Manolo logotype

Budgettips - Kvalitetsskor i instegssegmentet

Jag har sagt det innan men det verkar stämma väl, skor är ett populärt område bland er läsare. Intresset för kvalitetsskor har fullkomligt exploderat här i Sverige bland män. Frågor på temat är de i särklass vanligaste jag får både från er här på Manolo och genom andra forum. Idag tänkte jag lyfta fram den kategori skor man kan kalla instegsskor och som intresserar väldigt många män där ut.

Med insteg menas att det rör sig om en kategori skor som prismässigt är de billigaste inom vad man kallar kvalitetsskor. Det är rör sig ofta om märken som man först kommer i kontakt med när man överväger att köpa sitt första par skor av bättre kvalitet. När det väl skett så är det början på ett fördärv som oftast leder till en rad fina skor i garderoben.

På många sätt är jag nog vad man får lov att kalla expert på mode, jag jobbar delvis med detta på flera olika sätt. Jag är dock också en helt vanlig (yngre) medelålders man som jobbar heltid på en arbetsplats och i en bransch där männen historiskt klätt sig relativt formellt i form av kostym eller byxor och kavaj. Min uppfattning är att många av dessa kollegor, liksom i andra branscher, inte är direkt stilintresserade. Alltså inte intresserade på den nivå som jag bedömer att den genomsnittliga Manololäsaren är. Dock så består arbetsuniformen av klassiska kläder där skor är en viktig del. Många vill ha kvalitet och en bra sko men har som sagt inte alltid intresse av att förkovra sig eller betala allt för mycket för ett par skor. Den vanligaste frågan jag får rör nästan alltid vilka skor de skall köpa när de vill ha en bra sko, som håller länge, kan vårdas, ser klassisk ut men inte kostar "hur mycket som helst". De söker alltså en sko som faller in under kategorin instegsskor.

Denna typ av sko ligger nästan alltid mellan 1 700 - 3 000 kr. Det är välgjorda skor, nästan alltid randsydda på ett bra sätt, och av hyggligt läder. Jag brukar säga att om man går från skor som limmats ihop och där billigt läder använts så kommer man märka en avsevärd skillnad mot tidigare. Det behöver inte ens vara så att de instegsskor jag föreslår kostar mer än vad tidigare skor gjort om det haft något halvflådigt designmärke. 

Det intressanta är också att min uppfattning är att de som går från enklare skor till någon av dessa insteggskor märker en större skillnad och förbättring än vad de gör när de i nästa steg går från instegsskor till nästa kategori som utgör mellansegmentet av randsydda skor i prisklassen 3 000 - 5 500 kr.

Jag har jobbat med detta ett tag och följt nära och kära, kollegor och bekanta som gjort denna skoresa och majoriteten av de som en gång köpt och börjat använda instegsskor utvecklar någon sorts skointresse av varierande grad. Ganska nära inpå skoköpet så brukar jag få frågor om skovård. Folk undrar hur man putsar och vårdar sina nya fina skor, vilka krämer som skall inhandlas liksom om skoblock är nödvändigt? (svar JA). Sen går det några år och väldigt många väljer att köpa lite dyrare skor från andra märken. Mer om denna kategori om bra kvalitetsskor i mellanprisklassen nästa vecka.

Någonting säger mig att väldigt många av er läsare kan identifiera er med detta? Och att väldigt många av er idag tillhör den bäst klädda falangen på jobbet och numera är den som får frågor om skor och dess vård från personer i er omgivning, eller hur? 

Idag har jag valt ut 8 par skor i instegssegmentet som jag personligen har provat och äger och därför med extra gott samvete kan rekommendera. 

Myrqvist

 

Myrqvist är företaget Herrstils egna skovarumärke som erbjuder randsydda skor i mocka och kalvskinn för under 2 000 kr tack vare produktion i Indien.

 

Septieme Largeur

 

Franska skomärket Septieme Largeur specialiserar sig på prisvärda kvalitetsskor och här även en patineringsservice där man målar skorna efter kundernas önskemål.

 

Loake 1880

 

Loake är nog utan att överdriva Sveriges mest sålda kvalitetssko. Här i form av den lite finare linjen 1880.

 

Prince Jorge

 

Prince Jorge är ett annat franskt företag som erbjuder riktigt fina skor strax under 300€.

 

Berwich 1707

 

En lite rustikare PTB i vinrött kalvskinn från Berwich 1707.

 

Meermin

 

Spanska Meermin med produktion i Kina anses av många vara den mest prisvärda kvalitetskon på marknaden. (även översta bilden)

 

Morjas

 

Svenska företaget Morjas producerar randsydda skor i Spanien till ett väldigt överkomligt pris. Här i form av pennyloafern Arrebol.

 

Yanko

 

Balmoral oxford i museum calf från Yanko som säljs via Skolyx i Sverige.

Dela på Facebook Dela på Twitter

Andra artiklar i kategorierna: Skor

#1 Johan säger
2018-01-31 12:27 - Anmäl

Köpte ett par kängor från Berwick som nu gör sin femte vintersäsong på mina fötter. Använda i princip varje dag från oktober till och med mars, och ser idag helt fantastiska ut. Mycket prisvärda!
#2 Arw säger
2018-02-01 10:15 - Anmäl

Vad säger du om RM Williams? Bra skor?
#3 Andreas Weinås säger
2018-02-01 10:59 - Anmäl

#2 - Jag tycker RM Williams gör bra skor. Det rör sig inte om någon avancerad finish men de är byggda för att användas och håller utmärkt. Min fru köpte ett par svarta chelseaboots med gummisula för över 8 år sedan som fortfarande har många år kvar i sig trots flitigt användande varje vinter.
#4 Arw säger
2018-02-01 12:48 - Anmäl

Tack Andreas!
#5 Karl Andersson säger
2018-02-01 13:00 - Anmäl

Trevlig artikel. Jag tänkte precis flagga lite för ett märke som heter Carlos Santos. Går att köpa på SkoAB i Stockholm och får väl ses som deras instegsmodell. Jag såg dock nu att de höjt priset på lågskorna från 2900 till 3100, vilket rent tekniskt gör att de nu hamnar i mellanprissegmentet. Dock väldigt fina skor och de har även patineringsservice. Jag har ett par Jumper Boots som jag är vansinnigt nöjd med.
#6 Fredrik säger
2018-02-01 14:09 - Anmäl

Intressant! Skulle gärna sett att artikeln innehöll mer substans om själva skornas prisvärdhet och utförande snarare än det inledande stycket med lustigheter om "väldigt många av er idag tillhör den bäst klädda falangen på jobbet". Tack.
#7 Särdal säger
2018-02-01 16:44 - Anmäl

Belsire är värda en titt.
#8 J säger
2018-02-01 19:01 - Anmäl

Lite delad till meermin. Å ena sidan snygga, å andra sidan stenhårda bakre del. Iaf de loafers jag testade :-/ Andra kanske har annan, bättre, erfarenhet?
#9 Anders säger
2018-02-01 21:11 - Anmäl

Någon som har erfarenhet av skor från Scarosso? De ger intryck av att vilja vara kvalitetskor, men någon som vet hur det ligger till? Trustpilot gav väldigt olika betyg.
#10 eric säger
2018-02-01 22:08 - Anmäl

Kommer aldrig beställa skor från Meermin i mocka igen då de har luktat rejält med mögel. Synd då de annars har fina och prisvärda modeller.
#11 Jeppe säger
2018-02-01 22:35 - Anmäl

Köpte också ett par loafers i mocka från Meermin och de var verkligen stenhårda. Har säkert lagt ut 300kr på skavsårsplåster.
Däremot är deras oxfords rätt bra.
#12 Ollbert säger
2018-02-02 06:34 - Anmäl

Håller med #10. Mina har haft en skum lukt. Vet inte om det är mögel eller någon kemikalie, men jag har också kopplat det till mögellukt. Jag har haft 2 par, som jag gjort mig av med. Båda har luktat. Det andra paret var fina men stenhårda. Som att ha hockeyrör.
#13 Mattias Oscarson säger
2018-02-02 10:18 - Anmäl

Någon som har åsikter om skor från Moma eller Officine Creative?
#14 Daniel säger
2018-02-02 12:58 - Anmäl

#10 #12
Löste "mögeldoften" med en rejäl omgång av Saphir omninettoyant cleaner och sen återfärgning med Saphir Suede Renovateur.
Skulle gissa på att det är någon kemikalie från produktionen.
#15 norr säger
2018-02-02 22:31 - Anmäl

Har tre par skor från Meermin, ett par derby brogues i kalvskinn, ett par mocka monks och ett par svarta Oxfords i kalvskinn. De två första är väldigt sköna och inte upplevt någon lukt från mockan. Däremot är oxforden stenhård trots två års försök att gå in dem. De har jag gett upp och lägger nu mer några extra hundralappar på att köpa skor som är av aningen bättre kvalitet.

Vill också uppmärksamma Velasca Milano som ger mycket sko för pengarna. Testat deras pennyloafer i mocka och där snackar vi avsevärt högre klass än Meermin i såväl konstruktion som läderkvalitet. Runt 200€ Ligger deras skor på beroende på modell.
#16 Fredric säger
2018-02-02 22:47 - Anmäl

#8 #10 #12 - har flera par från Meermin. Ett par köpte i butiken i Madrid har varit väldigt fina, bekväma och doftfria. Ett annat par är fortfarande stenhårda och har väldigt tråka veck i lädret som jag aldrig upplevt i högre prissegment, ex C&J. Ang mögeldoften har min flickvän ett par från damkollektionen som stinker mögel. Likaså min far. Det är med andra ord min uppfattning att det är lite ett lotteri och jag tror att jag köpt mina sista skor från Meermin. Glädjen är helt enkelt större när man knyter kvalitetsskor och därför är det värt de extra pengarna, som visserligen är minst det dubbla.
#17 Jesper säger
2018-02-02 23:54 - Anmäl

Magnanni? Någon som har åsikter om dessa?
#18 Mats säger
2018-02-03 05:51 - Anmäl

Vi hör här om mögeldoft och för hårda skor. Möglet låter en smula ovanligt och kanske specifikt för aktuellt märke. Det jag vill åt när det gäller skor och boots i läder är just kvalitén i lädret. Funktionell hållbarhet är säkerligen god på de flesta skor med lite renommé och hur behagliga de är att bära beror väl mest på riktig storlek, vad som passar individens fot och tycke och smak.

Vad jag skulle vilja få svar på är vilka märken och skor som går att lita på gällande lädrets kvalité. Det vore tråkigt att satsa på ett par dyrare skor och snart märka att lädret ger lika fula veck som om de kostat 999 kr på närmsta skokedja, eller för den delen 1999 kr där tusenlappen extra enbart kommer med det berömda klädesmärket.

Vilka märken går att lita på när det kommer till lädret och dess estetik i längden?
#19 Dkl säger
2018-02-03 10:47 - Anmäl

Meermin och Myrqvist skall ni undvika, jag har väldigt dåliga erfarenheter av dem. Loake och Morjas har jag däremot bra erfarenheter av. Så fort skor hamnar nånstans under 2500 så blir de helt enkelt inte bra. Made in India och Made in China, nästan det enda sättet att göra randsydda skor under 2500 kr. Och resultatet blir därefter.
#20 Daniel säger
2018-02-04 23:57 - Anmäl

Fråga till framförallt Andreas och Olof men även alla andra som har erfarenhet av bespoke får också gärna svara och diskutera. Jag går i tankar att lägga min första bespoke beställning till sommaren. Har länge velat börja övergå till MTM/bespoke och lämna RTW bakom mig(någorlunda) men en sak som jag alltid får huvudbry över är kroppsformen. Håller just nu på att "komma i form" till en idealvikt som jag känner att jag är nöjd med och kan realistiskt behålla livet ut. Jag förstår att det lämnas extra sömsmån som man kan göra ändringar i efterhand. Fungerar det överallt på kostymen? Jag kan tänka mig att midja inte skulle vara ett stort problem men hur är det med armar och ben(framförallt lår)? Vad gör man ifall man tränar bort en dålig hållning efter man redan skräddat kostymen? Eftersom skräddaren skär och syr efter ens imperfektioner så undrar jag hur silhouetten påverkas efter man fixat/förbättrar dessa imperfektioner? Har ni gått runt i snarlika tankar, hur resonerar ni kring detta och när kände ni er redo för er första bespoke rent kroppsmässigt?
#21 Andreas Weinås säger
2018-02-05 11:32 - Anmäl

#20 - En skräddarsydd kostym är mycket riktigt anpassad efter bäraren. Angående hållning etc så tas det hänsyn till men jag tror inte du behöver oroa dig över att träna dig till en för bra hållning för kostymen. Har man t ex sluttande och/eller framåtroterande axlar (likt jag har) så är det något som består även med träning. Man kan självklart förbättra sin hållning men det kommer troligtvis inte försämra passformen på kostymen. Vad som är problematiskt är om du bestämmer dig för att bygga markant mer muskler eller går upp mycket i vikt. Midjan har som sagt mycket sömsmån då du har tre sömmar att ta från i ryggen medan axel, ärmvidd och bröst kan vara betydligt svårare. Då fett lägger sig över hela kroppen så påverkar det mer än bara midjemåttet. En skräddare kommer i största möjliga mån att kunna hjälpa dig att ta in/lägga ut din kostym över tid men bäst resultat är såklart att hålla sig på en jämn vikt.

En skräddarsydd kostym har i regel mer sömsmån än en MTM-kostym. Fördelen är också att du har tre avprovningar under ibland 6 månaders tid vilket ger skräddaren chansen att anpassa plagget till tredje fitting. Jag själv pendlar en hel del i vikt mellan sommar och vinter (ibland en hel storlek) och om jag var tvungen att välja skulle jag föredra en aningen stor kostym över en aningen tight.
#22 Knutte säger
2018-02-05 12:39 - Anmäl

Jag är nöjd med mina Meermin. Har mockaloafers (inte haft några problem, och nu efter två är är de otroligt sköna - lutkar som de ska), ett par boots som tyvärr spruckit i lädret på ett ställe efter tre år - kan bero på slarv av mig med skoblock samt ett par svarta oxfords som förvisso var hårda första veckorna, men som nu fungerar utmärkt.

Jag tycker man får vad man betalar för!
#23 Halmstad säger
2018-02-05 21:02 - Anmäl

Svårt att slå Loake i budgetsegmentet. De håller en konsekvent god nivå på sömmar och finish i förhållande till pris.

Jag har också två par indientillverkade Grenson som är klart prisvärda. Lite hårda, men god finish.

Kort sagt: Jag satsar på säkra, brittiska varumärken, oavsett tillverkningsland.
#24 Kalle säger
2018-02-09 10:21 - Anmäl

Gillar också Loake i budgetsegmentet men även Velasca håller bra kvalitet sett till priset.
#25 Anett säger
2018-09-15 18:47 - Anmäl

Hej,
Loake, köps se då enbart över nätet? Bor i Gbg, frågar åt resten av familjen..
#26 Zeraselol säger
2018-09-16 13:36 - Anmäl

#25 Anett
Lester på vallgatan har en hel del Loakeskor i sitt sortiment, kolla med dem.
#27 Mike säger
2018-09-16 13:56 - Anmäl

#25 Nej, du kan även köpa dem i butiker. Bland annat någon av de på Avenyn, kommer inte ihåg vilken bara.
Skicka
OBS! Detta forum är förhandsmodererat, dvs. alla inlägg som skrivs måste godkännas av en administratör innan de visas publikt.