Manolo logotype

Garderobens hörnstenar - Brogueskorna

Idag skall vi titta närmare på den semi-formella skogarderobens mest klassiska modell. Vi talar om brogues; en kategori skor som kan förekomma som såväl oxfords som derbys och kännetecknas av det perforerade dekorationsmönstret på skons tåhätta och sömmar.

Brogues är ett klassiskt inslag i den manliga skogarderoben. Modellen sägs härstamma från 800-talets Skottland och det karaktäristiska mönstret skall ha skapats för att snabbare dränera skorna på vatten när man var ute på jakt och skorna blev blöta. Idag fyller skorna ingen sådan funktion då broguemönstret endast appliceras på den övre delen av skinnet och inte genom skons foder. 

Skon har genom historien varit en informell sko för jakt och landsbygden. Idag har detta till största del suddats ut och män bär brogues och bruna skor både i stan och efter klockan 18 för den delen. Med det sagt så lever traditionen till viss del kvar rörande vad man vanligtvis bär till kostym och inom vissa mer formella yrken anses det än idag olämpligt med brogues till mörk kostym. 

Ett par brogues kan samtidigt variera väldigt mycket i formalitetskänsla. Väljer man en derby med grövre gummisula och storm welt i ett rustikt material som mocka eller grain kommer skon vara tydligt ledig och ett perfekt alternativ till jeans, flanell och tweed. Väljer man istället en mer elegant läst med tunn lädersula och en ovandel i mörkbrunt eller svart kalv kan skon mycket väl bäras till en kostym, om än kanske inte till de mest formella situationerna. 

Det finns tre kategorier av brogues:

Full Brogues - Kännetecknas av en broguemedaljong på skons tåhätta samt en måsvinge formad söm eller Wingtip som amerikanerna kallar den. Det är den mest lediga versionen av brogueskon.

Semi Brogues - Kännetecknas också av en broguemedaljong på skon tåhätta men har istället en cap toe dvs rak söm över tåkappan. 

Quarter Brogues - Till skillnad från de två övriga saknar dessa skor en broguemedaljong och har istället bara ett broguemönster längs skons sömmar. Den anses vara den mest formella versionen av brogues och fungerar enligt oss utmärkt till kostym. 

Då brogues har en lite ledigare historik än t ex släta oxfords tycker vi att modeller i brunt skinn är det absolut snyggaste. Svarta kräver ett väldigt elegant utförande och kanske snarare än faux brogue-modell där man istället för att så wingtip-sömmen, snarare imiterar den med perforeringar på en wholecut. Detta ger ett renare och mer formellt intryck vilket många gillar. 

Church´s

Modellen Chetwynd från Church´s är urtypen för en brittisk brogue.

 

Crockett & Jones

Ett lite grövre alternativ i form av derbymodellen Pembroke från Crockett & Jones i grainskinn och gummisula med Storm welt.

 

Saint Crispin´s

Saint Crispin´s egna tolkning på Full Brogues i ett ljusbrunt utförande av modellen 105.

 

Enzo Bonafé

Semi Brogues från Enzo Bonafé i Plum Museum Calf.

 

Loake 1880

En full brogue i mocka är en personlig favorit och här ser vi modellen Buckingham från Loake 1880 i Polo Suede.

 

Inspiration

 

Extremt eleganta full brogues från Yohei Fukuda.

Fantastisk version av full brogues i ett ledigt utförande från Hiro Yanagimachi.

Semi Brogues från Edward Green på den klassiskt runda 202-lästen.

Mina väl använda wingtips från Enzo Bonafé som vi gjorde i samarbete med Skoaktiebolaget 2015. (Foto: Ted Olsson)

Dela på Facebook Dela på Twitter

Andra artiklar i kategorierna: Skor

Andra artiklar om varumärkena: Church’s Crockett-&-Jones Loake
#1 Andrew säger
2018-03-27 11:02 - Anmäl

Vilket sammanträffande! Jag nätshoppade för fem minuter sedan ett par helt oanvända svarta semi-brouges tillverkade i Örebro 1955. Det ska bli kul att se hur de står sig jämfört med de modernare engelska skorna hemma i garderoben. :)
#2 Soccercalle säger
2018-03-27 11:16 - Anmäl

Jag älskar brogues. Då jag i princip varje arbetsdag kör stuket uddakavaj med flanellbyxor så är det nästan alltid det bästa skovalet. Jag har dock sålt mina C&J Pembroke som jag tyckte var lite för grova för stan och därför nästan aldrig blev använda.
#3 Måns säger
2018-03-27 14:46 - Anmäl

Jag innehar ett av de mest formella yrkena och använder tex mina Church´s Consul när det är "som värst". Men jag lovar att ingen lyfter på ögonbrynen när jag vid lämplig väderlek har mina C&J Swansea. Inte ens Magdalena Ribbing (salig i åminnelse) bryr sig. Huvudsaken är att broguesen är rena och välputsade. Så klart.
#4 Måns säger
2018-03-27 14:47 - Anmäl

Fast svarta såklart, men det var väl en förutsättning.
#5 Obb säger
2018-03-27 15:50 - Anmäl

Jag har sålt av alla mina par brouges... Oxfords before brouges. En regel som jag tillämpar helt och hållet!
#6 brallan säger
2018-03-27 20:42 - Anmäl

#5 what about oxford-brogues?
#7 VaeVictis säger
2018-03-27 21:34 - Anmäl

Obb,

Förstår att du avser plainmodeller som captoe och wholecut, men för ordningen konsatateras att oxford och brouges inte utesluter varandra. Bara C&J Pembroke vilka inte Oxford på modellerna ovan.
#8 Magnus säger
2018-03-28 11:08 - Anmäl

#5, du inser att brouges kan vara både oxfords och derbys? Samtliga par utom ett ovan är oxfords.
#9 PowPow säger
2018-03-28 21:12 - Anmäl

Personligen älskar jag brogues och Weinås egna är fantastiskt fina. Kan nog tänka mig ytterligare ett par till garderoben och då precis som de som Weinås har.

Till nr 7 och 8, kom igen killar. Kommentaren angående brougsen var lite märklig men tre kommentarer på raken för att platta till vederbörande kan vara lite overkill?
Skicka
OBS! Detta forum är förhandsmodererat, dvs. alla inlägg som skrivs måste godkännas av en administratör innan de visas publikt.


Har du frågor kring stil och mode? Ställ din fråga så försöker Manolo att besvara den så snabbt som möjligt.

Till Fråga Manolo →

Permanent Style

The best cloths of Spring/Summer 2019

Läs mer

Shoegazing

Inför London Super Trunk Show 2019

Läs mer

Hodinkee

Watch Spotting: Akrivia Founder Rexhep...

Läs mer

Följ manolo.se direkt via våra RSS 2.0 feeds.
Alla artiklar Kläder Skor Accessoarer
Skönhet Guide Butikskollen