Manolo logotype

Garderobens hörnstenar - Loafers

Det är intressant hur ens personliga preferenser utvecklas över tid. Som kläd- och skointresserad vill man ofta testa många olika skomodeller för att täcka eventuella användningsområden men kanske främst hitta sina personliga favoriter. I mitt fall har loafers i alla de former vuxit fram till en klar favorit som utgör en signifikant del av min skogarderob och därför tänkte jag idag fokusera på dessa klassiska modeller.

Först och främst råder det inget tvivel om att rent praktiskt så fyller ett par oxfords ett större användingsområde vilket också gjorde att jag först fokusera på den typen av skor. Samtidigt kan jag känna att bortsett från de mer formella stunder när man förväntas bära svarta oxfords så finns det andra alternativ som känns bättre lämpade. Just loafers är för många en ren vår- eller sommarsko men jag tycker den förtjänar mer kärlek än så. Precis som att en oxford känslan beroende på material och färg gäller samma sak för loafers. Det har gjort att min egen skogarderob består av modeller som sträcker sig från tassels i polo suede till pennyloafers i svart kalvskinn. 

Nästa stora fördel jag ser med loafers är hur smidiga och enkla de är. Det är bara att sätta i foten och det gör dem utmärkta för exempelvis resor där man riskerar att behöva ta av och på skorna. Jag gillar även hur en loafer i regel har en låg profil över insteget vilket gör att byxor tenderar att falla bättre utan bryt medan t ex debys eller oxfords kan bygga mer över vristen. Stilmässigt föredrar jag loafers i runda och närmast trubbiga läster över mejslade med lätt fyrkantig tå som istället kan vara väldigt fint på oxfords eller wholecuts. 

Loafers är i Europa och framför allt Sverige en ledigare skomodell som kan kombineras med jeans, chinos eller uddabyxa och kavaj men sällan kostym. I t ex Asien och USA ser det annorlunda ut och ett par svarta pennyloafers kan i många fall vara ett fullgott alterantiv till oxfords. Jag själv bär ofta just svarta pennyloafers till grå eller mörkblå kostym men då alltid med en strumpa i samma ton som byxan. Att kombinera strumplöst med mörk kostym är sällan lyckat. 

I dagens inlägg kommer jag lista mina favoritmodeller som täcker nästan alla situationer. 

Alden - LHS Loafer

Ledig klassiker från Alden i form av pennyloafern LHS i Snuff suede. En modell jag skulle tänka mig att bära till ljusa chinos och sommarkavaj eller bara jeans och en stickad tröja. (även översta bilden)

Loake 1880 - Temple

Care of Carl har tagit fram en egen MTO med Loake 1880 i modellen Temple som är en tasselloafer med flätade band. Deras version är i mörkgrön mocka vilket är en underskattad färg för lediga loafers.

Loro Piana - Open Walk

Loro Pianas oerhört populära modell Summer Walk är en ledigare tolkning av loafers som är extremt bekväm.

Carlos Santos - 4210

Klassisk tassel i mörkbrunt skinn från portugisiska Carlos Santos.

John Lobb - Lopez

Modellen Lopez har tagit inspiration från mitten av förra seklet med en ganska kort och trubbig tå. En version som i svart kalvskinn kan göra sig utmärkt till exempelvis en grå frescokostym.

Belgian Shoes - Mr Casual

Företaget Belgian Shoes anses vara originalet av kategorin belgiska loafers som kännetecknas av en nätt silhuett med en liten rosett på vristen. Ett ledigt alternativ som jag själv bär såväl i hemmet, på semestern som till en ledig kostym.

Carmina - String Loafer

String loafers faller under den ledigare kategorin av loafers och gör sig i min mening bäst i mocka. Carmina är den tillverkaren som kanske är främst förknippad med modellen.

Edward Green - Piccadilly

I min mening är Piccadilly branschens bästa pennyloafer. Här i ett lite oväntat utförande med svart Utah Calf som har en diskret textur.

Morjas - Petrichor

Svenska Morjas gör fina och prisvärda skor och har fokuserat starkt på just loafers.

Inspiration 

 

Cary Grant i lediga loafers.

Yasuto Kamoshita kombinerar brun bomullskostym med tasselloafers i mocka.

Jake Grantham i mörk kostym och svarta Belgian Shoes.

Dela på Facebook Dela på Twitter

Andra artiklar i kategorierna: Skor Loafers

Andra artiklar om varumärkena: Alden Edward-Green John-Lobb Loake Carmina
#1 Soccercalle säger
2018-04-30 10:30 - Anmäl

Jag har också gått från att tycka illa om loafers till att uppskatta dem. Däremot har jag dem nästan bara som halvformell/informell vår- och sommarsko. Ett sidospår. Om man ska ha EN brun sommarkostym, skulle du då rekommendera bomull, linne eller ngn luftig ull typ solaro eller fresco?
#2 lano säger
2018-04-30 11:07 - Anmäl

Skalbolagsmockasiner har vuxit sig starka på senare år. Man ser dem överallt nu för tiden. Tycker modellen är lite svårburen. Strumplöst ger mig skavsår. Med strumpor glider foten runt. Har egentligen inget emot modellen, har bara inte hittat rätt modell. Tycker de är snyggast i ofodrat, gärna mocka.
#3 Zeraselol säger
2018-04-30 11:36 - Anmäl

Är det bara jag som tycker att LP:s sko skulle kunna misstolkas som en konsultdoja? Riktigt ful sko.
#4 PH säger
2018-04-30 11:39 - Anmäl

Vilket sammanträffande. Har just precis denna morgon lagt beställning på mina första loafers. Ett par Arrebol från Morjas och ett par Harvard i brown suede från Crockett & Jones.
#5 Nickeboy säger
2018-04-30 11:56 - Anmäl

Inga Cavendish och inga i cordovan? Känns ju nästan som ett måste att ha med på listan! :)
#6 Andrew säger
2018-04-30 12:15 - Anmäl

Loro Pianas modell ser ju ut att komma från en Elloskatalog. Nä, bara för att något är ohemult dyrt är det inte snyggt.
#7 Andreas Weinås säger
2018-04-30 12:46 - Anmäl

#1 - Bra fråga! Personligen tycker jag det handlar om hur den skall användas. Är det som en ledigare sommarkostym på semestern skulle jag föredra bomull eller linne då bägge ger en mycket mer avslappnad känsla men om den skall bäras på kontoret och man vill ha möjlighet att använda den en bit in på hösten är fresco (trots den svala väven) väldigt mycket mer användbart.
#8 Andreas Weinås säger
2018-04-30 12:48 - Anmäl

#5 - Är villig att hålla med men har haft med dem flera gånger och vi skrev om Cordovanskor tidigare i den här artikelserien så jag skippade dem den här gången.
#9 Carl säger
2018-04-30 21:56 - Anmäl

Citat:
Vilket sammanträffande. Har just precis denna morgon lagt beställning på mina första loafers. Ett par Arrebol från Morjas och ett par Harvard i brown suede från Crockett & Jones.


Slog till på Arrebol för några veckor sedan, riktigt nöjd. Skulle gärna knipa ett par loafers i mocka oxå, kikat på yankos men inte slagit till än..
#10 aa säger
2018-05-01 08:07 - Anmäl

Bra introduktion. Jag har upplevt att jag ofta behövt gå ner lite i skostorlek på loafers jmf med snörskor för att de ska sitta bra på foten, är det fler som har den erfarenheten? Kan vara bra att komma ihåg om man köper på distans.
#11 Sam C säger
2018-05-10 10:09 - Anmäl

Någon som har tips/inspiration på vilken typ av strumpor som kan bäras med loafers? Garderoben innehåller i princip en stor uppsättning svarta strumpor, vilket dock känns som att det sticker ut för mycket med ljusa skor och byxor. Ogillar färgglada strumpor (och strumplöst i jobbsammanhang) och osugen på att införskaffa alltför många olika nya.
#12 Ture säger
2018-05-13 08:21 - Anmäl

Heter det inte tofsloafers?
#13 Gustav säger
2018-05-15 14:36 - Anmäl

#11 - Köp ribbade strumpor i samma ton som antingen byxa eller sko så är du hemma.
#14 mm säger
2018-05-16 22:59 - Anmäl

Ska på bröllop 26 maj. Går det att räkna som sommarbröllop?
Skicka
OBS! Detta forum är förhandsmodererat, dvs. alla inlägg som skrivs måste godkännas av en administratör innan de visas publikt.


Har du frågor kring stil och mode? Ställ din fråga så försöker Manolo att besvara den så snabbt som möjligt.

Till Fråga Manolo →

Permanent Style

The best cloths of Spring/Summer 2019

Läs mer

Shoegazing

Inför London Super Trunk Show 2019

Läs mer

Hodinkee

Watch Spotting: Akrivia Founder Rexhep...

Läs mer

Följ manolo.se direkt via våra RSS 2.0 feeds.
Alla artiklar Kläder Skor Accessoarer
Skönhet Guide Butikskollen