Manolo logotype

Våren 2018 från Oscar Jacobson - Archipelago Elements

Idag skall vi titta närmare på ett av våra mest kända svenska modeföretag. Det rör sig om Oscar Jacobson som för våren inspirerats av Ingmar Bergmans skärgård och dess ljusa stränder och kalkgrå klippor. Tekniska och klassiska plagg kombineras i den här ljusa kollektionen som täcker såväl vardag som fest under sommarhalvåret.

Oscar Jacobson är den anrika kostymspecialisten som genom designer Mats Pettersson och VD Roger Tjernberg påbörjade en efterlängtad föryngring 2008. Sen dess har företaget introducerat exklusiva tyger från Vitale Barberis, Loro Piana och ny senast Ferla. Man har arbetat vidare med sitt arv av kostymtillverkning men breddat utbudet med lediga plagg som skinn- och mockajackor, overshirts, accessoarer och skor. 

De senaste säsongerna har designteamet förstärkts ytterligare med Jessy Heuvelink (tidigare J Lindeberg) och Fredrik Blank. Ny VD sen ungefär ett år tillbara är David Thunmarker som senast arbetade med Tiger of Sweden. 

Kollektionen för våren 2018 är inspirerad av stränderna runt Österlen i Skåne och Fårö på Gotland samt den svenska skärgården. Vi ser en färgpalett som domineras starkt av ljusa toner i benvitt, beige, ljusgrått med några få inslag av marinblått. Det är flera tekniska plagg och material som kombineras med mer dressade plagg för en intressant och modern silhuett. 

Även stylingen för säsongen ser något annorlunda ut. Efter flera år med kampanjer fotograferade och stylade av parhästarna Kalle Gustafsson och Lalle Johnson är det nu Ursula Wångander som står för styling. 

 

Benvit regnrock tillsammans med ljusgrå byxor.

Benvit kostym i dubbelknäppt utförande.

Sand och benvitt kombinerat i flera lager.

Teknisk parka med tunnstickad polo och dressade byxor.

Nylonbomber tillsammans med tunn ullbyxa och sneakers.

Skjortjacka i mocka.

Ledig look med lite högre byxmidja kombinerat med t-shirt.

Ziptröja över tunnstickad polo.

Field Jacket och byxa i en benvit kombination.

Windowpane-rutig kostym i mörkblått stylad med sandaler och pikétröja.

Sober grå affärskostym.

Smoking med spetsiga slag.

En av få inslag av starka färger där hallonrött kombineras ton i ton.

Rosa möter rutor.

Dela på Facebook Dela på Twitter

Andra artiklar i kategorierna: Kläder

Andra artiklar om varumärkena: Oscar-Jacobson
#1 Trevligt säger
2018-02-21 10:17 - Anmäl

Väldigt fräsch kollektion! Kul med lite högre midja på några av byxmodellerna.
#2 Erik säger
2018-02-21 11:37 - Anmäl

Nej. Nää-eh. Jag tror faktiskt inte... Nej.

Synd på OJ som ändå verkade gå åt ett trevligt håll. Det här känns inte särskilt piggt, tyvärr. Förmodligen är kläderna i butik så småningom helt ok men kampanjen slår an fel ton, tycker jag. Jag trodde inte det var den här målgruppen OJ riktade sig mot.
#3 Charlie säger
2018-02-21 11:40 - Anmäl

Klä upp sig som Willy Wonka i vår...
#4 Gustav L säger
2018-02-21 12:38 - Anmäl

Det är sällan jag skulle "köpa looken" som ett varumärke vill förmedla. I synnerhet om man som här tittar på de två sista bilderna. Dessa kombinationer andas en alltför hög modegrad för min smak. Men det ligger väl i sakens natur att man som varumärke, med en tydlig ambition att fånga upp en yngre målgrupp, också kan erbjuda något som är lite mer utmanande.

Med detta sagt, Oscar Jacobson har verkligen "shape:at" upp sig!

Det är en av få skandinaviska konfektioner som inte klamrat sig fast vid korta, snor-tighta kavajer med spensliga slag ackompanjerat med korvskinns-byxor (Tiger, J. Lindeberg, Filippa K för att jämföra med några). På OJ har jag exempelvis noterat att man numera erbjuder byxor med hög midja och adderad benvidd, kavajmodeller i tre olika passformer och ett MTO-program där man kan välja mellan olika tyger och attribut. Men som med all annan RTW så ska man förstås samtidigt ha lite tur med passformen. All-in-all tycker jag ändå att Oscar Jacobson förtjänar ett mycket bättre betyg än många av sina konkurrenter.
#5 Victor säger
2018-02-21 12:54 - Anmäl

Väldigt snyggt tycker jag. Oväntat snyggt!
#6 Johan säger
2018-02-21 13:14 - Anmäl

Kavajer som slutar 10 cm ovanför grenen. Suck. Att låta rumpan hänga ut under kavajslutet (som rimligtvis borde bli konsekvensen av kavajlängden) är inte så stilfullt.
#7 Jonathan säger
2018-02-21 18:28 - Anmäl

Långt ifrån en vacker siluett som andas klassisk herrstil, tyvärr oväntat dåligt !
#8 Chris säger
2018-02-21 23:35 - Anmäl

Kan se vad man försöker göra här och vissa delar är lite väl "Boomerang goes Italy" (inget ont om Boomerang). Känns dessvärre även som att stylistbytet är en miss. Men... möjligt att detta går hem i stugorna(?).
#9 Keith säger
2018-02-22 08:37 - Anmäl

Smokingjacka med två knappar? Vilken onödig designmiss! Tycker även att knappställningen ser ut att vara alldeles för hög.
#10 Marcel Marceau säger
2018-02-22 08:45 - Anmäl

För mkt fashiööön i stylingen för min smak. Ta tillbaka Lalle J. Han lyfte plaggen perfekt med sin skarpa blick/stil. Detta känns farligt nära Acne/Whyred-mark.
#11 J säger
2018-02-22 09:30 - Anmäl

Riktigt snyggt! Varför måste allt vara så jkla klassiskt hela tiden? Tycker detta var en bra blandning med flera riktigt snygga looks.
#12 AEB säger
2018-02-22 15:14 - Anmäl

Oj oj oj, inte bra det här...

Sandaler till kostym och färgerna i den sista bilden var bland det fulaste jag sett. Synd, tycker vanligtvis verkigen om Oscar Jacobson men detta känns som ett dåligt försök i att försöka följa någon HM kollektion....
#13 G säger
2018-02-23 11:43 - Anmäl

Någon som har provat deras mto segment och vet hur priset ser ut? Vill gärna ha en kostym från oj men vill ha högre midja än deras vanliga byxor
#14 Lord Maplebridge säger
2018-02-23 18:28 - Anmäl

Jag tycker att valet av fotomodell---eller hur modellen instruerats under fotograferingen?--är mycket problematiskt, så till den milda grad att intrycket av själva kläderna förtas. Hur tänkte egentligen fotografen? Pojkmannen ser ut som en anemisk och bortskämd gnällspik med magknip. Han står och blänger på oss betraktare och verkar se ner på oss, varvid man undrar varför han överhuvudtaget poserar för oss. Jag tycker att fotografen och stylisten har gjort OJ en stor otjänst. Samtidigt måste ju kampanjen ha godkänts av företaget, så vad ville man egentligen uppnå med detta avståndstagande? Nå, jag hoppas i alla fall att modellen ser trevligare och mer harmonisk ut i verkligheten.
#15 Will säger
2018-02-28 02:26 - Anmäl

De fick tyvärr med sig fel byxor till plåtningen....hade inga längre som faktiskt hade passat modellen...
Skicka
OBS! Detta forum är förhandsmodererat, dvs. alla inlägg som skrivs måste godkännas av en administratör innan de visas publikt.


Har du frågor kring stil och mode? Ställ din fråga så försöker Manolo att besvara den så snabbt som möjligt.

Till Fråga Manolo →

Permanent Style

Amended Friday Polos in stock – and...

Läs mer

Shoegazing

Nyhet – Ny kollektion från Skolyx

Läs mer

Hodinkee

Bring a Loupe: Two Omega Chronographs...

Läs mer

Följ manolo.se direkt via våra RSS 2.0 feeds.
Alla artiklar Kläder Skor Accessoarer
Skönhet Guide Butikskollen