Manolo logotype

Finamore och Orazio Luciano besöker Gabucci 14-15 mars

Trunk shows börjar blir ett vanligt kommande inslag i Stockholm numera. Stilkonnässörer behöver inte längre besöka kontinenten för att beställa toppklassigt mode då många skräddare och varumärken numera packar väskorna och besöker vår huvudstad. Den 14-15 mars gästas Gabucci av två toppnamn inom två olika områden i form av Finamore och Orazio Luciano båda från Italienska Neapel.

Det som gör detta besök lite speciellt är att det är första gången som Orazio Luciano faktiskt besöker Stockholm. De kommer att erbjuda sin måttsömnadstjänst där måttagning tas personligen av grundaren Orazio Luciano. Detta märke är lite speciellt då prisnivån är hög och de normalt sett är ett RTW märke. Deras hantverk och handsömnad påminner mer om bespoke och antalet timmar som läggs ner på ett plagg avviker inte mycket. Deras måttsömnadstjänst är därför kanske en av de främsta som finns som inte är ren bespoke även om resultatet inte är helt olikt.

 

Grundaren Orazio Luciano tillsammans med sin son Pino och mästerskräddaren Ugo Onza i fabriken i Neapel. Bild: therake.com

Jag har personligen bara sytt upp en kostym från dem men med ett mycket gott resultat. Stilen är tydligt neapolitansk med en maskulin siluett bestående av mjuka axlar, breda slag samt ett snyggt fall över bröstet. Som nämnts rör det sig alltså om stora mängder handsytt vilket är ett tidskrävande arbete.

För mer information rekommenderar jag att läsa Andreas recension av måttsytt från Orazio Luciano från 2015 här på Manolo

 

Min egen måttsydda kostym från Orazio Luciano.

Tillsammans med Orazio Luciano kommer skjortmakaren Finamore representerat av självaste Simone Finamore. Finamore är ansedd som en av världens främsta tillverkare av skjortor och det är nu tredje generationen som driver verksamheten som startade redan 1925.

Man syr skjortor enligt den stolta traditionen i Neapel där stora delar sker helt för hand.

Personligen har jag aldrig sytt upp någon skjorta från dem men köpte en RTW för många år sedan då de erbjöd en cutawaykrage som fortfarande är den finaste jag sett på en skjorta. Tyvärr är ärmarna lite korta på den, så en måttsydd hade varit bäst för min del. 

 

Den karaktäristiska neapolitanska skjortaxeln från Finamore.

Knapphål sydda för hand.

För bokning eller frågor rörande priser rekommenderar vi att ni kontaktar Gabucci på mtm@gabucci.se

 

Dela på Facebook Dela på Twitter

#1 random säger
2018-03-01 13:00 - Anmäl

2 900 kr startar Finamores MTM-skjortor på, så ca 500 kr mer än RTW. Äger ingen skjorta från dem men det är ändå en rätt överkomligt påslag i den priskategorin. Samtidigt ligger ju t ex 100Hands i samma spann.
#2 bengan säger
2018-03-01 17:03 - Anmäl

Hur skiljer sig hantverksnivån mellan Orazio och Saman Amels napolilinje?
#3 Andreas Weinås säger
2018-03-01 17:16 - Anmäl

#2 - Min erfarenhet säger att de är ganska jämförbara för ex kavaj men skiljer sig något i snitt och husstil. Orazio erbjuder även rockar och ytterplagg som inte går att beställa via Saman i nuläget.
#4 Danne säger
2018-03-01 20:21 - Anmäl

100 Hands tillverkar sina skjortor i Indien, Finamore tillverkar sina skjortor i Italien. Lite underligt att prisbilden är ganska lika.
#5 Andreas Weinås säger
2018-03-01 22:20 - Anmäl

#4 - Det stämmer visserligen men antalet handsydda moment är klart fler och mer avancerade hos 100 Hands (Gold line t ex har 36 handmoment). Det närmsta jag sett handsömnadsmässigt från Italien är Kitons skjortor men de startar på betydligt mer också. Sen är mängden handsömnad inte är det enda som avgör kvalitén i en skjorta men det är en tidskrävande process som påverkar priset.

Därför är det svårt att jämföra olika skjorttillverkare utan att ha samma specifikation (antal handmoment och motsvarande prisnivå på tyg)
#6 höken säger
2018-03-02 06:49 - Anmäl

Äger skjortor från såväl 100 Hands som Finamore och kan genast säga på basis av erfarenhet att Finamore är en mer gedigen produkt, där åtminstone jag för mina behov upplever sömnad, tillskärning, passform, kragar (underbara) och genomgående kvalitet hos Finamore, är snäppet över 100 Hands. Handsömnadsmomenten och dess antal obeaktat, vilket i många fall är en snajdig detalj utan reell funktion. My 50 cents.
#7 bengan säger
2018-03-02 10:27 - Anmäl

#3 ska det tolkas som att det inte finns skäl att byta från Saman (om man är kund där) för kostymer och kavajer om man är nöjd med snitt och stil. Men att det kan vara värt om man vill prova ngt nytt?
#8 Andreas Weinås säger
2018-03-02 12:18 - Anmäl

#6 - Jag lägger ingen värdering i vad som är bäst för respektive person. Bägge gör fantastiska skjortor. Jag syftade bara till att förklara vad som skiljer dem åt och varför de kostar som de gör trots att de produceras på olika platser.
#9 Andreas Weinås säger
2018-03-02 12:33 - Anmäl

#3 - Det skall endast tolkas som att hantverksnivån är relativt jämförbar och att man alltid bör välja vad man själv tilltalas mest av. Jag har kavajer och kostymer från bägge som jag är väldigt nöjd med. Även om bägge erbjuder neapolitanskt skrädderi med mycket handsömnad så erbjuder de lite olika snitt och valmöjligheter. Är du exempelvis ute efter en rock eller kavaj/kostym med breda dubbelknäppta slag så kan Orazio vara ett alternativ då Saman inte erbjuder det från Napoli-linjen i nuläget.

Fördelen med att fortsätta använda någon du är nöjd med är att du har satt ett mönster och i regel långsamt men säkert kan förbättra resultatet. Man har så att säga satt grunden och utvecklar den sedan med små detaljer.

Självklart kan resultatet vara otroligt bra från första beställningen men ibland kan det ta 1-2 beställningar att få till det till 100%. Det gäller alla handgjorda produkter oavsett om det är MTM eller Bespoke.
#10 egon säger
2018-03-03 19:00 - Anmäl

#6, sömnad på Finnamore är inte i närheten av samma klass som 100 Hands. Hur du upplever passform är däremot mer individuellt och får stå för dig. Kvalitetsmässigt är dock Finnamore inte i närheten.
Skicka
OBS! Detta forum är förhandsmodererat, dvs. alla inlägg som skrivs måste godkännas av en administratör innan de visas publikt.


Har du frågor kring stil och mode? Ställ din fråga så försöker Manolo att besvara den så snabbt som möjligt.

Till Fråga Manolo →

Permanent Style

Amended Friday Polos in stock – and...

Läs mer

Shoegazing

Nyhet – Ny kollektion från Skolyx

Läs mer

Hodinkee

Bring a Loupe: Two Omega Chronographs...

Läs mer

Följ manolo.se direkt via våra RSS 2.0 feeds.
Alla artiklar Kläder Skor Accessoarer
Skönhet Guide Butikskollen