Manolo logotype

Så vårdar du skorna - Guide av världsmästaren i skoputsning

Det var ett tag sen vi skrev om skovård här på Manolo och vem är bättre lämpad att illustrera hur man bör ta hand om sina skor än världsmästaren i skoputs; Yuya Hasegawa från Brift H. The Armoury la nyligen upp en video tillsammans med Hasegawa där han steg för steg förklarar processen från början till slut

Under förra året gick världsmästerskapen i skoputsning av stapeln i London under Shoegazing Super Trunk Show. Värd för eventet var vår egen frilansskribent Jesper Ingevaldsson och vinnaren av världsmästerskapen i skoputs var Yuya Hasegawa från Brift H som är en kedja av tre skoputsningsbarer i Japan. 

Nyligen gjorde The Armoury en väldigt intressant video där Yuya Hasegawa går igenom alla steg man behöver känna till för att vårda och putsa sina skor. 

1. Förberedelser

Först avlägsnar man skosnörena för att kunna komma åt hela skon och undvika att kräm och puts hamnar på skons snören. Borsta sedan av hela skon med hjälp av en hästhårsborste och glöm inte sulkanten och plösen där smuts kan fastna. 

När skon är fri från damm och ytlig smuts applicerar man en rengörande produkt med hälp av en duk för att avlägsna gamla lager av kräm och wax. Exempelvis kan man använda Saphir Renomat eller Renovateur. Var försiktig med att gnugga för hårt då vissa av dessa produkter kan avlägsna den handmålad finish vissa tillverkare erbjuder. 

 

Avlägsna skons snören.

Borsta av eventuellt damm och smuts med hjälp av en hästhårsborste.

Avlägsna gammal skokräm med hjälp av en trasa och en rengörande produkt.

 

2. Återfukta lädret med skokräm

När gammal kräm och puts avlägsnats är det dags att återfukta skinnet. Här använder man med fördel en skokräm med pigment i aningen ljusare ton än skon för att bevara dess nyans, alternativt något mörkare om man vill förstärka patinan. Till skillnad från en del andra väljer Hasegawa att applicera krämen direkt med fingrarna och motiverar det med att det ökar möjligheten för den att absorberas in i skons läder. Här handlar det om att använda små mängder kräm och man kan gärna arbeta in krämen med tryck. 

 

Beroende på vad man vill uppnå kan man använda en något ljusare eller mörkare nyans av skokräm.

Yuya Hasegawa använder fingrarna för att arbeta in skokrämen i lädret.

 

3. Borsta upp en glans

Efter att ha applicerat skokrämen använder man återigen en hästhårsborste för att arbeta upp en glans samt avlägsna den kräm som inte gått in i lädret. Då det lätt kan samlas överlödig kräm i skons gåveck bör man vara noggrann med att borsta längs med gåvecken. Avsluta med en ren trasa för att se till att få bort så mycket som möjligt av krämen. 

 

Borsta upp en glans med hjälp av en hästhårsborste.

Avsluta med en ren trasa för att avlägsna det sista av skokrämen som inte gått in i lädret.

 

4. Applicera wax

Fram tills nu har alla steg varit vårdande för att förlänga skons livslängd optimalt. Nästa steg är mer estetiskt även om det också har en skyddande effekt. Wax hittar man vanligtvis i platta plåtburkar och är hårdare i sin karaktär än den vårdande krämen. Hasegawa använder även här fingrarna för att applicera ett grundlager över de delar av skon som är förstärkta med en tå- respektive hälkappa. Det är viktigt att inte applicera wax på delarna av skon som böjer sig då detta kommer få waxet att krackelera när man går. Det går utmärkt att applicera 4-5 lager av wax med små cirkelformade rörelser innan man går över till nästa steg. 

 

Bygg upp flera lager av wax på skons tåhätta och hälkappa med hjälp av fingrarna.

Applicera endast wax fram till där tåkappan slutar och inte där skon böjer sig.

 

5. Spit Shine/Spegelglans

I nuläget kommer skon se ganska matt ut och för att uppnå en spegelblank finish behöver man tillsätta lite vatten och mycket tålamod. Börja med att tvinna en trasa i flanell eller bomull hårt runt fingrarna och applicera några droppar vatten samt ytterligare ett lager av wax. Arbeta sedan in vattnet och waxet i små cirkelrörelser tills det uppstår en kemisk reaktion och den matta, molninga ytan blir blank. Upprepa med ytteerligare några droppar vatten och små mängder wax tills en spegelblank finish täcker hela tåkappan.

Sista steget är att byta till en ren del av trasan och endast applicera vatten. Arbeta sedan snabbt upp en sista glans.

 

Tvinna trasan tätt runt fingrarna så den ligger slät mot skon när man putsar.

Applicera några små droppar vatten i kombination med wax på trasan.

Långsamt kommer det bildas en spegelblank hinna över skon. Upprepa med små mängder vatten och wax tills önskat resultat.

Skon innan respektive efter.

 

För mer detaljer kan ni se hela videon nedan. 

 

How to Shine Shoes with Yuya Hasegawa of Brift H from The Armoury on Vimeo.

Dela på Facebook Dela på Twitter

Andra artiklar i kategorierna: Guide

#1 Rocket man säger
2018-02-28 02:51 - Anmäl

Kan ha fel, men heter det inte tagelborste och inte hästhårsborste?
Skicka
OBS! Detta forum är förhandsmodererat, dvs. alla inlägg som skrivs måste godkännas av en administratör innan de visas publikt.


Har du frågor kring stil och mode? Ställ din fråga så försöker Manolo att besvara den så snabbt som möjligt.

Till Fråga Manolo →

Permanent Style

The best cloths of Spring/Summer 2019

Läs mer

Shoegazing

Inför London Super Trunk Show 2019

Läs mer

Hodinkee

Watch Spotting: Akrivia Founder Rexhep...

Läs mer

Följ manolo.se direkt via våra RSS 2.0 feeds.
Alla artiklar Kläder Skor Accessoarer
Skönhet Guide Butikskollen