Manolo logotype

Garderobens hörnstenar - Flanellbyxan

Foto: Milad Abedi

Idag skall vi titta på den typ av byxa som åtminstone jag bär mest frekvent under vinterhalvåret. Jag pratar om flanellbyxan som med sin struktur och luddiga karaktär passar perfekt till såväl en mörkblå kavaj som en stickad tröja. Vi kan inte nog hylla den här tidlösa klassikern och tänkte i dagens artikel titta lite närmare på olika alternativ av denna klassiker.

Om vi börjar med namnet flanell så syftar det snarare till en finisheringsteknik än ett specifikt material. Flanell finns representerat i form av både ull och bomull även om det förstnämnda är helt klart överrepresenterat för just byxor. Vad som skiljer flanell åt från en vanlig ullväv är att man i slutskedet låter den vävda ullvaran passera över små hullingar som lyfter upp delar av fibrerna och skapar dess luddiga och filtiga karaktär. Ursprungligen användes tistlar (små taggiga växter) för att uppnå samma effekt. Faktum är att flanell ursprungligen inte var ett specifikt vintertyg utan bars året om.

 

Vävmaskin hos Fox Brothers i England som anses vara en av världens absolut främsta väverier på just flanell.

Flanell finns vanligtvis i två utföranden. Worsted och Woollen. Worsted Flannel är tillverkat av kamgarn som ger en lite slätare och blankare yta. Det är inte sällan i lättare vikter och populärt bland framför allt italienska väverier för tunnare och svalare flanellkvaliteter. Med det sagt behöver inte slitstyrkan vara undermålig, tvärtom. Vi använde exempelvis en worsted flannel från Vitale Barberis Canonico i vår senaste version av flanellbyxan vi tagit fram med Ströms Man & Woman. Den visade sig faktiskt ha högre slitstyrka än föregångaren som var en woollen flannel i något högre vikt från samma företag. 

 

Den lite lättare versionen av Worsted Flannel från Vitale Barberis Canonico som vi valde att använda i förra årets Ströms-byxa. (även översta bilden)

Woollen Flannel är istället tillverkat av kardgarn och har en märkbart grövre och porösare finish. Det är i princip uteslutande den typ av flanell som brittiska väverier arbetar med och inte sällan över 350 gr/m. Här går man miste om viss slitstyrka samt den lite mer dressade känslan men skräddare och konnässörer världen över är eniga om att det är det klart bästa alternativet för skräddarsydda plagg. Tyngden och karaktären ger ett utmärkt fall och kan enkelt formas genom press med värme. 

Tyvärr är en riktigt matig woollen flannel inte alltid det mest praktiska i uppvärmda svenska kontorslandskap då de ofta väger närmare 400 gr/m. Om detta inte är ett problem tycker jag absolut man någon gång bör testa ett par grövre flanellbyxor. Framför allt om man vill åt en passform med lite mer volym då vikten bidrar till att behålla ett fint och rent fall där en tunnare byxa kan uppfattas som fladdrig. 

Färgmässigt finns det flanell i alla olika nyanser men det råder ingen tvekan om att grått är det man främst förknippar det med. Personligen bär jag flanellbyxor i brunt, beige, grönt och blått men ingen av dessa får i närheten av samma mängd användning som ett par grafit-, mellan- eller ljusgrått. 

Dessa toner av grått funkar för min del till i princip allt i garderoben. Från den klassiska marinblå kavajen till en sandfärgad kashmirtröja. De är fina till brunt, grönt, vinrött eller en annan ton av grått för en monokrom känsla. 

 

Flanell från Leichtfried.

Flanellbyxor av god kvalitet går att hitta från ca 1 500 kr och uppåt. Priset varierar pga många faktorer så som kvaliteten på tyget, ev. handsömnad och varumärke men som med mycket annat så går det inte att automatiskt härleda ett högre pris till en högre slitstyrka. Kvalitet syftar till mycket mer och kan handla om passform, fall och känsla vilket är viktigt att ha i åtanke. Vill man ha en maximal slitstyrka är exempelvis Cavalry Twill ett bättre alternativ även om jag tycker det saknar flera av flanellens positiva egenskaper. 

 

Skräddarsydda flanellbyxor från Ambrosi Napoli.

Lediga flanellbyxor från Chad Prom.

Första generationen av vår flanellbyxa tillsammans med Ströms Man & Woman i en ljusgrå, lite grövre Woollen Flannel från Vitale Barberis. Här tillsammans med en ljus kashmirpolo från Fedeli och fiskbensmönstrad tweedkavaj från Saman Amel. (foto: Milad Abedi)

Dela på Facebook Dela på Twitter

#1 Jones säger
2018-02-05 15:41 - Anmäl

Har också byxan som en favorit vintertid - när det är vinter vill säga. Gav mig nyligen ut på en desperat jakt efter ett par nya då jag noterade att mina nuvarande börjar gå sönder och inte kan lagas. Men det är lite svårt att hitta så här i efterdyningarna av reorna när vårkollektionerna väntar runt hörnet. Ber därför om tips på var jag kan hitta några som inte är alltför låga i midjan och smala över låren. Måttsytt och uppsytt är tyvärr inget alternativ för min plånbok.
#2 Måns säger
2018-02-05 16:45 - Anmäl

Lalles byxa för Dr-ssman är faktiskt helt ok till ett mycket lågt pris. Köpte hem ett par att testa och de fyller mina behov, dvs att använda ett par gånger i månaden.
#3 x säger
2018-02-05 16:55 - Anmäl

#1 Luxire är mer än ok för plånboken. 150 usd för Vitale Barberis Canonico.

Skickade in mått från andra byxor och blev bättre än andra MTM-tjänster där jag blev fysiskt mätt.
#4 J säger
2018-02-05 17:08 - Anmäl

@Jones: Måttsytt i 340g VBCflanell går att få från Luxire för ca 1300kr. Det krävs dock några iterationer för att hitta en bra passform, men när man väl hittat den är det svårslaget!
#5 Astra Polaris säger
2018-02-05 17:28 - Anmäl

@1 Jag hade inte uteslutit måttsytt om jag var du. Själv tänkte jag likadant som du tills jag upptäckte Luxire. Syr nu alla mina flanellbyxor (samt andra byxor och skjortor) via Luxire, och de tar strax under 1200 SEK (exkl. frakt) för måttsydda byxor gjorda i flanell från Vitale Barberis Canonico. Utmärkt hantverksmässig kvalité, och du kan laborera med väldigt mycket tillval utan extra kostnad, exempelvis side adjusters i metall. Dessutom är de väldigt behjälpliga vis e-mail om du skulle vilja få lite input utifrån bilder gällande hur du bör anpassa dina mått etc. Lycka till!
#6 linus säger
2018-02-05 18:13 - Anmäl

Jag bara måste berömma byxornas passform på första bilden Andreas. Ser helt fantastiska ut både för mig som beskådar bilden men även för bäraren!
#7 HHGunde säger
2018-02-05 18:50 - Anmäl

Citat:
Har också byxan som en favorit vintertid - när det är vinter vill säga. Gav mig nyligen ut på en desperat jakt efter ett par nya då jag noterade att mina nuvarande börjar gå sönder och inte kan lagas. Men det är lite svårt att hitta så här i efterdyningarna av reorna när vårkollektionerna väntar runt hörnet. Ber därför om tips på var jag kan hitta några som inte är alltför låga i midjan och smala över låren. Måttsytt och uppsytt är tyvärr inget alternativ för min plånbok.

Suit supply över nätet?
#8 Jones säger
2018-02-05 20:23 - Anmäl

Tack för bra tips!
#1&5 Har vid flera tillfällen funderat på Luxire men aldrig kommit till skott, vilket beror på att jag inte har någon byxa som något rymligare och högre i midjan än dem jag har. Därför har jag blivit lite osäker på hur jag ska ange måtten. Det är ju så mycket lättare när de redan finns. Men jag kanske ska prova ändå. Ger det bra resultat kanske jag också vågar mig ikast med något som liknar de byxor Olof visade upp vid ett test förra året.

Några mått, eller annat, man ska vara särskilt uppmärksam med?

#2 Finns de i alla deras butiker?

#7 Har alltid varit tveksam till att beställa kläder över nätet då jag är extremt petig (läs överkänslig). Jag har också fått uppfattningen att de oftast har en smalare silhuett med låg midja, typ Rose&Born, vilket jag inte är så förtjust i längre. Men det kanske är värt att testa.

Ber om fördragsamhet med utvikningen.
#9 J säger
2018-02-06 08:17 - Anmäl

#8 Om du baserar din Luxireorder på kroppsmått eller uppmätta plagg kan du räkna med att resultatet blir bättre än RTW efter kanske 2-3 iterationer. Det kommer dock fortfarande finnas förbättringspotential för den petige. Det tog t.ex. mig 5 ordrar innan jag fick till min BDkrage perfekt, ca 10 ordrar innan jag blev helt nöjd med axelpassformen. Idag, efter 15 ordrar experimenterar jag fortfarande med flera detaljer. Med det sagt så var allt efter 2-3 ordrar fullt bärbart, bättre än RTW, och min målpassform förändrades längs vägen. Jag insåg att jag föredrar längre kragsnibbar och att obrutna pressveck kräver en byxa med något rymligare passform.

Jag önskar att jag hade börjat med att skicka in något av mina måttsydda plagg. Det innebär dock extra fraktkostnader och längre ledtider. Jag var helt enkelt för snål och otålig för att göra rätt från början. Om du inte äger något plagg med den önskade passformen skulle jag rekommendera att du först låter sy upp något som du sedan skickar in. Ett dyrt och tidskrävande råd, men på sikt spar det både tid och pengar.
#10 Oskar säger
2018-02-06 08:32 - Anmäl

Men visst tillkommer det frakt, moms och tull när man beställer från Luxire?
#11 random säger
2018-02-06 08:40 - Anmäl

Väldigt härliga byxor. Äger tre par, 2 från Morris Heritage som jag köpte för 2 år sedan och 1 par byxor som del av en kostym från Berg & Berg. Skulle lätt kunna köpa på mig ett gäng till!

Andreas (och övriga läsare): vad tycker ni det finns för olika formalitetsgrad bland flanellbyxor och hur skiljer de sig åt?
#12 Steve säger
2018-02-06 10:20 - Anmäl

Även jag har länge funderat på Luxurie, dock minde bra erfarenheter av att ange måtten och handla över nätet. Vet att de har en tjänst där man kan skicka in ett par byxor och så syr de en "kopia". Verkar ju mycket smidigt om man orkar med posthanteringen. Ngn som testat?
#13 Andreas Weinås säger
2018-02-06 10:34 - Anmäl

#11 - Det finns inte en teknisk skillnad på formalitetsgrad så som att en version passar till en klädkod medan en annan inte gör det. Däremot uppfattar jag exempelvis mörkare nyanser i borstad och lite blankare flanell (Worsted) som mer formell än en ljusare och lite grövre version i woollen.

Det beror såklart mycket på vad du bär till. Om du kombinerar alternativen ovan med exempelvis en mörkblå kavaj så blir helhetsintrycket ganska mycket formellare med en mörk byxa.
#14 Jacob säger
2018-02-06 10:36 - Anmäl

#10, frakten ligger på $10 och än så länge har jag inte åkt på någon moms eller tull.
#15 Jocke säger
2018-02-06 10:36 - Anmäl

#8
De ser gärna att du bifogar bilder där du bär de byxor du utgår ifrån så ni kan ha en diskussion om passform osv via mail. Om du inte har ett perfekt par nu kanske du inte ska förvänta dig ett perfekt par på första försöket, men de har flera "trial pants" tyger som inte kostar så mkt du kan använda för att få till en perfekt passform. När du väl är klar är Luxire ett svårslaget alternativ.

Lalles kollektion finns inte i alla butiker men de flesta stora, du kan säkert hitta mer info på deras hemsida.

Suit supply har fri frakt och retur, så vill du testa är det väldigt smärtfritt.
#16 random säger
2018-02-06 10:49 - Anmäl

#13: Jag tänker likadant. Känns som helheten i klädseln är mer avgörande än om det är hög eller låg midja, tight eller normal passform, slag, plissering, bälteshållare eller sidjusterare. Generellt tycker jag att flanellbyxor gör sig bäst i lite mörkare jordnära färger som grönt, brunt och grått - med undantag grått då som klarar flera olika nyanser. Då blir helheten det avgörande för hur formellt det ser ut.
#17 klister säger
2018-02-06 11:57 - Anmäl

Jag kan hoppa in angående Luxire - jag har köpt en skjorta, ett par mer formella chinos, och ett par jeans. Alla mina beställningar har alltså varit "helt nya" mått, och inte nya iterationer för att förbättra måtten. Jag är i varje fall SUPERNÖJD med samtliga. Jag har tagit brallor jag haft i garderoben, måttat av, och sedan tagit mått från olika delar från olika byxor, i kombination med lite konstnärlig frihet, för att få den passform jag önskar. Jag har varit noggrann med att aldrig gå tajtare än de mått som varit på byxor i min garderob (för vida byxor javisst, men för tajt går ju inte att använda) och har lyckats riktigt bra från start. Kan tillägga att jag är petig med passform och har varit extremt noggrann. För att göra rätt följde jag deras guider på hemsidan kring hur de tar sina mått.

Rekommenderas starkt, tror fortfarande knappt på att man kan få så pass bra plagg för så lite pengar. Lycka till!
#18 x säger
2018-02-06 15:40 - Anmäl

Har du inte byxor att ta mått ifrån så köp ett par som sitter bra, ta mått, och returnera Så kan du få bra resultat från luxire direkt. Alla uppskattar nog inte den idén men en måste se efter sig själv först.
#19 Jones säger
2018-02-06 15:55 - Anmäl

Jag tror att ni har övertygat mig! Tack!
#20 Andreas Weinås säger
2018-02-06 17:42 - Anmäl

#18 - Skall man utnyttja ett annat företags produktutveckling genom att "kopiera" deras passform kan man enligt mig åtminstone betala för dem. Att utnyttja deras service och returrätt utan någon ambition att handla är kanske juridiskt försvarbart men moraliskt tycker jag det är under all kritik
#21 Zeraselol säger
2018-02-06 20:23 - Anmäl

Samma sak som att testa varor i butik för att sedan spara några hundralappar genom att köpa samma vara på nätet.
#22 x säger
2018-02-06 23:48 - Anmäl

#20 "åtminstone betala för dem" Nu var inte det ett alternativ. Jones förklarade sin ekonomiska situation.

Det är smällen man får ta av att jobba i branchen, sagt från en som varit en del av den.


#21 De hundralapparna är avgörande för många.


Alla har inte den ekonomiska situationen. Fantastiskt att det går att komma kring. De som har möjlighet att göra rätt för sig ska självklart göra det.


För vad kostar det butiken egentligen? 5 minuters arbetstid att hämta/hänga tillbaka artikeln. För jag hoppas att den som gör det sköter det snyggt. Men personen spar ca 1000-2000 kronor och eventuella testbyxor, vilket inte alls är bra för plånboken eller miljön.
#23 Andreas Weinås säger
2018-02-07 08:57 - Anmäl

#22 - Jag anser fortfarande att det är orimligt att ett företag eller butik skall förväntas lägga arbetstid och fraktkostnad på en person som inte ens har en ambition att handla där.
All respekt för att man kanske inte har råd men då tycker jag man får ta risken med att måtta själv. Om du räknar in tiden säljaren lagt på dig från första början samt den administration det innebär så rör det sig om betydligt mer än 5 min. För att inte tala om att byxan skulle kunna säljas till någon som är genuint intresserad

Varför är din eller min arbetstid mer värd att betala för än deras?
#24 Zeraselol säger
2018-02-07 10:40 - Anmäl

#22 Säg att jag vill köpa ett par Loake 1880 Aldwych. Jag är osäker på vilken storlek jag har och istället för att testa och köpa dem från en billig engelsk sida, går jag till min lokala skoaffär där jag får hjälp att testa ut min rätta storlek. Tycker du då verkligen att det är juste gentemot dem att säga att man ska fundera på det när nästa lön kommer, för att sedan klicka hem dem för ett par hundra kronor billigare på nätet?
Med sån inställning kommer vi snart inte ha möjlighet att testa fina kläder i butik utan någon slags "testavgift". Riktigt trist utveckling om så blir fallet.
#25 Jocke säger
2018-02-07 11:16 - Anmäl

#22 I det läget förespråkar jag snarare att man skriver ut deras kroppsmåttsguide noggrant, tar hjälp av någon och använder dessa mått. Nån måtta får det vara på hur man utnyttjar systemet.
Dessutom råkar det vara Luxires rekommendation att använda kroppsmått om man inte har en bra byxa att utgå ifrån.
#26 Anders T säger
2018-02-07 13:58 - Anmäl

Det finns ett bra och billigt sätt, som dessutom är hur moraliskt accepterat, som helst.
Köp en byxa på HM för 500:-, gå till en skräddare och fixa till dem för ca 300:-. Nu har du/ni en "perfekt" sittande byxa för 800:-. Visserligen i sämre kvalitét, med avseende på tyget, men du/ni skall ju ändå inte använda dessa?? Däremot, har ni en provbyxa, att skicka hit och dit, när ni så helst önskar det!
#27 Jocke säger
2018-02-07 15:08 - Anmäl

#26 målet är väl så klart att kunna använda testbyxan också, allt annat vore tämligen slösaktigt.
Visst kan man börja som du säger, men det hänger på att byxan ifråga från HM är någorlunda vad du är ute efter från början. Du kan inte höja en midja som inte finns osv.
#28 Fredrik säger
2018-02-07 16:29 - Anmäl

@Andreas: Vad är det för kavaj på översta bilden?
#29 Andreas Weinås säger
2018-02-07 16:45 - Anmäl

#28 - Det är min skräddarsydda kavaj från B&Tailor via Robin Pettersson i mörkblå hopsack.

Jag skrev en liten artikelserie 2016 där jag summerade resultatet.

http://www.manolo.se/artiklar/artikel/20160815/skraddarsytt-fran-bntailor-del-iii-resultatet/
#30 Fredrik säger
2018-02-07 16:53 - Anmäl

Tack. Jag noterar att det är slag på byxorna på samtliga bilder? Är det det som gäller nu? Har själv ett par flanell med högre midja men avstod slag då jag tycker att det får mig att se kortare ut...
#31 albin säger
2018-02-07 22:11 - Anmäl

Jag införskaffade ett par flanellbyxor i höstas. När det var dags för att lägga slag lade jag inte in byxorna i vaden, trots att skräddaren frågade om jag inte ville det. Gick på spåret att det var snyggare till en lite vidare klassisk byxa med en något mer "klassisk" fotvidd. Byxorna sitter väldigt bra framifrån, men från sidan, och framförallt när jag tar av mig skorna inomhus, upplever jag ibland att det ser lite märkligt ut då jag har så kallad no break-längd på byxorna. De känns vida och lite korta då. Undrar om det är ovanan vid lite bredare fotvidd som spökar, eller upplever flera att det känns konstigt utan skor till?
#32 Jocke säger
2018-02-08 09:09 - Anmäl

#31 Det är nog en blandning. Jag tycker lite generaliserande att ju vidare avslut desto längre byxben krävs på nåt sätt. Sen kommer man nog inte ifrån att har du vidare byxben kommer det vara lite fladder nertill så fort du rör dig, inget mer med det. Det är svårare att få en no break snyggt med alltför vid fotvidd, men det går. Se på Ethan Newton :)
Skicka
OBS! Detta forum är förhandsmodererat, dvs. alla inlägg som skrivs måste godkännas av en administratör innan de visas publikt.