Manolo logotype

Stilstudie - One Piece-kragen

Även inom klassiskt herrmode sker svängningar över tid. Inte minst inom detaljer som skor, slipsar och skjortkragar. Idag skall vi titta närmare på en av de sistnämnda som vuxit sig allt starkare de senaste åren. Vi pratar om One Piece-kragen och idag skall vi gå igenom flera av dess för och nackdelar.

Först skall sägas att som med det mesta inom herrmode är one piece-kragen inget nytt fenomen. Det är en kragmodell som gått in och ur modet precis som mycket annat men vad som skiljer den åt från många andra kragar är dess konstruktion. 

 

One piece-krage från 100 Hands i olivgrönt linne via Linnégatan no.2. Här ser man hur konstruktionen stärker upp insidan av knappslån vilket gör att kragen ofta står upp bra under kavaj.

En one piece-krage har som namnet antyder en krage i ett stycke som sitter ihop med resten av skjortan. Vad detta ger är en mjukare rullning i skjortkragen samt en minskad risk för skjortkragen att kollapsa i uppknäppt tillstånd. Det beror till stor del på konstruktionen där skjortan har en förstärkning på insidan av knappslån. 

En one piece-krage är därför i första hand avsedd att bäras uppknäppt men tekniskt sett finns det inget som hindrar den att fungera med slips. Här handlar det snarare om vinkeln och höjden på kragen. 

En annan stor fördel med one piece-kragen är att den är relativt diskret och kan i ett vitt utförande fungera utmärkt till exempelvis en mörk kostym. En buttondown-krage kan ha en liknande rullade form men är mer förknippad med lediga stunder. I ett ledigt linnetyg blir one piece-kragen istället samma lediga alternativ som fungerar till allt från badbyxor till sommarkostym. 

 

Franske författaren Bernhard-Henri Lévy bär ofta skjortor från Charvet med one piece-krage till mörk kostym.

Fram tills nyligen har detta varit en krage som begränsats till mått- om inte skräddarsytt. Vi ser dock allt fler företag och butiker som nu tar in versioner av dessa kragar i sitt utbud vilket känns väldigt roligt. 

 

Berg & Berg var tidiga på den svenska marknaden med one piece-kragen som i deras utbud erbjuds i modellen Fredrik.

Mjukt rullad one piece-krage från B&Tailor (även översta bilden)

One piece-krage med buttondownknäppning från G.Inglese via Last & Lapel.

Även pikétröjan eller popovern fungerar utmärkt med den här typen av krage. Här från Luca Avitabile genom Zaremba Bespoke.

Dela på Facebook Dela på Twitter

#1 J säger
2018-05-22 15:19 - Anmäl

Snyggt på vissa modeller/i vissa färger. Dock inte alltid självklart att onepiece är snyggare tycker jag. T ex B & Tailorkragen ser inte bra ut. Iaf inte på fotot i artikeln.
#2 Gerte säger
2018-05-23 19:29 - Anmäl

Jag gillar alla dessa varianter.
Den mjuka rundningen är en njutning.
#3 SO säger
2018-05-24 01:59 - Anmäl

Jäklar vad Zarembas påminner om Eidos gamla popovers
#4 Bruno säger
2018-05-24 23:48 - Anmäl

Jag förstår inte hur ni kan hylla krigshetsaren Levy så mycket.
Skicka
OBS! Detta forum är förhandsmodererat, dvs. alla inlägg som skrivs måste godkännas av en administratör innan de visas publikt.