Manolo logotype

Sommarens 9 snyggaste pikétröjor

Få plagg har haft en så signifikant plats i modet de senaste två somrarna som pikétröjan. Från att ha associerats med urtvättade modeller i låg kvalitet och för stora storlekar ser man idag lyxiga alternativ i ull, bomull eller silke som fungerar lika bra under en kavaj som till ett par chinos. Vi har listat våra 9 favoriter för säsongen.

Pikétröjan är egentligen inte ett rättvist namn på denna produkt då namnet syftar till en specifikt trikåteknik med samma namn. Modellerna kallas på engelska Polo Shirts och i Sverige även tenniströja. Vad de har gemensamt är iallafall att de är i en stickad vara i exempelvis ull, bomull eller silke samt har en krage och lång eller kort ärm. Våra personliga favoriter är modeller med en rullad och lite mjukare krage likt flera av versionerna nedan. Dessa kan bäras utanpå kavajslaget eller bara till ett par dressade byxor eller shorts under sommarhalvåret. Om man vill höja stilnivån utan att addera en kavaj eller kostym är just piké ett utmärkt plagg då det ligger mellan en traditionell skjorta och t-shirts i formalitet. Till skillnad från en slät poplinskjorta, som kan tyvärr kännas på tok för stel till stranden är pikén ett gränsöverskridande plagg som fungerar i väldigt många situationer. 

När man väljer färg och material finns det vissa saker som kan vara bra att ha i åtanke. Modeller i tunn merinoull eller silke ger i regel en betydligt lyxigare känsla än exempelvis bomull. Färger som vitt och mörkblått är superklassiker som fungerar perfekt till khakifärgade chinos eller blåjeans men vi vill även slå ett slag för lite mer avvikande nyanser av svagt gult, ljusblått, olivgrönt och beige. 

Satsa på en modell som har en smal men inte tight passform och en längd som går att bära både innanför och utanför byxlinningen. Vill man titta på något mönster så är olika ränder alltid trevligt och särskilt i färgskalan blått och vitt. 

Orlebar Brown

Orlebar Browns pikétröjor i frotté har blivit en storsäljare och vår favorit för säsongen är den här ljusblå versionen med tydlig vintageinspiration.

Dunhill

En ruskigt trevlig piké och framför allt krage från brittiska Dunhill. (även översta bilden)

Loro Piana

Klassiskt vit piké från Loro Piana i ett jerseytyg.

Sunspel

Sunspels klassiska Riviera i mörkblått perforerat tyg.

Oger

Holländska Oger har ett par riktigt trevliga modeller i den egna linjen. Här i en grön/blå somrig ton.

Fedeli

Ljusblå-randig version med mjuk krage från italienska Fedeli via Michael Jondral.

Luca Avitabile

Olivgrön piké med one piece-krage från Luca Avitabiles Friday Polo-serie.

Soft Goat

Kashmirpiké i beige från svenska Soft Goat i samarbete med Oscar Hiljemark.

Barba

Lyxig piké i 100% silke från italienska Barba.

Dela på Facebook Dela på Twitter

Andra artiklar i kategorierna: Kläder Skjorta

#1 Zeraselol säger
2018-06-20 13:26 - Anmäl

Om man gillar vintageinspirerade pikéskjortor, kan jag rekommendera Simon James Cathcart. Inte direkt high fashion men enligt mig riktigt snyggt.
#2 glenn säger
2018-06-20 17:03 - Anmäl

Vill man göra ett kapslande man med fördel kolla in, och håll i hatten nu, Dressmans samarbete med Lalle.
#3 Jimmy säger
2018-06-21 05:13 - Anmäl

Mycket krage för pengarna iaf :)
#4 Coco Gillardeu säger
2018-06-22 10:14 - Anmäl

Onekligen snygga plagg, och bekväma en varm sommardag. Dock ett aber som håller mig ifrån att köpa- hur tvättar ni pikéer? Står handtvätt i mitt senaste köp från Filippo de Laurentiis, märkligt i min värld på ett plagg avsett för en solig dag?
#5 Matte säger
2018-06-25 16:12 - Anmäl

Lalles Polo/pike' nu för 100:- på Dressman.
#6 Peder säger
2018-06-25 20:34 - Anmäl

#5 Japp, även långärmad. Pop over skjorta för 200, vit button downskjorta för 200 kr (som jag har sedan innan och är väldigt nöjd med). Beställde ett gäng av allt :-
Skicka
OBS! Detta forum är förhandsmodererat, dvs. alla inlägg som skrivs måste godkännas av en administratör innan de visas publikt.


Har du frågor kring stil och mode? Ställ din fråga så försöker Manolo att besvara den så snabbt som möjligt.

Till Fråga Manolo →

Permanent Style

The best cloths of Spring/Summer 2019

Läs mer

Shoegazing

Inför London Super Trunk Show 2019

Läs mer

Hodinkee

Watch Spotting: Akrivia Founder Rexhep...

Läs mer

Följ manolo.se direkt via våra RSS 2.0 feeds.
Alla artiklar Kläder Skor Accessoarer
Skönhet Guide Butikskollen