Manolo logotype

Garderobens hörnstenar - Cordovanskorna

Idag skall vi titta närmare på en av skogarderobens verkliga klassiker. Kanske inte lika självklart inslag som mockaskon och den svarta oxforden men en kategori vi rekommenderar att alla testar åtminstone en gång i livet. Vi pratar om cordovanskorna, dessa slitstarka och lediga klassiker som kanske främst förknippas med amerikanska Alden men finns från nästan alla tillverkare idag.

Vad är egentligen cordovan?

Vi startar med själva skinnet som kommer från hästens bak men tekniskt sett inte är ett skinn utan ett membran som ligger mellan skinn och muskel. En av anledningarna till varför cordovan kostar så mycket som det gör är att material från en häst endast räcker till ett par skor. Då det precis som kalvskinn endast rör sig om restprodukter från livsmedelsindustrin begränsas tillgången efter hur mycket hästkött som folk runt om i världen (och särskilt i USA) äter. 

Nästa del som gör cordovan unikt är garvningsprocessen. Materialet genomgår ett bad bestående av helt vegetabiliska oljor och processen pågår i totalt sex månader innan skinnet är klart vilket är nästa stora anledning till att priset är så pass högt. 

Trots att materialet är så populärt för entusiasterna finns det bara ett fåtal garverier i världen som arbetar med cordovan. Bäst och mest erkända är Horween utanför Chicago som förser Alden, Carmina, Crockett & Jones och många fler av världens främsta skotillverkare med cordovan.

 

Cordovan från Horween i Chicago.

Vad är då fördelarna med skor i cordovan? 

Den absolut största fördelen med materialet är dess överlägsna slitstyrka. Pga alla naturliga fetter och oljor samt den naturliga karaktären kräver det minimalt med återfuktning och håller inte sällan i 20-30 år. Den typ av sprickor som lätt kan uppstå i gåvecken på skor i kalvskinn är klart ovanligare även om cordovanskor också behöver grundläggande skovård som skoblock och rengöring efter användning. Skor i Cordovan är inte speciellt lämpade för regn och blir snabbt matta och smutsiga men fördelen är att de på bara minuter blir skinande blanka igen med hjälp av en borste eller ett hjortben. 

 

Ett hjortben används för att jämna ut de mjuka veck som bildas efter användande samt arbeta in nya fetter i materialet. (aldenofsandiego.com)

Nästa stora fördel är materialets patina. Få om något material utvecklar en så vacker och naturlig patina som cordovan vilket resulterar i skiftningar och böljande, mjuka gåveck. Vanligtvis förknippas materialet med den djupt vinröda eller oxblodsfärgade nyansen som Alden kallar för Color #8. Det är dock bara ett alternativ och cordovan finns i allt från svart och blått, till bruna nyanser som cigar, whiskey och ravello som är en mycket eftertraktad ljusbrun ton bland entusiasterna. Ljusa nyanser av cordovan är svåra att ta fram då materialet måste vara i perfekt skick utan missfärgningar medan mörkare toner kan täcka ev. märken. 

 

Ljusa toner av Cordovan. (aldenofsandiego.com)

Vacker patina på ett par begagnade longwings i den mörkbruna nyanser Cigar cordovan. (leffot.com)

Vilka modeller skall man satsa på i cordovan?

Pga karaktären så anses det inte som ett material för formella skor. Det är däremot utmärkt för semiformella eller lediga skor som derbys, wingtips och inte minst loafers. Det är ingen tvekan om att materialet är främst förknippat med klassiska amerikanska skomoeller och gillar man som vi den amerikanska IVY och Preppy-kulturen från 50- och 60-talet så är ett par tassel- eller pennyloafers ett perfekt val i cordovan. 

För snörskor är det svårslaget med en klassisk PTB (Plain Toe Blücher) eller Longwing och vintertid är kängor eller så kallade jumper boots perfekt för cordovan. 

Vi har valt ut ett par favoriter som fungerar extra bra i cordovan.

Alden

Aldens klassiska PTB i Color #8. En derby där hela framstycket saknar sömmar. En ledig sko som passar bra till flanellbyxor och jeans men kanske inte gör sig bäst till formell kostym.

 

Crockett & Jones

Crockett & Jones modell Cavendish gör sig utmärkt i cordovan.

 

Carmina

Longwings i nyansen Armagnac cordovan från Carmina.

 

Meermin

Chukkas i cigar cordovan från Meermin.

 

Edward Green

Ofodrade modellen Duke är en pennyloafer från Edward Green i Whiskey cordovan.

Dela på Facebook Dela på Twitter

Andra artiklar i kategorierna: Skor

Andra artiklar om varumärkena: Alden Crockett-&-Jones Edward-Green Carmina
#1 CS säger
2018-03-07 12:29 - Anmäl

När budgeten tillåter då blir det att införskaffa ett par Armagnac cordovan från Carmina. Snart så...
#2 Bosse säger
2018-03-07 12:47 - Anmäl

Det är inte Alden som har döpt färgen till color 8, utan Horween givetvis.

Färgen är därför mer tillgänglig än bara Aldens utbud och du kan till och med köpa skinnjackor i #8.

Och en grej till. Cordovan behöver inte alls vara i en ledigare tappning, om man nu vill det.

Hola, hola
#3 Högen säger
2018-03-07 12:58 - Anmäl

Om tillgången beror på hur mycket hästkött som äts i USA måste den vara extremt begränsad eftersom amerikaner inte äter hästkött. De liknar det ungefär vid att äta hundkött.
#4 Bosse säger
2018-03-07 13:00 - Anmäl

Color #8 betyder dessutom att den har genomgått åtta processer i deras röda färg. Därav #8. Kolla färgerna under #8, mer ljusröda.
#5 Zeraselol säger
2018-03-07 14:53 - Anmäl

Aldens longwings är fan de snyggaste lediga skona på marknaden. Lästen, sättet vingen går ihop fram på skon, ja allt. Drömsko!
#6 random säger
2018-03-07 15:10 - Anmäl

Jag har aldrig fattat hur det här med hjortbenet funkar. Låter som häxkonst enligt mig. Nån som har den vetenskapliga förklaringen?
#7 Star Equity säger
2018-03-07 16:52 - Anmäl

I Japan äter man mycket rått hästkött (Basahi). Sjukt gott, det måste Ni testa när Ni åker till Japan.

Då hjälps vi ju även åt att öka tillgången på Cordovan!

-Peter
#8 x säger
2018-03-07 18:13 - Anmäl

Efter regn fungerar inte bara borste eller hjortben. Nytt lager kräm behövs. / Vass-shell
#9 Chrippa säger
2018-03-07 18:50 - Anmäl

Citat:
Jag har aldrig fattat hur det här med hjortbenet funkar. Låter som häxkonst enligt mig. Nån som har den vetenskapliga förklaringen?


Benet innehåller nödvändiga fetter och oljor, samt rätar ut ojämnheter. Ytan blir fet efteråt.
#10 random säger
2018-03-08 09:53 - Anmäl

#9: tack! Och de här fetterna och oljorna fastnar i cordovanlädret när benet gnids mot det? Du vet inte vad det är gör egenskaper i just cordovanläder som gör att detta fastnar?
#11 Oskar säger
2018-03-12 10:29 - Anmäl

Angående hjortbenet, jag frågade hos Alden i Washington när jag köpte mina longwings. Damen där förklarade det med att benet mest är praktiskt pga sin form och den släta ytan. I brist på ben kunde man ta t.ex. en matsked och gnugga "skeddelen" mot lädret. Syftet är att pressa/massera ut de naturliga fettet i lädret, benet tillför inget fett i sig. Jag har givetvis också hört det motsatta (som anges ovan) om att benet innehåller fett men är lite skeptisk. Oavsett vilket så använde jag ben eftersom det är mest praktiskt.
#12 random säger
2018-03-16 11:21 - Anmäl

#11: Tack! Min teori om häxkonst håller fortfarande helt enkelt. :)
#13 leif säger
2018-03-16 19:16 - Anmäl

Fantastiskt skinn och kan bekräfta om livsängd som nämns i artikeln. Jag har 2 par Alden, 25 år och är som nya, samt 1 par Crocket & Jones, 5 år. Planerar köp av ytterligare ett par till våren.
Skicka
OBS! Detta forum är förhandsmodererat, dvs. alla inlägg som skrivs måste godkännas av en administratör innan de visas publikt.