Manolo logotype

Stilstudie - Armbandsur till smoking?

Foto: Philip Karlberg

En av de största vattendelarna inom klassisk stil är armbandsurets vara eller icke vara i kombination med smoking. Vi har tittat närmare på saken och skall i dagens artikel gå till botten med varför åsikterna skiljer sig åt så kraftigt.

Vi skall börja med att klargöra att vi har en uppfattning i frågan som är att armbandsur till smoking är fullt korrekt...I rätt utförande. För att argumentera för vår sak har vi samlat ihop en rad historiska bilder på bärare av armbandsur till smoking samt valt att möta ett par av de motargument man vanligtvis stöter på i den här frågan. 

För att kunna göra en artikel som detta rättvisa behöver vi gå tillbaka till starten, och då syftar vi till bärandet av smoking. 

Smokingen som vi känner till den uppfanns under 1860-talet av Edward VII och hans skräddare Henry Poole & Co på Savile Row. Den var en vidareutveckling av rökrocken som bars när männen gick ut för att röka under frackmiddagar för att bespara kvinnorna från den kraftiga rökdoften.

 

Illustration från 1898 där vi ser en av de tidiga versionerna av smokingen.

Vid den här tiden hade armbandsuret ännu inte nått allmänheten och det var snarare en rova som bars för att hålla koll på tiden. Armbandsuret slog igenom först i samband med Första världskriget då det användes för att koordinera attacker. I början av 1920-talet slog armbandsuret på allvar igenom bland den civila befolkningen. 

Varför detta är viktigt är för att de första 60 åren av smokingens historia var armbandsuret inte ens ett alternativ. Även efter introduktionen i samhället ansågs armbandsur i många år som ett mer informellt alternativ än fickuret som i ytterligare ett par decennier dominerade till smoking. Om man jämför med fracken där armbandsur fortfarande anses som ett stilbrott så har detta plagg en både längre historia men framför allt en mer formell status. 

Tveksamheten kring armbandsur i semi-formella sammanhang (smoking definieras som semi-formell klädsel) ligger hos många kvar än idag som en nedärvd stilregel. Samtidigt ser vi många andra detaljer från smokingens unga år som idag har luckrats upp och förändrats:

Bärandet av flärp/ving-krage som härstammade från fracken bars frekvent under smokingens första decennier men idag anses en nerfälld krage mer lämpligt. 

Smokingen har egentligen genom hela historien saknat sprund i ryggen då denna detalj ansågs höra hemma bland sportigare kavajer och härstammar från ridningen. Detta har också luckrats upp då många, framför allt RTW-smokings på marknaden idag har dubbla sprund. 

Sen 1950-talet har man dock sett frekventa bevis för att armbandsuret i ett diskret och avskalat utförande har burits till smoking. Det har i regel rört sig om tunna, dressklockor i återhållsam storlek på svart läder eller krokodilband. Detta är inte så konstigt då det var normen för mer eller mindre alla armbandsur under första halvan av 1900-talet. 

 

Humphrey Bogart tillsammans med Ingrid Bergman under inspelningen av Casablanca från 1942. Här kan se ett armbandsur på Bogarts vänstra handled.

Franklin D. Roosevelt med armbandsur till smoking.

Fred Astaire var en annan tidig bärare av armbandsur till smoking.

En annan viktig milstolpe för bärandet av armbandsur till smoking var när Sean Connery bar producenten Albert R. Broccolis egen Rolex Submariner på en tidig version av Natoband till sin vita smokingjacka i filmen Goldfinger från 1964. James Bond var redan då en stor stilmässig inspiration för många män och det vågade i att bära en sportig dykarklocka till något så elegant som smoking var det perfekta exemplet på "Sprezzatura". Anledningen till valet av en dykarklocka kan ha berott på Bonds simtur i våtdräkt minuterna innan samt möjligheten att hålla koll på nedräkningen för den bomb han just appterat.

 

Den klassiska Rolex Submariner ref. 6538 som Sean Connery bar till sin vita smokingjacka i filmen Goldfinger.

Huruvida det var stilmässigt korrekt eller ej är en annan diskussion men detta bidrog till att luckra upp synen på bärandet av armbandsur till smoking i allmänhet. Under 60- 70- och 80-talet ser vi mängder med exempel på mer klassiska tolkningar av armbandsuret till smokingen. 

 

Paul Newman på Oscarsgalan 1962.

Truman Capote, 1966.

Vi har t om sett Prince Charles med armbandsur till smokingen.

Om vi återgår till den fiktiva karaktären James Bond så var sportklocka till smoking något som med tiden blev ett återkommande inslag i filmerna. 

 

George Lazenby med en senare version av Rolex Submariner.

Pierce Brosnan var den första att bära Omega som James Bond.

...En tradition som följts upp av Daniel Craig.

Om vi nu med stor säkerhet kan fastställa att bärandet av armbandsur till smoking varit frekvent förekommande sen 1950-talet så kan man självklart fortfarande ifrågasätta om vad som är norm nödvändigtvis behöver vara korrekt. Mycket av den etikettutveckling vi ser idag är kanske inte till det bättre?

Att bära en sportklocka till smoking må fungera för en hemlig agent men det innebär inte att vi skulle rekommendera att man hänger på sin Submariner på ett Nato-band nästa gång det vankas smokingmiddag. 

Som med så mycket annat stilrelaterat tycker vi det handlar om sunt förnuft. Om man tittar på smokingen i sin helhet och dess avskalade estetik så är det egentligen ganska logiskt att ett armbandsur bör följa samma filosofi. Färgskalan bör vara svart eller vit, minimalistisk och inte minst återhållsam. Klockan kan vara i vit eller gul metall och bör matchas med övriga accessoarer så som manschettknappar och ev bröstknappar.

Piaget Altiplano är ett utmärkt exempel på hur en klassisk smokingklocka kan se ut.

Cartier Cintree från 1921 är ett annat klassiskt alternativ.

Ralph Laurens 867-serie har några väldigt eleganta modeller i återhållsam storlek.

För vissa handlar det dock inte om hur elegant eller välanpassat armbandsuret än må vara. Det är för dem otänkbart av en helt annan anledning vilket leder oss till det vanligaste argumentet för varför man inte skall bära armbandsurtill smoking:

"Det är oartigt mot värden att bära armbandsur då man på en smokingmiddag inte skall hålla koll på tiden". 

Argumentet i sig är det inget fel på och det är ju endast positivt att fokusera mer på sällskapet än tiden. Problemet är bara att det i realiteten blir ganska motsägelsefullt. Om man nu finner det respektlös mot värden att hålla koll på tiden med hjälp av ett armbandsur så borde man rimligtvis undvika att bära klocka i allt från formella situationer till privata middagar oberoende av utskriven klädkod. 

Samma människor som argumenterar mot armbandsuret förespråkar inte sällan valet av ett fickur som ett korrekt val till smoking. Om det handlar om en respektlöshet mot värden genom att hålla koll på tiden borde det spela mindre roll om det görs på ett armbandsur eller en rova? Än mindre på en mobiltelefon som jag tvivlar starkt på att majoriteten lämnar hemma under smokingmiddagen 2018...

Vi anser att ett armbandsur, i rätt utförande är fullt acceptabelt till smoking 2018. Så är självklart valet att lämna armbandsuret hemma om man föredrar det. 

 

Dela på Facebook Dela på Twitter

#1 Victor säger
2018-07-25 10:16 - Anmäl

Tack för en bra artikel, ni är outstanding! Hur ser ni på att ha klädkod Smoking på bröllop?
#2 lano säger
2018-07-25 10:37 - Anmäl

Att kolla klockan på armen måste väl vara 100 gånger mer lämpligt om man vill veta tiden än att fippla upp mobilen (som brukar leda till att folk kollar FB, mail, etc)? Känns lite skitnödigt att 2018 störas av om någon bär en klocka till smoking... Kan tycka att det till frack inte behövs, mest för att de få gånger man bär frack borde man inte behöva veta vad tiden är och fokusera enbart på festen/bröllopet/ceremonin, eller vad man nu är på. Man behöver i vart fall inte koordinera några attacker när man har frack...
#3 Andreas Weinås säger
2018-07-25 10:48 - Anmäl

#1 - Det beror lite på. Viktigast är såklart vad brudparet själva vill men historiskt sett har smoking inte varit en korrekt bröllopsklädsel i Sverige. Framför allt för att det är en aftonklädsel (bärs efter kl 18) och många bröllop startar tidigare än så. I Sverige är således Frack, Jackett eller Kavaj det som varit historiskt korrekt. Smoking är ett festplagg och att bära det i exempelvis en kyrklig vigsel dagstid är kanske inte helt optimalt. Samtidigt har detta luckrats upp rejält och i USA har smoking varit en accepterad bröllopsklädsel länge.
#4 J säger
2018-07-25 11:19 - Anmäl

Mycket bra skriven artikel! Håller med föregående om att det känns lite skitnödigt 2018 att tjafsa om detta. Dock så bör det som Manolo skriver vara en klocka som passar till klädseln. Kanske inte så att man hänger på en Big Bang direkt.
#5 Soccercalle säger
2018-07-25 14:09 - Anmäl

Hur är det egentligen med vingkrage till smokingskjorta. Jag beställde en smokingskjorta av Luca Avitabile (bespoke) men specificerade dumt nog inte kragen och fick då en vingkrage. Hade det varit udda känns det konstigt att ha fått det om det inte beställts särskilt.
#6 G säger
2018-07-25 14:44 - Anmäl

Någon som ha rlite tips på bälten? Är ute efter ett skärp som är 2-3cm brett med krokodilpräglst skinn i svart. Lyckas int ehitta något. Får gärna kosta under 2000
#7 Andreas Weinås säger
2018-07-25 16:18 - Anmäl

#5 - Det är inte "fel" med vingkrage till smoking men det är idag mer förknippat med fracken.
#8 Zeraselol säger
2018-07-25 18:45 - Anmäl

Hela grejen med vingkrage är ju att man ska kunna ta av kragen och stärka den separat. Kanske inte i samma utsträckning på smokingskjortor som på frackskjortor.

Att en värd skulle bli förnärmad av att en av sina smoking- eller frackbärande gäster har armbandsur ser jag som extremt osannolikt. Som med allt annat handlar det om hur det blir rent estetiskt och huruvida du känner dig bekväm i bärandet. Själv bär jag alltid mitt armbandsur i svart krokodilband till både frack och smoking. Ingen har klagat på det hittills.
#9 Hedåsgatan säger
2018-07-25 22:42 - Anmäl

Hmmm, tycker om när man går all on på ämnen även när de är smala men måste le åt detta. Då 99% i detta land ser skor för över 1000kr som lyx eller vilken slips oavsett virkad eller råsiden eller ngt annat som just slips känns detta ämne typ smalt inom kategorin smalt :) Jag menar inte att ämnet är fel just bara vansinnigt smalt. Oavsett att Manolos målgrupp är intresserad så är resten av SE (99,5%) helt ovetandes av skinnsula, råsidenslips eller skjortaxel...
#10 Johan Baner säger
2018-07-25 23:42 - Anmäl

Armbandsur av enkel modell modell ej överstigande 38 mm, gärna mindre funkar.
En annan vattendelare är väst, gördel och/eller möjligtvis hängslen.
Gördel känns ofta utklätt, och i väst kan man som ovan västbärare känna sig överklädd, även om hästskovästen kan uppfattas som oerhört stilig.
Smokingbyxor med sideadjusters är att föredra framför hängslen.
9 ggr av 10 gör en välskuren och välsittande smoking sig bäst, och man trivs bäst i denna hela festkvällen lång....,utan vare sig gördel eller väst.
#11 Adi säger
2018-07-26 08:33 - Anmäl

Givet att de flesta tar sin klocka till vardags eller tar något som inte är speciellt sobert gillar jag ändå regeln att inte bära klocka till smoking. Det är lite det som är grunden i formellare klädesplagg som smoking, uniformiteten. Vissa lyckas såklart göra det sobert, men 9/10 kommer misslyckas. Därav enkelheten med regler.
#12 Jocke säger
2018-07-26 13:16 - Anmäl

#1 Då relativt få faktiskt (enligt min erfarenhet iaf) ens äger en smoking skulle jag rekommendera klädkod kavaj (mörk kostym) istället.
#13 Måns säger
2018-07-26 19:30 - Anmäl

Skönt att detta allvarliga problem går mot sin lösning.
#14 Fredrik säger
2018-07-30 16:05 - Anmäl

Jag trodde att smokingen(tuxedo) hade sitt ursprung från Tuxedo Club i Tuxedo Park(NY), som ville ha ett lite ledigare plagg än den annars använda fracken...
#15 Andreas Weinås säger
2018-07-30 16:39 - Anmäl

#14 - Ursprunget är från London där Henry Poole 1865 sydde den första versionen av plagget till Edward VII. Hans amerikanska vän James Brown Potter skall ca 20 år senare (efter ett besök i England) ha introducerat plagget i USA på just Tuxedo Park under den årliga höstbalen. Därmed härstammar mycket riktigt det amerikanska namnet Tuxedo från denna exklusiva country club men inte plagget i sig.
#16 John säger
2018-07-31 17:27 - Anmäl

Mkt bra artikel!

Vi har haft många diskussioner om detta över middagarna och det är ofta delade meningar. Dock verkar det som att inte ha klocka alls är det många stilpoliser väljer medan ingen av de jag känner skulle ta illa upp om någon bar en snygg klocka till.

Dock känns det lite skönt sprezzatura när man knäpper på klockan till smoking, lite förbjudet :)
#17 Fredrik säger
2018-07-31 18:24 - Anmäl

Tack Andreas; haten av av åt vilken riktning du än befinner dig!
#18 Tyler Durden säger
2018-12-31 17:06 - Anmäl

Hinner ni svara så här i sista minuten? Ska jag ta min Daytona (vit tavla, 2018) el min JLC Memovox International? Vill egentligen ta Daytonan men fattar att Memovoxen är mer rätt till smoking.
#19 Stefan M säger
2019-02-16 21:13 - Anmäl

Vad är det för klicka på första bilden? Den fyrkantiga/rektangulära.
Skicka
OBS! Detta forum är förhandsmodererat, dvs. alla inlägg som skrivs måste godkännas av en administratör innan de visas publikt.


Har du frågor kring stil och mode? Ställ din fråga så försöker Manolo att besvara den så snabbt som möjligt.

Till Fråga Manolo →

Permanent Style

The best cloths of Spring/Summer 2019

Läs mer

Shoegazing

Inför London Super Trunk Show 2019

Läs mer

Hodinkee

HODINKEE Radio: Baselworld 2019...

Läs mer

Följ manolo.se direkt via våra RSS 2.0 feeds.
Alla artiklar Kläder Skor Accessoarer
Skönhet Guide Butikskollen