Manolo logotype

Säsongens 7 snyggaste skinnjackor

Även om det fortfarande är i kallaste laget för en klassisk skinnjacka börjar det helt klart klia lite i fingrarna efter ett vårigare alternativ. Skinnjackan är något som bevakats ganska lite här på Manolo till förmån för exempelvis mockajackan. Vi anser dock att det finns situationer i livet där en klassisk skinnjacka kan vara ett utmärkt alternativ till kavaj eller field jacket.

Skinnjackor är precis som andra skinnprodukter ofta en rätt kostsam investering. Bra skinn är inte billigt men är samtidigt ett material som verkligen har egenskapen att bli bättre med åren. Därför är det ofta att rekommendera att man sparar lite längre och funderar på vad man verkligen vill ha och inte minst köper något av bra kvalitet. 

Modellmässigt finns det mycket att välja på men mest ikonisk är kanske Perfecton; den asymmetriska bikerjacka som burits av stilikoner som James Dean och Marlon Brando och idag finns representerad av företag i alla prisklasser på marknaden. 

Det finns såklart även den raka racingjackan eller pilotjackan med shearlingfoder för den som föredrar det. 

I färgväg är bruna nyanser svårslaget pga den fantastiska patina de tenderar att för över tid. Svart är ett i sammanhanget klassiskt alternativ men kanske något svårare att bära till exempelvis jordiga naturtoner i övrigt och passar därför bäst till jeans. 

Vi har valt ut några personliga favoriter i olika prisklasser för de lediga stunderna i livet. 

Belstaff

Belstaffs klassiska modell Panther med bälte i midjan.

 

Canali

Mörkbrun modell i lammskinn från italienska Canali.

 

Schott

Den kanske mest klassiska skinnjackan genom alla tider är nog modellen Perfecto från amerikanska Schott.

 

Stòffa

 

 

Modellen 002 från Stòffa i den nya lammskinnskvalitén Plongé Leather.

 

Acne

 

Modellen Ian från Acne med generös shearlingkrage.

 

James Grose

Modellen "Manilla" från James Grose i hästskinn.

 

The Armoury x The Real McCoy´s

The Armourys samarbete med The Real McCoy´s resulterade i en asymmetrisk modell i brunt skinn.

Dela på Facebook Dela på Twitter

#1 Shahin säger
2018-02-07 12:05 - Anmäl

Grym artikel (som vanligt)! :)

Skulle vara också uppskattat ifall ni kunde göra en artikel om enbart shearling-jackor!
#2 Dagestan säger
2018-02-07 15:41 - Anmäl

Det vore intressant med ett mer ingående inlägg om skinnjackor, med fokus på val av skinn.
#3 J säger
2018-02-07 18:13 - Anmäl

Instämmer i att det vore intressant med en mer utförlig genomgång. T ex kvalitetsskillnaden mellan en jacka för säg 10-15k och en för 35-45k. Eller om man bara betalar för märket om man köper de dyrare?
#4 Calle säger
2018-02-07 19:51 - Anmäl

Jag fastnade själv för Acne-jackan i den ljusbruna färgen dom släppte i år, den blev ett av mina extremt få spontanköp i höstas. Jag har verkligen gillat att kombinera den med grå flanellbyxor med hög midja.
#5 Skippers Pipe säger
2018-02-07 20:02 - Anmäl

Kan någon ge ett råd om hur man sköter sin skinnjacka? Ett par bättre skor behandlas ju med diverse produkter för att öka livslängden. Har aldrig uppfattat att vården av en jacka är lika självklart.
#6 random säger
2018-02-07 21:29 - Anmäl

Även jag funderar på vad som utmärker en skinnjacka av högre kvalitet.
#7 Ollbert säger
2018-02-07 21:57 - Anmäl

Jag är skeptisk till skinnjackor med resårmuddar, som ex den från Canali. Även om skinnet är bra så brukar ju muddarna vara noppriga och slappa efter ett tag. Kan man byta dem då, eller har man blivit blåst på sina 15k?
#8 Don Junior säger
2018-02-08 08:45 - Anmäl

3# - Det gäller framförallt att sätta sig in i vad du söker och vad du vill få ut ifrån användandet. Gällande prisbilden är det otroligt svårt om du inte är insatt. Otroligt många skinnjackor är enligt mig inte värda sin peng. Mer än 20-25.000-:- behöver du i alla fall inte lägga för att köpa skinnjackornas skinnjacka. Exempelvis Himel Brothers, Real McCoy´s och Buzz Rickson.

Ett tips är att läsa produktbeskrivningen och om tillverkaren nämner vilket garveri lädret kommer ifrån.

5# - Allt är beroende utifrån vilken typ av läder det är. I hästskinn exempelvis rekommenderas ingen behandling alls. Wear n' tear.

6# - Vad av läder och den kvalité som kastas in i hantverket. Däremot är det många modehus som gör deras tolkningar av skinnjackor, i väldigt känsliga kvalitéer (läs lamm) - till astronomiska summor.

7# - Du kan byta muddarna. Kolla exempelvis skinnjackorna från andra världskriget, A-1 och A-2 (A-2, den som Steve McQueen har ovan). Båda med muddar och än idag finns det bra exemplar kvar.

Ett tips är att kolla in Aero, som nu hittas hos Broadway and Sons. Där kan enkelt måttbeställa och välja hejvilt bland modeller och läder - till en rimlig prislapp, utifrån vad du får.

Men som sagt, fundera på vad just du söker och hur du eventuellt vill använda din skinnjacka.

Hola
#9 R säger
2018-02-09 10:31 - Anmäl

Andreas,

Ej relevant för artikeln kanske men vilken kemtvätt rekommenderar du i Stockholm? Något särskilt man ska tänka på när man lämnar in byxor med dubbla pleats?
#10 NiceToHave säger
2018-02-15 11:26 - Anmäl

#9: Royal på Östermalmstorg brukar vara ett hett tips både för kemtvätt och ändringar
Skicka
OBS! Detta forum är förhandsmodererat, dvs. alla inlägg som skrivs måste godkännas av en administratör innan de visas publikt.