Manolo logotype

Kvalitetsskor i mellanprisklassen

Foto: Linnegatan2.com

Förra veckan publicerade vi en text på det ack så populära ämnet instegsskor i kvalitetssegmentet. De märken vi redogjorde för är framförallt de som många män kommer i kontakt med när det första paret av kvalitetsskor skall inhandlas. Idag tänkte vi fortsätta genom att lyfta fram nio modeller av olika slag i nästa prisklass som är 3 000-5 600 kr, nivå som kanske är den mest vanligt förekommande och med störst utbud av randsydda kvalitetsskor.

Som jag snuddade vid i förra veckans text så tror jag att ni Manololäsare har ett större skointresse än gemene man och att många redan bär riktigt bra skor. Se då istället dagens text som en inspiration.

En vanlig fråga jag får är om en sko är prisvärd och vad mervärdet blir om man betalar mer.

Jag vill börja med att säga att förra veckans text innehöll vad jag kallar prisvärda skor. Med detta menar jag att man får en bra sko som går att underhålla och som håller länge. Den är gjord på ett bra sätt och av bra material. I det spann som var ca 1 500-3 000 kr så förekommer det en viss skillnad även om den är liten.  Har man inte burit kvalitetsskor innan så lär man uppleva en stor skillnad. Är det då motiverat att gå ifrån denna instegskategori av kvalitersskor till dagens nivå som kostar mer, i vissar fall mer än dubbelt så mycket?

Svaret är ja, eller kanske. Det beror på.

 

Modellen Moore från Alfred Sargent Exclusive som ligger på 429£. (afinepairofshoes.co.uk)

Jag vill inte göra detta till en vetenskap och förenklar det därför rejält när jag skall försöka förklara vad som kostar något när man gör en sko. De två faktorer som tveklöst styr priset mest är löne- och materialkostnader hos ett skomärke.

Logtiskt sett kostar därför en sko av billigare läder och som tillverkas i exempelvis Kina mindre än vad en i bättre läder som sys i England gör. Det förstår man. Är då skon i England bättre? Jag skulle säga att om man randsyr en sko på samma sätt i Kina och England i samma läder och fabriken i Kina har en god kunskap så blir det inte någon enorm skillnad. Det är något konsumenten får värdera och välja.

Vi skall inte lägga några värderingar men man som kund får ta ställning till saker som löner, traditioner och historik. Vad är det värt?

Många av skotillverkarna i brittiska Northampton har funnits i över 100 år. Detta måste innebära något som det är värt att betala för. Jag personligen betalar för detta och är nöjd.

Nästa avgörande faktor är kvaliteten på lädret. Man kan inte fuska med detta för det märks direkt. Med den ringa kunskap och inblick jag har i skobranchen så har jag ändå uppfattat det som att ju större och mer etablerad en skotillverkare är desto bättre förutsättningar har de när det kommer till att köpa in lädret. Jag hörde någon gång, obekräftat skall tilläggas, att det förekommer någon sorts ordning hos garverierna där de största och mest kända märkena får välja läder först och därför har större chans att välja de bästa hudarna. Rent logiskt borde också de som köper mest också förhandla sig till bäst pris.

 

Crockett & Jones är en av de största producenterna i mellanprisklassen. Här i modellen Cavendish för 5 400 kr. (linnegatan2.com)

Med detta sagt så är det inte säkert att en nykomling till skotillverkare som köper läder från samma garverier som en gammal anrik aktör kan erbjuda exakt samma produkt billigare, något man ofta får höra. Jag har själv stött på detta hos ett märke i instegskategorin och som köpt in cordovanläder från billigare garverier med resultatet att de torkade fort och fick ett väldigt tråkigt utseende som behövde putsas väldigt ofta.

En annan sak som påverkar priserna på ett par skor förutom läder och löner är tiden man lägger ner. Flera av paren som visas idag har en del handgjorda detaljer och rätt omfattande finishering och "lull-lull" vilket alltså kostar mer att göra men som också förhöjer skons intryck och känsla.

Det går alltså inte att lura marknaden för allting kostar. Sen beror det på vad man värderar som kund. Alla de skor som vi lyfte fram förra veckan och idag är rätt så bra, vissa bättre och några riktigt vassa.

 

Austerity Brogue i ljusbrunt kalvskinn från Carmina för 3 700 kr. (Skoaktiebolaget.com)

Sen finns det en viktig aspekt jag inte kan bortse ifrån. Ju färre mellanhänder desto billigare pris kan man erbjuda. I dagens globala och enkla samhälle kan man därför relativt enkelt sourca sina skor så som märke direkt ifrån en fabrik och sälja i en egen butik, oftast online, till en låg kostnad och med helt okej marginal. Man kapar kostnader i distribution och återförsäljarled vilket kan komma att gynna konsumenten. 

Kvalitet är också en sak men man får inte glömma passform och estetik. Skon måste sitta bra på ens fot och tilltala bäraren rent estetiskt. Därför försöker jag idag visa lite olika stilar och modeller för att på detta sätt nå ut till fler.

 

 

Pennyloafers från Alden med ett lite rustikare formspråk. Aldens pris varierar lite beroende på kontinent och kostar i USA ca 550$. (thearmoury.com)

Även om jag är en skonörd så har jag inte provat eller ägt alla de märken som lyfts fram idag vilket gör det svårt för mig att uttala mig personligen om dem alla. En intressant sak som jag hört av flera personer i närtid är dock att två av märkena som båda är unga uppstickare så som varumärken i form av The Armourys eget märke samt The Sabot lovordas av folk med kunskap och inblick och som menar att dessa är "löjligt prisvärda" för att citera. Jag har till och med fått höra att de "borde kosta mer" vilket blir svårt att förklara utifrån mitt resonemang ovan då The Armoury gör sina i England och The Sabot sina i Italien och båda har bra läder.

Det är dock ingen vetenskap och det bästa är att prova och känna för att bilda sig en egen uppfattning. Känns de bra, och vad vill jag betala för?

 

The Armourys egna skolinje är designad av Yohei Fukuda och produceras i Northampton med ett pris på 495$. (thearmoury.com)

The Sabots egen linje som produceras av Antonio Meccariello anses av många vara bland det mest prisvärda på marknaden med ett pris på 4 800 kr.(thesabot.com)

Handrandsydda oxfords från italienska Enzo Bonafé som trots handarbetet endast ligger på 5 600 kr. (skoaktiebolaget.com)

Tricker´s är en annan stor brittisk aktör. Här i modellen Belgrave som ligger på 375£. (trickers.com)

Dela på Facebook Dela på Twitter

Andra artiklar om varumärkena: Alden alfred-sargent Crockett-&-Jones Tricker´s Carmina
#1 lano säger
2018-02-08 13:44 - Anmäl

Även jag började en gång med instegssegmentet för att sedan gå över till mellansegmentet. Den viktigaste lärdomen jag fått när man köper skor, i mitt tycke, är att välja en läst som passar ens fot. Därefter väljer man en modell man gillar av bra läder och i en konstruktion som tillåter användning under lång tid. Detta är viktigare än att stirra på segment. Bra artikel i övrigt.
#2 random säger
2018-02-08 13:49 - Anmäl

Har ett par Carmina-kängor i grainat Tärnsjö-läder från Skoaktiebolaget. Älskar dom! Tycker det generellt tillkommit en hel del intressanta märken i det här segmentet senaste åren. Har någon koll på hur utbudet av skor med tunnare gummisulor ser ut i detta segment? Carmina har en variant vet jag men annars har jag dålig koll.

Bra inlägg, Olof!
#3 David säger
2018-02-08 16:38 - Anmäl

Jag ser att det Mallorca-baserade märket Carmina tas fram i artikeln. Vill gärna slå ett slag för en annan Mallorca-sko av väl så hög kvalitet som Church's, Johnston & Murphys och andra britter som alltid får så mycket uppmärksamhet (ibland lite oförtjänt) här i Sverige. Lottusse är en tillverkare som gör fantastiska skor och ligger snäppet billigare än britter av samma kvalitet. Dessvärre ett märke som man inte hör talas om i Sverige men som i Spanien är flaggskeppet för kvalitetsskor för män.
Jag har två par skor från Lottusse, det första köpt 1999, och de är de bästa skorna av denna typ som jag någonsin köpt. De jag köpte 1999 använder jag fortfarande, nästan 20 år senare, och de ser fortfarande näst intill nya ut. Till skillnad från mina Church's som tackade för sig efter 8 års användning.
#4 Emil säger
2018-02-08 17:51 - Anmäl

Härligt med mycket skor Olof!
Ytterligare en aspekt vid val av land för tillverkning är att om ett par skor skall tillverkas av europeiskt läder (vilket mänga föredrar) så behöver en eventuell producent utanför EU tulla in lädret när denne importerar lädret från tex Annonay, De puy osv. Sedan när skon ska säljas i EU måste den tullas in ytterligare en gång. Det gör alltså att för en sko producerat av europeiskt läder som är tillverkad utanför EU är det ett par steg av tull och fraktkostnader som man indirekt betalar för. Eventuellt väger låg arbetskostnad upp det, men materialkostnaden blir alltså högre för att tillverka en sådan sko utanför EU än inom EU. Ville bara flika in den aspekten också :)
#5 Måns säger
2018-02-08 18:03 - Anmäl

Huvudsaken är att vi inte av snålhet underminerar europeisk skotradition genom att köpa skor från Indien eller Kina.
#6 Zeraselol säger
2018-02-08 18:58 - Anmäl

The Armourys sko ser helt klart mycket dyrare ut än vad den är. Ruggigt fina.
#7 Soccercalle säger
2018-02-08 19:30 - Anmäl

Jag har aldrig provat Sabot eller Armourys linje men tycker att mest prisvärda skon i Sverige i det här segementet är Enzo Bonafe. Tyvärr har ju Crockett & Jones Handgrade som hade liknande kvalitet stuckit iväg till ett högre prissegment.
#8 Erik säger
2018-02-08 21:18 - Anmäl

själv behöver jag använda egna inlägg för att fötterna ska må bra. Det gör det svårt att hitta snygga skor eftersom de skor jag köper måste ha en urtagbar innersula, så att min egen fotbädd kan läggas in istället. Det som finns är träningsskor, sneakers och kängor. Men inte snygga skor som i den här artikeln!

Det går förstås att beställa handsydda skor. Jag har frågat på skomakeriet Framåt i Gamla Stan i Stockholm, men det kostar från femton tusen. Så jag undrar om någon känner till skor av bättre kvalitet som har urtagbara innersulor. Tack!
#9 Markus säger
2018-02-09 08:00 - Anmäl

#8 - Jag har samma utmaning och konstaterar att oxfords oftast går bort på grund av att insteget blir för lågt.

De flesta skor i start och mellansegmentet har inte så pass formade innersulor att de behöver rivas ut, poängen med korkfyllningen är ju att de ska formas efter din fot.

Mitt tips är att gå upp i bredd, jag kör G-vidd alt EEE (hos Allen Edmonds). Funkar utmärkt. Testa annars att gå upp en halv storlek i normal bredd, det kan också funka.
#10 Dkl säger
2018-02-09 09:03 - Anmäl

Zeraselol, jag skulle vilja säga tvärtom. Armourys nya linje ser billig ut. Tror dock det har att göra med dålig produktfotografering. Antagligen aär de tillverkade av Alfred Sargent.
#11 Raderad säger
2018-02-09 09:40 - Anmäl

#3
Inte för att vara petig men J&M är från US.
Och imho inte speciellt bra heller, har två par därifrån som
jag inte tycker har åldrats med värdighet vs andra märken.
#12 Jones säger
2018-02-09 13:00 - Anmäl

#8 Om du inte måste ha helfotsinlägg kanske halvfotsinlägg kanske vara ett alternativ. Jag har flera par där ett skinnklätt hålfotsstöd ger mig fullgott stöd, även långa dagar. Tyvärr måste medför det ändå vissa begränsningar då jag måste hålla mig till extra breda skor och lägga en del jobb på lästning när jag köper nya skor. Däremot kan jag stoppa ner foten i en lädersko med känsla varje dag.
#13 Erik säger
2018-02-10 15:49 - Anmäl

#12 och #8, tack för era tips. Jag använder helst mina helfotsinlägg, men kör halvfots med vissa skor. Ska pröva mig fram med extra bredd eller halvstorlekar, ja det är kanske en väg.
#14 Fredrik säger
2018-02-10 16:29 - Anmäl

Härligt informativt inlägg, mer ingående och förklarande nivå än föregående inlägg i serien. Bra jobbat Olof!
Skicka
OBS! Detta forum är förhandsmodererat, dvs. alla inlägg som skrivs måste godkännas av en administratör innan de visas publikt.