Manolo logotype

Götrich - Nystart för nordens äldsta skrädderi

Alternativen för prisvärt skrädderi på hemmaplan har varit relativt begränsade i många år. Med några få skickliga aktörer har många entusiaster vänt sig till resande skräddare men idag skall vi titta närmare på ett av våra mest anrika svenska skrädderier som fått en nystart med fem nya entusiaster som delägare. Vi pratar om Götrich, nordens äldsta skrädderi.

Att ett renodlat skrädderi med anor från 1700-talet får nytt liv tycker vi såklart är fantastiskt roligt. Vi fick möjligheten att ställa några frågor till en av företagets nya delägare Joakim Hartzell. 

För eventuella läsare som inte känner till Götrich, berätta kort om företaget?

Götrich är ett utav Europas äldsta och mest anrika skrädderier med historia sedan 1730 då familjen Götrich startade sin första skrädderiverksamhet i Stockholm. Företaget har ägts och drivits av sex generationer skräddare, den sista var Christer Götrich som gick bort för några år sedan. Företaget har länge varit kungliga hovleverantörer och kundlistan är och förblir väldigt namnkunnig. Efter Christers bortgång har hans änka Elisabeth drivit vidare verksamheten med samma skräddare som lärts upp av Christer och som än idag är anställd i företaget.

Hur skiljer sig skrädderiet från butiken som låg på Mäster Samuelsgatan?

Butiken på Mäster Samuelsgatan drevs av Christers bror Bengt Götrich, dvs. det var samma familjeverksamhet men två juridiskt separata företag. Butiken lades ner när Bengt gick bort medan skrädderiet har drivits vidare under hela tiden till idag.

Vilka är ni och hur uppstod idén till att köpa upp och driva vidare skrädderiet? 

Vi är fem personer som nu köpt Götrich: Det är jag själv (Joakim Hartzell) som är verksam inom finansvärlden, Simon Berg som är entreprenör och driver familjeföretag i andra generationen, Ian Meiers och James Sleater som äger Cad & the Dandy på Savile Row (Storbritanniens för tillfället största skrädderi), samt Erik Mannby som är entreprenör inom stilvärlden och bl.a. chefredaktör för Plaza Uomo.

 

Joakim Hartzell, en av de nya delägarna på Götrich.

Jag har varit kund hos C&D sedan 10 år och blev genom det vän med ägarna och grundarna. Vi började så smått med mindre trunk shows i Stockholm för ca 3-4 år sedan och efter det bestämde vi oss för att öka ambitionsnivån och blandade då in Erik. Vi körde ett väldigt uppskattat event på Lydmar 2017 och kände då att det verkar finnas ett stort intresse för engelskt skrädderi. När vi sedan av en slump sprang på möjligheten att förvärva Götrich kände vi att vi hade alla förutsättningar för att kunna göra firmans historik rättvisa. Elisabeth hade blivit uppvaktad av olika köpare tidigare men ville se till att familjens verk skulle förvaltas av personer med rätt förhållningssätt till skrädderi och det bakomliggande hantverket.

 

James Sleater från Cad & The Dandy är en av de fem delägarna i Götrich.

Vad kommer ni erbjuda för olika tjänster/nivåer av skrädderi?

Vi fortsätter erbjuda de produkter som firman erbjudit tidigare, dvs. helt skräddarsydda produkter, producerade för hand på plats i lokalen på Linnégatan. I tillägg erbjuder vi C&Ds skrädderitjänster. Dessa plagg sys hos C&D men baserat på mönster som vi skapar i Stockholm.

För varje plagg och kund skapar vi ett unikt mönster, det är alltså inte en MTM-tjänst det handlar om utan helt skräddarsytt. Sedan går C&D´s "Head Cutter" Stephen Allen i London (fd. Norton & Sons, Huntsman, Anderson & Sheppard) igenom mönstret och efter det skärs tyget ut hos C&D där det huvudsakliga handarbetet sker. Alla provningar och mindre ändringar sker på plats i butiken på Linnégatan, men om man har vägarna förbi London så får man givetvis gärna ha en (eller flera) utav sina provningar på Savile Row.

Vad startar tjänsten på prismässigt?

En handsydd kostym från C&D börjar på 13 000kr och går sedan upp med exklusivare tyger. Vi gör även en havkanvas-variant med färre handsydda moment som börjar på 10 000kr. Vill man sy upp en kostym helt och hållet i verkstaden på Linnégatan börjar det på ca 35 000kr. 

Skjortor börjar på 1 900kr och priset går sedan ner om man beställer fler (>5 kostar 1 500kr/st och >8 kostar 1 200kr/st).

Vart produceras produkterna?

Allt som görs i Sverige, ink. ändringar och justeringar, sys på plats i butiken på Linnégatan. Det som sys av C&D görs i någon av deras egna ateljéer (i London eller i Chennai i Indien). I den indiska ateljén sker allt handarbete under övervakning av en chefsskräddare från Savile Row och plaggen produceras med exakt samma metoder som i Savile Row-ateljén.

Vilken roll har Cad & The Dandy i butiken?

Vi har en daglig dialog med London, alla beställningar som går till C&D ses som sagt över av Stephen Allen, och James och Ian besöker Stockholm med regelbundenhet. Vi utvecklar mönster och snitt tillsammans och ser till så att Götrich's egna husstil kommer fram i våra kostymer och kavajer. 

På plats i butiken drivs dock Götrich helt som en separat verksamhet. Jussi som leder arbetet på daglig basis har varit 3 veckor på Savile Row för att komma in i alla processer och rutiner.

 

Jussi Häkkinen är ny butikschef på Götrich och har en god erfarenhet av skrädderi sen tidigare.

Hur går processen till om man vill skräddarsy en kostym hos er?

Man börjar med att komma in i butiken för en konsultation. Då går vi igenom tyg och designval samt att vi fångar alla mått och övriga kroppsdimensioner (t.ex. sluttande axlar, framträdande skulderblad, hållning, armarnas naturliga lutning etc.). Det gör vi för att kunna skapa ett mönster som är unikt för varje kund. Sedan syr vi upp en så kallad. "toile" (uttalas "toall"), dvs. ett prov i ett tyg som sedan inte används i slutprodukten. Det är en traditionell metod för att säkerställa att vi har fått mönstret helt rätt innan vi skär till det riktiga tyget. Efter att ha provat av toilen justeras mönstret och tyget kan skäras ut. Sedan produceras plagget helt för hand för en andra provning. Efter den andra provningen justeras plagget slutligt och efter den tredje provningen kan man allt som oftast ta med sig kostymen hem (men vi gör givetvis ändringar tills kunden är 100% nöjd). Processen tar ca 3 månader inklusive alla provningar och ändringar.

Då vi gör allting skräddarsytt på unika mönster så kan allt komponeras efter önskemål (slag, gorget, midjehöjd, axlar etc.). Vi utgår dock från en husstil som har sin bas i den engelska stilen men med en något mjukare axel och en tydligt markerad midja. Vi jobbar endast med de bästa tygproducenterna i England och Italien.

 

Ett mönster tas fram unikt för varje kund med hänsyn till såväl kroppsmått som hållning.

Det finns ett brett utbud av tyger från de främsta brittiska och italienska väverierna.

Finns det möjlighet att sy upp t ex Smoking eller Frack utöver kostym eller kavaj?

Absolut, vi har tagit fram ett eget mönster för frackar som C&D nu kan sy då engelsmännen typiskt sett inte efterfrågar frack. Smoking och Jackett är redan givna inslag i det engelska skrädderiet. Frack erbjuds dock endast som skräddarsytt (dvs. halvkanvasalternativet finns inte tillgängligt). Bara under februari har vi tagit in 3 beställningar på frackar inför sommarens bröllop!

 

Dubbelknäppt smoking som i handsytt utförande med full kanvas-konstruktion startar på 13 000 kr.

Planerar ni att sälja någon konfektion utöver skrädderitjänsten?

Till en början ligger vårt huvudsakliga fokus på skräddarsytt, men vi har även ett fåtal produkter såsom slipsar och hängslen till försäljning i butiken. Vi planerar att bygga ut en webbshop med ett intressant utbud av produktsamarbeten av olika slag med andra spännande producenter inom herrstil.

Vad anser ni gör Götrich unikt i Stockholm?

Götrich är en unik kombination av svenskt hantverk och tradition blandat med nytänkande och kunnande från Savile Row. Vårt värdeerbjudande är att vi genom vår nära relation till C&D kan erbjuda tillgång till riktigt hantverk och fantastisk kvalitet till ett pris som inte kan motsvaras av någon annan i Stockholm. På samma gång bevarar vi den kunskap som byggts upp i Götrich över åren och säkerställer att kompetensen finns kvar i huset. Vår förhoppning är att stockholmarna ska börja lära sig att gå till skräddaren igen istället för att gå och bläddra bland galgarna.

 

Undertecknad på besök hos Götrich. Jag bär en dubbelknäppt kostym från Cad & The Dandy i en borstad ull från Minnis Classic II-bunch.

Dela på Facebook Dela på Twitter

Andra artiklar i kategorierna: Kläder Kostym

#1 Dalibor säger
2018-03-08 11:02 - Anmäl

Vore intressant att veta hur stor del som är producerat i Indien respektive London.
#2 Danne säger
2018-03-08 12:20 - Anmäl

Nu är frågn, kostymerna som sys upp av c&d för 13 000. Sys det upp i England eller Indien, eftersom ni säger att det skärs ut utav deras tillskärare på Savile Row.
#3 Jocke (Götrich) säger
2018-03-08 12:22 - Anmäl

Hej!
Det beror lite på. För halvkanvasvarianten så sys allt i Indien. När det gäller de helt skräddarsydda plaggen via C&D så beror det på deras kapacitet. De fyller alltid upp kapaciteten först i London men det kan alltså variera. Man kan som kund betala extra för att vara säker på att allt sys i London, men handarbetet sker ändå på samma sätt i båda ateljéerna. Alla skräddare är anställda av C&D, så det är inte någon underleverantör som syr, och det finns alltid en utav C&Ds mest seniora skräddare från England på plats och leder arbetet. Kom förbi Linnégatan 75 så berättar vi gärna mer!
#4 Wilhelm säger
2018-03-08 12:47 - Anmäl

Vad rolig läsning! Oerhört kul satsning, tror och hoppas att det kan bli riktigt bra!
#5 Jonas säger
2018-03-08 13:16 - Anmäl

Jävulen vad sugen jag blev på att gå förbi på ett besök. Snygg artikel och vad kul att de kör på i ny fräsch regi!
#6 Kul! säger
2018-03-08 13:41 - Anmäl

Har varit tråkigt att gå förbi Götrichs ofta nedsläckta lokaler de senaste åren, kul att någon vågar blåsa lite liv i butiken!
#7 Henrik säger
2018-03-08 15:45 - Anmäl

Jätteroligt!
Hur ser priserna ut för en kavaj?
#8 oscar säger
2018-03-08 16:08 - Anmäl

Hur ser prisbilden ut för byxor?
#9 Jocke (Götrich) säger
2018-03-08 16:55 - Anmäl

Hej igen!
Byxor börjar på 3000kr och kavajer på 10000kr.

Vi gör även västar, diverse jaktplagg, rockar, etc.
#10 Jocke (Götrich) säger
2018-03-08 16:56 - Anmäl

Välkomna alla förbi på lördag mellan 12-17 då vi har lite "öppet hus" och nyinvigning.
#11 egon säger
2018-03-08 18:13 - Anmäl

En allmän fråga: vad är egentligen den bästa mtm-tjänsten för skjortor, under 2000kr?
#12 Danne säger
2018-03-08 19:00 - Anmäl

Vad startar priset på kavajerna Jocke? Och Finns det någon möjlighet utan någon extra summa att försäkra sig att plagget sys upp på SR?
#13 Jocke säger
2018-03-08 20:58 - Anmäl

Hej Danne
Kavajerna börjar på 10000 för skräddarsytt och vill man vara säker på att den sys i England måste man lägga till en slant. Det är dock inte någon fråga om kvalitetsskillnader utan helt kopplat till kapacitet och kostnadsniver, som jag skrev innan så syr vi allt på exakt samma sätt och med samma hantverkskunnande och kvalitetskontroller. Kom förbi på lördag mellan 12-17, då har vi öppet hus och även James är på plats och kan berätta mer! Vi finns på Linnégatan 75
#14 Erik säger
2018-03-08 21:07 - Anmäl

Tack för en bra blogg. För ett tag sedan hade ni en översikt över skor för dem som inte brukar köpa kvalitet. Gör gärna också en över kostymer! Själv har jag alltid haft problem att hitta sådant som passar. Här ser man att Götrich kan leverera en kostym för 10 000 kr, det låter ju rimligt som alternativ till de tre illasittande jag har i min garderob, för kanske för 5 000 kr styck. Men vad finns det för fler alternativ? Made to measure? Bra konfektionsmärken osv? Tack på förhand!
#15 Soccercalle säger
2018-03-09 10:53 - Anmäl

#14 mest prisvärda MTM är nog Saman Amels instegslinjer om man gillar det napolitanska snittet. Som konfektion med napolitansk stil är även Gabuccis egna märke (med halvkanvas) prisvärt (ffa på reorna). Bland lite mer strukturerat italienskt är väl också Cornelian, Canali och Caruso bra märken och även där kan man ha tur på reorna hos Gabucci, Hans Allde, Ströms, Lund & Lund och NK.

Styrkan hos Götrich/CadandtheDandy är väl att det nu finns alternativ för de som vill ha en brittisk siluett (vilket varit mkt dåligt representerat i Sverige under de sista tiotalet åren).
#16 Viktor säger
2018-03-09 12:10 - Anmäl

Roligt att väcka liv i Götrich igen! Var startar priserna för en frack?
#17 lano säger
2018-03-09 12:20 - Anmäl

Vad kul! Lycka till med nya satsningen.
#18 Mikael säger
2018-03-09 12:55 - Anmäl

Kan man förvänta sig att kvaliteten (hållbarheten) är högre på en sån här kostym jmf med en för ca 5000:-? Dvs kan man förvänta dig att den håller längre? Eller är det främst en fråga om passform?
#19 random säger
2018-03-09 13:33 - Anmäl

#14 Erik: runt 10 000 kr (inkl räkna lite uppåt) finns en hel del alternativ för måttsytt i Stockholm. Saman Amels business-linje t ex (11 500 kr). LBM på Ströms för runt 10 000 kr. Sir of Sweden för under 10 000 kr.

Men håller med om att en MTM guide för Stockholm vore grymt!
#20 Andreas Weinås säger
2018-03-09 17:20 - Anmäl

#18 - Livslängden och slitstyrkan i en kostym handlar främst om materialet och det behöver inte vara bättre i en skräddarsydd kostym. Ett dyrt tyg går att hitta i många limmade konfektionskostymer idag men exklusiva tyger är inte nödvändigtvis mer slitstarka. Tygkvalitet kan syfta till andningsförmåga, draperingsförmåga, lyster, fiberlängd eller specifik vävteknik.

En tweedkostym kommer tekniskt sett alltid vara mer slitstark än en kostym i s160-ull då materialet i den senare är mer känsligt. Samtidigt kommer inte en tweedkostym fylla samma funktion och formalitet. (En affärsskostym i tweed är exempelvis ingen höjdare)

En skräddarsydd kostym med full kanvas-konstruktion har dock potentialen att hänga med länge då den dels har mer sömsmån att lägga ut om man går upp i vikt men också formar sig efter bärarens kropp på ett sätt som en limmad konstruktion aldrig gör.

Min rekommendation om man lägger pengar på att sy upp en skräddarsydd kostym är också att i första hand välja grövre borstade ulltyger från Storbritannien (300-400 gram/meter) så som Sportex, Fresco etc då dessa kombinerar formalitet med överlägsen slitstyrka och är lättare för en skräddare att pressa och forma. De är inte nödvändigtvis billigare än de italienska lättviktstyger som dominerat marknaden senaste åren men är i min uppfattning klart överlägsna för skräddade produkter. Många av de italienska lättviktstygerna är underbara men passar enligt mig bättre i en industriell produkt som produceras på ett helt annat sätt.
#21 Andreas Weinås säger
2018-03-09 17:32 - Anmäl

#14 - Vad som är viktigt att fråga sig själv (utöver vilken budget man har att röra sig med) är vad för känsla och snitt man är ute efter. Som #19 skriver finns det mängder med alternativ av måttsytt mellan 10-15tkr i Stockholm men de har alla en relativt tydlig karaktär. Är man ute efter en klassisk brittisk silhuett med lite mer kanvas och uppbyggnad har jag svårt att se något alternativ som är bättre lämpat än C&D / Götrich i den prisklassen. Är man däremot ute efter en mjukare, "neapolitansk" silhuett så skulle jag rekommendera exempelvis Saman Amel då det ligger närmare deras husstil.
#22 Perfa säger
2018-03-09 21:39 - Anmäl

Hade tänkt låta sy upp en tredelad tweedkostym, men det rusade snabbt iväg i pris pga tyget (som dock egentligen inte var något superlyxigt tyg) och skulle landa på ca. 22.000 kr. Det är ju en bra bit över grundpriset för tredelat (16.000 kr). Götrich erbjuder som framgår i artikeln många trevliga valmöjligheter gällande utformning av gorge, specialvarianter på fickor osv, men jag har personligen svårt att bestämma mig för om dessa (jämte faktumet att detta är bespoke) gör det värt prisskillnaden mot ex. Tweed Country Sports MTM-tjänst via Bladen (som jag har goda erfarenheter av), där en tredelad i samma tyg landar på 13.000 kr. För mig har TCS/Bladen framstått som högst prisvärt om man söker en brittisk husstil i Stockholm. Men Götrich kan förvisso erbjuda en del detaljer i utformningen som inte finns där, så det är ett knepigt val.
#23 Erik säger
2018-03-09 23:17 - Anmäl

Tack #21, #15, #19 för tipsen. I första hand är jag nu ute efter en snygg enkel mörk kostym som ska passa till det mesta. Nu har jag lite att gå på, får titta på kostymerna först.
#24 Andreas Weinås säger
2018-03-09 23:24 - Anmäl

#22 - Det är helt klart problematiskt och något jag upplevt från många aktörer. Instegspriset kan inte sällan skilja sig ganska markant i pris från majoriteten av de tyger som erbjuds och som konsument behöver man därför ofta ta höjd med ett par tusen då man absolut inte skall kompromissa med vilket sorts tyg man vill ha.

Angående jämförelsen med Bladen som jag också håller som en prisvärd aktör med mer brittiskt snitt så bör det nämnas att hantverksnivån och tjänsten skiljer sig ganska märkbart åt. Bladen erbjuder om jag inte minns fel en industriell hel- eller halv kanvas utan fittings medan C&D gör en handsydd kostym (inkl. handpikérad kanvas) med unikt mönster och tre avprovningar.

Vad som är bäst är oväsentligt så länge man är nöjd med resultatet men prisnivån bör skilja sig åt sett till skillnaderna i processen.
#25 Perfa säger
2018-03-11 09:03 - Anmäl

#24: Absolut, ett par tusen extra för tyg hade jag räknat med, men tänkte inte att ett relativt enkelt tweedtyg borde innebära ett påslag om hela 6.000 kr (och ja, det var enligt uppgift enbart tyget som orsakade extrakostnaden, och inga andra tweedtyger skulle bli billigare heller).

Sedan vad gäller skillnaden i hantverksnivå mellan Bladen och vad Götrich erbjuder så är det ju inget konstigt där att det blir lite dyrare. Har hittills inte testat någon bespokevariant, utan enbart måttsytt från ett flertal aktörer – så detta kan ju hur som helst (oaktat att just tyget får det hela att skena iväg så ovanligt mycket) vara ett bra tillfälle att göra det till en jämförelsevis överkomlig prislapp.
#26 Erik säger
2018-10-02 13:23 - Anmäl

Intressant artikel! Man undrar lite vad som motiverar alternativet sy upp i Sverige för 36 k. Det vore också intressant att veta om något skiljer sig mellan Götrich ock Bauer där man väl inte kommer under 40 k för en handsydd kostym?
Berätta gärna mer om vad som skiljer den brittiska och neapolitanska stilen åt.
Skicka
OBS! Detta forum är förhandsmodererat, dvs. alla inlägg som skrivs måste godkännas av en administratör innan de visas publikt.


Har du frågor kring stil och mode? Ställ din fråga så försöker Manolo att besvara den så snabbt som möjligt.

Till Fråga Manolo →

Permanent Style

Our Spring/Summer Top 10, 2019

Läs mer

Shoegazing

Bildspecial – Moscow Trunk Show

Läs mer

Hodinkee

Editors' Picks: Forbidden Fruit: Four...

Läs mer

Följ manolo.se direkt via våra RSS 2.0 feeds.
Alla artiklar Kläder Skor Accessoarer
Skönhet Guide Butikskollen