Manolo logotype

5 slipsar för alla situationer

Foto: Put This On

Även om bärandet av slips minskar markant i våra traditionellt slipsbärande yrken så ser vi samtidigt ett uppsving bland unga män där slipsen blir ett personligt uttryck snarare än en strypsnara, påtvingad från ledningens sida. Oavsett om man bär slips i arbetet eller privat har vi idag valt ut våra 5 favoriter som täcker alla situationer.

För många som läser detta kan det såklart uppfattas märkligt. En slips är väl en slips, kanske många tänker. Visst är det så men beroende på utförande, färg, material och mönster så kommer slipsen uppfattas väldigt annorlunda. Jämför t ex en röd slips i printat siden. Den kännas ofta väldigt formell och associeras starkt med politiker eller företagsledare. Om vi tittar i den andra änden av spektrat hittar vi istället en virkad slips i som med sin tydliga struktur fungerar utmärkt till ledigare plagg som cardigan och jeans. 

Om man aldrig bär slips är det av naturliga skäl ett väldigt stort steg till den formella sidenslipsen precis som man kan känna sig nerklädd i virkad slips om man är van att arbeta i mörk kostym. Det leder oss in på alla de alternativ som står mellan dessa ytterligheter. Vi har slipsar i ull som tar ner formaliteten något från sidenslipsen men går utmärkt till kostymen under vinterhalvåret. Vi har även den personliga favoriten Grenadine som är ett något formellare val än de virkade alternativen och det kanske mest mångsidiga valet i slipsgarderoben. För sommarhalvåret passar den matta och lediga texturen i linne utmärkt till en vårkostym och för att ta ner känslan ytterligare kan man välja ett alternativ med handrullade kanter och ofodrat avslut. 

Vi har valt ut 5 alternativ som alla fyller sin funktion i den manliga garderoben. 

Hermès - Printat siden

Ingen gör formella slipsar i printat siden bättre än franska Hermés. Deras slipsar har med sina lekfulla men diskreta motiv blivit ett självklart val för många kostymklädda män inom bank och finans. Nackdelen med dessa vackra handprintade slipsar är att de är minst sagt svåra att klä ner. Lika snygga de är till en tredelad kostym, lika fel skulle de kännas till en oxfordskjorta och cardigan. 

Klassiskt motiv från franska Hermès i företagets signaturfärg.

 

Shibumi Firenze - Ancient Madder

Ancient Madder är en specifik tryckteknik som framför allt är förknippad med den brittiska orten Macclesfield. Tekniken ger en fantastisk lyster och i kombination med exempelvis handrullade kanter får man en aningen ledigare slips till såväl kavaj som kostym. 

 

Slips från Shibumi Firenze i Ancient Madder med handrullade kanter.

 

Drake´s - Kashmir

En lyxig kashmirslips tar ner formalitetsnivån ytterligare och gör sig ofta bäst med en ledig kavaj eller flanellkostym vintertid. Kashmir har en helt annan lyster än vanlig ull men har sina svagheter i att fibern är något mer känslig. Här från brittiska Drake´s. 

 

Mörkblå kashmirslips från Drake´s för de semi-formella situationerna under vinterhalvåret.

 

Berg & Berg - Grenadine 

Om jag själv endast fick äga en slips skulle den med största sannolikhet vara i grenadine. Materialet är silke men har en tydlig struktur som gör den användbar i många sammanhang och situationer. Färgmässigt rekommenderar jag ofta diskreta nyanser som mörkblått, brunt, olivgrönt eller vinrött. 

 

Vinröd grenadineslips från Berg & Berg med handrullade kanter och ofodrat avslut.

 

Brunello Cucinelli - Virkad

Den ledigaste kategorin av slipsar är de virkade och de är i princip motsatsen till den släta sidenslipsen i början av inlägget. De gör sig utmärkt under en tröja och till exempelvis en tweedkavaj men känns ofta något felplacerad till en formell kostym. Modellerna är inte sällan något smalare runt 6-7 cm och har ofta ett rakt avslut nertill. 

VIrkad mörkblå slips med vita prickar från Brunello Cucinelli.

Dela på Facebook Dela på Twitter

Andra artiklar i kategorierna: Accessoarer Slips

Andra artiklar om varumärkena: Berg & Berg Brunello Cucinelli Drakes Hermes
#1 Peter säger
2018-01-30 14:14 - Anmäl

Bra artikel.

Själv har jag aldrig haft slips så mycket som jag har nu men jag håller väl med om att slipsbärandet har minskat ganska mycket de senaste 10 åren. Går man förbi SEB:s kontor på Kungsträdgårdsgatan nu för tiden så ser alla ut som bilförsäljare på Audi, man blir lite beklämd och ledsen.
#2 F Porsche säger
2018-01-30 15:18 - Anmäl

Peter, bli inte det, spar det till när officiella representanter för landet och demokratin missat klädkod och stil.
#3 Joachim säger
2018-01-30 15:31 - Anmäl

Kul artikel, speciellt för mig som nyligen börjat bära slips!

Funkar det att bära Grenadine under vår/sommar? Vad passar bäst till en kostym i linnetyg och vad passar bäst till en kostym i slät 120 ull (året-runt tyg) under sommarhalvåret? Känns som att det finns en uppsjö av slipsar för höst/vinter, men har fått uppfattningen att vår/sommar inte har ett lika stort utbud.

Med vänlig hälsning, J
#4 Julius säger
2018-01-30 16:21 - Anmäl

Trevligt med slipsar-de kan säga sa mycket om bäraren och sa lite om bäraren. Vissa varierar typ och kvalitet i oändlighet medans andra har en signatur stil. Allid enfärgat, alltid klubbslips etc. Angaende Hermés slipsen har jag en fullständigt motsatt uppfattning till artikelförfattaren. Fa slipsar har ett lika vitt användningsomrade. Passar utomordentligt till den mest formella mörka kostymen samtidigt som den ser fantastisk ut till en grov tweed. Det ända kravet är att skjortan är av ett mer formellt slag! För mig är Hermés slipsen uphöjd över allt annat. Inget far mig att känna mig sa stilig som i morfars gamla.
Tack för en bra artikel!
#5 Andreas Weinås säger
2018-01-30 16:31 - Anmäl

#3 - Grenadine är en typ av slips som enligt mig fungerar året om. Annars är Shantung, Tussah-silke och slipsar i linne att rekommendera för vår- och sommarhalvåret.
När man skall kombinera slips med kavaj eller kostym brukar jag tänka att strukturen i respektive tyg inte bör kontrastera för mycket. Exempelvis tycker jag släta sidenkvaliteter gör sig allra bäst med mer formella ullkostymer men även flanell medan grövre slipsar i ull eller liknande gör sig lite bättre med exempelvis tweedkavajer. Sen finns det vissa tyger som överlappar och fungerar till många olika situationer och vissa som bör hållas enbart till formella respektive informella stunder.
#6 Andreas Weinås säger
2018-01-30 16:34 - Anmäl

#4 - Alla tycker vi olika och tur är väl det. Jag själv tycker väldigt mycket om Hermès slipsar men då de helt saknar struktur samt är så starkt förknippade med formella yrken har jag själv svårt att hitta användning för min egen till annat är hel kostym. Skjortan spelar precis som du skriver också stor roll för hur slipsen kan kombineras (en denimskjorta kan i mina ögon kombineras med virkad slips men ser inte optimalt ut med formell sidenslips exempelvis)
#7 Gustav säger
2018-01-30 22:24 - Anmäl

Det vore intressant att få se en serie med videor där ni knyter respektive slips, för att få jämföra resultatet av slipknutarna. Olika tyger (och typ av konstruktion) beter sig väldigt olika vilket kan vara svårt att föreställa sig när man köper slipsar online. Som nämnt ovan så har även skjortkrage en väldigt stor roll i det hela. Det vore därför kul att få se hur ni på Manolo väljer att knyta era respektive slipsar!
#8 filip säger
2018-01-31 08:10 - Anmäl

#7 +1
#9 Fredrik säger
2018-01-31 12:37 - Anmäl

Om man inte gillar virkad slips, är det ok med slips i grenadine till otvättade jeans och en cardigan med shawl-krage?
#10 Markus säger
2018-01-31 15:57 - Anmäl

#9 Trivs du i det så kör hårt!
#11 random säger
2018-01-31 23:18 - Anmäl

#9 en grenadine av grövre variant funkar till typ allt om du frågar mig.
#12 fp säger
2018-02-04 14:02 - Anmäl

Uppsnappat från KLOCKSNACK
Är det ok att ha slips till Safari eller Baracutajacka ?
#13 DS säger
2018-04-09 12:57 - Anmäl

@12

Nej det tycker jag faktiskt inte, ser fult ut speciellt med baracutajacka. Den är för kort och ledig.
Skicka
OBS! Detta forum är förhandsmodererat, dvs. alla inlägg som skrivs måste godkännas av en administratör innan de visas publikt.