Manolo logotype

Kvalitetsskor i premiumklassen

Foto: Yohei Fukuda

Nu knyter vi ihop säcken och avslutar trilogin där jag valt att kategorisera kvalitetskor utifrån prisnivå. Idag är det dags för de allra främsta och också dyraste i form av skor från 6 000 kr och uppåt.

Det skall för ordningens skull sägas att det är ganska svårt att värdera kvalitet och några av skorna som presenterades förra veckan är helt klart jämförbara på alla sätt med några skor som får utrymme idag. Jag valde strikt att gå på priset för att kategorisera skorna.

Har ni läst alla tre inläggen så förstår ni också att kvalitet är svår att värdera. Vissa saker är kvantifierbara medan andra handlar om upplevelse och känsla. 

Med detta sagt så skall vi alltså idag titta på några av de mest exklusiva alternativen som ligger i ett ganska brett prisspann mellan 6 100-19 000 kr. Det säger sig självt att det är skillnad på dessa skor även inom samma kategori.

Redan förra veckans mellanprissegment bjöd på riktigt bra och välgjorda skor.

Rent generellt sätt kan man säga att det som gör att skorna idag kostar mer eller betydligt mer främst handlar om i första hand mer hantverk och handarbete och i andra hand lite dyrare material. 

Jag har haft nöjet att besöka flera av tillverkarna som lyfts fram idag och sett hur produktionen går till. I kombination med att jag äger skor från 6 av dagens 8 tillverkare känner jag att min erfarenhet gör att jag åtminstone till viss del kan uttala mig om dem.

Det är lite olika faktorer från märke till märke som gör att priset går upp.

Skall man börja med Vass som av många skofantaster hyllas för sina prisvärda skor strax över 6 000 kr så är det ruggigt välgjorda av en anrik firma i Budapest. De använder fina läder och en del av tillverkningen sker för hand (handrandsydd konstruktion etc). Lite bättre ekbarksgarvade JR-sulor är standard och man får läst-anpassade skoblock till varje par. Att tillverkningen sker i Ungern med lägre lönekostnader gör att man kan få rätt mycket sko för pengarna helt enkelt.

 

 

Full Brogues i mocka från ungerska Vass. (Nomanwalksalone.com)

Sen är det en uppåtgående skala där Crockett & Jones HandgradeEdward Green och John Lobb är relativt liknande brittiska alternativ av högsta klass men med en traditionell maskinrandsydd konstruktion. 

Gaziano & Girling ligger lite högre i pris men har också något högre detaljnivå och fler moment för hand så som jag förstått det. 

 

John Lobbs premiumlinje Prestige där detaljer och finish håller ännu högre nivå en standardlinjen.

En av Edward Greens mest ikoniska modeller är split toe derbyn Dover vars söm i tåpartiet sys för hand. (Leffot.com)

Detaljnivå, finish och antal timmar vid tillverkningen ökar för framförallt när man gå vidare till Florensbaserade Stefano Bemer och Österrike/Rumänska Saint Crispins.

Jag som skoentusiast får ofta frågan vilka skor som är de bästa som jag provat. Helt ärligt kan jag säga att det är just Saint Crispins sett till allt vad både gäller passform, utseende och finish. I mitt fall skall sägas att ägaren till detta märke Philip Carr hjälpte mig med utprovningen och justerade deras klassiska läst på ett par punkter för att bättre passa min fot. 

 

Wingtips på Classic-lästen från Saint Crispin´s (Skoaktiebolaget.com)

Men utifrån mina personliga upplevelser av dyrare handgjorda skor så som Gaziano & Girling, Stefano Bemer och Saint Crispins så är en stor skillnad att de har smalare midjor och djupare hålfot vilket ger mig ett bättre stöd och mer komfort. Då jag pronerar rätt mycket är det viktigt för att inte foten skall trampa igenom och kollapsa. Detta har jag annars bara fått från mitt enda par bespoke skor från Jan Kielman. 

 

Handgjorda skor från florentinska Stefano Bemer.

Avslutningsvis har vi crème de la crème i form av japanska Yohei Fukuda som normalt är en bespokeskomakare i den dyrare klassen och som har ett oerhört gott rykte i branschen. Nyligen lanserade de en linje färdiga skor med samma hantverks och detaljnivå som firmans andra skor. Men smakar det så kostar det, runt ca 19 000 kr per par.

 

Handrandsydda skor av högsta kvalitet och finish från Yohei Fukuda. (thesabot.com)

Vill man sen ta det vidare så är det bespokeskor som blir nästa steg. Då handlar det om att man får en unikt framtagen läst utifrån sin egen fot på vilken skon sys. Detta tar tid att göra och kostar mycket pengar men kan vara en bra investering framförallt för dem med fot problem vilka i vissa fall kan förebyggas. Man kan hitta relativt prisvärda tjänster för detta i Öst- och Centraleuropa om man vill. Även i Italien finns det en handfull rätt så erkända skomakare med gott rykte som inte överstiger 17 000 kr. I Japan och England ligger priset inte sällan på 30 000 kr och uppåt.

 

Dela på Facebook Dela på Twitter

#1 Soccercalle säger
2018-02-13 15:10 - Anmäl

Är det bara sömmen i tåpartiet som gör att Dover är dyrare än andra skor från Edward Green? Eller finns det andra skillnader. (För övrigt en av de vackraste skor som finns).
#2 Andreas Weinås säger
2018-02-13 15:32 - Anmäl

#1 - Vågar inte svara på om det uteslutande är en ökad arbetskostnad som gör den dyrare men jag vet att efterfrågan på just Dover är vansinnigt hög med flera månaders leveranstid i vissa fall. Ett sätt att hantera en så hög efterfrågan kan ju vara att höja priserna för modellen kostade ca 7 400 kr för 4-5 år sedan när Skoaktiebolaget lanserade EG. Sen har priserna på kalvskinn och de övriga modellerna gått upp en hel del sen dess men inte lika mycket som Dover.

Som sagt så kan jag inte säga exakt vad prisskillnaden beror på men att sy split toe sömmen för hand (vilket bara en anställd på EG gör så vitt jag vet) är såklart en mer tidskrävande process vilket borde kosta mer.
#3 Jones säger
2018-02-13 16:07 - Anmäl

Det jag slås av efter att ha läst de tre artiklarna är hur designen, oavsett modell, i de två dyrare segmenten är i det närmaste fulländad i alla avseenden. Alla linjer harmonierar, det finns en estetisk följsamhet och det finns en väl avvägd balans. Där har tillverkarna i instegssegmentet en hel del att lära, även om det naturligtvis finns många bra exempel där också.

En fråga: Påverkas kvaliteten (i det här fallet livslängden) om skon handsys istället för maskinsys eller är det andra värden som spelar in där?
#4 Calle säger
2018-02-13 16:21 - Anmäl

Jag vet att många kanske inte håller med mig och tycker Church´s är en aning förutsägbart sedan de köptes av Prada, men jag måste säga att det är otroligt bra kvalisort på de tre par som jag har från det märket. Dom håller i ur och skur och just deras skosnören har jag aldrig bytt trots att jag haft det äldsta paret i över tio år och använt åtminstone ett par gånger per vecka.
#5 Andreas Weinås säger
2018-02-13 16:22 - Anmäl

#3 - Angående om livslängden påverkas om skon är på handrandsydd eller maskinrandsydda så är svaret ja och nej. Teoretiskt så kan man sula om en handrandsydd sko obegränsat med gånger då man syr randsömmen samma hål varje gång till skillnad från en maskinrandsydd sko som efter ex antal omsulningar där man byter randen har för många hål i ovanskinnet.

Med det sagt så är de flesta skomakare eniga om att en maskinrandsydd sko kan sulas om åtminstone en handfull gånger vilket skulle innebära 20-30 års användning för många. Det är i det skedet snarare skons ovanskinn som lär vara problemet och det gäller oavsett konstruktionsmetod.

Sen finns det andra estetiska och passformsrelaterade fördelar men praktiskt sett är det inget som säger att en handrandsydd sko kommer hålla längre än en maskinrandsydd sko i motsvarande materialval.
#6 RolleFC säger
2018-02-13 17:43 - Anmäl

#3 En ytterligare aspekt till det Andreas skriver är att i en handrandsydd sko är randen som yttersulan sys fast i sydd direkt i innersulan och alltså läder mot läder.
I en goodyear welted/maskinsydd randsöm är randen sydd i en kanvasremsa som är limmad fast i innersulan. I en sådan sko ör det alltså den ultimata fästpunkten limmad (gemming på engelska); lim kan torka och om kanvasen släpper så är skon körd, även om randen i sig skulle tåla fler omslutningar.
Dock mer ett teoretiskt problem då limmen är så stark.
#7 VaeVictis säger
2018-02-13 18:49 - Anmäl

Antonio Meccariello förtjänar nog ett omnämnande i denna del av artikelserien, även om dennes enklaste linje tangeras för The Sabot i mellanprissegmentet. Linjerna är något knepiga men Argentum, Argentum Dux, Argentum handwelted och Aurum (semibespoke) är premiumskor.
#8 David säger
2018-02-13 19:09 - Anmäl

Är det bara jag som tycker att split-toe skon är jätteful? Så många tycker om den, det måste vara något jag inte fattar...
#9 Army säger
2018-02-13 19:19 - Anmäl

Har du någon personlig erfarenhet av Yohei Fukuda Olof? Efter som du verkar värdera dem så högt menar jag. Eller går du mest på "oerhört gott rykte i branschen"?
#10 Gustav säger
2018-02-13 19:35 - Anmäl

Mycket bra artikelserie, tack!

Hur är det med service på skor i detta segment, men även på mellanprissegmentet? Gör man bäst i att skicka tillbaka skorna till tillverkaren för omsulning, eller blir det ett ett bra resultat (i nivån med skon i övrigt) om man lämnar den till en bättre skomakare här hemma? Och vilka skomakare rekommenderas i så fall i Stockholm?
#11 Erik säger
2018-02-13 20:18 - Anmäl

Grymt! Skulle lägga till Vilaltas nya rtw-skor här också.
#12 Knut säger
2018-02-13 20:19 - Anmäl

Har just köpt ett par Bestettiskor. Fantastiska och de borde vare med i detta segment tycker jag!
#13 Richard säger
2018-02-13 23:01 - Anmäl

#4: Inte heller jag har något ont att säga om de fyra par från Church's jag äger. Alla från den mer klassiska linjen. Ett par nu 13 år gamla. Men satan vilket skräp de också släpper ifrån sig. Och då tänker jag på modellerna.

Äger även ett par vardera från EG, JL och GG. De två första kommer jag troligen inte köpa något ytterligare par ifrån, men just beställt ett andra par från GG av den enkla anledningen att jag aldrig haft en sko som suttit så bra. Klart viktigaste anledningen att köpa något överhuvudtaget egentligen.
#14 Andreas Weinås säger
2018-02-13 23:12 - Anmäl

#10 - Det skulle jag säga beror på vilken hantverksnivå skon ligger på. Ju högre, desto rimligare är det att skicka dem till producenten. Även om kompetensen finns på vissa håll så är det naturligtvis så att producenten har bäst chans att återställa skon till sitt originalskick. Om skon behöver repareras mer grundligt än bara en hel/halvsulning kan det krävas att den placeras på sin originalläst vilket endast producenten har tillgång till.

Det skall dock sägas att Sveriges skomakare överlag har väldigt gott anseende då flera producenter jag träffat berömt nivån på de fristående arbete deras skor genomgått i Sverige. Jag hade inte tvekat en sekund att sula om skor utan ritsnedläggning och välvda midjor hos en renommerad skomakare. Sen beror det såklart på om man vill ha originalsulor eller ej.

För mer avancerade jobb vet jag att Skomakeri Framåt i Stockholm är ett bra alternativ.
#15 Olof Nithenius säger
2018-02-14 09:00 - Anmäl

#9 Army
Nej. Jag har aldrig ägt ett par Fukuda. Har provat dem på men inte gått i dem.
Jag baserar mina superlativ på feedback från vänner. Jag har 4-5 goda vänner som har dessa skor och de är unisont positiva. Vissa menar att det är de bästa RTW skor de ägt.
Då det rör sig om personer med stort skointresse, lång erfarenhet av bättre skor samt god smak så känner jag mig trygg mez deras feedback.
#16 Jones säger
2018-02-14 12:51 - Anmäl

# 8 Blanda aldrig ihop estetisk uppskattning/smak med logik! Det finns ingen sådan korrelation. Var istället glad över att du bidrar till att verka emot likriktning och de begränsade valmöjligheter det ger. Fy vad tråkig menswear- och modevärlden skulle se ut om alla tycker lika, även om man ibland kan tro att det faktiskt är så.

Vill du ändå försöka tycka om det får du väl pröva pröva och pröva och se om du kan lära dig uppskatta det.
Skicka
OBS! Detta forum är förhandsmodererat, dvs. alla inlägg som skrivs måste godkännas av en administratör innan de visas publikt.