Manolo logotype

Garderobens hörnstenar - Jeansen

Även om Manolo fokuserar främst på en skräddad stil så råder det inget som helst tvivel: Den manliga garderoben är inte komplett utan åtminstone ett par jeans. Idag skall vi därför titta närmare på hur vi tycker man bäst bär dessa klassiska byxor.

Eftersom vi förespråkar en elegant klädsel oavsett situation här på Manolo skall vi även försöka fokusera på jeans med en mer klassisk passform och som i viss utsträckning kan bäras med en ledig kavaj, skinn- eller mockajacka eller kanske shacket. Vi själva gillar jeans med en mer generös passform och medelhög midja framför de stuprörsjeans som till stor del dominerat modet i många år. Den lite högre midjan gör att glappet mellan kavajens knäppning och byxans midja blir mindre och påminner mer om silhuetten i klassiska kostymbyxor. 

Färgmässigt finns det en poäng att titta på rådenim eller så kallade Rinsed dvs endast lätt tvättade versioner. Fördelen är att den mörka tonen gör dem klart mer dressade i sitt uttryck om man vill bära dem till linne eller tweedkavaj men de har också potentialen att åldras med värdighet där du som bärare skapar din egen patina. 

Det finns såklart en charm med ljusare tvättar samt benvita jeans, särskilt under sommarhalvåret men det är inte det första eller andra paret vi skulle investera i. 

Om man skulle se någon nackdel med de allra grövsta rådenim-kvaliteterna så är det att de är väldigt stela och kan ta ett tag att gå in. Använd dem gärna en längre period innan första tvätten för att de skall få en så snygg slitning som möjligt. 

En annan fördel med jeans är att de fungerar till många olika sorters skor. Sneakers är väl det kanske vanligaste alternativet man tänker på men loafers, oxfords eller kängor i framför allt mocka eller Cordovan är också väldigt trevligt. Är det någon typ av sko man kanske skall undvika till jeans så är det i vårt tycke den blankpolerade skinnskon. Kontrasten mellan den lediga och grova denimväven och det blanka skinnet kan ge väl hög kontrast. 

Vi har valt ut lite olika alternativ på marknaden som alla har en estetik vi tycker känns intressant. 

Levi´s Vintage Clothing - Modell 505 från 1967

Levi´s smäller högre än det mesta när man pratar om originalitet inom jeans och deras premiumlinje LVC har genuina versioner från företagets arkiv. Vi gillar 1967 års version av modellen 505.

Orslow - 105

Orslow gör en riktigt fin modell i 105 med en så kallad Rinsed Selvedge Denim.

The Armoury - Washed Selvedge White Denim

Vita jeans med tyg vävt i Japan och sytt i Hong Kong för butikskedjan The Armoury. En klassisk modell med mellanhög midja.

Anglo-Italian - Dark Wash

Intressanta herrmodebutiken Anglo-Italian i London gör sin egen version av jeans med medelhög midja och lätt avsmalnande silhuett.

Chad Prom - Ver.4 "Pieghe"

Jeans från sydkoreanska Chad Prom som verkligen inspirerats av den skräddade byxan med dubbla pleats och hög midja. (även översta bilden)

Drake´s - Model no. 3

Raka jeans som smalnar av lätt under knät med högre midja. Modellen är producerad i Storbritannien av jeansspecialisten Blackhorse Lane Ateliers.

C.O.F - M7

Benvita jeans från svenska C.O.F i den nya modellen M7 som har en något högre midja och avsmalnande silhuett.

Inspiration

 

Gianni Agnelli i jeans och popover tillsammans med Jackie Kennedy 1962.

Simon Crompton i en avslappnad klädsel med cardigan från Ralph Lauren och jeans från Anglo-Italian.

Clubblazer och slitna jeans utanför Ralph Laurens visning i New York (Foto: Thesartorialist.com)

Drake´s Creative Director Michael Hill bär ofta jeans och kavaj.

Chad Park i jeans från det egna märket Chad Prom. (även översta bilden)

Dela på Facebook Dela på Twitter

Andra artiklar i kategorierna: Byxor

Andra artiklar om varumärkena: Drakes Levi's Vintage Clothing
#1 Soccercalle säger
2018-05-24 10:55 - Anmäl

Bra text och fina bilder. Jag gillar lite vidare jeans med högre midja. Gällande pleats är jag dock traditionell och jag tycker inte att det blir snyggt på jeans (och då har jag det numera på nästan alla andra slags byxor.
#2 JW säger
2018-05-24 12:08 - Anmäl

Slitna jeans, på riktiga manolo? Det fulaste som finns. Ganska långtifrån elegant och stiligt.
#3 Mikaeö säger
2018-05-24 12:34 - Anmäl

Jeansen från Chad Prom var riktigt, riktigt snygga. Kan bli ett köp i samband med skatteåterbäringen!
#4 riesenschnauser säger
2018-05-24 12:58 - Anmäl

Jeans med frontveck... :rolleyes:
#5 andreas säger
2018-05-24 13:58 - Anmäl

Andreas. Chad har god smak men jeansen är hemska. Finns inte något snällare sätt att beskriva dem.
#6 Uno säger
2018-05-24 14:57 - Anmäl

Bra !
Jeans som sitter snyggt passar till det mesta, tyvärr ser man konsultdojans motsvarighet alldeles för ofta.
Jeans kräver mer av kroppen är de flesta andra byxor, läs gluteus.
#7 Jocke säger
2018-05-24 15:40 - Anmäl

Är det nån som testat sy upp jeans hos Bluegiallo? Lite nyfiken på att testa.
#8 Magnus säger
2018-05-24 16:07 - Anmäl

Jag brukar inte klaga men...:
Jeans är jeans och inte chinos med pressveck etc. RL påminner om vinterns plagierade artikel från ngn engelsk förlaga och den där RL-koftan påminner om de där fula jackorna som fanns när grungen var stor, tidigt -90-tal. jackor med grälla och fula missonimönster. Nej, bättre kan ni! jag har alltid förundrat mig över osäkra människor som tror på säljarnas "det är modernt!"
#9 Andreas Weinås säger
2018-05-24 16:18 - Anmäl

#2 - Du har rätt till din åsikt men vi anser att det handlar om situation och vad man kombinerar det med. Finns precis hur många exempel som helst på välklädda eleganta män i ljusa jeans så att kategoriskt förkasta alla känns meningslöst.

#5 - Det finns alternativ med flat front från både Chad Prom och andra aktörer men vad vi vill belysa här är en variation av mer dressade alternativ. Som man kan läsa av kommentarerna så går åsikterna isär angående just den modellen och det ser vi bara som positivt.

#8 - Dessa bilder är tydligt märkta som inspiration. Det står dig fritt att kombinera dina jeans som du bäst önskar men jag delar absolut inte din åsikt angående koftan eller klubbkavajen. Det är inte heller någon som påstått att ovanstående är modernt, snarare hur olika personer valt att kombinera jeans i sin egen stil. Bilden på Agnelli är från 1962 trots allt...
#10 Johan säger
2018-05-24 17:02 - Anmäl

Jag brukar uttrycka mig lite mer korrekt men... Jag ska be min fru att sparka mig hårt i min money-maker om jag en dag får för mig att bära jeans med frontveck.
#11 Chrippa säger
2018-05-24 17:53 - Anmäl

Kul inlägg Andreas och vettiga modeller. Jag har själv burit ett flertal modeller av LVC och även OrSlow 105 - där min favorit är LVC 1955 501. En modell med rymligare lår och som dessutom är obehandlad, shrink-to-fit med andra ord (krymper cirka 10% kontakt med vatten).

Efter skräddarändringar med OrSlow 105, intagen midja osv - så sitter ändå LVC bättre, utan någon som helst ändring. Midjan anpassar sig. Mer STF till folket!
#12 random säger
2018-05-24 19:07 - Anmäl

Trevlig artikel! Blackhorse lane finns ju nu också på Tweed i Stockholm.

En fråga: Manolo rekommenderar att köra mörka jeans utan slitningar till kavaj. Jag har ett par råjeans i selvedge från COF Studio som jag använt till kavaj osv. Än så länge har jag inte tvättat dom. Vad tycker ni, när jag väl tvättat dom lär det väl bli mer synliga slitningar och hur bra kommer det då funka med kavaj? Tar kanske ett tag innan det blir jättestarka slitningar?
#13 Anonym säger
2018-05-24 20:08 - Anmäl

Trevlig inspiration. Jag gillar också jeans vid lediga tillfällen. Väl insliten rådenim kan bli nog så stilig.

Jeansen på introduktionsbilden är inte min stil, men jag tycker dom är intressanta. Speciellt som kombinerat på bilden överst känns estetiken väldigt mycket som New Wave från 80-talet. Är det fler än jag som får associationer till typ A Flock of Seagulls anno 1982?
#14 Magnus säger
2018-05-24 22:13 - Anmäl

#9 Andreas - jag dyrkar (nästan) klubblazern och om du läser min text är det inte den jag säger något om, mer bilderna och artikeln sim påminner lite om vinterns "jeans till kavaj" av den där på skofirman - men nog om det. Lika lite säger jag ngt om huruvida det är modernt eller ej, mer om att koftan påminner mig om vissa jackor för 25 år sedan och att begreppet "modern" är ganska betydelselöst. Agnelli är cool, lika snygg -62 som när han gick bort 2003. Så, det känns som ditt svar inte baserade sig på vad jag skrev.
#15 Hedåsgatan säger
2018-05-25 09:25 - Anmäl

Tack för bra reportage och alltid kul att läsa kommentarer.
För mig är jeans ett basplagg som jag har väldigt mycket till kavaj. Jag vet inte vart ni andra rör er som inte har kavaj o jeans men i min värld, Göteborg och på jobbet (kontorsjobb både i Gbg och Stockholm) så är det extremt vanligt. Jag kör råjeans från Nudie och även de som blivit tvättade o slitna. Tycker bilden med dubbelknäppt o slitet ser bra ut med en känsla av "I do what I like" men bilden ovan med Simon i jeans och en indiantröja är tråkig men det är väl det som är det fina att vi tycker olika. Själv skulle jag aldrig ha Chads jeans då det inte är ngn attityd i dem men ngn annan tycker att de är fina. Vad som gör mig undrande dock är inställningen att jeans är mer helg och skog än kontor här på Manolo, må vara att man vill förespråka vida byxor med hög midja men för mig känns det som det är runt stureplan det lever och inte i övriga Sverige med få undantag
#16 Philip säger
2018-05-25 12:01 - Anmäl

Finns det någon som har erfarenhet från jeans från A Days March? Gillar verkligen modellen som de kallar för vintage wash.
#17 Krister A. Martell säger
2018-05-25 19:05 - Anmäl

Jag har Jacob Cohen jeans med frontveck och de sitter väldigt bra samt är otroligt snygga!
#18 Emil säger
2018-05-25 21:19 - Anmäl

Jag beställde hem ett par chad prom. Tog min vanliga midjevidd. De kom att sitta tightare än mina cheap monday jag hade som 15 år, och då har jag ett par undernärda ben.

Storlekarna är inte anpassade efter oss västerlänningar.
#19 David säger
2018-05-26 11:26 - Anmäl

Jean ska sitta tight och får absolut inte ha veck eller hängbak. Ni borde visat lite jeans med attityd och inte dessa modeller. Jeans är ett fritidsplagg som inte går att bli ett högstidsplagg. Genom att ha välsittande jeans kan man framhäva hur vältränad man är. Man vill inte ha jeans som döljer konturer då kan man välja andra material och modeller.
#20 Carl säger
2018-05-26 17:13 - Anmäl

Vad menar du med attityd? Fabrikstillverkade revor och hål i knäna är knappast något som jag tror att varken Andreas eller majoriteten av läsarna tycker passar i denna blogg. Om man skulle gå efter ditt förslag på tightare jeans (jag tolkar dessa som korrelerande påståenden), så skulle det innebära att de utan vältränade ben inte är representerade över huvud taget. Sådana artiklar hittar man i träningstidningar, inte hos Manolo.
#21 gloin säger
2018-05-26 21:40 - Anmäl

Citat:
Jean ska sitta tight och får absolut inte ha veck eller hängbak. Ni borde visat lite jeans med attityd och inte dessa modeller. Jeans är ett fritidsplagg som inte går att bli ett högstidsplagg. Genom att ha välsittande jeans kan man framhäva hur vältränad man är. Man vill inte ha jeans som döljer konturer då kan man välja andra material och modeller.

Den var kul.
#22 Magnus säger
2018-05-27 22:00 - Anmäl

#19
För kvinnor jag jag tycka att ditt resonemang stämmer. Men detta är väl en inpirationsblogg för män främst?
#23 leChat säger
2018-05-28 22:13 - Anmäl

Jag har läst Manolo i flera år och inspireras delvis av saker här. Jag är nog inte den typiska som följer slaviskt allt som skrivs rådande snitt regler osv. Men jag fattar inte "trenden" med att jeans ska vara vida. Där håller jag med David. Jeans gör sig bättre tightare utan att det behöver bli stuprörs hårdrockare av det. Bilden på Simon Crompton ser inte bra ut alls.
#24 leChop säger
2018-05-29 15:58 - Anmäl

LeChat, menar du alltså att Simon Crompton ska ha ännu tightare byxor än på bilden? I så fall behöver vi ringa vår vän elastan.
#25 Soccercalle säger
2018-05-30 08:41 - Anmäl

#23 #24 Jag tycker faktiskt att Cromptons byxor sitter perfekt, liksom Michael Hills. Däremot har jag som nämnts ovan mkt svårt för modellerna från Chad Prom. Jeans ska vara sig ha "gubbveck" eller pressveck.
#26 leChat säger
2018-05-30 21:13 - Anmäl

Det är ju en personlig preferens. Men jag tycker det känns gubbigt och något som man kunnat köpa på dressman. Tyvärr får man ju inte länka externa länkar. Så kan inte visa hur jag tycker jeans ska sitta..
#27 Simon säger
2018-06-04 09:15 - Anmäl

Vad signalerar man om man har jeans med frontveck i Stockholm 2018?
#28 AJ säger
2018-06-18 19:45 - Anmäl

Fin artikel, Andreas!

Vad gäller hur jeans (läs: byxor överlag) ska sitta är det ofta en personlig preferens, men det finns alltid ett mer eller mindre underförstått ideal, vilket så klart styrs av vad som är modernt. Detta ideal går i vågor och jag skulle säga att trenden för hur jeans ska sitta brukar fastna i mellan 4-7 år för att sedan bytas ut mot något nytt.

När det gäller tajt sittande jeans skulle jag säga att man är mycket omedveten om vad som är dagens ideal för passformen på jeans om man förespråkar detta. Tajta jeans har inte varit modernt de (minst) senaste tre åren.

Idealet för hur jeans ska sitta - och se ut - idag skulle jag säga är något mellan Simon Crompton och de från Chad Prom (då utan pressveck).

Summan av kardemumman: Tajta jeans är, enligt mig, byxornas svar på konsultdojan. Tänk på det. Myntar ett nytt uttryck i realtid: Konsultbrallan.
Skicka
OBS! Detta forum är förhandsmodererat, dvs. alla inlägg som skrivs måste godkännas av en administratör innan de visas publikt.


Har du frågor kring stil och mode? Ställ din fråga så försöker Manolo att besvara den så snabbt som möjligt.

Till Fråga Manolo →

Permanent Style

Our Spring/Summer Top 10, 2019

Läs mer

Shoegazing

Bildspecial – Moscow Trunk Show

Läs mer

Hodinkee

Editors' Picks: Forbidden Fruit: Four...

Läs mer

Följ manolo.se direkt via våra RSS 2.0 feeds.
Alla artiklar Kläder Skor Accessoarer
Skönhet Guide Butikskollen