Manolo logotype

Streetstyle: Pitti Uomo 94

(Photo by Christian Vierig/Getty Images)

Under förra veckan gick årets viktigaste mässa för dressat herrmode av stapeln. Vi talar om Pitti Uomo som för 94:e gången i ordningen slog upp dörrarna till Fortezza da Basso i hjärtat av Florens. Undertecknad var på plats och har i dagens artikel summerat intrycket av mässans besökare.

Vår bevakning av Pitti har blivit ett återkommande tema under juni och januari. Genom att studera mässans besökare har vi ofta kunna se vart det skräddade herrmodet är på väg i en större utsträckning än genom kollektionspresentationerna i mässans montrar. Dessa provkollektioner kan variera ganska kraftigt från vad som landar i butik 6-9 månader senare beroende på hur mottagandet är från inköparna på plats. 

Vad som skall sägas om mässans besökare och möjligheten att förutspå framtida trender är att långt ifrån alla har ambitionen att ligga i framkant. Det har under åren vuxit fram vad som bäst kan benämnas som en subkultur för mässans mest extravaganta påfåglar. Gula, rosa eller lila kavajer, fjäderprydda hattar och överdimensionerade accessoarer har varit ett genomgående inslag i över 10 år utan att haft någon större påverkan på herrmodets trender utanför mässans murar. 

 

"The Pitti Peacocks" har varit en vanlig syn under de senaste årens mässor som aldrig riktigt fått samma förankring i herrmodet utanför mässan.

Vad som däremot varit väldigt tydligt är de mer subtila trender som tenderar att dyka upp bland besökarna flera år innan man kan urskilja dem i montrarna. Några exempel på detta är den högre byxmidjan, längre kavajerna som först nu börjar leta sig in i varumärkenas utbud.

De tendenser som vi tycker var mest påtagliga under årets mässa var framför allt dessa. 

Hawaii- och bowlingskjortor

Det har aldrig burits så mycket hawaii- och bowlingskjortor till kavaj och kostym som under årets mässa. Trenden är kanske inte för alla men verkar helt klart kommit för att stanna. Vill man hitta en lite mer bärbar tolkning kan man med fördel kombinera skjortan med t-shirt och chinos snarare än kostym. 

Hawaiiskjortan var en av de mest påtagliga trenderna bland mässans besökare. (Photo by Christian Vierig/Getty Images)

Ett typexempel på hur hawaiiskjortor bars med kostym. (Photo by Christian Vierig/Getty Images)

En alternativ version av hawaiiskjortan med bowlingkrage. (Photo by Christian Vierig/Getty Images)

Ytterligare ett exempel på denna typ av kraftigt mönstrade skjortor. (Photo by Christian Vierig/Getty Images)

Beige, benvitt och brunt

I kontrast till Pittis "påfåglar" har ljusa toner av beige, benvitt och brunt har totalt exploderat bland besökarna. Efter ett par år av en marinblå våg var nyanser som taupe och tobacco det som figurerade överlägset mest i såväl kavaj som kostym.

 

Tobaksbruna kostym. (Photo by Claudio Lavenia/Getty Images)

Beige, brunt och benvitt var väldigt populära inslag tillsammans. (Photo by Christian Vierig/Getty Images)

Maxim Lundh från Sverige i en ljust beige dubbelknäppt kostym. (Photo by Christian Vierig/Getty Images)

Domenico Gianfrate i en tonal beige outfit. (Photo by Christian Vierig/Getty Images)

Linne

Materialet som vi verkligen älskar för sommarhalvåret tog större plats en någonsin efter att den supertunna ullen dominerat utbudet i många år. Besökarna bar alltifrån kavajer och kostymer till ledigare skjortor i den svala sommarkvalitén.

 

Alan See från The Armoury i beige linnekostym. (Photo by Claudio Lavenia/Getty Images)

Filippo Flora och Filippo Cirulli i linne från topp till tå. (Photo by Claudio Lavenia/Getty Images)

Safarijacka i beige linne. (Photo by Christian Vierig/Getty Images)

Lediga skoval

Även om antalet randsydda oxfords fortfarande är påtagliga känns det som allt fler väljer lediga skomodeller även till dressade plagg. Sneakers, ofodrade loafers och slippers är allt vanligare och bärs inte sällan till hel kostym. 

 

Sneakers och ledigare skomodeller som loafers eller slippers var vanligare än på länge. (Photo by Claudio Lavenia/Getty Images)

Egentligen alla ovanstående punkter bekräftar att vi verkar gå mot ledigare tider även inom det skräddade modet.

Antalet slipsar och näsdukar på mässan blir allt färre och trenden av ett väldigt dressat herrmode som kullminerade för några år sedan verkar gå in i en ny fas där det återigen blandas upp med mer lediga inslag. Sen hur mycket det kommer påverka de män som klär sig efter formella krav återstår att se.

 

Yasuto Kamoshita i en ledig klädsel. (Photo by Christian Vierig/Getty Images)

Giorgio Giangiulio i en klubbkavaj nerklädd med t-shirt och vita byxor. (Photo by Claudio Lavenia/Getty Images)

Gabriel Cohen från Engelska Herr i Malmö med en avslappnad och elegant klädsel. (Photo by Christian Vierig/Getty Images)

Undertecknad i brun kavaj från Shibumi, benvita byxor från vårt samarbete med Ströms. (Photo by Christian Vierig/Getty Images)

Dela på Facebook Dela på Twitter

Andra artiklar i kategorierna: Kläder

#1 Horangi säger
2018-06-18 09:44 - Anmäl

Hej

Tycker också utvecklingen mot mindre tight silhuett och bredare byxor, särskilt fotvidden, fortsätter. Har sett exempel där det börjar dra åt det extrema, ex, Saman Amel, vilket inte heller är särskilt smickrande.
#2 random säger
2018-06-18 11:17 - Anmäl

Det trevliga med att det skräddare herrmodet blir bredare är just diversifieringen. Istället för att överskjortor och sneakers fullständigt ersätter kavaj och läderskor så blir det ett komplement för de som vill pröva annat. Samma gäller med accessoarerna.
#3 Oskar säger
2018-06-18 13:19 - Anmäl

Det här är ju i många fall inte bara stilvariationer utan snarare en helt annan stil än det "skräddade herrmodet". Jag tycker att det bekräftar (i mina ögon åtminstone) att det för många som de senaste åren börjat klä sig i slips, kostym och kavaj så har det varit fråga om just mode och vad som är "inne", snarare än ett genuint, långvarigt och djupare intresse för att klä sig enligt traditionell herrstil (det betyder givetvis inte att man måste klä sig som Prins Charles men flera av utstyrslarna ovan är betydligt närmare min tonåriga son än att vara i närheten av vad åtminstone jag betecknar som klassisk stil för män).
#4 Kamelen säger
2018-06-18 16:19 - Anmäl

Undrar när den bisarra besattheten av tredagarsstubb ska följa med kondompassform på byxor och förpassas till historien.
#5 oscar säger
2018-06-19 05:30 - Anmäl

Är WT-looken med kåkfarar-armar också på uppåtgående?
#6 Karl säger
2018-06-19 13:00 - Anmäl

#1 På vilket sätt är Saman extrema?
#7 Horangi säger
2018-06-19 17:00 - Anmäl

#6 byxvidden. Jag förutspår att de kommer gå mot sk bell bottoms under hösten. Redan nu är de ordentligt vida.
#8 random säger
2018-06-19 22:25 - Anmäl

Håller med om att Saman Amel haft en del rätt extrema byxor i framförallt lookbooks. Min kostym från dem är dock väl balanserad.
#9 Burken säger
2018-06-20 13:40 - Anmäl

#5 tatueringarna kommer väl ifrån att det är många jeansmånglare som nu är i #meanswearbranschen. trend vet du...
#10 Konsulten säger
2018-06-21 00:31 - Anmäl

#3. Ja verkligen! Nu kanske vi som jobbar inom "slipsyrken" får ha den stilen för oss själva. Har alltid tyckt det varit så patetiskt när de här 20-åriga butiksbiträdena lägger 20 K på en kostym och bär slips varje dag bakom kassan i sin nystartade menswearbutik.

Och det här med att satsa alla sina hårt förvärvade slantar på en ny kostym till "pitti" är ju ungefär lika patetiskt som när det sparas till den där skumpaflaskan att spruta ut i Båstad som var på modet för några år sedan. Att de sen står och posear för vimmelfotografen är ju bara för sött:D
#11 Jan-Mikael säger
2018-06-21 10:06 - Anmäl

#10 Kan förstå att de som till exempel har rockabilly-stil, skate-stil, hip hop-stil och så vidare gärna har sin stil för sig själva men förstår inte riktigt varför bara de med "Slipsyrken" skulle känna sig kränkta?
#12 Steve säger
2018-06-21 12:47 - Anmäl

@ 11 och 12,

Tycker jämförelsen haltar. Menswear subkulturen och vanliga kostymbärare skiljer sig åt i de flesta avseenden. Hur många businessklädda personer ser ut som påfåglar? Hur många har clownbyxor över naveln, plånbokskedjor, tramsiga länkar i slaget, 20 cm för korta byxor mm mm.
#13 Andreas Weinås säger
2018-06-21 16:14 - Anmäl

#10 - Jag tycker det är ett ganska elitistiskt synsätt att ens inkomst skall vara avgörande för huruvida man har rätt att bära kostym och slips eller ej. Många av de "20-åriga butiksbiträden" har betydligt större intresse, passion och inte minst stilkänsla än gemene man i "kostymyrken".

#12 - Låt mig vända på frågan...Hur stor andel av businessklädda personer är välklädda? Man får tycka vad man vill om menswearkulturen men valet vad man bär är i högsta grad medvetet till skillnad från den armada av konsultdojor, mobilhölster och svarta kostymer som dominerar den svenska businesskulturen.
#14 Steve säger
2018-06-21 17:18 - Anmäl

@ 13,

Hur stor andel av menswearmännen är välklädda? I min mening ytterst få, sannolikt färre än de businessklädda människor jag interagerar med. Jag vet inte var du gör dina affärer men konsultdojjor och svarta dressmannostymer var det länge sedan jag såg. Tycker det generellt är hyfsat bra höjd i sthlms innerstad men det varierar givetvis mellan branscher. Du har en nedlåtande och fördomsfull attityd som inte svpeglar verkligheten. Trist.
#15 Andreas Weinås säger
2018-06-21 19:42 - Anmäl

#14 - Män inom Menswear är definitivt inte korrekt klädda för ett kostymyrke men det är ju inte vad de arbetar med heller. Vad som är välklätt är ju också en subjektiv fråga där personlig stil och smak skiljer sig åt. Varför skullle man t ex inte kunna vara välklädd för att man har en kedja från plånboken eller kavajslaget eller en högre midja på byxan?

Andelen som har ett intresse av stil och sin klädsel är enligt mig betydligt fler inom menswear än inom kostymyrken i allmänhet. Det är såklart inget konstigt då anledningen att man sökt sig till dessa yrken förhoppningsvis inte i huvudsak berodde på arbetsklädseln. Jag har inget emot att många advokater, bankmän eller revisorer kanske inte brinner för stil och kläder. Det är trots allt ett intresse som vilket annat och kanske snarare en uniform i deras vardag.

Jag träffar årligen män i kostymyrken baserade i Sverige, England, Schweiz, USA och Italien och majoriteten av dessa är tro det eller ej inte speciellt stilintresserade. Vi pratar trots allt om en väldigt bred målgrupp (det säljs 800 000 kostymer bara i Sverige per år). Det vi kallar för "Konsultdojor" överträffar klassiska randsydda oxfords med 10 till 1 utan att blinka och andelen mått- eller skräddarsydda kostymer är ytterst ovanligt i min mening om man ser till helheten. Visst finns det undantag där vissa män i vissa branscher klär sig otroligt bra men i dessa fall handlar det i min mening snarare om ett stilintresse än att man arbetar i kostym.

Jag kanske är fördomsfull men baserat på din egen kommentar bör du kanske vänta med att kasta sten då du verkar befinna dig i ett glashus?
#16 Simon C. säger
2018-06-21 23:35 - Anmäl

Hej Andreas,
Den här typen av offensiva utfall är inte särskilt smickrande för din person. Fundera på hur en gentleman hade hade hanterat situationen.

Vänligen,
Simon
#17 Andreas Weinås säger
2018-06-22 10:17 - Anmäl

#16 - Min avsikt var inte att uppfattas som offensiv och om jag gör det skall jag ta till mig av det. Jag ämnade bara att ge min syn på hur jag upplever att klädseln ser ut överlag när man träffar folk som jobbar i kostym utanför klädbranschen. Det är inte på något sätt menat som kritik mot personerna i fråga då jag har full förståelse att alla inte har samma intresse för stil och kläder.
#18 Fredrik säger
2018-06-22 16:11 - Anmäl

Hej Andreas!

Vill börja med att säga att jag verkligen gillar dig och Manolo. Lyssnade på KingPodden och nu också på Gentlemanualen. Så om möjligt så får du ta det här som konstruktiv kritik. Det är min förhoppning iallafall.

När det framförs kritik (befogad el obefogad) mot dig, manolo eller ämnen,inlägg som rör manolo, varumärken etc så blir du väldigt offensiv. I sak har du nästan alltid rätt men det blir väl ensidigt och offensivt. Likväl om det kommer kritik mot ett varumärke där du kanske har en personlig relation till människorna bakom, även där blir du väldigt ensidig och "slår" tillbaka direkt. Jag skall inte säga "en dåres försvarstal" men jag hoppas du är lite med på vad jag menar.

Det är dock ett bevis på att du verkligen brinner för det du gör och dina åsikter. Allt väl så och fortsätt med det! Vi är många som uppskattar ditt arbete. Men lite eftertänksamhet i kommentarsfältet höjer bara din redan höga trovärdighet!
#19 Elof säger
2018-06-22 23:53 - Anmäl

#16 & #18

Offensiv? Han måste ju få ha åsikter. Jag kan förstå att tålamodet kan tryta när kommentarerna är så löjligt dryga nästintill varje dag. Inte särskilt motiverande att dagligen uppdatera en sida för en massa förståsigpåare och bittra kalsongkommentatorer.
#20 Magnus säger
2018-06-23 01:53 - Anmäl

Man undrar ju varför konsulten och steve följer Manolo överhuvudtaget. Viss avundsjuka måste ju vara förklaringen till konsultens kommentar och steves påstående om "businessklädda" i sthlms innerstad, jag garvar fortfarande. Att sen klanka ner på Andreas svar är ju ännu mer patetiskt.
#21 Victor säger
2018-06-25 09:04 - Anmäl

Jag tycker att Andreas svarar konstruktivt när han bemöter kritik och i bland påhopp här på Manolo.
Jag är tacksam att jag har möjligheten att få läsa och ta del av så mycket kunskap om herrstil. Hoppas framöver att vi alla kan uttrycka oss nyanserat i kommentarerna.
Må bra!
#22 Capstan säger
2018-06-25 23:47 - Anmäl

Snälla kom upp ur sandlådan och bete er som män!

Jag följer Manolo för att inspireras, alla har olika tycke och smak.
Trist det vore om alla världen över klädde sig lika.
#23 egon säger
2018-06-26 22:57 - Anmäl

Andreas, är du säker på siffran 800 000 kostymer per år? det finns typ 2-3 miljoner män i kostymbärande ålder i Sverige (typ 20-60). Tror inte de flesta män köper en kostym vartannat eller vart tredje pr.
Skicka
OBS! Detta forum är förhandsmodererat, dvs. alla inlägg som skrivs måste godkännas av en administratör innan de visas publikt.