Manolo logotype

Stilstudie - Den ljusa kostymen

Foto: Jamie Ferguson

Mitt i sommarvärmen tänkte vi idag titta närmare på den ljusa sommarkostymen och kanske framför allt vad man bör tänka på när man skall bära den. Det blir en kavalkad av välklädda män och intressanta köptips men samtidigt också ett varningens finger.

Det råder knappast någon tveksamhet kring att den ljusa kostymen tillhör garderobens verkliga klassiker för sommarhalvåret. Otaliga exempel på välklädda män genom historien som med avslappnad elegans burit linne, bomull och ull i ljusa nyanser. 

Under sommarens varma månader bidrar den ljusa nyansen till att hålla bäraren sval och därför är det inte ovanligt att just den ljusa kostymen produceras i svala och lite ledigare kvaliteter av bomull, linne eller glesvävd ull. Formalitet är i mångt och mycket är kopplat till nyans och ju mörkare kostym, desto formellare känsla vilket gör den ljusa kostymen till ett intressant alternativ för att ta ner formaliteten under t ex sommarfester utan att förlora elegansen. 

Även om vi i största mån rekommenderar att man undviker att bryta upp en kostym i uddakavaj och byxa (främst pga ojämnt slitage) så är detta något som är klart enklare i en ljus kostym där framför allt byxan enkelt kan extraknäcka till en mörkare uddakavaj. 

En annan fördel med den ljusa kostymen är hur lätt den är att kombinera med skor i olika nyanser. Då vi gärna rekommenderar att man bär en sko i mörkare ton än kostymen öppnar sig egentligen hela spektrat av toner från ljusa mockaskor till svart kalv.

Att det kan se fantastiskt inspirerande ut är en sak men vad finns det för utmaningar och svårigheter med en ljus kostym? 

En av de fördelarna ovan är också en av dess nackdelar. Pga nyansen saknar den ljusa kostymen den formalitet som många män eftersöker i en kostym och särskilt för en tillställning kvällstid. Faktum är att det är ganska stor skillnad i hur plagget uppfattas under exempelvis en lunch jämfört med en senare middag. 

Nästa stora utmaning är begränsningarna i skjort- och slipsväg. Om den ljusa kostymen öppnar för många val av skor så begränsar den för lika många alternativ av skjortor. Visst finns det alltid undantag som bekräftar regeln men allt som oftast är en skjorta ljusare än kostymen att föredra vilket gör mörka kostymer lättare att matcha. 

 

Ett exempel på när den ljusa kostymen inte riktigt fungerar för vår del är när den kombineras med en mörkare skjorta. Här tar kostymen över helt och hade behövt en vit eller ljust färgad skjorta för att harmonisera.

Ett exempel på när både en ljusare och en mörkare skjorta fungerar. Mycket för att kostymen är mörkare i nyansen men också pga avsaknaden av slips.

Den ljusa kostymen är också historiskt sett kopplad till sommaren vilket begränsar användningsområdet avsevärt. Sist men inte minst kan man inte komma ifrån att en ljusare nyans är klart känsligare mot smuts och fläckar vilket är en aspekt som inte kan ignoreras. 

Dessa anledningar är bara några som gör att den ljusa kostymen ofta är det tredje, fjärde eller kanske femte valet man gör när det skall köpas kostym. Samtidigt som de inte går att ignorera vill vi lyfta fram plagget som något man kanske införskaffar snarare för att man vill än att man måste. Undertecknad går själv ofta i ljus bomulls- eller linnekostym under solsemestern och det är klart lättare att bära upp i en avslappnad miljö än vad en midnattsblå ullkostym är. 

 

Husbands

Beige kostym i somrig ull från varumärket Husbands.

Orazio Luciano

Ljusblå kostym i seersuckertyg från Orazio Luciano via Michael Jondral.

Oscar Jacobson

Ljus linnekostym i modellen Egel från Oscar Jacobson.

Ring Jacket for The Armoury

En diskret glencheck i tunn ull tillhör de mer formella alternativen av den ljusa kostymen. Här i dubbelknäppt utförande från Ring Jacket exklusivt för The Armoury.

 

Inspiration 

Roger Moore i ljus sommarsvid under inspelningen av bondfilmen "Mannen med den gyllene pistolen" från 1974.

Alan See från The Armoury i en tredelad kostym från Liverano i ljusgrått, glencheckrutigt tyg.

Prins Charles i ljus kostym 1989.

Ljus kostym med mörk slips på Ralph Lauren.

Dela på Facebook Dela på Twitter

Andra artiklar i kategorierna: Kostym

#1 x säger
2018-07-16 21:25 - Anmäl

Bra artikel som vanligt, jag håller däremot inte med om

"Även om vi i största mån rekommenderar att man undviker att bryta upp en kostym i uddakavaj och byxa (främst pga ojämnt slitage) så är detta något som är klart enklare i en ljus kostym där framför allt byxan enkelt kan extraknäcka till en mörkare uddakavaj. "

I min mening är det sämre att använda delarna i en ljus kostym separat (särskilt om det är bomul) då en ljusare byxa naturligt behöver tvättas oftare än en mörk. Tvättas byxan separat riskerar man, givetvis, att byxan tappar färg och att man får en nyansskillnad mellan byxa och kavaj. Det enda sättet att undvika det är att skicka hela kostymen på tvätt vilket känns oekonomiskt om kavajen i princip är oanvänd.

Jag har gjort misstaget att tvätta byxorna separat och ser därefter till att ha separata ljusa byxor (och kavaj).
#2 Andreas Weinås säger
2018-07-17 08:51 - Anmäl

#1 - Det har du såklart helt rätt i. Meningen syftade snarare till vad som är rent estetiskt lättast att bryta upp där framför allt mörka byxor är klart svårare att matcha.
#3 aa säger
2018-07-18 13:03 - Anmäl

En fråga bara så att jag förstår det hela rätt.

I tidigare artikel så rekommenderade ni att man skall använda sig av en skjorta i mörkare färg om man har ett par udda, vita byxor. I denna artikel skriver ni att det inte fungerar till vit kostym, och att man därför bör köra på en ljusare skjorta, hänvisar till bilden på Di Caprio.
Varför uppstår skillnaden vid val av färg på skjortan vad gäller udda byxa eller kostym?
#4 Andreas Weinås säger
2018-07-18 13:19 - Anmäl

#3 - Det är en utmärkt fråga och jag skall försöka förklara hur jag menar.

I en kostym har man ju endast en färg på byxa och kavaj och därför blir kontrasten mot en mörkare skjorta mer påtaglig än om man balanserar upp det med tre olika toner vid uddabyxa, kavaj och skjorta.

Till exempelvis en vit byxa kan det vara en fördel att hitta en skjorta som ligger mellan byxans ljusa, och kavajens mörkare nyans. Har man exempelvis en vit skjorta och vit byxa med mörkare kavaj, sticker istället kavajen ut i outfiten. Det handlar mest om att få plaggen att harmonisera med varandra utan att något plagg tar över i klädseln.
#5 fille säger
2019-03-06 22:08 - Anmäl

Den kostymen du bär Andreas, var kommer den ifrån?
#6 Andreas Weinås säger
2019-03-06 23:30 - Anmäl

#5 - Den är från Eidos Napoli våren 2015
Skicka
OBS! Detta forum är förhandsmodererat, dvs. alla inlägg som skrivs måste godkännas av en administratör innan de visas publikt.


Har du frågor kring stil och mode? Ställ din fråga så försöker Manolo att besvara den så snabbt som möjligt.

Till Fråga Manolo →

Permanent Style

Our Spring/Summer Top 10, 2019

Läs mer

Shoegazing

Bildspecial – Moscow Trunk Show

Läs mer

Hodinkee

Editors' Picks: Forbidden Fruit: Four...

Läs mer

Följ manolo.se direkt via våra RSS 2.0 feeds.
Alla artiklar Kläder Skor Accessoarer
Skönhet Guide Butikskollen