Manolo logotype

Garderobens hörnstenar - Den mörkblå kavajen

Vi går vidare i serien om garderobens hörnstenar och dagens inslag kanske är det viktigaste av dem alla. Om jag fick välja endast ett plagg att investera lite extra i så är det med stor sannolikhet den mörkblå kavajen. Det är ett av de mest mångsidiga plaggen som enkelt kan kläs upp eller ner och beroende på material och komposition gör den sig utmärkt såväl höst som vår.

Vilket material skall man välja?

Den mörkblå kavajens betydelse för den skräddade manliga garderoben kan inte understrykas nog. I mitt eget fall rör det sig om det plagg som får överlägset mest användning och som finns representerat i tre olika kvaliteter. Det är detta som är en viktig poäng. Initialt förstår jag fullt om man vill hitta en version som funkar tre eller t om fyra säsonger om året (hopsack är i det fallet utmärkt), men om en blå kavaj är något man verkligen använder finns det en poäng att överväga att köpa en höst- respektive vårversion av plagget med. Många gånger tänker man att man vill ha så stor variation i garderoben som möjligt istället för att satsa på det man vet att man verkligen använder. Bara för att det slår om till vår slutar åtminstone inte jag att trivas i blå kavaj och då kan det vara trevligt med ett alternativ i exempelvis ull/silke, fresco eller linne som är extra väl lämpad för säsongen. På samma sätt kan en ull/kashmir, tweed eller flanellkavaj i blått ge en mer säsongsanpassad känsla under vinterhalvåret. 

Vilken modell skall man välja?

Utöver val av material har så vi såklart modell att ta hänsyn till. Mest mångsidig får vi nog säga att en enkelknäppt kavaj ändå är, med antingen två- eller rullad tre-knäppning. Väljer man patch pockets blir kavajen direkt något ledigare medan en passpoalficka ger ett lite renare och med uppklätt intryck. 

Vill man ha en dubbelknäppt kavaj så kan det vara ett otroligt snyggt alternativ men kanske inte fullt så lättburet till framför allt lediga situationer. En typisk vattendelare är klubbkavajen; Inte sällan i dubbelknäppt mörkblått utförande med mässingsknappar. Vissa associerar det med en tidlös klassiker, andra med Wall-Enberg i Jönssonligen. 

I flera år har trenden med ofodrade kavajer dominerat stort. Det är i många avseenden lätt att förstå då man eliminerar ytterligare ett lager av tyg vilket gör en hel del för andningsförmågan och den lediga känslan. Tyvärr finns det material och situationer som inte lämpar sig lika bra för ofodrat. Flanell är ett exempel på detta då materiale utan foder tenderar att fastna mot ex flanellbyxor och därför förlora lite av sitt fall. Det är också sällan någon större fördel att ha en ökad andningsförmåga i ett plagg vintertid.

Vilken färg skall man välja? 

När man skall välja färg på en mörkblå kavaj är det bra att titta efter vilken säsong det rör sig om och vilka plagg som kavajen skall kombineras med. Exempelvis så tenderar iallafall jag att bära ljusare toner under vår och sommar vilket gör att även kavajen kan vara en ljusare ton av mörkblå. Vintertid om man bär mörka grå flanellbyxor kanske en mörkare ton är bättre lämpad. En grundregel att förhålla sig till är att plagget ofta uppfattas som mer formellt i en mörkare nyans. Utöver tonen kan valet av textur vara nog så viktigt. Genom att välja en diskret fiskben, hopsack eller twill kan man ge en enfärgad kavaj lite mer liv och lyster. 

Jag har valt ut ett antal exempel på klassiska blå kavajer för olika situationer och säsonger. 

 

Suitsupply

Enkelknäppt kavaj från Suitsupply i en lyxig komposition av kashmir och silke.

 

Lardini

Dubbelknäppt mörkblå kavaj från Lardini i mjuk konstruktion.

 

Orazio Luciano

En ledigare vårkavaj från Orazio Luciano i mörkblått linne med tre patch pockets.

 

Isaia

En hopsack i lite ljusare ton av mörkblått från Isaia. Här i dubbelknäppt utförande.

 

Cesare Attolini

Fjäderlätt halvfodrad vårkavaj med pärlemorknappar från Cesare Attolini i tunn s170-ull.

 

Inspiration

 

Avslappnad sommarkavaj på Jim Parker från The Armoury.

Höstkavaj med fin struktur av fiskben.

Klassisk klubbkavaj tolkat på ett ledigare sätt. (Foto: The Sartorialist)

Mörkblå kavaj till grå byxor aka "The Menswear Uniform".

Kavaj i mörkblå hopsack från B&Tailor buren på två sätt. (Foto: Ted Olsson)

Dela på Facebook Dela på Twitter

Andra artiklar i kategorierna: Kläder Kavaj

#1 pP säger
2018-03-13 12:05 - Anmäl

Suitsupply-kavajen: "Havanna med bredare slag" enligt hemsidan. Är det måhända den modell som tidigare hade ett eget namn: "Biella"?
#2 Mumin säger
2018-03-13 12:23 - Anmäl

Gillar greppet att avsluta med några inspirationsbilder. I åtminstone ett par tidigare artiklar föreställer samtliga bilder olika varianter på plagget i respektive artikel. På det här viset blir det lite roligare.
#3 oscar säger
2018-03-13 16:27 - Anmäl

Lardinis dubbelknäppta är mycket bättre än Isaia, balansen på den känns fel.
Hur hållbar är s170 egentligen?
#4 Måns säger
2018-03-13 16:37 - Anmäl

Bara vintern släpper sitt grepp om Stockholm, och det gör den snart!, så skall jag lufta min mörkblå ljuvliga dubbelknäppta Canali 140 tillsammans med vita jeans och bruna loafers.
#5 Jullius säger
2018-03-13 17:42 - Anmäl

Vad har ni för erfarenhet angaende hopsacks slitstyrka? Har en mörkbla, minimalt fodrad kostym som jag använder som formell kostym under de hetaste sommardagarna. Använder den enbart när det är för varmt att använda mina andra kostymer för att jag är oroligt att den kommer att slitas väldigt fort. Àr hopsack sa känsligt eller är det bara inbillat?
#6 Andreas Weinås säger
2018-03-13 17:56 - Anmäl

#2 - Kul att du gillar upplägget. Jag håller med om att det bidrar till lite mer dynamik i artikeln.

#5 - Hopsack är egentligen bara en vävteknik som har sin stora fördel i att den släpper igenom luft på ett effektivt sätt. Väven används främst till kavaj där den gör sig bäst. Beroende på material och inte minst fiberlängd så varierar slitstyrkan och känsligheten även i en hopsackväv. Tumregeln är att grövre fiber i tyger av högre vikt ofta har högre slitstarka och bättre fall men det finns självklart undantag som bekräftar regeln.
#7 JW säger
2018-03-13 21:49 - Anmäl

Attolinen var ju grymt vacker, en fröjd för ögat
#8 Hedåsgatan säger
2018-03-13 21:49 - Anmäl

Tack för kul läsning!
Vad motiverar mer än "sinnesfrid" över handgjorda detaljer och rätt lön i rätt land att inte enbart handla SuitSupply?
Tänker på mest bang för the buck :)
#9 Andreas Weinås säger
2018-03-13 22:06 - Anmäl

#8 - Jag håller med om att det tekniskt sett är mycket produkt för pengarna (egentligen i alla deras linjer) även om man definitivt får ett finare hantverk, bättre tillskärning, passform och känsla genom att kliva upp något i pris. Sen är det självklart en marginalnytta som kan vara svår att motivera men har man specifika önskemål kring exempelvis design och snitt eller hantverk och produktionsland som du var inne på så kan det kanske vara värt att titta på ett annat alternativ även om det skulle vara mindre bang for the buck rent tekniskt.

Jag har själv t ex ganska svårt för formen på Suitsupplys dubbeknäppta slag/gorge. En petitess kan tyckas men tillräckligt för att jag skulle välja exempelvis Gaiola, Lubiam, Caruso eller Ring Jacket för ytterligare några tusenlappar om det handlade om just dubbelknäppt. Sen har de som sagt riktigt fina modeller i övrigt där jag är framför allt imponerad över La Spalla och Jort som håller väldigt fin nivå.
#10 Carl säger
2018-03-13 23:28 - Anmäl

Suitsupply skriver ju aldrig om det är hopsack på sina kavajer, tycker det är svårt att se också. Jag är lite nybörjare inom detta men skulle vilja inhandla en mörkblå hopsackkavaj till överkomligt pris. Finns det några prisvärda alternativ till Suitsupply?
#11 PowPow säger
2018-03-14 08:26 - Anmäl

När diskussionen ändå är inne på Suitssuply så undrar jag när de ska öppna sin butik i Stockholm? Är det någon som vet det?

När man går in på Moodgallerians hemsida är det ingen info alls kring detta. Känns som att de har varit på väg att öppna i ett år nu...
#12 Uno säger
2018-03-14 11:45 - Anmäl

Fint reportage.
Alltid "avslappnat" medan vi i vår vanliga verklighet sliter så svetten lackar i våra kavajer och kostymer, något om kostymer med vinklingen arbetskläder vore kul att läsa.
Tänk skriva heldag, dagslångt möte, kvällsjobb, förhandling, konflikt. Dessa dagar skiljs de dåliga kavajerna från dom bra.
#13 random säger
2018-03-14 20:36 - Anmäl

#11: sist jag hörde var det mars som gällde men känns osannolikt. Går du förbi mood är det heltapetserat med deras bilder.
#14 Espen säger
2018-03-14 23:17 - Anmäl

Citat:
Suitsupply-kavajen: "Havanna med bredare slag" enligt hemsidan. Är det måhända den modell som tidigare hade ett eget namn: "Biella"?


Nej, Biella hadde patch pockets nere. Tycker modellen du citerar ser bra ut, men tenker at slagen är lite väl breda.
#15 Erik säger
2018-03-15 07:13 - Anmäl

Andreas, kan du vika ut ordet lite om begreppet "mörkblå". Vi har andra närliggande etablerade begrepp som midnattsblå, marinblå, och sedan "navy". När du skriver "mörkblå" innefattar det samtliga nyanser av en mörkare blå? Finns det en ideal mörkt blå färg? Om så, var kommer detta ideal från. Det vore intressant med en färgexpose, gärna historiskt förankrad med koppling till utländska näraliggande begrepp.
#16 Andreas Weinås säger
2018-03-15 09:38 - Anmäl

#15 - Tack för en väldigt bra fråga. När jag skriver mörkblått syftar jag till den svenska motsvarigheten till Navy även om jag så här i efterhand inser att marinblått vore en mer logisk översättning. För mig rymmer mörkblått alla de nyanser du nämner och beroende på vilket plagg eller vilken situation det rör sig om finns det olika nyanser att föredra.

En midnattsblå kostym är bland det mest formella man kan bära (bortsett från högtidsplagg och smoking) medan en kostym i gränslandet mellan mörk- och mellanblått är ganska mycket ledigare.
Som jag nämnde i artikeln finns det för egen del en poäng med att välja en något ljusare ton under sommarhalvåret då det ger lite mindre hård kontrast mot exempelvis vita eller ljust färgade byxor.
Skicka
OBS! Detta forum är förhandsmodererat, dvs. alla inlägg som skrivs måste godkännas av en administratör innan de visas publikt.


Har du frågor kring stil och mode? Ställ din fråga så försöker Manolo att besvara den så snabbt som möjligt.

Till Fråga Manolo →

Permanent Style

The best cloths of Spring/Summer 2019

Läs mer

Shoegazing

Inför London Super Trunk Show 2019

Läs mer

Hodinkee

Watch Spotting: Akrivia Founder Rexhep...

Läs mer

Följ manolo.se direkt via våra RSS 2.0 feeds.
Alla artiklar Kläder Skor Accessoarer
Skönhet Guide Butikskollen