Manolo logotype

Vinterns 7 snyggaste handskar

Våren lyser med sin frånvaro i huvudstaden och det får oss att inse att det är förmodligen flera månader kvar innan man kan hänga in vinterplaggen i förvaring. Idag vill vi slå ett slag för några av mannens mest funktionella och eleganta accessoarer nämligen handskarna. En produkt som är verkligt tidlös och kommer hålla bäraren varm i många år.

Ett par kvalitetshandskar kännetecknas av flera saker men som mycket annat är den kanske tydligaste aspekten vilket material det rör sig om. Klassiska alternativ som lammnappa, carpincho och peccary tillhör de mest exklusiva men det görs även en hel del versioner i älg och hjort. 

Vi har valt att idag fokusera främst på de mer eleganta handskar man skulle bära i stan. Det är inte de grövsta alternativen med tjockast foder för kroppsarbete utan snarare något som skall klara en söndagspromenad eller vägen till och från jobbet. 

Det är självklart inte bara det yttre materialet som avgör handskarnas funktionalitet och känsla. Valet av foder (eller avsaknad av det) gör också stor skillnad. För grövre handskar kan fodras med varm lammull medan eleganta, nättare modeller inte sällan har ett exklusivt kashmirfoder. Modeller i peccary skall istället göras ofodrade enligt många puritaner för en optimal känsla. Ofodrade handskar är inte det mest praktiska under vintern utan snarare ett alternativ för sen höst och tidig vår.

Vi tittar närmare på fem av de mest klassiska materialen för kvalitetshandskar.

Lammnappa

Mest formella är nog handskar i lammnappa. De har pga den släta och supermjuka skinnet en karaktär som passar perfekt till kostym och dressad ytterrock. Tyvärr är detta släta skinn också klart känsligare än många andra alternativ vilket gör dem mindre lämpade för snöbollskastning med ungarna.

Peccary

Det kanske mest exklusiva alternativet för premiumhandskar är peccary. Det är ett skinn som kommer från vildsvin i Sydamerika och främst Brasilien. Det har en unik karaktär och struktur med mjuk och flexibel känsla. Det är inte fullt så känsligt som lammnappa men gör sig inte optimalt i väta och regn. Peccary finns i mängder med olika färger men är främst förknippad med ljusbruna nyanser.

Carpincho

Carpincho är steget under peccary i pris och exklusivitet men anses som en av världens finaste material för handskar. Här rör det sig om arten Capybara som är en gnagare, också från Sydamerika. Vanligast med Carpincho är att man använder dem som nubuck dvs att man slipar ner ytan på skinnet vilket ger en matt finish som påminner lite om mocka. 

Hjort

Hjortskinn påminner en hel del om Peccary i sin karaktär då det också är ett mjukt och följsamt material. Strukturen är inte lika påtaglig och framför allt är prisnivån klart mer överkomlig. Majoriteten av allt hjortskinn kommer från Nordamerika.

Älg

Är man intresserad av ett lite rustikare och tåligare alternativ är handskar från skogens konung att rekommendera. De är värmeisolerande, slitstarka och avslappnade vilket gör att de kanske passar bättre till tweed än tredelat. 

Vi har valt ut sju lite olika alternativ från olika tillverkare som vi tycker är lite extra intressanta.

Dents

 

Formella handskar från Dents i svart fårskinn med kashmirfoder. Perfekt till en kostym och svarta oxfords. Här med touchscreen-funktion så att man inte behöver ta av sig dem för att svara i telefonen.

 

Hestra

Ett par handsydda och ofodrade handskar i peccary från svenska Hestra i en mörkgrön nyans.

 

Shibumi

 

Bruna handskar i Carpincho från accessoarspecilisten Shibumi.

 

Berluti

 

Värstingmodell i ofodrad lammnubuck från Berluti för en fjäderlätt och mjuk känsla.

 

Berg & Berg

 

Handskar i mocka är ett lite otippat val men den matta ytan ger en ledig och intressant känsla. Här från Berg & Berg. (även översta bilden)

 

Thomas Riemer Wien

 

Handskar i taupe-färgat renskinn från Thomas Riemer Wien.

 

Drake´s

 

Klassiska korkfärgade peccaryhandskar från Drake´s.

Dela på Facebook Dela på Twitter

#1 Johan säger
2018-02-27 10:15 - Anmäl

Vinterns 7 mest snarlika handskar.
#2 Korven säger
2018-02-27 10:25 - Anmäl

Skinnhandskar i alla ära, de är verkligen rätt val nästan jämt, men på en plats där vintern inte sällan mer handlar om regn och smuts än pudersnö letar jag med ljus och lykta efter snygga vattentåliga alternativ. Någon som har nåt bra tips?
#3 Jonas70 säger
2018-02-27 11:23 - Anmäl

Köpte ett par Hestra handskar i Table cut serien förra hösten och noterade nu att en av de tre dekorativa sömmarna har börjat gå upp. Har inte kvar något kvitto men tänkte gå tillbaka till dem och be dem laga sömmen. Någon som har erfarenhet av liknande ärenden med Hestra?
#4 Scharnhorst säger
2018-02-27 12:13 - Anmäl

Saken med ljusa vildsvinshandskar (eller peccary som de kallas här) är att de blir snyggast efter flera års användning, då den väl iögonenfallande färgen sakta mörknar och blir liksom bronserat lysande.
Dagar som denna kräver pälsfodrat!
#5 x säger
2018-02-27 15:39 - Anmäl

Dents på ebay ~30 pund. Kanske är det seconds, men jag har inte hittat något fel efter 7 år.
#6 Philip säger
2018-02-27 17:26 - Anmäl

#3 Det är bara att gå förbi butiken så reparerar de sömmen åt dig.
#7 Johan säger
2018-02-27 18:20 - Anmäl

#3 Hade själv problem med ett par handskar från Hestra där innerfodret hade gått hål på. För mig var det största problemet att övertyga butiken jag hade köpt handskarna ifrån att faktiskt skicka iväg handskarna till Hestra, men efter lite tjat så gick butiken med på detta och det var inga problem att få ett par nya på garantin.
#8 Lord Maplebridge säger
2018-02-27 18:45 - Anmäl

Angående "peccary", alltså djuret och inte dess skinn: det är inte ett vildsvin, utan det helsvenska namnet är "navelsvin". Att vissa onlinebutiker i herrkonfektion anger termen "vildsvin" gör det inte mer rätt. Det är visserligen ett svin som lever vilt i Sydamerika, men det är inte släkt med vildsvin utan skiljer sig anatomiskt från dessa på en del avgörande punkter. Alltså: svensk synonym för djuret peccary är "navelsvin".
#9 PowPow säger
2018-02-28 09:48 - Anmäl

Navelsvin eller vildsvin är mer eller mindre semantik. Jag jobbar inte med marketing men tror inte handskar av navelsvin låter lika hett som handskar av vildsvin som är lite mer rustikt och manligt.
Mina unlined i peccary är av vildsvin iaf om någon frågar :))
#10 oscar säger
2018-02-28 11:49 - Anmäl

Alla är såklart snygga, men på tok för kalla för rådande vinterväder. Finns det några snygga varianter som också är varma nog en dag som denna?
#11 Emil säger
2018-02-28 14:57 - Anmäl

#10 Hestras handskar i peccary finns med kashmirfoder eller lammull.
#12 Jonas säger
2018-02-28 15:25 - Anmäl

#9 kanske skulle man kalla skinnet "grisaskinn". Inte så säljande det heller men funkar för båda arterna.
#13 Lord Maplebridge säger
2018-03-01 20:37 - Anmäl

@ #9 Se där ett tröttsamt exempel på så kallad faktaresistens, ett fenomen som tyvärr verkar sprida sig alltmer i dessa dagar. Tillför inte artikeln eller kommentarfältet något av värde.
#14 Eric F. säger
2018-03-01 21:17 - Anmäl

Andreas, du lyfter särskilt fram att älgskinn har värmeisolerande egenskaper - menar du att vissa tillverkare behåller älgpälsen på?
#15 Jones säger
2018-03-02 09:45 - Anmäl

#7 Menar du att du fick reklamera ett par handskar för att innerfodret slitits ut? Imponerande isf! Det trodde jag inte var möjligt. Själv sliter jag av någon outgrundlig anledning ut minst två par foder om året. Tyvärr har jag ännu inte fått någon rimlig förklaring till hur jag kan lyckas med det. Men jag har i alla fall lärt mig hur enkelt det faktiskt är att byta foder själv.
#16 Sigurd R säger
2018-03-02 13:01 - Anmäl

Jones, kan du berätta lite mer om hur man byter foder själv för jag har två par handskar med slitet kashmirfoder.
#17 Calle säger
2018-03-02 19:58 - Anmäl

Det saknas ett par handskar i vanlig hederlig svinnappa, det är ett klassiskt handskmaterial som håller värmen bättre än samtliga ovan och som dessutom är mycket slitstarka. Vanlig hederlig gris fungerar utmärkt.
#18 Jones säger
2018-03-04 00:51 - Anmäl

Sigurd, det är ganska enkelt om man hållit i nål och tråd tidigare. Köp ett foder, tex på Hestrabutiken, sprätt upp handsken vid öppningen, dra ut fodret, stoppa i det nya, klipp till lagom längd, vik kanten över fodret, nåla fast och sätt sedan igång och sy. Eller så går du till handskaffären och låter dem göra det åt dig för en tvåhindring, eller vad det kan tänkas kosta.
Skicka
OBS! Detta forum är förhandsmodererat, dvs. alla inlägg som skrivs måste godkännas av en administratör innan de visas publikt.


Har du frågor kring stil och mode? Ställ din fråga så försöker Manolo att besvara den så snabbt som möjligt.

Till Fråga Manolo →

Permanent Style

Amended Friday Polos in stock – and...

Läs mer

Shoegazing

Nyhet – Ny kollektion från Skolyx

Läs mer

Hodinkee

Bring a Loupe: Two Omega Chronographs...

Läs mer

Följ manolo.se direkt via våra RSS 2.0 feeds.
Alla artiklar Kläder Skor Accessoarer
Skönhet Guide Butikskollen