Manolo logotype

Säsongens 10 snyggaste solglasögon

Foto: Milad Abedi

Våren börjar nu övergå i sommar och i stora delar av Sverige har det varit strålande solsken i över en vecka. Det för oss in på området solglasögon som känns som ett givet inslag i vårens bevakning varje år. Vi har tittat närmare på en rad kategorier av modeller och märken som vi tycker känns extra intressanta sommaren 2018 och valt ut våra 10 favoriter.

När man pratar om solglasögon handlar det såklart i första hand om vad som passar just dig som bärare och inte vad som ligger i linje med rådande trender. Samtidigt kan jag tycka att en del av de "regler" som finns gällande bågar och ansiktsform är lite väl generaliserande. Självklart är det bra att känna till hur ens eget ansikte ser ut samt vilken effekt en specifik typ av glasögon har på intrycket men att kategoriskt avstå från allt som inte teoretiskt passar är väl begränsande. 

Precis som regler kring vilka färger och nyanser som passar vilka hudtoner eller snitt som passar vilka kroppstyper är det bara riktlinjer och i vissa fall ganska förlegade stereotyper. Att större män skall undvika dubbelknäppt för att det skulle förstärka intrycket av deras volym beror snarare på utförandet av plagget och samma sak gäller såklart med solglasögon. Bara för att en viss modell inte passar ditt ansikte behöver man inte förkasta en hel kategori av glasögon då det kan ha med millimetrar i bredd, vidd och höjd att göra. 

Om vi tar historiens största klassiker inom solglasögon så tänker många säkert på Ray-Bans Wayfarers och Aviators eller kanske Persols 649 eller 714. Tveklöst klassiker som överlevt decennier av trender och alltid tycks komma tillbaka i modebilden. Alla män passar självklart inte i dessa modeller men en sak som är säker är att alla ikoner som burit dem inte har samma ansiktsform så våga testa er fram om det är en modell ni är sugna på. Kom ihåg att känslan du får som bärare av en specifik modell är det allra viktigaste. 

I dagens artikel tänkte vi fokusera på såväl klassiker som moderna versioner av det vi gillar bäst för säsongen. Vi har valt varumärken i flera olika prisnivåer som vi delat upp i kategorier vi tycker ligger rätt i tiden.

Grövre elegans

Med grövre bågar talar vi om den typ av design som ofta förknippas med Michael Caine eller Cary Grant. Det är en elegant uppdatering av 50-talsmodellerna som har biffats till med breda skalmar och grövre känsla. Dessa modeller gör sig överlag väldigt bra till kavaj och kostym pga de naturliga associationerna.

TBD Eyewear - Donegal

TBD Eyewear har en riktig snygg version av den här kategorin i modellen Donegal. Lika snygg i färgen Champagne/Havanna som i svart.

Cutler & Gross - D Frame

Cutler & Gross klassiska D-Frame i svart. Typiskt exempel för stilen vi ser på Michael Caine under sena 60-talet.

Moscot - Lemtosh

Moscots oerhört populära modell Lemtosh i genomskinlig acetat med grått skimmer.

Cary Grant i klassiska bågar under sena 50-talet.

Michael Caine under 1960-talet.

Tunna bågar i metall

Det är nog få som missat trenden med tunna och ofta runda bågar i metall de senaste säsongerna. Framför allt Ray-Ban har haft enorm framgång med olika versioner av sin RB3447 och flera andra erkända aktörerna har hoppat på tåget. Modellen kanske inte gör sig allra bäst till en klassiskt skräddad stil men passar perfekt till skinn- eller mockajacka eller hawaiiskjorta för stranden. 

Ray-Ban - RB3447

Omåttligt populära modellen från Ray-Ban.

Cubitts - Bingfield

Cubitts modell Bingfield är en trevlig modell till ett klart överkomligt pris.

Garrett Leight - Wilson M 49

Garrett Leight är det creddiga glasögonmärket från Kalifornien som gör några av världens trevligaste glasögon. Modellen Wilson är inget undantag.

Barton Perreira - Volair

En fyrkantig modell från Barton Perreira som påminner om de klassiska pilotglasögonen från 50- och 60-talet.

Steve McQueen i ett par fyrkantiga pilotglasögon i metall.

Tommy Lee Jones i Ray-Bans från filmen Blown Away, 1994.

Piloter i plast

Till skillnad från den klassiska modellen av pilotglasögon från Ray-Ban vill vi idag istället fokusera på en lite mer muskulös version av modellen. Känslan går åt sena 70- och tidiga 80-talet och i rätt utförande kan de vara helt fantastiska. 

Tom Ford - Jared

Piloter i plast med generös storlek från Tom Ford.

Persol - PO3170S

Persol gör betydligt mer än sina klassiska modeller 649 och 714. Här ser vi en typisk pilotbåge i plast.

Gucci - Aviator

Stora brillor som drar tankarna till filmer som Scarface eller Blow.

Inspiration 

Paul Newman i ett par pilotglasögon i plast 1963.

Johnny Depp i filmen Blow från 2001.

Översta bildenRetrospecs & Co

Dela på Facebook Dela på Twitter

#1 Anders säger
2018-05-21 17:46 - Anmäl

Tycker det är imponerande att ni lyckas hålla relevans över tid. Det finns inte obegränsat att skriva om inom klassiskt herrskrädderi, men nivån här är väldigt hög, trots att jag följt Manolo i över 10 år.
#2 mm säger
2018-05-21 18:26 - Anmäl

Skönt att få se Paul Newman ge lite hopp åt oss med gles skäggväxt!
#3 random säger
2018-05-22 09:27 - Anmäl

#2: haha tänkte också det!

Tycker du grävt fram riktigt fina bilder på män i solglajor Andreas. 8)
#4 åsa säger
2018-05-22 21:49 - Anmäl

Matallbågen (fyrkantiga pilotbågen) som Steve McQueen ha ser ut som Ray-Bans Karavan. Likadan form men kraftigare är den som Robert de Niro har i Taxi Driver och Don Draper i Mad Men, Randolph Engineerings Aviator.
Om man vill ha klassisk stil men en liten touch av elegans är Tom Fords solkollektion den bästa och har så varit år från år. Väldigt lättburna, Dock kan kvalitén ibland fallera en aning, sett till prisnivån.
Oliver Peoples har snygga solglasögon överlag också.

Allt gott/Åsa
#5 Victor säger
2018-05-23 13:16 - Anmäl

Snygg första bild på dig! Vad är det för glasögon du har på dig?
#6 Andreas Weinås säger
2018-05-23 15:13 - Anmäl

#5 - Det är ett par Retrospecs med inspiration från 60-talet.
Skicka
OBS! Detta forum är förhandsmodererat, dvs. alla inlägg som skrivs måste godkännas av en administratör innan de visas publikt.