Manolo logotype

Valstar - Från först på regnrock till mästare på mocka

Idag skall vi titta närmare på det italienska företaget Valstar. En aktör med längre historik än många kanske känner till. De flesta av er har säkert sett företagets ikoniska modell "Valstarino" men faktum är att när Valstar grundades för över 100 år sedan, var det som landets första producent av regnrockar.

1911 slog man upp dörrarna för sin första butik i Milano som första italienska producent av regnrockar. Genom inovativa och tekniska lösningar skapade man en brygga mellan klassiskt italienskt skrädderi och funktionella ytterplagg. 

Tidiga illustrationer av företagets ytterrockar.

Valstars viktigaste milstolpe var dock 1935 när man först lanserar mockajackan "Valstarino". Modellen bygger på den typ av A-1 Bomber som amerikanska piloter bar under första världskriget. Skillnaden var att de amerikanska var producerade i hårda och kraftiga skinn medan Valstar valde att arbeta med en mjuk och följsam mocka. Det gjorde modellen betydligt mer lättburen och anpassad till det civila och blev också en stor succé hos konsumenterna. 

Modellen kännetecknas av de två utanpåliggande fickorna, muddar vid ärmens och jackans nedre avslut samt valet av hornknappar istället för dragkedja. Det är en modell som kopierats av varumärken vid åtskilliga tillfällen genom historien men de flesta är eniga om att Valstarino är originalet från 1935. 

 

Den klassiska modellen Valstarino i mörkbrun mocka.

Trots att det rör sig om en industriell produkt finns det förvånansvärt mycket som görs för hand än i dag. Tillskärningen av mockan är ett exempel. Hudarna som är mellan 0.8-1.2 mm i tjocklek granskas noga av tillskäraren då de kan variera i nyans och ha eventuella skador som måste undvikas.

Processen att skära ut de 10-20 delarna till en jacka tar ca 60 minuter och sker än idag för hand. I nästa steg där jackan skall sättas samman fixeras delarna fast med tejp för att sedan sys ihop. Fram- och bakstycke färdigställs individuellt för att sedan sys ihop i sista steget. Processen tar ca 6-8 timmar beroende på utförande. 

Avslutningsvis sys knappar och detaljer fast innan jackan genomgår en sista kvalitetskontroll och kan skickas till återförsäljare. Mocka är inget billigt material vilket gör att priset på en Valstarino ligger på ca 10 000 kr. Även om det är mycket pengar så känns det konkurrenskraftigt sett till hantverk och historik. 

Det går inte att tydligt nog understryka hur mycket modellen Valstarino har betytt för Valstar och 2009 tilldelades man också en plats på den prestigefyllda utställningen "99 Icons" i Palazzo Reale i Milano tillsammans med andra designikoner så som Fiat 500 och Vespa Piaggio.

Klassiska annonser för Valstar från 1950-talet.

Trots att Valstarinon är en ikon som lär finnas kvar i företagets utbud i ytterligare 100 år så arbetar man konstant med nya modeller och designers. Exempel på detta är designsamarbeten med Michael Bastian och United Arrows i Japan. Vi har tittat närmare på Valstars lookbook för våren 2018 och hittat flera favoriter. 

 

Varsityjacka i gråblå mocka.

Rak och avskalad modell i svart mocka med dragkedja och krage.

Ett exempel på mer färgstark modell.

Klassisk bomber i ljus mocka.

Som många säkert märkt är skjortjackan extremt populär även den här säsongen. Här i en beige mocka.

En field jacket i mörkgrön mocka.

Den klassiska Valstarinon i ljusgrå mocka.

Mörk bomber.

Företaget gör fortfarande fina regnrockar.

Dela på Facebook Dela på Twitter

Andra artiklar i kategorierna: Kläder Ytterplagg

Andra artiklar om varumärkena: Valstar
#1 Hannes säger
2018-03-12 17:50 - Anmäl

Den Varsity-jackan är ju otroligt fin! Kan även tipsa alla som likt mig inte har 10 lakan över, men ändå gillar modellen, att det finns en del alternativ i bomull som är mycket billigare.
#2 KW säger
2018-03-13 09:06 - Anmäl

@1

Vilka modeller hänvisar du till?

Jag har sett från Valstar på Care of Carl som är i bomull men där talar vi verkligen hutlösa priset. 4K
#3 random säger
2018-03-13 10:19 - Anmäl

Hur känslig är en mockajacka? Funkar det att vårda/impregnera den likt ett par mockaskor med samma produkter?
Skicka
OBS! Detta forum är förhandsmodererat, dvs. alla inlägg som skrivs måste godkännas av en administratör innan de visas publikt.


Har du frågor kring stil och mode? Ställ din fråga så försöker Manolo att besvara den så snabbt som möjligt.

Till Fråga Manolo →

Permanent Style

Our first Hong Kong Symposium – please...

Läs mer

Shoegazing

Nyhet – Gaziano & Girling lanserar ny...

Läs mer

Hodinkee

Found: A Longines Retail Display Case...

Läs mer

Följ manolo.se direkt via våra RSS 2.0 feeds.
Alla artiklar Kläder Skor Accessoarer
Skönhet Guide Butikskollen