Manolo logotype

Fråga Manolo - Vi svarar på era frågor om stil och manligt mode

Idag vill vi återintroducera ett inslag från förr här på Manolo. Det rör sig om segmentet Fråga Manolo där vi svarar på frågor rörande stil och mode från er läsare. Idag har vi samlat ihop en rad frågor vi fått in och vi hoppas att det kan bli ett återkommande inslag här på sajten.

En anledning till att vi valt att återintroducera detta inslag är då vi märkt att det finns ett stort intresse från er läsare. Vi erbjöd möjligheten att ställa frågor till vårt instagramkonto och fick överväldigande respons. Många frågor kräver dock ett lite mer utförligt svar än Instagram kan erbjuda så därför valde vi ut ett antal frågor till dagens inlägg. 

Tips på bröllopsoutfit i ett varmt Italien? 

Att klä sig för bröllop i varma regioner är svårare än man kan tro. Man bör som alltid ta hänsyn till den utskrivna klädkoden men vill samtidigt ha något så svalt och behagligt som möjligt inom ramarna för vad som kan förväntas. Om det står Kavaj eller Mörk Kostym på inbjudan är vår rekommendation att satsa på en mörkblå alt. grå ull i Fresco eller liknande high twist-ull. Dessa tyger kombinerar formalitet och svalka då de är glesvävda men samtidigt behåller formen till skillnad från t ex linne- och bomullstyger som lätt skrynklar. 

Till detta väljer man enligt oss med fördel en vit eller ljust färgad skjorta, diskret mönstrad slips samt svarta oxfords. 

Frescokostymen är ett utmärkt sett att klä sig elegant, korrekt och svalt för ett sommarbröllop. Här i från Zaremba Bespoke.

 

Vilka baskavajer bör varje man ha i sin garderob? 

Basgarderoben är absolut något man kan generalisera men det är viktigt att alltid ha den personliga smaken och stilen i åtanke. Vissa trivs i starka färger medan andra i mer jordiga alternativ. Även den personliga livs- och arbetssituationen behöver tas i beaktning då kavajer för jobbet kan skilja sig avsevärt från fritiden.

Vi har dock valt ut två personliga favoriter som vi tycker gör sig bra i de flestas garderober.

Mörkblå Hopsack - En kavaj i mörkblå Hopsack-ull fungerar i nästan alla situationer som kräver kavaj. Den är elegant nog att bäras till ett par grå ullbyxor, oxfords och slips men kan utan problem kläs ner tillsammans med chinos och piké. Tyget är svalt nog att bäras under våren men inte så säsongsbetonat som linne eller bomull. Om man föredrar en mjukare eller mer strukturerad uppbyggnad är individuellt men vi tycker att den här typen av kavaj kan ha en lätt markerad axel och passpoalfickor utan att bli för formell.

 

Mörkblå kavaj i Hopsack-tyg från B&Tailor kombinerad på två olika sätt. (Foto: Ted Olsson)

 

Brun FlanellDen bruna flanellkavajen är ett mer höstanpassat plagg men en av de kavajerna jag själv bär mest frekvent under vinterhalvåret. Flanellens har struktur och karaktär nog att kunna bäras till jeans men fungerar även utmärkt till khaki- eller benvita bomullsbyxor samt tunnare grå flanell. Här tycker vi definitivt att den lätta neapolitanska konstruktionen gör sig bäst och särskilt tillsammans med lite grövre brittiska tyger. 

 

Kavaj från Orazio Luciano i ett brunt flanelltyg med diskret hundtandsmönster. En av de kavajer jag använder mest frekvent mellan oktober och april. (Foto: Ted Olsson)

 

Bästa stilikonerna att ta inspiration från? 

Här handlar det såklart om vad det är för stil man själv inspireras av. Inom den klassiska stilen lyfts ofta en  handfull ikoner fram så som Cary Grant, Steve McQueen, Paul Newman och Gianni Agnelli men vi ville idag lyfta fram en mer modern men framför allt klart mer okänd stilikon.

Vi talar om Sergio Loro Piana (1944-2013)

Sergio drev tillsammans med sin bror Pier Luigi familjeföretaget Loro Piana tills det för några år sedan köptes upp av konglomeratet LVMH. Historien om Loro Piana som varumärke är för omfattande för ett sånt här frågeinlägg men vi vill passa på att lyfta fram Sergios personliga stil. 

Den kännetecknas av framför allt dubbelknäppta kostymer med breda slag och generös men smickrande passform samt en förkärlek till rödvit-randiga skjortor och lekfulla Swatchklockor. 

Addera ett par summer- eller open walk från Loro Piana och du har stilen på plats. 

 

Sergio tillsammans med sin bror Pier Luigi.

Sergio Loro Piana som tragiskt gick bort 2013 vid 69 års ålder.

 

Vilka är de bästa måttsömnadstjänsterna till ett rimligt pris?

Den vanligaste frågan vi fått är vilka prisvärda måttsömnadsalternativ som vi tycker är bäst. Vad som är viktigt att klargöra när man pratar om detta är att prisvärdhet inte nödvändigtvis handlar om lägsta pris. 

Beroende på vad man som kund prioriterar kan olika tjänster vara att rekommendera. Baserat på våra egna erfarenheter och vad som är tillgängligt året om har vi valt ut personliga favoriter.

Brothers MTM 

Vill man beställa en måttsydd kostym runt 6 000-7 000 kr är alternativen tyvärr inte jättemånga. Brothers erbjuder måttsömnad via utvalda butiker och vi testade tjänsten på Drottninggatan i Stockholm. Föga förvånande får man en ganska enkel nivå på hantverk och konstruktion samt ett relativt begränsat tygutbud men sett till priset från 6 500kr för en tvådelad kostym är det enligt oss en prisvärd tjänst. 

 

Brothers MTM via butiken på Drottninggatan.

 

Blugiallo

En annan prisvärd aktör där nivån på hantverk och handsömnad går att anpassa efter eget önskemål (och pris). Vi testade nyligen deras tjänst och här får man en full kanvas-kostym med ansenlig mängd handsömnad i ett Loro Piana-tyg producerad i Asien för precis under 10 000 kr. Vill man ha en italiensk produktion eller högre nivå av handsömnad så kostar det lite mer men kvalitén och servicen sett till prisnivån har varit imponerande. 

 

Blugiallo erbjuder kostymer och kavajer i full kanvas som startar en bit under 10 000 kr.

 

Saman Amel

Den måttsömnadstjänst som vi varit mest imponerade av är Saman Amels. Vi sydde upp en bomullskostym via deras exklusivaste Napoli-linje vilket ni kunde läsa om här på Manolo. All produktion är belägen i Italien och man arbetar med såväl kroppsmått som en filosofi som vi tycker sticker ut positivt på marknaden. 

Prisnivån för en kostym i Toscana-linjen startar på ca 14 000 kr och Napoli-linjen på ca 25 000 kr. Bägge erbjuder en full kanvas-konstruktion men den sistnämnda har handpikérade slag och en högre nivå av handsömnad rakt igenom. 

 

Måttsydd bomullskostym från Napoli-linjen hos Saman Amel. (Foto: Milad Abedi)

Notera att vi valt att endast uttala oss om tjänster vi testat som är tillgängliga året om via respektive företag. Måttsömnad från t ex Cesare Attolini, Orazio Luciano och Caruso är tre andra alternativ vi varit mycket nöjda med men begränsas till trunk shows hos respektive återförsäljare ex antal gånger per år. 

---

Vi hoppas att ni har uppskattat dessa frågor och svar och då vi hoppas göra detta till ett återkommande inslag är ni varmt välkomna att maila eventuella frågor till andreas@manolo.se med rubriken "Fråga Manolo". 

 

Dela på Facebook Dela på Twitter

Andra artiklar i kategorierna: Kläder

#1 Victor säger
2018-07-18 13:51 - Anmäl

Riktigt kul att ni infört detta.
#2 Mattias säger
2018-07-18 16:57 - Anmäl

Kul frågor och bra svar!
#3 EA säger
2018-07-18 19:09 - Anmäl

Om det inte är klädkod mörk kostym på bröllopet söderöver då? Ljus kostym? Bomull? Linne?
#4 Andreas Weinås säger
2018-07-18 20:49 - Anmäl

#3 - Om man är osäker på vad för klädkod som gäller bör man alltid kontakta brudparet. Om det står Kavaj betyder det historiskt sett samma sak som mörk kostym men öppnar idag för lite ljusare nyanser. Jag skulle inte rekommendera bomull eller linne om det inte är en mer avslappnad klädkod än Kavaj då dessa tyger saknar den formella känsla som t ex Fresco har. Ett alternativ är en ljusare grå likt kostymen överst i inlägget.
#5 eh säger
2018-07-19 10:12 - Anmäl

Som vanligt bra artikel - nöje att få läsa Manolo! Tänkte dela med mig av min erfarenhet av Stockholms MTM värld och där är Saman Amel klart bäst vad gäller ffa service och att lyssna på vad kunden vill ha. Min erfarenhet av de stora namnen som kör trunk shows är att de kör mer utifrån vad måttagaren tycker är bäst (Caruso, Corneliani och Belvest). Numera handlar jag endast fr Saman, de anpassar sig och löser saken även när min begäran inte är 100% i linje med deras stil/smak.
#6 Jesper säger
2018-07-19 12:35 - Anmäl

Bra initiativ!
Vad är det för material på dina chinos på bilden under rubriken, Mörkblå Hopsack?
#7 Andreas Weinås säger
2018-07-19 12:39 - Anmäl

#6 - Tackar! Det är ett par måttsydda bomullsbyxor från Luxire i kvalitén "Copper Chino".
#8 Jocke säger
2018-07-19 14:38 - Anmäl

Mycket trevlig läsning! Jag testade Brothers måttsömnad precis när det var nytt och då vart resultatet inte särskilt roligt alls. Det ser ut att ha hänt en del där, särskilt på byxfronten. Men till priset sett hade jag nog kört Blugiallo då du får handkanvas och finare finishing till ungefär samma peng, om det nu är just budgeten 5-6000 man har.
#9 Joel säger
2018-07-21 15:40 - Anmäl

Någon som har koll på var jag kan hitta en OTR-kostym med högre midja på byxorna och lite längre längd på kavajen? Har för närvarande suitsupplys långa storlekar men tycker att proportionerna blir helt off med den låga midjan på brallorna.

Tack!
#10 Badde säger
2018-07-22 13:27 - Anmäl

#9

Charles Tyrwhitt
#11 O säger
2018-07-23 15:46 - Anmäl

#9 Berg & Berg
Skicka
OBS! Detta forum är förhandsmodererat, dvs. alla inlägg som skrivs måste godkännas av en administratör innan de visas publikt.


Har du frågor kring stil och mode? Ställ din fråga så försöker Manolo att besvara den så snabbt som möjligt.

Till Fråga Manolo →

Permanent Style

Our first Hong Kong Symposium – please...

Läs mer

Shoegazing

Nyhet – Gaziano & Girling lanserar ny...

Läs mer

Hodinkee

Found: A Longines Retail Display Case...

Läs mer

Följ manolo.se direkt via våra RSS 2.0 feeds.
Alla artiklar Kläder Skor Accessoarer
Skönhet Guide Butikskollen