Manolo logotype

Myrqvist lanserar GT Collection

Svenska Myrqvist har sedan första kollektionen av randsydda skor som lanserades hösten 2016, varit ett intressant alternativ i den lägre prisklassen. Med en prisnivå från ca 2 000 kr har man breddat sitt utbud med såväl oxfords som loafers och kängor och man öppnade för några månader sen en fysisk butik på Grev Turegatan 46 i Stockholm. Senaste nyheten är kollektionen GT där man fokuserar på skor i svart kalv med ett helt nytt inslag.

Myrqvist har en kort men minst sagt inspirerande historia. Varumärket är en del av företaget Herrstil som fokuserar på framför allt skovård så som skoblock, krämer och borstar. Efter att ha introducerat Myrqvist som ett eget varumärke med accessoarer så som kashmirhalsdukar, slipsar och strumpor skedde det stora lyftet när man under 2016 lanserade en Kickstarter-kampanj för att finansierar produktionen. Målet var 100 000 kr men kampanjen slutade på hissnande 600 000 kr. 

Intresset för välgjorda skor till ett lägre pris gick inte att ta miste på och även vi på Manolo har märkt av att det finns ett enormt stort intresse för artiklar på området. Ursprungligen var skorna producerade i Vietnam men då efterfrågan var mycket större än man hade vågat hoppas på blev volymerna för stora för den lilla fabriken. Man producerade då en kort period i Indien för att nu helt ha gått över till en produktion i Portugal.

Det är minst sagt imponerande att kunna behålla sina redan konkurrenskraftiga priser med en europeisk produktion och kalvskinn från erkända franska garveriet Du Puy. 

 

Myrqvist producerar idag alla sina skor i Portugal.

Den nya kollektionen består av en del befintliga modeller så som nu även blir tillgängliga i svart kalvskinn men framför allt den nya single monkstrapen; Norrmalm. Det är en modell som vissa benämner som cutaway monkstrap då den i formen påminner lite om en dubbelknäppt modell men med endast ett spänne som löper bak längs skon. Det är en typ av modell vi personligen gillar skarpt och som man tyvärr inte ser så ofta i handeln. 

 

Nya modellen "Norrmalm".

GT Collection från Myrqvist.

"När vi först började med kollektionen kände vi att vi ville testa någonting nytt. Liksom tasselloafers så har Double Monk-Straps blivit väldigt populärt på senare tid och därför ville vi utmana det intresset med något lite djärvare, något som kräver sin bärare. Skon Norrmalm blev resultatet. Det är en Plain Toe Single Monk-strap i svart kalvskinn med en enkel lädersula. Vi ville göra skon utmanande, klassisk och kontemporär på samma gång, det var inte det lättaste men vi känner att har uppnått ett ganska bra slutresultat som vi hoppas kommer att uppskattas av våra kunder." - Sebastian Öhrn, grundare av Myrqvist

Andra favoriter i kollektionen är tasselloafern "Mölle" som nu har uppdaterats i fler färger och material samt bälten i kalvskinn som produceras i Italien. 

 

Tasseln "Mölle" finns nu även i svart och brunt kalvskinn.

Myrqvist soft square-läst som används på alla företagets modeller.

Man introducerade nyligen för första gången bälten i brunt och svart kalvskinn som produceras i Italien.

Dela på Facebook Dela på Twitter

#1 K. Mosavi säger
2018-03-19 12:33 - Anmäl

Är det någon som har köpt Myrqvist?
Hur står den mot Loake och andra randsydda skor av billigare sort?
#2 Andreas Weinås säger
2018-03-19 12:56 - Anmäl

#1 - Jag äger skor från bägge tillverkarna och det är trots allt ca en tusenlapp i skillnad upp till Loake 1880 men även en viss kvalitetsskillnad. Myrqvist är fortfarande bra skor för 2 000 kr men de bör kanske snarare jämföras med alternativ i liknande prisklass så som Morjas eller Meermin.
#3 JW säger
2018-03-19 14:26 - Anmäl

Det hade varit intressant att se #2 Redaktörens utveckling av "viss kvalitetsskillnad", hur då?
#4 Andreas Weinås säger
2018-03-19 17:55 - Anmäl

#3 - Allt ifrån detaljnivå och finish till kvalitet på ovanläder och sula. Har inget par från den nya linjen som produceras i Portugal dock så kan inte uttala mig om den personligen.
#5 JK säger
2018-03-19 19:46 - Anmäl

#1: Shoegazing.se har en recension av Myrqvist (de som gjordes i Indien visserligen, men vad jag förstår är specifikationerna demsamma).
#6 Viktor säger
2018-03-19 22:23 - Anmäl

Köpte ett par boots i mocka från Myrqvist för några veckor sedan. Har två par från Loakes 1880 Chatsworth. Iom vädret i Stockholm har användandet blivit ganska begränsat, men so far:
- Skaftet upplever jag som högre och lite stummare än Loaksen, dock har Loaksen två säsonger i sig (har svårt att komma ihåg exakt hur de kändes nya)
- Kvalitén på mockan känns än så länge väldigt fin
- Komforten känns likvärdig (sen har jag ganska problemfria fötter när det kommer till bredd, längd, utstickande tår eller andra problem)
- Det jag har märkt är att Myrqvists Granhults (deras boots) de väldigt snabbt har "anpassat" sig efter min fot. Redan efter den här korta användningstiden upplever jag skorna som en handske på hand, betydligt snabbare än Chatsworth:en!
Skicka
OBS! Detta forum är förhandsmodererat, dvs. alla inlägg som skrivs måste godkännas av en administratör innan de visas publikt.