Manolo logotype

6 x Svarta Oxfords

Idag tar vi en titt på en av skogarderobens mest klassiska modeller. Vi pratar om den svarta oxfordskon som under mer än ett sekel varit det självklara valet för kostymklädda män. Vi tittar på olika modeller i olika prisklass och går in på vad man bör tänka på när man köper sina första svarta oxfords.

De senaste år har den svarta oxfordskon hamnat i skymundan till förmån för bruna alternativ som totalt dominerat modebilden. Många av argumenten har handlat om hur vackert brunt skinn åldras samt hur mångsidigt alternativ det är till olik nyanser i byxor och kostymer. 

Allt detta är tveklöst sant men det finns fortfarande ett antal situationen och klädkombinationer där ett par svarta skor är oslagbart. Framför allt när det handlar om mörka kostymer i formella situationer där man ofta pratar om att skon skall vara i samma ton eller mörkare än byxan. En mellanbrun eller ljusbrun sko tenderar exempelvis att sticka ut väl mycket till en midnattsblå kostym precis som en svart sko kan göra till ett par ljusa chinos.

Utöver en mörk kostym tycker vi även att den svarta oxfordskon gör sig otroligt bra till monokroma och ljusa toner av grått. Tänk Cary Grant i ljusgrå Fresco-kostym med vit skjorta och mellangrå slips samt ett par välputsade svarta oxfords. 

Om man bortser från de mest konservativa alternativen av cap toes så finns det även en hel del semi-formella oxfords i svart. Modeller som Quarter-, Half- och Full Brogues gör sig alla utmärkta i svart även om vi i första hand skulle rekommendera en slät cap toe som första köp. 

Nackdelen kring att skorna inte utvecklar en patina likt bruna alternativ gör dem samtidigt enkla att underhålla. Investera i en svart skokräm med mycket pigment och återfuktande egenskaper (Saphir Medaille D`Or eller Burgul är bra alternativ) samt ev. en polish i samma nyans för såväl skydd och hög glans.

En aspekt som kan ändra skons karaktär avsevärt är dess läst. En svart oxford på rund respektive mejslad läst kan uppfattas som väldigt olika trots att de fyller samma formella krav. Här handlar det i första hand om personlig smak. 

 

John Lobb - City II

 

En av tidernas mest klassiska kostymskor. Modellen City II från John Lobb på den elegant runda 7000-lästen.

 

Saint Crispins - 522B

 

Det aningen informellare alternativet än en slät oxford är en så kallad Quarter Brogue där endast sömmarna har ett perforerat broguemönster. Här från Saint Crispins på den runda Classic-lästen.

 

Edward Green - Chelsea

Klassiska Cap toes från Edward Green i modellen Chelsea som via Care of Carl finns med den tunna och praktiska R1-sulan i gummi. (även översta bilden)

 

Yohei Fukuda - Teal

 

 

Svarta cap toe oxfords från världens kanske högst ansedda skomakare just nu: Yohei Fukuda. Fukudas specialitet är så kallade Balmorals och här ser vi den mest konservative tolkningen i svart kalvskinn på den mejslade 17-lästen.

 

Crockett & Jones - Alex

 

Wholecuts i svart kalvskinn är ett elegant alternativ med sin strömlinjeformade silhuett och avsaknad av sömmar. Här från Crockett & Jones i modellen Alex.

 

Carlos Santos - 10008

 

Portugisiska Carlos Santos erbjuder en prisvärd Quarter Brogue i svart kalvskinn.

Dela på Facebook Dela på Twitter

Andra artiklar i kategorierna: Skor

Andra artiklar om varumärkena: Crockett-&-Jones Edward-Green John-Lobb
#1 icke säger
2018-02-19 12:26 - Anmäl

Ni missade den i min mening mest klassiska: Church Consul.
#2 Gustaf säger
2018-02-19 12:37 - Anmäl

"Fukudas specialitet är så kallade Balmorals"

Vad avses med "Balmorals"?
#3 Karl säger
2018-02-19 12:55 - Anmäl

En lite mer allmän fråga; Vad tycker ni om Loake 1880 Export Grade? De har en lite mer elegant läst med smalare midja och de passar min fot något bättre än deras vanliga, "Capital"läst. Men är det värt den extra tusenlappen man tvingas punga upp?
#4 Måns säger
2018-02-19 14:09 - Anmäl

#2 Balmoral är en modell där dkons "galoschdel" är hopsydd med överdelen i en horisontell söm.
#3 Skit i export grade och slanta upp till C&J. Du ångrar dig inte.
#5 Peter säger
2018-02-19 14:48 - Anmäl

#1
Ja Church Consul är sjukt snygg
#6 RolleFC säger
2018-02-19 18:26 - Anmäl

# Karl. Enligt min uppfattning så är Loake Export Grade väl värda den extra tusingen (och mer därtill) och är definitivt i nivå med C&J Benchgrade.
#7 Magnus säger
2018-02-19 18:52 - Anmäl

Efter att ha tillbringat hela helgen i sängen med feber och influensa fann jag Mr. Porters filmer oerhört bra på alla de sätt. Men nu är de slut, verkar som jag har sett alla - tips om liknande skulle uppskattas. Olofs faiblesse för fieldjackets och overshirts går att skyymta och skönja i dessa filmer, men även snygga män som tar på smokingar, kostymer eller vad som helst - eller lagar mat, tillverkar klockor. Dessa filmer, med lite slöshopping och bra tabletter, Citodon, förgyllde mitt liv - kodeinet kan ha haft en viss effekt...
Sammanfattningsvis - jag skall sträva efter att använda mina snyggare kläder så ofta som möjligt och ta ut svängarna mer, det är inget dåligt löfte. Började idag med manchesterbrallor och en rödrutig ullskjorta som jag endast brukar använda i samband med skidåkning, kändes bra idag. Men, fler filmer?
#8 Hugo säger
2018-02-19 20:33 - Anmäl

På tal om skor, har ni något tips på tillverkare eller rent av exakt modell som liknar Edward Greens ''Dover'' i utseendet fast för ett pris runt 3-5000kr? Alltså en split toe med antingen slätt eller grainat skinn, tacksam för alla tips!
#9 Skippers Pipe säger
2018-02-19 20:34 - Anmäl

Har fotproblem och då är oxfords allra svårast att hitta.
Har någon råd ang detta? Söker en oxford med högt insteg. Har fått för mig att Vass är ett alternativ? Är dock inte överförtjust i deras modeller.
Tacksam för råd.
#10 Zeraselol säger
2018-02-19 22:52 - Anmäl

#9 Vass F-läst, Carminas Rainläst och Carlos Santos 234-läst fungerar bra för mig som har breda fötter och hög vrist. Har inte testat, men har förstått att Enzo Bonafé erbjuder en hel del läster med ordentligt högt insteg. Dessa går att hitta i Stockholm hos Skoaktiebolaget. Hoppas du hittar nåt som passar!
#11 Markus säger
2018-02-20 09:20 - Anmäl

#8 Kanske inte rätt liga, men Meermin kör en MTO nu på en split toe. Annars lanserade Loake precis modellen Avon vilket kanske är mer rätt?

#9 Allen Edmonds Park Avenue funkar bra för mig, jag har högt insteg och dessutom iläggssulor. Jag har UK 9.5 G och kör US 10.5 EEE och de sitter som en smäck!
#12 Andreas Weinås säger
2018-02-20 10:24 - Anmäl

#8 - Skoaktiebolaget gör en liknande modell med Carlos Santos som ligger inom din prisklass.

https://www.skoaktiebolaget.com/collections/carlos-santos/products/carlos-santos-derby-in-oak
#13 Leif Loaket Olsson säger
2018-02-20 10:40 - Anmäl

#8 Såg att Loake lanserade nya Split-Toes på både Capital och River för några dagar sedan.
Skicka
OBS! Detta forum är förhandsmodererat, dvs. alla inlägg som skrivs måste godkännas av en administratör innan de visas publikt.