Manolo logotype

Garderobens hörnstenar - Buttondownskjortan

Få om någon skjortmodell har en lika självklar plats i den manliga garderoben som buttondownskjortan. En modell vars namn egentligen syftar till skjortkragen vars snibbar fästs mot bröstet med två knappar. Vi skall idag titta närmare på denna tidlösa klassiker.

Det sägs att det var amerikanska Brooks Brothers som var först med denna praktiska krage 1896 som en praktisk lösning för att hindra skjortsnibbarna att blåsa upp i ansiktet på polospelare under matcherna. Faktum är att kragen länge kallades just Polo Collar. Som med så mycket annat (Jaeger LeCoultre Reverso är ett annat exempel) blev dessa sportplagg långsamt men säkert ett populärt inslag även i resten av samhället och blev under 40- och 50-talet ett populärt inslag även till kavaj och kostym. 

Buttondownskjortan har gått in och ur modet men är kanske främst förknippat med IVY och Preppy-modets 50- och 60-tal. De senaste 5-6 åren har modellen vunnit ny mark och då framför allt inom #menswear där vi inte sällan sett buttondownkragar uppknäppta i en strävan efter att uppnå den nonchalanta elegans vi vanligtvis kallar Sprezzatura.

 

Originalet från amerikanska Brooks Brothers.

Det skall sägas att buttondownskjortan än idag anses vara ett mer informellt skjortval än exempelvis cut away-skjortan och vissa konservativt lagda menar att den under inga omständigheter skall kombineras med varken kostym eller slips. 

Här håller vi inte med. Visst finns det en poäng i att en cut away- eller turn down-krage är ett mer korrekt val till en väldigt formell kostym. Samtidigt finns det otaliga exempel på stilikoner som genom historien burit buttondownskjorta med bravur till både kostym och kavaj. För exempelvis en semiformell stil med uddakavaj och flanellbyxa eller t om en ledigare kostym gör sig en generöst skuren buttondownkrage utmärkt. 

George Frazier Jr i buttondownskjorta med slips och kavaj 1974.

Numera ikonisk bild av Paul Newman i buttondownskjorta och sin mytomspunna Rolex Daytona.

Jimmy Stewart i flanellkostym, buttondownskjorta och slips.

Fred Astair med buttondownskjorta under stickad väst och kavaj.

Nyckeln till att bära en buttondownskjorta till slips är främst dess form. Då avståndet mellan kragsnibbarna på en buttondownskjorta i regel är något mindre än på cut away-modeller så riskerar slipsknuten att inte få plats. Vad man då får leta efter är lite högre versioner med mer generöst tie gap samt längre snibbar. Här är framför allt italienska tillverkare väldigt skickliga på att skapa kragar med en generös vågformad rullning som även passar utmärkt utan slips. Pga modellens lite ledigare karaktär hittar man den allt som oftast i en oxford, pinpoint, chambray eller denimkvalitet. Vill man bära skjortan med kavaj och slips rekommenderar vi i första hand en Royal Oxford eller pinpointkvalitet som är något slätare än de allra grövsta oxfordtygerna. Undvik dock en för slät poplinväv som lätt kan skapa för stor kontrast mellan modell och tyg.

Italienska Fray är bl a kända för sina fantastiska skjortkragar.

 

Finamore 1925

Buttondownkrage i chambray från Finamore Napoli.

 

100 Hands

Buttondownkrage från 100 Hands i en japansk denimväv.

 

Mazzarelli x Gabucci

Vit buttondownskjorta med generös krage från Mazzarelli.

Shirtonomy

Shirtonomys Formal Buttondown-krage.

Om man föredrar att knäppa upp knapparna på snibbarna i sann Gianni Agnelli-anda är individuellt men på en generös buttondownkrage tycker vi man skall kunna lämna dem knäppta utan att slipsen känns ihoptryckt. 

 

Gianni Agnelli med knapparna uppknäppta på sin skjorta från Brooks Brothers.

Dela på Facebook Dela på Twitter

#1 random säger
2018-02-22 14:58 - Anmäl

Själv tycker jag nog att button down främst är ett alternativ för oxford-skjortor. I alla fall där en skjorta i annat tyg har den kragen tycker jag att det hade varit bättre om tyget var av oxford-väv.

"Vill man bära skjortan med kavaj och slips rekommenderar vi i första hand en Royal Oxford eller pinpointkvalitet som är något slätare än de allra grövsta oxfordtygerna"

Blev det verkligen rätt här? Manolo har väl haft mängder av artiklar där både grövre och slätare oxford-skjortor kombinerats med såväl slips,kostym och kavaj.
#2 Calle säger
2018-02-22 18:38 - Anmäl

För två sedan hade Brooks Brothers i Valletta flyttrea, 70% rabatt, så det blev några skjortor, bl.a. några Regent som på bilden ovan men även andra modeller. Deras källare var helt full med skjortor av alla de slag, en av sönerna fick en rejäl oxford, Made in USA, och efter många tvättar är den väldigt fin. Mina kollegor var väldigt upprörda när jag berättade hur mycket pengar jag hade "tjänat" - inte minst tack vare några fina tröjor och annat. Rea är kul och Buttondown är snyggt.
#3 Jonas säger
2018-02-22 23:39 - Anmäl

Kopet ett par fran Drakes, dyra men lite billigare om man koper 3, ar valdigt nojd med dem. Tycker Brooks Brothers ar for dyra i Europa. Halller med om att det ar oxford och chambray som galler for button downs.
#4 Gabe säger
2018-02-23 09:12 - Anmäl

Intresseväckande djupdykning!
I det här sammanhanget tycker jag att Gitman Vintage har en given plats!
#5 FauxPas säger
2018-02-23 14:47 - Anmäl

Trist att man tar upp en ikonisk modell men missar den bästa tillverkaren nämligen Mercer & Sons (tyvärr har de sämsta hemsidan.. men men...)
#6 Proposition Joe säger
2018-02-24 07:24 - Anmäl

Agnelli i all ära, men - ursäkta mig - button-down med kragknapparna uppknäppta är i min värld likvärdigt med att gå med öppen gylf eller oknutna oxford-skor. Inte ett dugg "sprezz" utan ger bara intryck av att bäraren haft så bråttom ut genom dörren att man inte hunnit göra sig klar. Det ger ett oerhört slarvigt intryck (och är dessutom rent estetiskt fult) tycker jag.
#7 Andreas Weinås säger
2018-02-24 07:57 - Anmäl

#6 - Om det är intrycket du får så har de ju lyckats då det är precis vad den som strävar efter sprezz vill uppnå.
#8 Carl säger
2018-02-24 14:44 - Anmäl

Kan inte de här sakerna få vara personliga?
Mina buttondownkragsnibbar är alltid lösknäppta. Å andra sidan skulle jag aldrig använda buttondown till slips eller kostym på något sätt what so ever.
För det behöver jag varken nedgöra andras val eller ha en effekt hos andra i sikte. Jag vill gilla det jag ser i spegeln och trivas i kläderna.
Att eftersträva effekt hos andra är inte heller ngt att nedvärdera.
När min far lärde mig knyta en slips och jag gjorde den så rak och fin jag kunde sa han: "Den ska vara lite sned, det retar alltid någon". Det var lite kul, jag uppskattar det men behöver inte ta över det.
Å andra sidan blev jag psykolog och tycker det är roligt med tolkningar och viktigt att komma ihåg att ens tolkningar är ens egna.
#9 Jodå säger
2018-02-24 20:58 - Anmäl

Citat:
Agnelli i all ära, men - ursäkta mig - button-down med kragknapparna uppknäppta är i min värld likvärdigt med att gå med öppen gylf eller oknutna oxford-skor. Inte ett dugg "sprezz" utan ger bara intryck av att bäraren haft så bråttom ut genom dörren att man inte hunnit göra sig klar. Det ger ett oerhört slarvigt intryck (och är dessutom rent estetiskt fult) tycker jag.

"I min värld". Jadu, om du likställer det med en neddragen gylf lever du verkligen i en egen värld.
Skicka
OBS! Detta forum är förhandsmodererat, dvs. alla inlägg som skrivs måste godkännas av en administratör innan de visas publikt.


Har du frågor kring stil och mode? Ställ din fråga så försöker Manolo att besvara den så snabbt som möjligt.

Till Fråga Manolo →

Permanent Style

Amended Friday Polos in stock – and...

Läs mer

Shoegazing

Nyhet – Ny kollektion från Skolyx

Läs mer

Hodinkee

Bring a Loupe: Two Omega Chronographs...

Läs mer

Följ manolo.se direkt via våra RSS 2.0 feeds.
Alla artiklar Kläder Skor Accessoarer
Skönhet Guide Butikskollen