Manolo logotype

7 studentkostymer under 7 000 kr

Vi vet att många av våra läsare står inför student eller examen inom den närmsta månaden. För många är detta det första kostymköpet man gör och vi går till botten med vad man bör tänka på rörande såväl modell som färg och material. Vi har valt sju favoritmodeller som vi tycker erbjuder en bra produkt till rimligt pris.

Passform

Förra året fick vi kritik för att vår guide till studentkostymen kom ut i senaste laget så nu har vi valt att publicera den i god tid för att hinna köpa och ev. skräddarändra kostymen inför den stora dagen. Det är just detta som ofta är helt avgörande för resultatet och särskilt när man pratar om kostymer i den lägre prisklassen. Avsett ca 500-1000 kr av den totala budgeten för ändringar av kavaj och byxa. Det är värt varenda krona.

När man skall välja kostym är det viktigt att den sitter bra i de partier som är svårast och framför allt dyrast att korrigera. Axlar och bröst är mest känsliga och man bör därför vara noggran så man hittar en storlek som sitter bra redan i butik medan exempelvis benlängd och byxmidja är både enkelt och billigt att korrigera.

Tänk på att kavajens axel skall sluta vid den naturliga axeln och inte sticka utanför axelsömmen i kavajens överärm. Bröstet skall vara slätt och om slaget böjs är kavajen för smal. Ärmlängd bör anpassas så att den når till basen av tummen och visar 1-2 cm av skjortmanschetten. För byxor är det mycket en fråga om personlig smak men vi rekommenderar en byxa som når precis till skon.  

Material

När man skall välja tyg till sin studentkostym är det helt klart en tunn ullvara som vi skulle rekommendera. Dels är det den mest naturliga fibern för en formell kostym men den har också ett bra fall och kommer vara användbar vid andra formella tillställningar så som dop, bröllop, begravning etc. Om det är ens första kostymköp bör man kanske hålla sig ifrån de mer exklusiva kvaliteterna och satsa på en prisvärd vara som fyller samma funktion. Känslan i s150-ull är fantastisk men också klart omtåligare. Undvik även för säsongsbetonade alternativ som exempelvis flanell, linne eller bomull om man vill få valuta för kostymen vid fler tillfällen.

Färg

Det är svårt att slå en mörkblå kostym. Dels då tonen av mörkblått kan gå från tydligt blå till midnattsblått som gränsar till svart. Möjligheten att bära den blå kostymkavajen som uddablazer skall inte heller ignoreras om man har en begränsad budget och precis börjat bygga sin skräddade garderob. Ett annat bra alternativ är grått som också finns i mängder av nyanser. Här kanske inte kavajen blir lika användbar för sig men byxan kan istället alternera med andra kavajer. Kostymer i svart avråder vi starkt ifrån då de inte bara förknippas med begravning men också är klart mer begränsade till vilka olika nyanser i skjortor, slipsar och skor som passar till. 

Modell

När man skall välja modell till studenten skulle vi helt klart rekommendera en enkelknäppt kavaj med antingen två knappar eller en rullad treknäppning. Byxan kan vara flat front eller med plisséring men tänk på att den skall fungera i ett sammanhang som kräver kostym. Att köpa något som en investering för flera år är en god tanke men tyvärr så kommer med stor sannolikhet både preferenser och kroppsform att förändras under denna period. Därför är det ofta en bra idé att spara exklusivare kostymer till senare i livet när både budget, kroppsmått och personliga smaken kanske satt sig lite tydligare. 

Vi har valt 7 kostymer under 7 000 kr som känns extra intressanta.

 

Suitsupply

Få om någon aktör slår Suitsupply på fingrarna när det kommer produkt för pengarna. Här i modellen Napoli i en diskret marinblå hundtandsmönstrad ull. (även översta bilden)

Oscar Jacobson

Grå enkelknäppt kostym från Oscar Jacobson i modellen Egel med ull från väveriet Drago.

 

Polo Ralph Lauren

Ralph Laurens linje Polo erbjuder en fin kostym i mörkblå ull för under 7 000 kr.

Sir of Sweden

Svenska Sir of Sweden erbjuder en snygg version i modellen Harvey i mellangrå ull med breda spetsiga slag.

Cavaliere for Spiga 3

Spiga 3 i Göteborg har en egen linje av kostymer producerade av Cavaliere från Borås i en ullvara från Vitale Barberis Canonico.

Mr P

Mr Porter lanserade nyligen egna varumärket Mr P. Där hittar man grå eller blå kavaj med matchande byxa för totala 6 400 kr.

Morris Heritage

Modellen Frank i mörkblå ull från Morris Heritage.

Dela på Facebook Dela på Twitter

#1 Peter säger
2018-04-19 13:40 - Anmäl

Jag har svårt att skilja på kostymer med engelsk snitt kontra italienskt snitt. Är det någon av ovan kostymer som är klassiskt italiensk respektive klassiskt brittisk?

Vad är egentligen skillnaden?
#2 Marcus säger
2018-04-19 14:05 - Anmäl

Jag har ögonen på en mörkgrå flanellkostym från Z Zegna. Hur skulle ni säga att kvalitén är på dom?
#3 Markus säger
2018-04-19 15:26 - Anmäl

Kan vi enas om att vi i år hjälper studenterna att ta bort lappen på kavajärmen?
#4 z säger
2018-04-19 22:29 - Anmäl

Z Zegna har en fixerad konstruktion(men är bland de bästa på detta), med bra tyger och smal passform. För samma prislapp kan du få halv/full canvas från andra tillverkare. Som artikeln antyder är Suitsupply svårslaget här.
#5 Simon säger
2018-04-20 05:42 - Anmäl

Suitopia i Göteborg, som erbjuder väldigt billiga "skräddade" kostymer. Är det något att ha?
#6 c säger
2018-04-20 07:13 - Anmäl

#3 Det blir betydligt svårare att returnera kostymen då ;)
#7 Stefan säger
2018-04-20 11:42 - Anmäl

avsÄtt
#8 Jocke säger
2018-04-20 12:25 - Anmäl

#5 Väldigt billiga kostymer både upplevs och ser just väldigt billiga ut.
#9 Carl H Eriksson säger
2018-04-20 12:51 - Anmäl

Citat:
#3 Det blir betydligt svårare att returnera kostymen då ;)


Blir dock svårt att förklara att kostymen lyktade öl redan när man köpte den.
#10 CJ säger
2018-04-20 15:38 - Anmäl

#5
Har ingen gen erfarenhet kring suitopia men jag har hört av vänner att det inte är bra. Bästa för pengarna finner du hos suitsupply och nästa steg, enligt mig, är Oscar Jacobsson. OJ har extremt bra mto tjänst. Viktigt att köpa Oscar Jacobsson i deras egna butiker för bästa service.
#11 Korven säger
2018-04-20 19:59 - Anmäl

#5 Jag skulle gissa att Suitopia (iallafall deras limmade versioner) går att jämföra med H&M:s eller Dressmanns kostymer, med den stora skillnaden att passformen blir tydligt bättre tack vare måttagningen.
#12 random säger
2018-04-20 22:47 - Anmäl

Detta inlägg bör spridas på landets samtliga gymnasium.
#13 Martin säger
2018-04-23 14:04 - Anmäl

Ta Dressman eller H&M. Chansen att kostymen (och mössan) är hel och ren efter studentskivan är minimal :-)
#14 David säger
2018-04-23 14:29 - Anmäl

Brothers har en MTM-tjänst från 6500 som också borde kunna vara ett alternativ, om man är ute i tillräckligt god tid.
#15 Robert säger
2018-04-24 14:17 - Anmäl

Är det någon som har erfarenhet av SIR och då tänker jag primärt kontra Oscar Jacobsson?
#16 c säger
2018-05-29 15:01 - Anmäl

King och OJ gjorde en kostym. Den är trevlig men tyvärr vuxit ur byxorna. Om Weinås har lust att höra runt lite och be OJ snällt få fram tyget igen så man kan sy upp nya hade varit guld!
Skicka
OBS! Detta forum är förhandsmodererat, dvs. alla inlägg som skrivs måste godkännas av en administratör innan de visas publikt.