Manolo logotype

Stilstudie - Min sommarstil

Foto: Milad Abedi

Idag tänkte jag bli lite mer personlig och titta närmare på hur jag själv väljer att klä mig för sommarens och semesterns olika situationer. Det blir konkreta kombinationer och plagg men även viss reflektion kring hur min syn på formalitet skiljer sig skiljer sig från vinterhalvåret.

Jag vet att många av er läsare uppskattar mer personliga vinklar här på Manolo. Idag tänkte jag därför dela med mig av ett ämne som känns väldigt aktuellt i dessa tider nämligen; hur jag klär mig för semestern?

Om vi börjar med att titta på hur jag klär mig generellt under sommartider så skiljer sig min klädsel ganska lite bortsett från på tre punkter: Jag bär i princip uteslutande loafers, väldigt sällan slips och nästan aldrig mörk kostym. 

Detta är intressant då jag egentligen inte har några formella klädkrav i mitt yrke men troligtvis väljer att bära slips, kostym och oxfords 3-4 dagar i veckan under resten av året. Jag gillar den estetik som är förenad med formella plagg men av någon anledning har sommarmånaderna blivit ett undantag. Kanske är det en motreaktion där man mentalt vill checka ut för att sedan i augusti/september med ny energi klä sig mer klassiskt igen. 

Jag bär fortfarande kavaj och kostym regelbundet men tygerna är ofta ljusare och inte minst med en tydlig struktur. Istället för slips och oxfords är de inte sällan kombinerade med pikétröjor, popovers och slippers.  Kavajer med inslag av linne och silke eller kostymer i bomulls används flitigt till vardags medan en kostym i grå fresco kan vara det undantaget av formalitet för sommarens bröllop eller större fester.

Till skillnad från blanka ulltyger har frescon mer struktur och en matt finish vilket gör den lättare att bryta upp till uddabyxa. Om man sen adderar exempelvis en stickad piké blir helhetskänslan en helt annan.

 

Klassisk enkelknäppt kostym från Zaremba Bespoke i grå Minnis Fresco med en skjorta från Berg & Berg. (Foto: Ted Olsson)

Samt här med en stickad pikétröja från Gant. (Foto: Ted Olsson)

Med undantag för sommarens varmaste månader så gillar jag mörka plagg allt mer. Jag går mer och mer åt att bära svarta skor och midnattsblå kostym snarare än kastanjebruna skor och "Napoli-blå" kostym som dominerade inte bara marknaden men min egen garderob tidigare. Jag gillar det klassiskt eleganta och avskalade i mörka plagg, särkskilt kvällstid men de få månader (eller veckor) med starkt solsken varje år vill jag ta vara på med en ljusare färgpalett. Här finns det enligt mig stor användning för en lite ljusare nyans av mörkblått eller en mellanbrun skinnsko.

 

En klassisk blå kostym i linne från Ring Jacket med en aningen ljusare nyans av mörkblått. Här kombinerat med vit skjorta och ljus slips för exempelvis en sommarfest med klädkod Kavaj. (Foto: Ted Olsson)

Samma kostym med en olivgrön pikétröja från Berg & Beg och loafers i mocka. Detta är en av anledningarna till varför linnekostymen kan vara så användbar under sommarhalvåret och alltid får följa med på solsemestern. (Foto: Ted Olsson)

Jag är själv väldigt svag för kombinationer med låg kontrast. Ett exempel kan vara en ljusare kavaj med beige eller sandfärgad ton tillsammans med ljusgrå byxor och vit skjorta. Kontrasten mellan plaggen är tillräcklig för att särskilja dem åt men istället tillsammans ger de en sober, närmast ton-i-ton känsla. 

 

Hundtandsmönstrad kavaj från Orazio Luciano i ett unikt framtaget tyg med Fox Brothers i Ull/silke. (Foto: Milad Abedi)

Här tillsammans med vårens version av vår samarbetsbyxa med Ströms Man & Woman. (Foto: Milad Abedi)

Hittills har vi avhandlat sommarens versioner av mer skräddade inslag men under framför allt solsemestern tenderar även dessa att bytas ut. 

Shackets, overshirts eller skjortjackor; kärt barn har många namn och den här typen av plagg har verkligen exploderat på marknaden senaste säsongerna och fyller en intressant funktion när kavajen kan kännas för uppklädd men man fortfarande behöver ett ytterplagg för kvällen. 

 

Overshirt från Shirtonomy med linnebyxor från Oscar Jacobson. (Foto: Milad Abedi)

I den här outfiten hade man utan problem kunnat byta den vita skjortan mot en t-shirt, piké eller stickad tröja beroende på väder och känsla. (Foto: Milad Abedi)

Ett par byxor som verkligen fungerar i såväl lediga som dressade situationer är linnebyxan. Den kan vara elegant skuren nog att bäras med kavaj men samtidigt ledig nog att enkelt kunna kombineras med en stickad tröja. 

 

En stickad tröja i merinoull tillsammans med sandfärgade linnebyxor från Morris Heritage.

Mina solglasögon, det bruna mockabältet samt de nätta loafers som medverkar på flera av bilderna kommer från Retrospecs, Andersons samt Belgian Shoes. De sistnämnda har tillsammans med tassels, pennys och sneakers utgjort i princip hela min skogarderob för sommaren. 

 

Mockasloafers från Belgian Shoes med byxor i ljusgrå fresco.

Dela på Facebook Dela på Twitter

Andra artiklar i kategorierna: Guide

#1 Victor säger
2018-07-10 10:13 - Anmäl

Tack för inspirerande läsning!
#2 B M säger
2018-07-10 10:44 - Anmäl

Trots diverse inslag, artiklar och lookbooks från allehanda tillverkare och personligheter, så måste jag säga att du inspirerar mest av alla med din nästintill fulländade stil och lediga elegans.

Hatten av för dig Andreas, och fortsatt trevlig sommar!

Mvh B M
#3 Oskar säger
2018-07-10 12:44 - Anmäl

Vad tycker du om att använda tofsloafers under vinterhalvåret? Tycker du att det är en sommarsko eller är den funktionel under hela året?
#4 höken säger
2018-07-10 13:12 - Anmäl

Jag besökte den eminenta herrekiperingen Linnegatan2 för några år sedan och mötte dig och vi växlade några ord kring kläder i allmänhet och din coola kostym i synnerhet, ärvd och skräddarändrad, från din pappa vill jag minnas. Oerhört inspirerande och detta var början på slutet - därefter tog intresset för välsittande kvalitetskläder taget och resten är historia. Tack Andreas för all inspiration!
#5 M säger
2018-07-10 14:24 - Anmäl

Mycket trevligt inlägg. Lookbooks och andra presentationer i all ära, men att se en faktiskt användbar stil presenterad av någon med tydligt god smak är värt mycket. Ett av dina bästa inlägg, tycker jag! Och jag tycker att er nivå är genomgående hög.
#6 Andreas Weinås säger
2018-07-10 15:10 - Anmäl

#3 - Jag har gått mer åt att använda loafers oavsett säsong men som med mycket annat inom stil handlar det om sunt förnuft. Jag har gärna ett par loafers med strumpor till en flanellkostym om det är torrt ute även på hösten men skulle föga förvånande inte vilja pulsa i snö med dem.

Sen ser jag också viss skillnad mellan en randsydd tofsloafers med läder eller gummisula och exempelvis en Belgisk loafer som är mycket nättare och mer låst till sommarhalvåret.

Hade vi haft ett klimat som påminner mer om södra Europa hade jag nog uteslutande burit någon form av loafers året om.
#7 Gman säger
2018-07-10 16:00 - Anmäl

Riktigt bra inlägg, väldigt inspirerande. Funderar bara på de riktigt varma sommardagarna (utomlands) när det känns för varmt i shorts & t-shirt/linneskjorta, bär du verkligen kavaj och/eller tröja även då?
#8 Andreas Weinås säger
2018-07-10 16:22 - Anmäl

#7 - Nej det finns absolut stunder som jag inte bär kavaj eller liknande. Ibland för att det är varmt men även när det av olika anledningar är opraktiskt (om man skall till stranden eller göra någon aktivitet exempelvis). Kände dock att det skulle bli väl spretigt om man skall dokumentera alla situationer och särskilt de där klädseln är utvald av mer praktiska än estetiska skäl. Jag tycker det kan vara snyggt med t-shirt och shorts med men detta inlägget var tänkt att fokusera i första hand på den klädsel vi vanligtvis bevakar samt hur den i mitt fall skiljer sig mellan sommar och vinter.
#9 Jocke säger
2018-07-11 14:11 - Anmäl

Nåt som jag blir påmind om av dessa bilder är hur standard side adjusters har blivit bland oss menswearnördar. Riktigt trevligt med ett mockabälte som här ovan eller ett flätat bälte. Får allt ta och komplettera garderoben med gamla hederliga bältesbyxor :)
#10 Björn säger
2018-07-11 18:07 - Anmäl

En reflektion. Alla kavajer är längre nu. De kortare man samlat på sig. Skall de bytas ut nu då? Blir dyrt :(
#11 Albinsson säger
2018-07-12 08:03 - Anmäl

Andreas, pikén från Gant?
Säljs den fortfarande någonstans eller är den från någon tidigare kollektion?
#12 hasse säger
2018-07-12 10:08 - Anmäl

@Björn Man ska använda de kavajer man trivs i. Trivs du inte i dem längre ja då får du byta ut dem. Trivs du i dem så behöver du inte det!
#13 Andreas Weinås säger
2018-07-12 10:47 - Anmäl

#11 - Den är från en tidigare säsong tyvärr.
#14 Noam säger
2018-07-12 20:05 - Anmäl

Merinotröjan med linnebyxorna - full pott! Mycket trevlig medelhavskänsla på den.
#15 Halmstad säger
2018-07-15 11:14 - Anmäl

Vad gäller för att på 70tals-vis vika skjortkragen över kavajslagen? När, hur osv?
#16 Martin säger
2019-01-04 00:33 - Anmäl

Får jag fråga vad du har för storlek på linne byxorna från morris heritage ? Undrar då jag sett dem på hemsidan men ganska osäker på vilken storlek man bör välja
Med vänlig hälsning
#17 Andreas Weinås säger
2019-01-04 15:09 - Anmäl

#16 - Faktum är att det är en 54:a som jag lät sy in kraftigt i midjan hos en ändringsskräddare. Kanske inget jag skulle rekommendera normalt sett men nu är det ett par av de byxor som sitter bäst i hela garderoben.
#18 Martin säger
2019-01-04 23:27 - Anmäl

#17 Tack Andreas för svar. Jag sitter i samma sits, ibland behöver man gå upp en storlek eller två för att de ska passa bra med lårvidden.
Antar att du normalt sätt om du köper en RTW kostymbyxa köper runt strl 48-50 (med marginal för en del ändringar)

Mvh
Skicka
OBS! Detta forum är förhandsmodererat, dvs. alla inlägg som skrivs måste godkännas av en administratör innan de visas publikt.


Har du frågor kring stil och mode? Ställ din fråga så försöker Manolo att besvara den så snabbt som möjligt.

Till Fråga Manolo →

Permanent Style

The best cloths of Spring/Summer 2019

Läs mer

Shoegazing

Inför London Super Trunk Show 2019

Läs mer

Hodinkee

HODINKEE Radio: Baselworld 2019...

Läs mer

Följ manolo.se direkt via våra RSS 2.0 feeds.
Alla artiklar Kläder Skor Accessoarer
Skönhet Guide Butikskollen