sak. Jag hoppas att ingen enkom sätter på vattnet för det ändamålet, kombinera det med när du själv duschar en längre stund.
#4 fred säger
2018-07-26 16:11 - Anmäl

Bra artikel! Känns som om Manolo håller på att hitta tillbaka till sitt ursprung!

Har du något tips på en bra kemtvätt i Stockholm? Gärna på Söder.
#5 Hedåsgatan säger
2018-07-26 18:04 - Anmäl

Tack! Bra o relevanta frågor o svar :)
#6 Allan säger
2018-07-26 18:22 - Anmäl

#2 #3 Skulle du själv inte dusha medan kostymen ångas, varför inte buteljera vattnet och sända med en för miljön skonsam transport till lämplig plats där vattenbrist råder? Eller helt enkelt ställa i kylen och vips finns där svalkande och för samvetet lent dricksvatten?
#7 Adrian säger
2018-07-26 20:22 - Anmäl

#6 kom inte hit och spela Allan
#8 Korven säger
2018-07-27 09:47 - Anmäl

En tanke: Bör inte basgarderoben även innehålla en svart kostym så att man har något att ta på sig vid begravningar eller ska det räknas in i en annan men också nödvändig kategori av kläder? Eller är det okej att hyra kostym för sådana tillfällen?
#9 Andreas Weinås säger
2018-07-27 10:38 - Anmäl

#8 - Behovet av en svart kostym är enligt oss gravt överskattat i Sverige. Även om svart är starkt förknippat med begravning så är faktiskt en midnattsblå kostym precis lika korrekt i dessa sammanhang. Kombinera med vit skjorta, svarta oxfords, samt slips i svart (eller vit om man är närmsta familj)
#10 x säger
2018-07-27 13:22 - Anmäl

#8 I min mening har kopplingen mellan svart kostym och begravning överdrivits i svenska stilforum. Vill man basera sin kunskap på Roetzel (vilket jag helst undviker men ibland måste man lätta på sina principer i brist på annat) så diskuterar han svart kostym på samma plats i Gentlemannen som där han diskuterar midnattsblå. Den kopplingen som förs fram på svenska stilforum existerar m.a.o inte historiskt internationellt och jag har svårt att tro att den existerar historiskt i Sverige.

Svart är definitivt mer "fashion forward" och det finns gott om stilmässigt anledningar till att överväga om en svart kostym är det lämpligaste men att se det som en färg avsedd för begravningar är i mitt tycke felaktigt.
#11 Söderlöv säger
2018-07-27 15:35 - Anmäl

Vit kostym till bröllop? Gästerna bär väl aldrig vitt till bröllop?
#12 Daniel säger
2018-07-27 22:48 - Anmäl

Andreas, borstar du av kavajerna bärandes på kroppen eller hängades på galge?

Känns som att det är lättast bärandes men då har man begränsad räckvidd. Jag tycker att när man borstar på galge så blir det svårare då borsten har svårt att "greppa" och ifall man istället tar i så fastnar och stryks inte med tyget
#13 J.H säger
2018-07-28 21:47 - Anmäl

Andreas och övriga,

Kan man lämna in en kostym på en kemtvätt och bara be dem borsta av den från smuts samt be om en press utan att tvättas?
#14 ha säger
2018-07-29 08:58 - Anmäl

#4 Hannibal på Hornsgatan nära Zinken. Väldigt bra skrädderi också. Duktig, snabb och fattar vad man vill ha. Rekommenderas varmt!
#15 Andreas Weinås säger
2018-07-29 10:44 - Anmäl

#4 - Vivian på Riddargatan (tyvärr inte Söder) är den kemtvätt och ändringsskräddare jag alltid vänder mig till.

#12 - Det varierar men vanligtvis på galge.

#13 - Det går utmärkt att lämna in en kostym för endast press. Viktigt att förtydliga detta bara.
#16 Korven säger
2018-07-29 12:02 - Anmäl

#9 och #10 Så, sett till tanken om en basgarderob: Är det då lämpligt att likställa den mörkblå kostymen med en midnattsblå som då även passar begravningar eller är rekommendationen hellre att ha en mörkblå och en midnattsblå, alternativt hyra kostym vid begravningar?
#17 Andreas Weinås säger
2018-07-29 13:32 - Anmäl

#16 - Den första kostym jag skulle rekommendera är den midnattsblå (alternativt riktigt mörkt blå). Den täcker alla formella situationer en kostym kan kräva och sen kan man självklart addera en ljusare nyans om man har användning för det. En svart fyller helt enkelt inga användningsområden som en midnattsblå eller djupt mörkblå inte gör.

Smoking är däremot något annat där svart fortfarande är det mest klassiska. Midnattsblått absolut är acceptabelt men snarare ett sätt att uppnå en så "svart" nyans som möjligt i artificiellt ljus. En ljusare ton av mörkblått som ser tydligt blå ut är inte att rekommendera för formella stunder.
#18 x säger
2018-07-29 13:45 - Anmäl

Jag tror att Andreas kan beskriva nyansskillnaderna mellan mörk blå och midnattsblå på ett bra sett. Har du bara en kostym som kan fungera som "mörk kostym" sett till färg, stil och textur fungerar den på bröllop så väl som på begavning. Har du en sådan behöver du inte hyra utan kan skänka de pengarna till ett gott syfte (står i många fall angivet på dödsannonsen).
#19 R. Enlig säger
2018-07-30 17:08 - Anmäl

Någon som kan rekommendera en bra kemtvätt i Malmö?
#20 Korven säger
2018-08-02 11:33 - Anmäl

#17 Den svarta kostymen släppte jag redan efter förra svaret. :) Bra förtydligande: att en riktigt mörk blåfärgad kostym med rätt tyg klarar de flesta formella situationer, från bröllop till begravningar.

#18 Tackar för förtydligandet.
#21 kristian säger
2018-08-14 11:27 - Anmäl

Söker efter en bra kemtvätt i Örebro med omnejd. Någon som vet? Vill inte råka ut för tillplattade rullade slag
Skicka
OBS! Detta forum är förhandsmodererat, dvs. alla inlägg som skrivs måste godkännas av en administratör innan de visas publikt.


Har du frågor kring stil och mode? Ställ din fråga så försöker Manolo att besvara den så snabbt som möjligt.

Till Fråga Manolo →

Permanent Style

Maison Bonnet bespoke glasses: The...

Läs mer

Shoegazing

Nyhet – SM i skoreparation 2019

Läs mer

Hodinkee

Introducing: The Chopard Mille Miglia...

Läs mer

Följ manolo.se direkt via våra RSS 2.0 feeds.
Alla artiklar Kläder Skor Accessoarer
Skönhet Guide Butikskollen